بریدههایی از کتاب چشمان پوست
۳٫۷
(۲۴)
بینایی ما را از جهان جدا میکند، حال آنکه حواس دیگر، ما را به آن پیوند میدهند و با آن یکی میکنند.
باران
«دستها میخواهند ببینند، چشمها میخواهند نوازش کنند.»
Hosna
غیرانسانی بودنِ معماری شهرهای امروزی را میتوان نتیجهٔ نادیده گرفتن بدن و حواس و عدم تعادل در دستگاه حسی ما قلمداد کرد.
باران
چشمْ عضوِ فاصلهگذاری و جدایی است، حال آنکه لامسه حسِ صمیمیت، پیوند و نزدیکی است. چشم سیر میکند، زیر سیطره میگیرد و وا میکاود، درحالیکه لامسه نزدیکی میجوید و نوازش میکند. به هنگام تجربههای عاطفی بسیار عمیق ما همیشه میل داریم که حس فاصلهگذارِ بینایی را فرو ببندیم؛ ما هنگامی که میخواهیم خیالپردازی کنیم یا به موسیقی گوش کنیم یا محبوبمان را نوازش کنیم، چشمها را میبندیم.
fatemehparsa99
معیار راستین سنجشِ کیفیتهای یک شهر آن است که شخص بتواند تصور کند آیا میتواند در آن شهر عاشق شود یا نه.
Hosna
ساختمانها به محصولات تصویری بدل شدهاند که از ژرفای وجودی و اصالت به دورند.
Hosna
ساختمانسازی در فرهنگهای سنتی با الگوگیری و پیروی از بدن انجام میشود، همانطور که یک پرنده لانهاش را با حرکتهای بدنش شکل میدهد. بهنظر میرسد که معماریهای بومی خشت و گِلی در سراسر جهان بیش از آنکه زاییدهٔ چشم باشند زاییدهٔ حواسِ عضلانی و لمسی ما هستند.
باران
سلطهٔ چشم و سرکوبی دیگر حواسْ ما را به جدایی، انزوا و احساس طرد و بیرونماندگی میکشاند. هنرِ چشممحور قطعاً ساختارهایی خیرهکننده و اندیشهانگیز پدید آورده است، اما نتوانسته ریشههای انسان در جهان را محکمتر کند.
باران
انسانها نیز به نوبهٔ خود، به کالاهایی بدل شدهاند که بیتفاوت خود را به مصرف میرسانند، بیآنکه جسارت آن را داشته باشند که با واقعیتِ وجودی خویش روبهرو شوند یا حتا این را ممکن بدانند.
Hosna
در زمان ما، نور به یک امر کمّی محض بدل شده، پنجره ارزش خود را به عنوان واسطهٔ میانِ دو جهان، واسطهٔ میانِ فضای بسته و باز، میانِ درونبودگی و بیرونبودگی، میانِ فضای خصوصی و عمومی و میانِ سایه و نور از دست داده است.
الف. میم
ماندگارترین خاطرهای که از هر فضا در ذهنمان باقی میماند معمولاً بوی آن فضاست
Hosna
یکی از روشهای بسیار کارآمدِ شکنجهٔ ذهنی استفاده از روشنایی مداوم و شدیدی است که هیچ فضایی برای خلوتگزینی و باخودبودگی باقی نمیگذارد و در آن حتا فضای تاریک و درونی «خود» نیز هتک میشود و در معرض تجاوز قرار میگیرد.
Hosna
اگر فرهنگی در پی نظارت داشتن بر شهروندان خود باشد به احتمال زیاد در جهت خلافِ همبستگی و همکنشی، یعنی فاصلهگیری از احساسِ یگانگی و صمیمیتِ میانفردی، حرکت خواهد کرد و به سوی فاصلهگذاری و جدایی جمعی خواهد رفت. جامعهٔ تحت نظارتْ بیتردید جامعهٔ چشمهای خیره، هرزهباره و آزارگر است
Hosna
در فرهنگ تصویری ما، حتا نگاه نیز عمق و انعطافش را از دست داده و به تصویری تخت و یکرو تبدیل شده است. و ما بهجای آنکه بودنمان در جهان را احساس کنیم، مانند تماشاگرانی که به تصویرهای نقشبسته بر سطحِ پردهٔ شبکیه نگاه میکنند، از بیرون به جهان مینگریم
Hosna
ساختمانهای این عصر فنآوری معمولاً آگاهانه گرایش به یک کمال بیزمان دارند، آنها بُعد زمان و حتا روند اجتنابناپذیر و به لحاظ ذهنی، بسیار مهمی چون فرسودگی و گذر زمان را به پیکرهٔ خود راه نمیدهند. این ترس از فرسودگی و کهنگی با ترس ما از مرگ مرتبط است.
farzane
چشمْ عضوِ فاصلهگذاری و جدایی است، حال آنکه لامسه حسِ صمیمیت، پیوند و نزدیکی است. چشم سیر میکند، زیر سیطره میگیرد و وا میکاود، درحالیکه لامسه نزدیکی میجوید و نوازش میکند.
farzane
دید پیرامونی، ما را با فضا یکپارچه و یکی میکند، درحالیکه دید کانونی ما را از فضا بیرون میراند و به یک تماشاچی صرف تبدیل میکند.
باران
رایانه میان سازنده و شیء فاصله پدید میآورد
باران
شهرهایی هستند که در یادآوری دوباره به صورت ا / نگارههای دیداری صرف باقی میمانند و شهرهایی نیز هستند که با تمام سرزندگیشان به خاطر آورده میشوند. خاطره، شهر زیبا را با تمام صداها و بوهایش و گوناگونی نور و سایهاش فرا میخواند و زنده میکند. من حتا میتوانم در شهر مورد علاقهای از خاطراتم، انتخاب کنم که در سمت آفتابگیرِ خیابان راه بروم یا در سمت سایهگیر آن. معیار راستین سنجشِ کیفیتهای یک شهر آن است که شخص بتواند تصور کند آیا میتواند در آن شهر عاشق شود یا نه.
Sepidov
استفادهٔ روزافزون از شیشههای آینهای در معماری، این حس رویاگونگی، غیرواقعی بودن و بیگانگی را تقویت میکنند. ویژگی تناقضآمیز این ساختمانها که همهنگام، شفاف و مات هستند، نگاه را بازمیگرداند بیآنکه تأثیری بر آن بگذارند یا هیجانی در آن برانگیزند؛ ما قادر نیستیم زندگی را در پشت این دیوارها ببینیم یا تصور کنیم. این معماری آینهای که نگاه ما را بازمیگرداند و جهان را دوچندان میسازد، ابزاری مرموز و ترساننده است.
Sepidov
حجم
۳۴۱٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۱۴۳ صفحه
حجم
۳۴۱٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۱۴۳ صفحه
قیمت:
۳۲,۰۰۰
۱۶,۰۰۰۵۰%
تومان