بریدههایی از کتاب روزنه؛ مجموعه آموزشی شعر
۴٫۳
(۳۴)
بس که مخمور خیالت رفتهایم
آمدن خمیازه ما میکشد
علیرضا دولتی
ما در طول تاریخ ادبیات کهن فارسی، بیش از بیست هزار شاعرِ با نام و نشان داشتهایم. از این همه شاعر، شاید دویست تن توانسته باشند آثاری بیافرینند که در حافظه جمعیِ فارسیزبانان ثبت شده است و بقیه از یاد رفتهاند. با این فرض، ما در مقابل یک شاعر ماندگار و موفق، حدود نود و نه شاعر فراموششده داریم. از گروه عظیم شاعران قرن حاضر هم شاید بیش از ده تن به سده بعد راه نیابند. پس شاعر بودن نه بسیار سخت است و نه بسیار مهم. آنچه اهمیت دارد، شاعرِ توانا و تأثیرگذار بودن است
Ahmad
از درد سخن گفتن و از درد شنیدن
با مردم بیدرد، ندانی که چه دردی است
مهرداد اوستا
Ahmad
شمس قیس میگوید «شعر... سخنی است اندیشیده، مرتّب، معنوی، موزون، متکرّر، مساوی، حروف آخرین آن به یکدیگر ماننده. »
اسیلیا
ناهمواری حاصل از این تصرفها در وزن را «سکته» مینامند و این خود انواعی دارد. سکته، گاهی نامحسوس است؛ گاهی محسوس است ولی آزاردهنده نیست؛ و گاهی، هم محسوس است و هم آزاردهنده، که اینجا میگوییم وزن شعر خراب شده است.
shariaty
آنچه به نام «اختیارات شاعری در وزن» میشناسیم، به واقع انعطافپذیری وزنهاست و نه چیزی دیگر. میزان این انعطافپذیری نیز در وزنهای مختلف، فرق میکند. بعضی وزنها تغییرات بیشتری را میپذیرند، بعضی کمتر و بعضی تقریبا هیچ. مثلاً در وزن «فعلات فاعلاتن فعلات فاعلاتن» تقریبا هیچ تصرّفی نمیتوان کرد.
shariaty
شاعر اجازه دارد در همین وزن، «فَعِلات» آخر را به صورتهای «فِعْلات»، «فَعِلن» و «فِعْلن» هم بیاورد.
shariaty
شاعر میتواند در وزن «فعلاتن فعلاتن فعلاتن فعلات»، رکن نخست را به صورت «فاعلاتن» هم بیاورد یا به عبارت امروزی تر، به جای هجای کوتاهِ نخست، هجای بلند به کار برد، چنان که انوری در مصراع دوم قصیده نامه اهل خراسان کرده است:
به سمرقند اگر بگذری، ای باد سحر
نامه اهل خراسان به بر خاقان بر
shariaty
مثلاً یکی از وزنهایی که در قدیم کمتر سابقه داشته و شاید اصلاً ناشناخته بوده است، «مفاعلن فعلاتن فع مفاعلن فعلاتن فع» است.
shariaty
فاعلاتن فاعلاتن فاعلاتن فاعلات
ای خداوندان مال! الاعتبار، الاعتبار
ای خداخوانان قال! الاعتذار، الاعتذار
shariaty
فعولن فعولن فعولن فعول
به نام خداوند جان و خرد
کز این برتر اندیشه بر نگذرد
shariaty
فاعلن فاعلن فاعلن فع
تیغ مردان خورشید در مشت
کورسوی شب تیره را کشت
shariaty
مفاعیل مفاعیل مفاعیل مفاعیل
بیایید، بیایید که گلزار دمیده است
بیایید، بیایید که دلدار رسیده است
shariaty
مفاعیلن مفاعیلن مفاعیلن مفاعیلن
تمام خاک را گشتم به دنبال صدای تو
ببین، باقی است روی لحظههایم جای پای تو
shariaty
مسمّط نیز از تعدادی بند تشکیل میشود. در هر بند، همه مصراعها همقافیهاند، مگر آخرین مصراع که این یکی با مصراعهای آخر بندهای دیگر همقافیه است. تعداد مصراعهای بندها در یک شعر ثابت و غالبا پنج یا شش است.
shariaty
این عنوانی عام است برای هر نوع شعری که از بندهای چهارمصراعی تشکیل شدهباشد و در هر بند، بعضی مصراعها همقافیه باشند. مشهورترین شکل چهارپاره که رواجی عام هم یافته است، آن است که قافیه در مصراعهای دوّم و چهارم هر بند رعایت شود
shariaty
این قالبها از دو بیت (چهار مصراع) تشکیل میشود، به گونهای که مصراعهای اول، دوّم و چهارم همقافیه است و مصراع سوم میتواند با آنان همقافیه باشد یا نباشد، که غالبا هم نیست. ویژگی این دو قالب این است که همواره فقط در دو وزن خاص سروده میشود. رباعی بر وزن «مفعول مفاعلن مفاعیلن فع» که معادل است با عبارت «لا حول و لا قوة الاّ باللّه» سروده میشود و دوبیتی بر وزن «مفاعیلن مفاعیلن مفاعیل».
shariaty
به نظر میرسد که ما باید برای یک ارزیابی و تقسیمبندی درست، تکلیف خویش را در مورد قالبها مشخّص کنیم که شکل صوری شعر را ملاک عمل میدانیم یا محتوایش را.
shariaty
غزل نیز شبیه قطعه است، با این تفاوت که مصراع نخست بیت اوّل نیز با مصراعهای دوّم بیتها همقافیه است؛ یعنی در بیت اول، هر دو مصراع دارای قافیه است و در بیتهای بعدی، فقط مصراعهای دوم. تعداد بیتها نیز معمولاً بین پنج تا حدود پانزده است.
shariaty
وزن، مسألهای آوایی است و مبنای آن، تلفظ واژههاست، نه شکل نوشتاری آنها. در زبان فارسی همانند هر زبان دیگر، در مواردی اختلافهایی میان شکل نوشتاری و تلفّظ کلمات دیده میشود که در همه موارد، باید تلفّظ را ملاک دانست.
shariaty
حجم
۵۷۲٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۴۳۲ صفحه
حجم
۵۷۲٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۴۳۲ صفحه
قیمت:
۶۴,۰۰۰
۳۲,۰۰۰۵۰%
تومان