بریدههایی از کتاب مقدمهای بر روانشناسی فروید
۲٫۰
(۱۲)
بهتر است بگوييم رياضت کشيدن از اثرات منفی استعمار است که از زمان تسلط انگليسیها در هندوستان رايج شد و آنها با نويدهای دروغين نيروی مردم را در اين راهها مصرف میساختند و نم
Shahbaz Makouei
نظم طبيعی قضايا به ترتيب زير است: عامل «اقتصادی» عامل «اجتماعی» و بالاخره عامل «روانی» نه بالعکس،
پویا پانا
ناخوشیهای روانی وازدگیهای ما را از سه جهت تسکين میدهند. نخست اينکه بخشی از وازدگیها را به صورت بيماری در میآورد. دوم، من را نسبت به توبيخ «من برتر» سهلانگار میکند. سوم، «منِ برتر» را مجاز میگذارد تا «من» را کيفر دهد. از اين رو «من» از نا خوشی خود لذت میبرد. با اين احوال ناخوش روانی خالی از درد نيست.
mahshid T
اما نمیتواند بفهمد که چرا انقلاب فرانسه به وجود آمد. چرا انقلاب در شوروی به وقوع پيوست؟
«انقلاب اولی زاييده ماشينيسم جديد يا به عبارت ديگر تغيير وضع اقتصادی جامعه و انقلاب ثانوی نتيجه تکامل طرز توليد ماشينی است. او متوجه نمیشود که چرا در فرانسه انقلابيون پس از پيروزی و کاميابی مبارزه با مذهب را کنار میگذارد و چرا در شوروی اظهارنظر نکرده و فقط تمدن اروپای مسيحی را مورد انتقاد قرار داده است ولی اگر او میتوانست واقعاً قضيه را همانطوری که هست تجزيه و تحليل کند به طور قطع از عهدهی پيشبينی آينده تمدن جديد کشور سوسياليزم نيز برمیآمد».
پویا پانا
فرويد منشأ دينها را جستجو کرده آنها را اوهام میشمارد و میگويد: همانگونه که بيماریهای روانی که در اثر تثبيت حس کامجويی در افراد پديد آمده سرانجام زدوده خواهد شد، دين نيز سرانجام از صفحهی روزگار برچيده خواهد شد.
پویا پانا
انتقاد شديدی که فرويد به عمل میآورد نسبت به مذهب است. زيرا به نظر او مذهب قدر آزادی را نمیداند و به آن تجاوز میکند و در اينباره چنين مینويسد:
«مذهب به اين موضوع انطباق و انتخاب لطمه وارد میسازد، زيرا برای رسيدن به سعادت و دوری جستن از رنج به همه مردم راههای يکسانی را ارائه میدهد.»
پویا پانا
شوخی يکی از عوارض تمدن است. افراد متمدن وازدگیهايی دارند که برای جبران آن به شوخی متوسل میشوند.
پویا پانا
در ۱۸۷۳ در دانشکدهی پزشکی وين مشغول تحصيل شد و چون يهودی بود پيوسته مورد تحقير اين و آن قرار میگرفت و از همان ابتدا انديشه نابسامانی تمدن برايش پيدا شد و دانست بشر دچار تعصبات خشک و بیپايهای است که ريشهی چندين هزار ساله دارد.
پویا پانا
ناخوشیهای روانی، چگونگی ناخوشیهای روانی
هرگاه انسان نتواند بهوسيلهی هنر، شوخی، رؤيا، دين، بازی و... کامهای وازدهی را راضی کند کامهای وازده برای بيرون آمدن از خودآگاه تلاش میکند و شور و التهابی در آنها پديد میآيد که همان بيماریهای روانی است.
mahshid T
اين انحراف در آمريکايیهای مقيم کشورهای خارج به شدت وجود دارد. شايد آنها از روی عمد به اين کشورها فرستاده میشوند تا هم هموطنانشان از شرّ آنها آسوده شوند و هم با توسل بدانها اغراض تبهکارانه و مقاصد شوم سياسی خود را جامه عمل پوشانند.
Shahbaz Makouei
هنوز زناشويی با نزديکان در ميان پارهای اقوام و ملل ديده میشود. کليميان بيش از مسلمين با همخونها ازدواج میکنند. به همين سبب اغلب دارای نقص عضوی هستند.
Shahbaz Makouei
فرويد میگويد: جبر زمان بالاخره مذهب و اعتقادات مذهبی را از بين میبرد.
پویا پانا
«مردمان متمدن بیشماری هستد که از تصور ارتکاب قتل يا ارتباط جنسی با محارم وحشتزده میشوند، ولی همين اشخاص از ارضای حرص و آز خود، تجاوزطلبی خود و مطامع جنسی خود رویگردان نيستند. آنها اگر بتوانند از کيفر فرار کنند به همنوع خويش به وسيله دروغ، فريب، بهتان و افترا آزار میرسانند.
پویا پانا
فرويد در يکی از آثار خود مینويسد: «تعداد کسانیکه تمدن را از روی تزوير و ريا میپذيرند بینهايت بيشتر از کسانی است که واقعاً و حقيقتاً متمدن هستند»
پویا پانا
اگر مذهب موفق شده بود اکثريت مردم را خوشبخت نمايد آنها را دلداری بدهد و با زندگی همآهنگ سازد، به فکر هيچکس نمیرسيد که خواهان يک تغيير در وضع فعلی باشد. ولی به جای اين نتيجه ما چه میبينيم؟
عده کثيری از مردم از تمدن ناراضی هستند، از تمدن بدبخت شدهاند و آرزو میکنند از قيد و عذاب آن رهايی يابند.»
بدينسان فرويد بدون اينکه توجهی به مخالفتها و مشاجرات داشته باشد ورشکستگی مذهب را در تأمين آسايش مردم و بسط قوانين مدنی و تربيتی تذکر میدهد.
پویا پانا
بيماری عشق يکی از بيماریهای سودمند است، زيرا نتيجهی آن کامگيری مثبت و ثمربخش میباشد، ولی چون عاشق در راه معشوق دشواریها میکشد و رنجها را بر خود هموار میسازد از مسير اصلی زندگی منحرف میشود، و چهبسا که نتواند به حصول مقصود برسد، در اين صورت زحمتی بيهوده کشيده و زندگی رابيهوده گذرانده است.
پویا پانا
شوخی واکنش کامهای وازده است و خنده نقابی است که چهرهی گريه را میپوشاند و اميالی است که در عالم جدی جرأت عرضاندام نداشتهاند و چون اساس محروميتها، محروميت جنسی است، بيشتر شوخیها جنبه جنسی دارند.
پویا پانا
نبوغ ابداع هنر به عوامل زيرين بستگی دارد.
يکی: وازدگیهای شديد. زيرا تا کسی محروميت نکشيده و سرد و گرم روزگار نچشيده باشد، کمتر ممکن است دارای نبوغ هنری باشد.
عامل ديگر اتکاء به ناخودآگاه است، زيرا کسانی که از خود آگاهی ندارند کامهای وازده را نمیشناسند و از به وجود آوردن اثر هنری محرومند.
عامل سوم استعداد برتر ساختن است. زيرا بدينوسيله شهوات وازده را برتر ساخته بيرون میافکند. اگر هنرمند نتواند کامها را برتر سازد هنرش چندان ارزشی ندارد.
پویا پانا
غرايز نگهدار موجوديت انسان میباشند. ميان غريزه و هوشمندی رابطهی عکس موجود است. بدين معنی که هرچه غريزه قویتر شود نيروی هوش کمتر و هرچه نيروی هوش فزونی يابد غريزه ضعيفتر میشود.
هرچه انسان تکامل يابد از نيروی غرايز کاسته شده هوشمنديش فزونی میيابد.
پویا پانا
شايد بپرسند مگر کودک ميل جنسی دارد. فرويد پاسخ میدهد: «غريزهی جنسی از همان کودکی وجود دارد. کودک اين تمايلات را با خود به جهان میآورد و پس از تکامل، همين تمايلات به صورتی درمیآيند که همان ميل جنسی اشخاص بالغ است.»
پویا پانا
حجم
۲۱۳٫۶ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۲۶۹ صفحه
حجم
۲۱۳٫۶ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۲۶۹ صفحه
قیمت:
۵۵,۰۰۰
تومان