بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب سرنخ‌های تکامل: ۵۰ نکتۀ کوتاه اما ضروری برای درک نظریۀ تکامل | صفحه ۲ | طاقچه
تصویر جلد کتاب سرنخ‌های تکامل: ۵۰ نکتۀ کوتاه اما ضروری برای درک نظریۀ تکامل

بریده‌هایی از کتاب سرنخ‌های تکامل: ۵۰ نکتۀ کوتاه اما ضروری برای درک نظریۀ تکامل

انتشارات:جامعه نو
امتیاز:
۳.۴از ۱۵ رأی
۳٫۴
(۱۵)
سرنخ‌هایی از حیات در دوران RNA را می‌توان در بعضی از گروه‌های عجیب RNA پیدا کرد که خودشان را تکثیر می‌کنند، یعنی ویروس‌های سرماخوردگی و ایدز. همۀ موجودات زندۀ سخت‌افزار مشابه دارند به‌جز این ویروس‌های ساخته‌شده از RNA. این موجودات در میان ما بیگانه‌اند اما نه بیگانه‌هایی از فضا بلکه بیگانه‌هایی از گذشته‌های بسیار دور.
محمد طاهر پسران افشاریان
شاید زمانی مواد شیمیایی از حالت خنثی به حالت زنده تغییر کرده‌اند و کل تاریخ حیات از یک استخر پر از RNA شروع شده است که دائماً خودشان را همانندسازی می‌کرده و دائم در حال تکامل بوده‌اند. گیلبرت نتیجه گرفت دنیای ما از یک دنیای باستانی متشکل از RNA حاصل شده است. چکیده: شاید RNA، معمار اصلی تجهیزات حیات، از آسمان آمده باشد.
محمد طاهر پسران افشاریان
وقتی انسان مدرن از آفریقا خارج شد، حدود ۶۰۰۰۰ سال پیش، دید اروپا توسط نئاندرتال‌ها اشغال شده است. ۱ الی ۴ درصد از DNA نئاندرتال‌ها در انسان‌های مدرن اروپایی امروز یافت می‌شود که نشان از جفتگیری و زادآوری این دو گونه با هم دارد. تحلیل‌های جدید نشان می‌دهد این جفتگیری باعث بهبود ایمنی در برابر بیماری‌های مخصوص مناطق اروپایی شده است اما در عین حال ممکن است باعث ایجاد بیماری‌های نظیر لوپوس، کرون، و سیروز صفراوی هم شده باشد.
BiNam
تحقیقات مناقشه‌برانگیزی هست که نشان می‌دهد انسان‌ها ترجیح می‌دهند با کسی جفتگیری کنند که بوی بدنش با خودشان متفاوت است. تفاوت بو ناشی از تفاوت در مجموعه سازگاری‌بافتی اصلی (MHC) است که گیرنده‌های سطح یاخته‌ها را کنترل می‌کند و نقشی اساسی در سیستم ایمنی دارد. جالبت اینجاست که گفته می‌شود زن‌هایی که قرص ضدبارداری مصرف می‌کنند مردهایی را ترجیح می‌دهند که MCH مشابه خودشان دارند، اما آنهایی که قرص مصرف نمی‌کنند نوع متفاوت MCH را می‌پسندند.
BiNam
امکان پیش‌بینی میزان تغییر تکاملی از نظر زیست‌شناس‌ها بسیار ارزشمند است چنانکه هالدین گفته است: «نظریه‌های علمی بی‌ارزش‌اند مگر وقتی امکان پیش‌بینی اتفاقات پیش رو را فراهم کنند. تا وقتی چنین اتفاقی نیفتد نظریه‌ها فقط بازی با کلمات‌اند».
BiNam
تفاوت‌های کوچک نوزادان ممکن است به تفاوت‌های عظیم بالغ‌ها منجر شود. به‌طور مثال، ژن‌هایی مثل کولاژن و لامینین که مسئول ایجاد پوست پیرامون ساده‌ترین جانوران تک‌یاخته‌ای هستند دقیقاً همان ژن‌هایی‌اند که بدن جانوران چندیاخته‌ای را منسجم نگه می‌دارند. ابزارهای ژنتیکی جانوران یکسان است فقط طرز استفاده از آنها فرق می‌کند.
BiNam
تکامل در جمعیت‌های کوچک و بزرگ متفاوت عمل می‌کند. وقتی تعداد افراد جمعیت زیاد باشد احتمال وقوع جهش مفید هم بیشتر است: مثلاً در جمعیت ویروس‌های داخل بدن فرد مبتلا به ایدز هر جهش ممکنی هر روز رخ می‌دهد. اما در جمعیت‌های کوچک تنوع ژنتیکی به‌سرعت از بین می‌رود و نقش تصادف در تکامل آنها بارزتر می‌شود. اتفاقاتی که به کاهش جمعیت منجر شود، مثل اتفاقاتی که برای گونه‌های در حال انقراض رخ می‌دهد، خطر بروز «اضمحلال ناشی از جفتگیری خویشاوندان» یا حتی انقراض را در پی دارد. چکیده: یک فرد به‌تنهایی نمی‌تواند تکامل پیدا کند، بلکه جمعیت تکامل پیدا می‌کند و پس از گذشت نسل‌ها دچار تغییر و تحول می‌شود.
BiNam
ما برای حفظ، مدیریت، و استفاده از تنوع زیستی به اطلاعات رده‌بندی احتیاج داریم. کمبود اطلاعات رده‌بندی با عنوان «نقص آرایه‌شناختی» شناخته می‌شود. آرایه‌شناس‌ها معترض‌اند: در این عصر که انسان روی ماه قدم گذاشته، دنبال حیات روی مریخ گشته، و اطلاعات ژنوم انسان را پیدا کرده است چرا ضرورت مستندسازی گونه‌هایی که همراه ما روی زمین زندگی می‌کنند نادیده گرفته می‌شود.
BiNam
ژنوتیپ روی نحوۀ رشد انسان، بیماری‌های او، رفتار او، هوش و شخصیت او تأثیر می‌گذارد: درواقع روی تمام ابعاد زندگی انسان. ما امروزه قادریم ژنوتیپ خود را دستکاری کنیم. بنابراین از دیدگاه تکامل، آینده ازپیش‌تعیین‌شده نیست.
BiNam
«اگر از پیشرفت در تکامل صحبت کنیم، زمین محکم عینیت علمی را رها کرده‌ایم و در باتلاق ارزش‌های مبهم انسانی گرفتار شده‌ایم.» اختلاف‌نظرها درمورد تکامل معمولاً پیرامون ارزش‌های انسانی رخ می‌دهد.
BiNam
تکامل حیات بیش از هر چیزی به زمان احتیاج دارد. درک زمان طولانی موردنیاز برای تکامل برای ما انسان‌ها سخت است چون زمان برای ما انسان‌ها در مقایسه با سال‌های زندگی خودمان معنا پیدا می‌کند، یا حداکثر در مقایسه با ظهور و سقوط امپراطوری‌ها و ملت‌ها یا در بهترین حالتش در مقایسه با چندهزار سالی که بین ما و تمدن‌های باستانی فاصله است. اما فرایندهای تکاملی معمولاً در بازۀ چندین میلیون سال رخ می‌دهند (مثلاً در مورد انسان این بازه حدود ۷ میلیون سال است) یا در بازۀ چند صد میلیون سال (دایناسورها در بازه‌ای حدوداً ۲۰۰ میلیون ساله روی زمین زندگی می‌کردند).
BiNam
۵۰. آیندۀ تکامل انسان هر دقیقه ۱۰۰ نفر به جمعیت دنیا اضافه می‌شود. چنین تغییر بزرگی همه چیز زمین را تحت تأثیر قرار خواهد داد، حتی آیندۀ تکامل خود ما را
امیرعلی صبری
تخمین‌ها حاکی از این است که حدود ۸/۷ میلیارد گونه موجود زنده در زمین زندگی می‌کنند: حتی در شرایط محیطی بسیار سخت. قورباغه‌هایی وجود دارند که زمستان یخ می‌زنند و بهار دوباره یخشان باز می‌شود و به زندگی برمی‌گردند، کرم‌هایی هستند که می‌توانند در آب جوش زندگی کنند
Alireza M
یکی از نمونه‌های به‌نسبت جدید تکامل انسان را در نظر بگیرید: توانایی انسان بالغ برای هضم شیر از جهش در ژنی ناشی شده است که به‌طور عادی تولید لاکتاز را بعد از دوران نوزادی قطع می‌کند. وقتی ۱۰ هزارسال پیش این جهش اتفاق افتاد، جمعیت‌های کوچک ساکن اروپا توانستند از شیر فراوانی که گاوهای اهلی تولید می‌کردند حداکثر استفاده را بکنند و درنتیجه ژن آنها به‌سرعت در جمعیت‌های مرتبط با آنها پخش شد
bezzad
هر دقیقه ۱۰۰ نفر به جمعیت دنیا اضافه می‌شود. چنین تغییر بزرگی همه چیز زمین را تحت تأثیر قرار خواهد داد، حتی آیندۀ تکامل خود ما را.
bezzad
۶۰۰۰ زبان روی زمین از کجا آمده‌اند؟ سخن‌گفتن و سخن‌شنیدن و ساختار مغز به اجداد ما امکان داد پیچیدگی زبان خود را افزایش دهند و همزمان با پراکنده‌شدن روی زمین و مواجهه با چالش‌ها و محیط‌های مختلف دستورزبان، معنا، و واژگان بسازند. تنوع زبان امروزه در حال کاهش است اما انسان همیشه راهی برای گفتن آنچه بدان نیاز دارد خواهد یافت.
bezzad
گونۀ ما، هومو ساپینس، در آفریقا حدود دویست هزار سال پیش تکامل پیدا کرد و جایگزین سایر انسان‌های روی زمین شد.
bezzad
بکرزایی نوعی از تولیدمثل که در آن جنین از تخمکی رشد می‌کند که بارور نشده است.
bezzad
ملانیسم صنعتی انتخاب موجودی که رنگدانه‌های تیره‌تر دارد در محیطی که با دوده‌ها و آلاینده‌های صعنتی سیاه شده است. معروف‌ترین مثالش شاپرک‌های تیره‌رنگی بود که روی تنۀ دودزدۀ درخت‌ها بهتر مخفی می‌شدند و شکارشان سخت‌تر می‌شد که معنایش تولیدمثل بیشتر شاپرک‌های تیره و انتقال ژن تیرگی به نسل‌های بعدی بود.
bezzad
قدیمی‌ترین فسیل قابل تشخیص از گیاهان خشکی به ۴۳۰ میلیون سال پیش تعلق دارد و اولین بار حدود ۲۴۰ میلیون سال پیش بود که زمین فسیل گیاهان گلدار را در خود جا داد.
bezzad

حجم

۱۶۴٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۱۹۲ صفحه

حجم

۱۶۴٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۱۹۲ صفحه

قیمت:
۴,۷۰۰
تومان