بریدههایی از کتاب اسلام شناسی (درسهای دانشگاه مشهد)
۳٫۵
(۲۲)
از حضرت علی است که خدا «در درون اشیاء است، نه چنان که با آن درآمیزد؛ در برون اشیاء است نه چنان که از آن بریده باشد.»
Hakime Zare
مرا گر محمد بود پیشرو
ز دین کهن، گیرم این دین نو
همی کژ بود کار این کوژپشت
بخواهد همی بود با ما درشت
Hakime Zare
در حکومت خود علی بن ابیطالب، دستگاه قضایی اسلام خلیفۀ مسلمین را در کنار یک یهودی مینشاند و به محاکمه میکشاند و این پرشکوهترین نمایشی است از قدرت دستگاه عدالت عام در جامعۀ اسلامی.
Hakime Zare
صهیونیسم از وقتی شروع میشود که اروپا نهضتهای نژادی خودش را اعلام میکند و یهود را تحقیر میکند و یهود در آن موقع احساس مینماید که باید وطن مستقلی داشته باشد.
Hakime Zare
«مذهب یهود با اینکه یک اقلیتی بود و همیشه در کشورهای اسلامی نفوذ داشت و زندگانی میکرد، هیچوقت احساس نکرد که در اقلیت است و احساس نکرد که باید یک نهضت نژادی درست کند و یکجا متمرکز شود و برای خود دولتی تشکیل دهد و یک نهضتی بر اساس نژاد مذهب یهود برای خود در کشورهای اسلامی بسازد. برای چه؟ برای اینکه آزاد و پراکنده در این کشورها، مثل سرزمین خودش زندگی و تجارت میکرد و از همۀ مزایا و حقوق انسانی هم برخوردار بود.»
Hakime Zare
تغییر و تحول جامعه معلول مشیت خدا نیست؛ معلول تغییر و تحول اخلاقی و روانی خود جامعه است و همین مشیت خداست و نیز همین خود یکی از سنتهاست.
Hakime Zare
کوششهای اجتماعی برای بهبود دیگران و ارتقای جامعه وظیفۀ روزمرۀ هر مسلمان است: «مَنْ اَصْبَحَ وَ لَمْ یهْتَمَّ بِاُمُورِ الْمُسلِمینَ فَلَیسَ بِمُسْلِم» (هر که روزی را بگذراند بیآنکه در کار مسلمانان کوششی کرده باشد، مسلمان نیست.) پس مسلمان کیست؟ علی چنین وصف میکند: «اّمّا اللّیلُ فَصافُونَ اَقدامَهم تالینَ اَجزَاءالقرآنِ یرَتِّلُونَه وَ اَمّا النَّهارُ فَحُلَماءُ عُلَماءُ أَبرارُ» (شبهنگام، صف بستگاناند و خوانندگان اجزاء قرآن که آن را نرم و خوشآهنگ میخوانند و اما روز، بردبارانِ دانشمندانِ پاک کرداراناند.)
Hakime Zare
پیغمبر اسلام همۀ این حالات را در طرحی که از یک مسلمان کامل میدهد به خوبی نشان داده است. وی مسلمانان را «زُهّادُ الَّلیلِ وَ اُسْدُ النَّهار» (پارسایان شب و شیران روز) خوانده است. امر به معروف و نهی از منکر (نه به معنی بسیار منحط و فرعی و پستی که امروز از آن میفهمیم، بلکه به عنوان مسئولیتی که هر فرد در خوبی و بدی و نقص و کمال سرنوشت انسانها و حتی جامعۀ انسانی دارد) یک وظیفۀ جبری (واجب عینی) هر مسلمان است. این دستور، فلسفۀ به ما چه را که بزرگترین عامل انحطاط جامعه است از میان میبرد و اصل کار قیصر را به قیصر وا گذار را نفی میکند و هر فردی را در استقرار عدالت و خوشبختی و تکامل انسانیت مسئول میشمارد.
Hakime Zare
بزرگترین نمودار ارزش مافوق تصوری که اسلام به علم میدهد، این است که پیغمبر اسلام در آن هنگام که همۀ هدفش بسیج توده است و بیش از همه به مجاهد نیاز دارد نه به دانشمند (و در آغاز هر نهضتی به خصوص در گذشته و بالاخص در یک نهضت مذهبی چنین است) اعلام میکند که: «مِدادُ الْعُلَماءِ اَفْضَلُ مِنْ دِماءِ الشُّهَداءِ» (مرکب دانشمندان از خون شهیدان برتر است.)
Hakime Zare
کسی از پیغمبر اسلام میپرسد: «اگر یک ساعت بیشتر تا مرگ من نمانده باشد آن یک ساعت را چه کنم؟» پاسخ میدهد: «برو و آن را با مباحثۀ علمی بگذران.» «تَفَکرُ ساعةٍ خیرٌ مِنْ عبادَةِ سَبْعین سنةً» (یک ساعت تفکر از هفتاد سال عبادت بهتر است.)
Hakime Zare
بسیاری از مذاهب و حتی مکاتب فلسفی و به خصوص عرفانی، عقل را از درک حقایق ناتوان میدانند: «آنچه عقل کسب میکند قابل اعتماد نیست و بر اساس آن، استدلال - که کار عقل است - پایی چوبین دارد و علم که محصول آن است بیارزش و سطحی است...» این قضاوتها از طریق اسکندریه و هند و مسیحیت در میان مسلمانان نیز رخنه کرد، ولی در متون اصلی اسلامی، عقل همواره ابزار مطمئن فهم حقایق و حتی حقایق مذهبی و الهی اعلام شده است و تقسیمبندی میان علوم مذهبی و علوم مادی و انسانی وجود ندارد. نه تنها عقل با دین مغایر نیست، بلکه به گفتۀ پیغمبر: «اَلدّینُ هُوَ العَقلُ» (دین همان عقل است.)
«وَ لا دینَ لِمَن لا عَقلَ لَه» (و هر که عقل ندارد دین ندارد.)
Hakime Zare
اسلام بر اساس یک جهانبینی فلسفی و علمی میخواهد بگوید که انسانها همه با یکدیگر برابرند، نه اینکه باید برابر باشند. و این یک واقعیت طبیعی و علمی است، نه یک آرزوی اخلاقی و یا عاطفی معلول تلطیف و تزکیۀ روح. یک حقیقت است، یک واقعیت، نه یک مصلحت.
Hakime Zare
هیچگاه در طول تاریخ، نژاد ایرانی بهتر و باشکوهتر از قرون درخشان تمدن اسلامی مجالی برای بروز استعداد و لیاقت خویش به دست نیاورده است. و اگر هم فرض کنیم که در گذشته چنین موقعیتی داشته، آثار و اسناد روشن و زنده و غیر قابل انکاری (آنچنان که از دوران اسلامی داریم) بر جای نمانده است و ناچار تا حد بسیاری برای اثبات آن باید به حدس و فرض و مبالغه و گزافهگویی و مغلطه و تحریف و تحقیر دیگران و خودستایی ناپسند دست زد (چنان که میزنند).
Hakime Zare
اما این حکم کلی که مذهب سدّ ترقی علوم و تمدن است، تنها از بررسی یک جزئی (مسیحیت) استنباط شده است؛ و حکمی که از یک نمونه استخراج شده، بر تمام مذاهب تعمیم یافته است و این سستترین و ناهنجارترین شکل استدلال است؛
Hakime Zare
اما این حکم کلی که مذهب سدّ ترقی علوم و تمدن است، تنها از بررسی یک جزئی (مسیحیت) استنباط شده است؛ و حکمی که از یک نمونه استخراج شده، بر تمام مذاهب تعمیم یافته است و این سستترین و ناهنجارترین شکل استدلال است؛
Hakime Zare
ابوبکر از همهمۀ مردم دانست که پیغمبر وارد شده است. ساکت شد و جایش را به پیغمبر سپرد پیغمبر دستور داد: «بر مردم نماز بگزار» و خود بر دست راست ابوبکر نشست و نماز خواند.
ܢ̣ߊܝ̇ܭَܢܚ݅ࡅ߳ - ʀᴇᴛᴜʀɴ
ای مردم! سخن مرا بشنوید و آن را فهم کنید. بدانید که هر مسلمانی مسلمانی را برادری است و مسلمانان برادراناند. از برادر جز آنچه خود به طیب خاطر میبخشد بر برادر حلال نیست. پس بر خود ستم نکنید.»
ܢ̣ߊܝ̇ܭَܢܚ݅ࡅ߳ - ʀᴇᴛᴜʀɴ
پس سخن مرا، ای مردم فهم کنید. من ابلاغ کردم. و در میان شما آنچه را که اگر بدان چنگ زنید هرگز گمراه نشوید، باقی گذاشتم و آن امری روشن است: کتاب خدا و سنت پیامبرش.
ܢ̣ߊܝ̇ܭَܢܚ݅ࡅ߳ - ʀᴇᴛᴜʀɴ
ای مردم! شما را بر زنانتان حقی است و آنان را بر شما حقی
ܢ̣ߊܝ̇ܭَܢܚ݅ࡅ߳ - ʀᴇᴛᴜʀɴ
هر کسی آنچنان میمیرد که زندگی میکند؛ آنچنان میمیرد که هست.
ܢ̣ߊܝ̇ܭَܢܚ݅ࡅ߳ - ʀᴇᴛᴜʀɴ
حجم
۶۸۵٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۷۸۴ صفحه
حجم
۶۸۵٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۷۸۴ صفحه
قیمت:
۱۲۵,۰۰۰
۶۲,۵۰۰۵۰%
تومان