بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب زندگی ۳٫۰؛ انسان‌بودن در عصر هوش مصنوعی | صفحه ۵ | طاقچه
تصویر جلد کتاب زندگی ۳.۰؛ انسان‌بودن در عصر هوش مصنوعی

بریده‌هایی از کتاب زندگی ۳.۰؛ انسان‌بودن در عصر هوش مصنوعی

نویسنده:مکس تگمارک
انتشارات:نشر نو
امتیاز:
۳.۷از ۳۰ رأی
۳٫۷
(۳۰)
اگر همان‌طور که آخرین داده‌های مشاهدتی نشان می‌دهند، انرژی تاریک همچنان کهکشان‌ها را با شتاب از یکدیگر دور کند، آنگاه مانعی عمده پیش روی آیندهٔ حیات قرار می‌گیرد. ادامهٔ چنین روندی به معنای آن است که حتی اگر تمدن آینده بتواند در یک میلیون کهکشان مستقر شود، انرژی تاریک در طول ده‌ها میلیارد سال این امپراتوریِ کیهانی را به هزاران منطقهٔ مختلف تقسیم می‌کند که نمی‌توانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند
arash
۹۸٪ جهان ما «ببینید اما دست نزنید» است، یعنی می‌توانیم آن را ببینیم اما حتی اگر تا ابد هم با سرعت نور حرکت کنیم، هرگز به آن نخواهیم رسید. چرا این‌طور است؟ به هر حال وجود حد برای اینکه تا چه اندازه دور را می‌توانیم ببینیم صرفاً ناشی از این واقعیت است که سنّ جهان ما بی‌نهایت نیست، بنابراین پرتوهای دور از ما هنوز به اندازه‌ای زمان نداشته‌اند که به ما برسند. پس چرا اگر زمان سفرمان محدودیت نداشته باشد، نباید بتوانیم به هر کهکشانی، هر اندازه هم که دور از ما باشد، برسیم؟
arash
درست همان‌طور که نهنگ کبود حاصل بازآراییِ کریل و کریل حاصل بازآرایی پلانکتون است، کل منظومهٔ خورشیدی ما فقط هیدروژن است که در طول ۱۳.۸ میلیارد سال تکامل کیهانی آرایش‌های گوناگون به خود گرفته است:
arash
کلیسای کاتولیک موفق‌ترین سازمان بشری در طول تاریخ است، از این حیث که یگانه سازمانی است که دوهزار سال دوام آورده است،
arash
اگر کسی پس از راه‌اندازی سامانهٔ هوش مصنوعی از آن بپرسد «آیا خدا وجود دارد؟»، می‌تواند شوخی استیون هاکینگ را تکرار کند و بگوید «بله، اکنون وجود دارد!»
arash
نباید به دام انسان‌وار کردنِ سامانه‌های هوش مصنوعی بیفتیم و فرض کنیم که آنها احساسات و عواطفی انسان‌وار، همانند حس قدرشناسی، دارند. با اینکه ما انسان‌ها سرشار از گرایش به حس قدرشناسی هستیم، اما نسبت به پدیدآورندهٔ معنوی‌مان (یعنی DNA خود) آن اندازه قدرشناس نیستیم که از وسایل پیشگیری از بارداری استفاده نکنیم، تا DNA به هدف خودش برسد.
arash
اگر نیروی پلیس مرکب از انسان‌ها باشد، شاید از اجرای بعضی فرمان‌های بی‌رحمانه (مثلاً از میان بردن همهٔ اعضای یک گروه نژادی خاص) سرباز زنند، اما این‌گونه سامانه‌های خودکار بدون اینکه هیچ تردیدی به خود راه دهند، آمادهٔ عملی کردن هوس‌های انسان‌هایی هستند که قدرت را در دست دارند. وقتی که چنین دولت تمامیت‌خواهی شکل بگیرد، سرنگونی آن برای مردم عملاً غیرممکن خواهد بود.
arash
مثلاً می‌شود به بهانهٔ مبارزه با جرایم و تروریسم و نجات افراد مبتلا به بیماری‌های حاد، همه را ملزم کرد که نوعی «دستبند امنیتی» ببندند که قابلیت‌های اپل‌واچ را داشته باشد و همین‌طور مکان شخص و وضع سلامت او و گفت‌وگوهایی را که انجام می‌دهد به طور دائم ضبط کند. اگر کسی به طور غیرمجاز بخواهد این دستبند را باز یا غیرفعال کند، نوعی سمّ کشنده به ساعدش تزریق می‌کند. مجازات مواردی از نقضِ قانون که از نگاه دولت این اندازه جدی نیست شوک الکتریکی یا تزریق مواد شیمیایی‌ای است که باعث فلج یا درد می‌شود، و به این ترتیب نیاز به وجود نیروی پلیس تا اندازهٔ زیادی رفع می‌شود
arash
عملیات فضولی دولت که ادوارد اسنودن افشا کرد با این هدف دنبال می‌شد که در نهایت به وضع «ثبت کامل» دست یابد -یعنی همهٔ ارتباطات الکترونیک برای تحلیل‌های احتمالیِ بعدی ضبط شود
arash
هشدار لرد اکتن را به یاد داشت که در سال ۱۸۸۷ گفته بود: «قدرت فساد می‌آورد، و قدرت مطلق فساد مطلق».
arash
چون ما انسان‌ها توانسته‌ایم با هوش برتر خود بر سایر موجودات زندهٔ زمین تسلط یابیم، پس این امکان چندان دور از ذهن نیست که موجودی ابرهوشمند نیز بتواند بر ما تسلط پیدا کند.
arash
اگر ماشینی بتواند بیندیشد، ممکن است هوشمندانه‌تر از ما بیندیشد، در این صورت ما چه جایگاهی خواهیم داشت؟ حتی اگر بتوانیم ماشین‌ها را مطیع خود نگاه داریم... حتماً در مقام یک گونهٔ زیستی، به‌شدت احساس حقارت می‌کنیم. الن تورینگ، ۱۹۵۱
arash
ولتر در سال ۱۷۵۹ می‌نویسد «کار سه شرّ عظیم را دور نگاه می‌دارد: ملال و فساد و احتیاج.»
arash
وقتی که طبقهٔ متوسطِ تحصیلکردهٔ بزرگی وجود داشته باشد، فریفتن و آلت دست قرار دادنِ رأی‌دهندگان و نفوذ نامشروعِ گروه کوچکی از افراد یا شرکت‌ها در دولت دشوارتر می‌شود. دموکراسیِ بهتر هم به نوبهٔ خود می‌تواند نظامی اقتصادی پدید آورد که بهتر مدیریت می‌شود و فساد در آن کمتر و بهره‌وری بالاتر و رشدْ سریع‌تر است و در نهایت دقیقاً به تک‌تک افراد نفع بیشتری می‌رساند
arash
در سال ۲۰۱۳، مجموع ثروت نیمهٔ فقیرترِ جمعیت جهان (یعنی بیش از ۳.۶ میلیارد نفر) برابر است با مجموع ثروت هشت نفرِ نخستِ فهرست ثروتمندترین افراد جهان
arash
چشم‌انداز خوشبینانهٔ خود را برای بازار کارْ «آتنِ دیجیتال» می‌خواند. علت اصلی اینکه شهروندان آتن در عهد باستان در زندگی آن اندازه فراغت داشتند که به دموکراسی و هنر و بازی‌های ورزشی بپردازند این بود که برده‌هایی داشتند که بیشتر کارها را برایشان انجام می‌دادند. اما چرا حالا به جای برده از ربات‌های بهره‌مند از هوش مصنوعی استفاده نکنیم و به این ترتیب آرمانشهری دیجیتال نسازیم که همه از زندگی در آن لذت ببرند؟
arash
تضمین غلبهٔ وجه دفاعی باید یکی از اساسی‌ترین هدف‌های کوتاه‌مدت در راه پیشرفت هوش مصنوعی باشد، در غیر این صورت همهٔ فناوری‌های حیرت‌انگیزی که می‌سازیم ممکن است علیه خودمان به کار روند!
arash
مثلاً او بیم دارد پهپادهایی به اندازهٔ زنبور ساخته شوند که بتوانند با صرف هزینهٔ بسیار کم و استفاده از حداقل مواد منفجره به چشم افراد، که بافتی بسیار نرم دارد و حتی گلوله‌ای کوچک می‌تواند از راه آن وارد مغز شود، شلیک کنند و آنها را بکشند. یا ممکن است این پهپادهای کوچک با قلاب‌های فلزی به سر بچسند و سپس با استفاده از مقدار کمی مادهٔ منفجره به درون جمجمه نفوذ کنند. اگر یک میلیون از پهپادهای قاتل را بتوان فقط با یک کامیون به میدان جنگ اعزام کرد، آنگاه با یک سلاح کشتار جمعی وحشتناک از نوعی کاملاً جدید مواجه هستیم: سلاحی که می‌تواند گروه معینی از افراد را به صورت گزینشی بکشد بدون اینکه به هیچ‌چیز یا هیچ‌کس دیگر آسیب بزند.
arash
تعهدات سرمایه‌گذاری در زمینهٔ کاربردهای غیرنظامی هوش مصنوعی در سال ۲۰۱۶ بالغ بر یک میلیارد دلار بود، اما این رقم در برابر بودجهٔ درخواستی پنتاگون در سال ۲۰۱۷ برای طرح‌های مرتبط با هوش مصنوعی که ۱۲ تا ۱۵ میلیارد دلار بوده است ناچیز جلوه می‌کند، و چین و روسیه هم حتماً این حرف معاون وزیر دفاع آمریکا، رابرت وُرک، را جدی می‌گیرند که هنگام اعلام این درخواست گفته بود: «می‌خواهم رقبایمان از آنچه در پسِ پرده است شگفت‌زده شوند»
arash
حال سامانهٔ خودکارِ هشدار زودهنگامِ شوروی گزارش داده بود که ایالات متحد پنج فروند موشک هسته‌ای از پایگاه‌های زمینی به‌سوی اتحاد شوروی شلیک کرده است و افسری به نام استانیسلاو پتروف فقط چند دقیقه فرصت داشت که تصمیم بگیرد آیا این هشدار واقعی است یا غیرواقعی. معلوم شد که ماهواره به‌درستی کار می‌کند، پس او مطابق با اصول باید وقوع حملهٔ هسته‌ای را گزارش می‌کرد. پتروف به رغم شواهد، به حس غریزیِ خود اتکا کرد و به این نتیجه رسید که خیلی بعید است که آمریکا فقط با پنج موشک حمله کند، و به فرماندهانش گزارش داد که این هشدار غیرواقعی بوده است، بدون اینکه از درستیِ ادعای خود آگاهی داشته باشد. بعدها معلوم شد که ماهواره بازتاب پرتوهای خورشید از لبهٔ ابرها را به جای شعلهٔ موتور گرفته است.
arash

حجم

۹٫۷ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۵۴۹ صفحه

حجم

۹٫۷ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۵۴۹ صفحه

قیمت:
۲۱۸,۰۰۰
۱۵۲,۶۰۰
۳۰%
تومان