بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب فلسفی زیستن | صفحه ۱۶ | طاقچه
تصویر جلد کتاب فلسفی زیستن

بریده‌هایی از کتاب فلسفی زیستن

امتیاز:
۳.۹از ۱۲۹ رأی
۳٫۹
(۱۲۹)
مسئله‌ای‌ست که همیشه مرا شگفت‌زده می‌کند: همهٔ ما خود را بیش از هر انسان دیگری دوست داریم، اما شگفتا که به عقیدی دیگران، بیش از عقاید خویشتن ارج می‌نهیم!» مارکوس آئورلیوس «بیش از این در مورد اینکه انسانِ نیک، چگونه باید باشد، بحث نکنید! خودتان یکی از آنها باشید!»
Rose Shahab
به قول سنکا: «چرا از خود، شخصی برنمی‌کشید که در طول زندگانی، همگان به او عشق بورزند و پس از مرگ، دلتنگ او شوند؟»
Mohamad Mahdavi
این نکته از ظریف‌ترین آموزه‌های رواقی‌گری‌ست؛ اتفاقات، موجبات شادمانی یا تیره‌بختی ما را فراهم نمی‌کنند، بلکه تعبیر و تفسیری که ما بر آن حوادث می‌گذاریم، عامل شادمانی یا یأس ماست
محمدرضا
همهٔ ما خود را بیش از هر انسان دیگری دوست داریم، اما شگفتا که به عقیدی دیگران، بیش از عقاید خویشتن ارج می‌نهیم!»
erfan99
نوید فلسفهٔ رواقی، دو مطلب است؛ نخست: زندگی به غایت شادمانه، دوّم آمادگی برای پیکار جانانه با هر پیشامدی که سدّ راه می‌شود. با این تفاسیر، زمانی می‌توان چالش‌ها را حل و فصل کرد که به لحاظ روانی، خاطر آرام داریم و نگذاریم هیجانات، نیرویمان را به تحلیل بَرد.
mehdi.psh
بدون ذهن‌آگاهی، کنش‌های ما شتاب‌زده، غیرارادی و بی‌برنامه خواهند بود، دقیقاً برخلاف آنچه مطلوب می‌دانیم.
نفیسه
چنان‌چه قصد کنیم در هر لحظه بهترین خود را ارائه دهیم و زندگی توأم با فضیلت را سپری کنیم، باید از هر گامی که برمی‌داریم آگاه باشیم. این حالت را امروزه «ذهن‌آگاهی» می‌نامند. حالتی که رواقیون از آن با عنوان «توجه» یاد می‌کردند. به‌بیان مارکوس آئورلیوس «برای انجام وظایف روزانه، باید نهایت «توجه» را متمرکز کنیم تا کنشمان پس از تجزیه و تحلیلِ موشکافانه صورت گیرد و با وقاری بی‌پیرایه آن را انجام دهیم. در حین عمل، قلبمان مالامال از رقّت انسانی باشد و انصاف‌ورزیِ بی‌غرضانه را نیز از نظر دور نداریم.» انسان می‌تواند در حین انجام هر عمل، چنان دقت و تمرکزی به خرج دهد که گویی عملِ مذکور، آخرین و تنها کنش او در طول حیاتش است.
نفیسه
انضباط نفس (یا خویشتن‌داری): به‌رغم سر برآوردن امیال لجام‌گسیخته، لجاجت نفس و یا حرص و آز، چگونه معقول رفتار کنیم؟ انضباط نفس عبارت است از نظم و ترتیب، خویشتن‌داری، بخشایندگی و فروتنی. این ویژگی با رذیلتِ افراط در تقابل است.
نفیسه
دونالد رابرتسون در کتاب خود به نامِ «فلسفهٔ رفتار درمانی شناختی» به قیاس جالب توجهی دست زده است. وی معتقد است فیلسوفِ آرمانی در دنیای باستان، جنگاوری بود که تفکر را همواره به چالش می‌کشید، اما «اندیشیدنِ فیلسوف معاصر، در حدّ مطالبِ کتاب‌هاست و به مثابه کتابداری‌ست که در قفسه‌های مربوط به کتاب‌های فلسفی مشغول به کار است.» همان‌طور که سخن آن آموزگار کهن‌سالِ فلسفه را پیش‌تر نقل کردیم، هدف ما نیز پای گذاردن در این مسیر است؛ تنها به از بر کردن اصول فلسفهٔ رواقیون قناعت نکنیم، بلکه چونان جنگاوری، آنها را به ورطهٔ عمل بکشانیم. همان‌طور که اپیکتتوس شاگردانش را به چالش کشید: «اگر به قصدِ عمل‌ورزی، اندیشه‌ها را نمی‌آموزید، پس آنها به چه کارتان می‌آیند؟» وی در ادامه می‌گوید دانشجویانش عطش و شهامتِ کافی ندارند تا آموخته‌هایشان را در دنیای واقعی تجّسم بخشند. «از این جهت است که ترجیح می‌دهم به رُم پناه ببرم تا کشتی‌گیر محبوبِ خود را به نظاره بنشینم چون دست‌کم، او هرآنچه آموخته است را به بوتهٔ آزمونِ عملی می‌گذارد.»
کاربر ۱۵۵۹۶۴۹
فلسفهٔ رواقی چیست؟ «اگر شایسته نیست، انجامش ندهید؛ اگر حقیقت نیست، بر زبانش نیاورید.» مارکوس آئورلیوس
محمدرضا
آنچه که اپیکتتوس در این آموزه به ما تفهیم می‌کند را در روزگار معاصر «شرطی‌شدگی شادکامی» می‌خوانند؛ بدین معنی که شادی را منوط به اتفاقات آینده بدانیم. «بعد از اتمام امتحانات، شاد خواهم بود» یا «اگر فلان مدل از ماشین پورشه را بخرم، شاد خواهم شد» یا «اگر درآمدم به فلان مقدار در ماه برسد، شاد می‌شوم.» چنین تفکری به راه‌رفتن در افق می‌ماند! کیلومترها راه‌پیمایی می‌کنید، اما همچنان نمی‌رسید. اساساً تنها دو انتخاب پیش روی ما قرار دارد، یا اینکه بنشینیم و در آرزوی نداشته‌ها خیال‌پردازی کنیم، یا اینکه بفهمیم همین حالا هم می‌توان شاد بود.
سورینام
ریشهٔ تمام رنج‌های روانی، انتظاراتی‌ست که تحققشان در دایرهٔ اختیار ما قرار ندارد.
سورینام
هیچ درختی ریشه‌دار و تنومند نخواهد شد، مگر اینکه در معرض وزش بادهای سخت باشد.
مسلم عباسپور
«اگر شایسته نیست، انجامش ندهید؛ اگر حقیقت نیست، بر زبانش نیاورید.» مارکوس آئورلیوس
مسلم عباسپور
واژهٔ «فیلسوف» شکل معرّبِ واژهٔ یونانی «فیلسوفیا» است که در لغت به معنای «عاشقِ خِرَد» یا «عاشقِ حکمت» است. کسی که با میل و رغبت شدید در پی چگونه زیستن است. آنکه مصرّ است به حکمتِ عملی‌ای دست یابد که نقشهٔ راهِ چگونه زیستن را عرضه می‌کند.
نفیسه
«چه خوش‌تر است گزند را التیام بخشید تا آنکه از آن انتقام‌جویی کرد. کینه‌جویی چندین برابر آسیب بارقهٔ اولیهٔ آن، وقتتان را تلف می‌کند و به شما گزند می‌رساند و خشم نیز رنج را به درازا می‌کشاند. پس معقول‌تر است پاسخ را واژگونه داد. چه کسی بر این باور است که لگدِ چهارپایی را بایست با لگد پاسخ داد و نیز دندان گرفتنِ سگ را، با دندان گرفتن؟!» سنکا
rain_88
«تجسّم کنید که شخصی اعضای بدن شما را به رهگذران ببخشد، حتماً خشمگین خواهید شد. اما ذهن خود را دودستی به هر شخصی که سر راهتان قرار گیرد تسلیم می‌کنید و آنها هم می‌توانند به حقوق شما تجاوز کنند و آشفته‌حال و رنجیده‌خاطر، رهایتان سازند. آیا از این کار شرم نمی‌کنید؟» اپیکتتوس
rain_88
«اگر شایسته نیست، انجامش ندهید؛ اگر حقیقت نیست، بر زبانش نیاورید.» مارکوس آئورلیوس
rain_88
«حرفهٔ شما چیست؟ نیکونهادی.» این ساده‌ترین تعریفی‌ست که از حرفه می‌توان ارائه داد. سادگی آن را به‌معنای سهولتش مپندارید
میکائیل
تا جایی که ممکن است می‌باید فاصلهٔ میانِ آنکه می‌توانستیم باشیم با آنکه در این لحظه هستیم را کاهش دهیم. چطور می‌توان به این نقطه رسید؟
سپیده فعالیت

حجم

۳۳۳٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۲۹۱ صفحه

حجم

۳۳۳٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۲۹۱ صفحه

قیمت:
۵۷,۰۰۰
۲۸,۵۰۰
۵۰%
تومان