آنچه از مطالعه تجربه ژاپن می توان آموخت این است که تشویق افراد به کار و تلاش بیشتر، میتواند نقش کلیدی در پیشرفت اقتصادی یک کشور ایفا کند.
مهشید
ایجاد ارزشهای نو و فرهنگ تجارت که با تأکید بر کار گروهی و وجدان کار انجام گرفت و بر پایه تعلیمات کنفوسیوس قرار داشت موجب بالا رفتن کیفیت کار و بهبود رفتار اجتماعی گروههای دهقانان، تجار و هنرمندان در دوره توکوگاوا شد، احساس مسئولیت شهروندی، نظم اقتصادی و روحیه تشکل پذیری به خوبی در بین مردم ژاپن پدیدار شد، افراد جامعه از طبقات مختلف با هم ارتباط نزدیکتر پیدا کردند و به خوبی آماده پذیرش آموزش نو و روشهای جدید شدند.
به این ترتیب ژاپن قبل از گشودن مرزها به روی بیگانگان در سال ۱۸۵۴ شرایط لازم را برای ایجاد یک جامعه مدرن صنعتی-که با انقلاب میجی تحقق پیدا کرد- دارا شده بود؛ انقلابی که نتیجه آن توسعه سریع تجارت و صنعت در دوره های بعدی بود.
مهشید
انگیزه های اقتصادی و مال دوستی بر رفتار و ایدئولوژی دهقانان و بازرگانان نفوذ پیدا کرد و سبب شد که آنان در یک فضای رقابتی بین شرکتهای مختلف، بسیار ساعی و پر تلاش باشند و جهت موفقیت در کار خود، امور حسابداری و محاسبات با تدبیر و یا صرفه جویی را با دقت انجام دهند. این سه اصل مهم در آن زمان در اساسنامه شرکت های بزرگ و قدیمی ژاپن نظیر میتسوبیشی، سومی و تومووکونویک گنجانده شده و تأکید زیاد بر رعایت آنها شده بود. این اصول در حال حاضر هم ریشه مدیریت نوین ژاپن محسوب میشوند.
مهشید
ژاپن با کمک های مالی و فکری دشمن قبلی خود امریکا موفق شد در مدت کوتاهی ویرانیها و خرابیهای جنگ را بازسازی کرده، تولید و توسعه سریع خود را آغاز نماید.
امریکا ژاپن را از زندگی آرام به صنعت و بازرگانی کشاند. این کشور به کمک دشمن قبلی خود به تدریج به یک غول تمدن صنعتی تبدیل شد.
مهشید