بریدههایی از کتاب جامعه شناسی چشم و هم چشمی
۳٫۹
(۱۵)
چنانکه تنها در فاصله ده سال یعنی از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۵ خورشیدی میزان واردات کالاهای خارجی به بیش از ۵ برابر رسید.
maryamhamedi
انسانها برای آنکه در میدان مبارزه ارزش خود را بالاتر نشان دهند و به این وسیله امتیاز بیشتری کسب کنند، همواره مشغول مصرف تظاهری و نمایش تفاخر خود هستند.» (علیخواه، ۱۳۸۷؛ وبلن، ۱۳۸۳)
maryamhamedi
اصطلاح «جامعۀ مصرفی» یا «فرهنگ مصرفی» به جامعه یا فرهنگی اشاره میکند که در آن مصرف به اندازهای از اهمیت رسیده که قادر است نظم جامعه را در ساختارهای اجتماعی شکل دهد.
maryamhamedi
امروزه نیز فلسفۀ بسیاری از مردم برای زندگی کردن و احساسِ بودنْ آن است که: «مصرف میکنم / پس هستم.» مصرف از نیازهای زیستی انسان و همواره هدف اساسی کوششهای اقتصادی او بوده که اکنون جزئی گریزناپذیر از زندگی انسان شده است.
maryamhamedi
شکی نیست به دلیل همین یکنواختی صورتها به مرور زمان در آیندهای نهچندان دور ملاکها و معیارهای زیبایی امروزی در دنیا نیز دستخوش تغییراتی خواهد شد. به دنبال آن جامعه در پی انجام بازسازیهای مجدد خواهد بود، موضوعی که از خصوصیات بارز فرهنگی یک جامعۀ مصرفگراست.
maryamhamedi
بهتدریج هر بدنی ویژگیهای منحصربهفرد خود را از دست میدهد و با همانندسازی افراطی به هیئتی شبیه بدن دیگران، درمیآید
maryamhamedi
مصرف آب بیشتر در کشوری چون ما که میانگین بارندگی آن یکسوم دنیاست، وضعیت بحران آب را تشدید میکند. در اثر رفتوآمد زیاد اتومبیلها مصرف انرژی افزایش یافته و معضل آلودگی هوا به نقاط دارای هوای پاک هم تسری پیدا میکند. آلودگی آبهای جاری، رودخانهها و منابع زیرزمینی آب، ناشی از فاضلابهای خانگی شدت مییابد و مشکل دفع زبالهها پدیدار میشود و بهطورکلی الزامات و مشکلات شهرنشینی بهتدریج در این مناطق نیز رسوخ مینماید.
بنابراین طبیعتی را که انسان به تسخیر خود درآورده و سازههای مصنوعی ایجاد کرده و بنیانهای شهری را در آن پیریزی کرده است، دیگر نمیتوان طبیعت نام گذاشت.
Mina
سالانه حدود ۱۸۰ هزار ایرانی تحصیلکرده برای یافتن شغلی مناسب و زندگی بهتر راهی خارج از کشور میشوند که این تعداد مهاجرت معادل خروج سالانه ۵۰ میلیارد دلار ارز از کشور بوده و تقریباً برابر با درآمد سالانۀ حاصل از فروش نفت میباشد.»
Mina
در گذشته پیروی از مد و چشموهمچشمی، بیشتر به طبقۀ ثروتمند و برخوردار جامعه منحصر بود اما این نمایشها اکنون سراسر ساختار جامعه را فرا گرفته است.
Mina
انسان برای رفع نیاز خود به احترام و تأیید، در پی آن است که از یکسو همرنگ جماعت باشد تا بهاینترتیب از طرف جامعه مورد نکوهش قرار نگیرد و از سوی دیگر تلاش میکند تا از دیگران یا قافلۀ جماعت عقب نماند و بدین ترتیب احترام خود را حفظ نماید. این نیاز به احترام وقتی شدت مییابد که انسان احساس کند نسبت به سایرین دارای برتری خانوادگی، اقتصادی، جسمی یا اصالتی خودساخته است و بنابراین خود را از دیگران متمایز بداند. در این صورت نیاز به احترام، از شرایط قبلی گذر کرده و تبدیل به نیاز به برجسته بودن یا خودنمایی میشود. «آنچه که موجب تولید نیاز در این افراد و پاسخ مناسب برای آنها میشود به عهدۀ شرکتهای تولیدکننده و طراح مد است.
Mina
در این دوره از تاریخ معاصر ما، دغدغه و دلمشغولی بسیاری از افراد، داشتن القابی نظیر دکتر و مهندس است.
Mina
مطابق آمار موجود، در ایران ۵ برابر کشورهای پیشرفته دنیا دانشگاه وجود دارد. درحالیکه تعداد دانشگاههای اغلب کشورهای توسعهیافتۀ دنیا کمتر از ۵۰۰ مؤسسه آموزش عالی است.
Mina
مدرکگرایی هم یکی از خصوصیات بارز جامعۀ مصرفی است. همه در تلاشاند تا به هر ترتیبی مدرکی اخذ نمایند چنانچه سعی دارند تا جدیدترین مبلمان یا وسایل منزل را تهیه کنند. گویی اکنون هر کسی میخواهد به شیوهای از قافله زندگی و همراهان خود در مسیر زندگی عقب نماند یکی با مدرک، دیگری با خرید زیورآلات، اتومبیل یا کالاهای لوکس.
Mina
نقش دانشگاهها در یک کشور چه میتواند باشد؟
Mina
هماکنون «آدابورسوم نوبنیاد بعضی خانوادهها، تقلیدهای کورکورانه و تهیۀ جهیزیههای بسیار سنگین، ازدواج تجملی و چشموهمچشمی در این خصوص موجب گردیده که این پیوند مانند سد بزرگی بر سر راه ازدواج جوانانی که مایل به تشکیل خانواده هستند، قرار بگیرد.» (نیازی و همکاران، ۱۳۹۴) جالب آن است که این مشکلات و مسائل در امر ازدواج منحصر به شرایط کنونی ایران نیست، بلکه حتی حدود پنجاه سال قبل نیز بهصورت گستردهای در حال شکلگیری و توسعه بوده
Mina
هدف برخی خانوادهها از آموزشهای مختلف به بچهها آن است که فقط به دیگران نشان دهند که پدر و مادری ایدئال هستند و فرزند متفاوت، خاص و باهوشی دارند. آنها درحقیقت بیآنکه خود بدانند یا بخواهند، فرزندانشان را به ابزاری برای رسیدن به اهداف و آرزوهای ازدسترفتۀ خود تبدیل میکنند و سعی در ساختن تصویری خود ساخته و جعلی از فرزندان به جامعه اطراف خود دارند.
Mina
یکی از کارکردهای مصرف، هویتبخشی به فرد است. در پاسخ به پرسش (من کیستم) گفته میشود: من کسی هستم که آن کالا را مصرف میکنم.»
Mina
صمیمیت، صداقت و سادهزیستی خانوادهها دچار افول شده، فشارهای اقتصادی موجب فشارهای روحی و روانی بیشتر به افراد شده و میزان افسردگی در جامعه را افزایش داده است. در واقع وضعیت نامطلوب روانی اجتماع، شیوع افسردگی و بیمعنایی زندگی بهطور عمده حاصل جامعۀ مصرفگرا و تکنولوژیک کنونی است.
Mina
امروزه در بسیاری از خانوادهها لذت و کامجویی از زندگی تبدیل به یک خواسته قطعی و حتمی شده است و این لذت بدون داشتن لوازم و کالاهای مصرفی و رفاهی تقریباً غیرممکن مینماید.
Mina
الکساندر ماری روانشناس فرانسوی در طبقهبندی نیازهای انسان (نیاز به خودنمایی) را با گرایش به مصرف در ارتباط دانسته است.
Mina
حجم
۹۲٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۱۷ صفحه
حجم
۹۲٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۱۷ صفحه
قیمت:
۴,۰۰۰
تومان