بریدههایی از کتاب فلسفه علم
۴٫۴
(۴۶)
بسیاری بر این باورند که تفاوت علم و غیرعلم را باید در روشهای خاصی جُست که دانشمندان برای تحقیق درباره جهان به کار میگیرند. این سخن هم کاملاً معقول است، زیرا در بسیاری از علوم برای تحقیق از روشهای مشخصی استفاده میشود که در رشتههای غیرعلمی خبری از آن روشها نیست. یک نمونه بارزِ تفاوت در روش، استفاده از آزمایش است
کاربر ۳۴۸۰۹۵۱
در پی ویژگی مشترک این فعالیتهاست یعنی در پی آن خصیصهای است که ما بر اساس آن چیزی را علم میشمریم.
کاربر ۳۴۸۰۹۵۱
برای روشن شدن موضوع، نظریه جنبشی گازها را در نظر بگیرید. مطابق این نظریه در هر حجمی از گاز انبوهی از ذرات ریز در جنبش هستند. این ذرات ریز، که مولکول نامیده میشوند، مشاهدهناپذیرند. از نظریه جنبشی میتوان به نتایج مختلفی درباره رفتار مشاهدهپذیر گازها رسید، مانند اینکه حرارت دادن یک نمونه گاز در فشار ثابت سبب انبساط آن میشود. آزمایشها هم این نتیجهگیری را تأیید میکنند. به نظر ضدرئالیستها، ما امور مشاهدهناپذیر را در نظریه جنبشی فقط به این دلیل فرض میکنیم که از آنها به نتایجی از این دست برسیم. و مهم هم نیست که آیا گازها واقعاً حاوی مولکول هستند یا نه. اهمیت نظریه جنبشی در این نیست که این نظریه واقعیتهای ناپیدا را درست و دقیق توصیف میکند، بلکه اهمیتش در این است که پیشبینی مشاهدات را برای ما آسان میکند. حالا معلوم میشود که چرا ضدرئالیسم را گاهی «ابزارانگاری» مینامند، چون در این تلقی، نظریات علمی ابزارهایی هستند که به ما در پیشبینی امور مشاهدهپذیر مدد میرسانند، نه اینکه واقعیات بنیادین عالم را بر ما آشکار کنند.
Yaser
رئالیسم علمی و ضدرئالیسم
رئالیسم علمی، همانند اکثر مکتبهای فلسفی، شکلها و روایتهای مختلف دارد. به همین دلیل نمیتوان با دقتِ تمام آن را تعریف کرد. اما هسته این اندیشه روشن و سرراست است. رئالیستها معتقدند که هدف علم عرضه شرحی درست و دقیق درباره جهان است. ظاهراً نظریه بیضرری است، چون مسلماً کسی پیدا نمیشود که هدف علم را عرضه شرحی نادرست درباره جهان بداند. اما نظر ضدرئالیستها جز این است. برعکسِ رئالیستها آنها معتقدند که هدف علم عرضه شرحی درست درباره بخش خاصی از جهان یعنی بخش «مشاهدهپذیر» آن است.
Yaser
کوشش پوپر برای تمایز نهادن بین علم و شبهعلم با درک شهودی ما کاملاً سازگار است. وقتی به نظریهای برخورد میکنیم که با هر نوع داده تجربی سازگار است این احساس به ما دست میدهد که قطعاً یک جای کار اشکال دارد. اما برخی فیلسوفان این معیار پوپر را بیش از حد سادهانگارانه میدانند. پوپر به پیروان فروید و مارکس ایراد میگیرد که وقتی با دادههای خلاف نظریهشان روبرو میشوند به جای اینکه قبول کنند نظریهشان ابطال شده به توجیه دادهها میپردازند. چنین کاری مسلماً شکبرانگیز است، اما شواهدی هست که نشان میدهد معمولاً دانشمندان «صاحب اعتبار» هم به همین نحو رفتار میکنند و با همین شیوه به کشفهای مهم علمی نایل شدهاند، آن هم کسانی که پوپر رضایت نمیدهد به فعالیتهای شبهعلمی متهمشان کند.
Yaser
به نظر پوپر، بعضی از نظریههای به ظاهر علمی با هر تجربهای سازگارند و به همین دلیل به هیچوجه شایسته نیست این نوع نظریات را متعلق به حوزه علم بدانیم. باری آنها علم نیستند، بلکه شبهعلماند.
Yaser
ابطالپذیریِ نظریه به معنی باطل یا غلط بودن آن نیست، بلکه به این معناست که بر اساس چنین نظریهای میتوان پیشبینیهای مشخص کرد و سپس آن پیشبینیها را به محک تجربه زد. اگر پیشبینیها غلط از آب درآمدند، نظریه ابطال یا نقض میشود.
Yaser
به نظر کارل پوپر، که در قرن بیستم میزیست و فیلسوف علم تأثیرگذاری هم بود، ویژگی اصلی نظریات علمی ابطالپذیر بودن آنهاست.
Yaser
امروزه بسیاری از دانشمندان نه به فلسفه علم چندان علاقه دارند و نه دربارهاش چیز زیادی میدانند. این وضع هرچند تأسفآور است ولی از آن نمیتوان نتیجه گرفت که طرح مطالب فلسفی، دیگر مناسبتش را از دست داده است. باری این بیعلاقگی را باید ناشی از تخصصیتر شدن روزافزون علم و جدایی علوم طبیعی از علوم انسانی دانست که مشخصه نظام آموزشی جدید است.
Yaser
پس در فلسفه علم بخشی از کار این است که مفروضات دانشمندان موضوع پرسش قرار میگیرد. اما این سخن بدین معنی نیست که خود دانشمندان هرگز به بحثهای فلسفی نمیپردازند.
Yaser
فلسفه علم چیست؟
در فلسفه علم کار اصلی ما این است که روشهای تحقیق مورد استفاده در علوم مختلف را بررسی کنیم.
Yaser
در ۱۹۵۳ واتسون و کریک به ساختمان DNA پی بردند. DNA ماده سازنده ژنها در سلولهای موجودات زنده است (شکل ۴). با این کشف میشد توضیح داد که چگونه اطلاعات ژنتیکی از یک سلول به سلول دیگر رونوشتبرداری و از پدر و مادر به فرزند منتقل میشود.
Yaser
در قرن بیستم در زیستشناسی انقلاب دیگری هم رخ داد: ظهور زیستشناسی مولکولی و به خصوص ژنتیک مولکولی. البته این انقلاب هنوز نصفه نیمه و ناتمام است.
Yaser
نظریه او در ابتدای قرن بیستم دیگر به عنوان عقیده غالب پذیرفته شده بود. تحقیقات بعدی نظریه داروین را بهجد تأیید کرد و این نظریه تبدیل شد به ستون فقرات دیدگاه جدید در زیستشناسی.
Yaser
انتخاب طبیعی وقتی رخ میدهد که بعضی از موجودات زنده به سبب ویژگیهای جسمیشان بیش از موجودات زنده دیگر زاد و ولد میکنند. اگر این ویژگیهای آنها را فرزندانشان به ارث ببرند، به مرور زمان افراد این گونه هرچه بیشتر و بهتر با محیط اطرافشان انطباق مییابند. به نظر داروین هرچند این فرایند ساده است اما چهبسا در نتیجه همین فرایند ساده پس از چند نسل گونهای کاملاً جدید پا به عرصه وجود بگذارد.
Yaser
در زیستشناسی، رویداد مهم کشف نظریه «تکامل بر پایه انتخاب طبیعی» بود. کاشف این نظریه چارلز داروین است که آن را در سال ۱۸۵۹ در کتاب منشأ انواع معرفی کرد. تا آن زمان باور عمومی این بود که خداوند گونههای مختلف موجودات را، چنان که در سِفْر پیدایش آمده، جداجدا آفریده است. اما داروین این نظر را مطرح میکند که گونههای امروزین موجودات در واقع حاصل تحول گونههای گذشتهاند و این تحول از رهگذر انتخاب طبیعی رخ میدهد.
Yaser
تا اینجا ما در شرح کوتاهمان از تاریخ علم بیش از همه فیزیک را مورد توجه قرار دادهایم. این میزان توجه اتفاقی نیست، چون فیزیک هم اهمیت تاریخی زیادی دارد و هم به یک اعتبار بنیادیترین رشته علمی است.
Yaser
از طرف دیگر مکانیک کوانتومی نشان میداد که وقتی نوبت به اجسام بسیار کوچک یعنی ذرات بنیادی میرسد نظریه نیوتن باز میلنگد.
Yaser
ما در نتیجه تحولات تازه و انقلابی علم فیزیک، یعنی به صحنه آمدن نظریه نسبیت و مکانیک کوانتومی، اطمینانی که به تصویر نیوتنی وجود داشت در نخستین سالهای قرن بیستم به باد رفت. نظریه نسبیت، که کاشفش اینشتین بود، معلوم میکرد که مکانیک نیوتنی در مورد اجسام پُرچگال و اجسامِ با سرعت بالا نتایج صحیحی به دست نمیدهد.
Yaser
با فیزیک نیوتنی چارچوبی برای علم فراهم آمد که تقریباً دویست سال دوام آورد. به این ترتیب فیزیک دکارتی به سرعت از رونق افتاد. در این دوران دویست ساله، به یمن توفیق نظریه نیوتن، اعتماد به علم فزونی یافت. تصور عمومی این بود که نظریه نیوتن از سازوکار حقیقی طبیعت پرده برداشته و با آن میتوان همه چیز را، دستکم در عالم نظر، تبیین کرد.
Yaser
حجم
۸۶۳٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۷
تعداد صفحهها
۲۰۴ صفحه
حجم
۸۶۳٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۷
تعداد صفحهها
۲۰۴ صفحه
قیمت:
۶۹,۰۰۰
۳۴,۵۰۰۵۰%
تومان