بریدههایی از کتاب مغزی که خود را تغییر میدهد
۳٫۸
(۴۲)
ما اغلب «توانایی انجام چند کار باهم» را تحسین میکنیم. هنگامیکه شما یاد میگیرید توجه خود را معطوف به چند چیز کنید، توجه شما چندپاره شده، باعث ماندگاری تغییر در نقشههای مغزی شما نمیشود.
Mary
گاهی که حیوانات کارهایی را بدون توجه و صرفاً بهصورت خودکار انجام میدهند، نقشههای مغزی آنها تغییر میکند، اما این تغییرات پایدار نیست.
Mary
انجام تغییرات درازمدت در مغز، نیاز مبرم به توجه دقیق دارد.
Mary
نورونهایی که سریعتر عمل میکنند، در نهایت باعث تفکر سریعتر میشوند و سرعت در تفکر یکی از اجزاء مهم هوش است.
Mary
آرایش توپوگرافیکی بهاینعلت تظاهر پیدا میکند که بسیاری از فعالیتهای روزانهی ما شامل زنجیرهای از کارهای تکراری با نظمی ثابت است.
Mary
نورونهایی که جدا از هم پیغام میفرستند سیمپیچیشان از هم جداست یا به زبان دیگر نورونهایی که همزمان عمل نمیکنند به هم متصل نمیشوند.
Mary
تئوری هب این موضوع را مطرح میکرد که ساختار عصبی با تمرین میتواند تغییر کند. تئوری تازهی مرتزنیچ، به تبعیت از هب این بود که سلولهای عصبی هنگامیکه در یکلحظه از زمان فعال شوند بر روی نقشههای مغزی ارتباط محکمی با هم پیدا میکنند. تصور مرتزنیچ این بود که اگر نقشهها میتوانند تغییر کنند، دلایل امیدوارکنندهای وجود دارد که ممکن است افراد دچار مشکلات مادرزاد در مناطق پردازشگر نقشهی مغزی – افراد دچار مشکلات یادگیری، مشکلات روانی، افرادی که دچار سکته یا آسیبهای مغزی شدهاند- بتوانند نقشههای جدید مغزی بسازند. نقشههای جدید مغزی در صورتی ساخته میشود که این افراد بتوانند در جهت ایجاد ارتباطات جدید در بین سلولهای عصبی خود کمک کنند. ارتباطات جدید در بین سلولهای عصبی از طریق فرستادن پیغام با یکدیگر و سیمپیچی به هم ایجاد میشود.
Mary
سلولهای عصبی که با هم پیغام میفرستند به هم سیمپیچی میشوند.
Mary
در سال ۱۹۴۹ هب این ایده را مطرح کرد که یادگیری باعث ارتباط سلولهای عصبی به طریقی جدید میشود. او عقیده داشت هنگامیکه دو سلول عصبی در یکزمان مکرراً پیغام میفرستند (یا وقتیکه فرستادن پیغام توسط یکی باعث میشود که دیگری هم پیغام بفرستد) در هر دو تغییرات شیمیایی اتفاق میافتد؛ بنابراین این دو سلول تمایل پیدا میکنند که با هم ارتباط قویتری پیدا کنند.
Mary
یادگیری باعث ارتباط سلولهای عصبی به طریقی جدید میشود.
Mary
نوروپلاستیسیتی انواع تواناییهای بالقوه برای درمانهای پزشکی را دارد -برای تمام تعابیری که در زمینههای آسیبشناسی عصبی در انسان و روانشناسی کاربردی داشت
Mary
برای پلاستیسیتی نیاز به عامل محرکی مانند بریدن عصب یا قطع یک عضو نیست؛ پلاستیسیتی پدیدهای است که بهطورمعمول در بدن اتفاق میافتد و به همین علت نقشههای مغزی دائم در حال تغییر هستند.
Mary
نقشههای مغزی مربوط به اعضاء بدن در حالت طبیعی هرچند هفته یکبار تغییر پیدا میکنند.
Mary
ماهیت رقابتجویانهی پلاستیسیتی این مورد را هم توضیح میدهد که چرا ترک کردن و یا «فراموشی» بعضی عادتهای بد چنین سخت است. تصوری که همهی ما از مغز داریم بهصورت یک محفظه است و یادگیری یعنی گذاشتن چیزی در دل آن. هنگامیکه ما سعی در ترک عادت بدی داریم، فکر میکنیم راهحل این است که بهجای آن چیز جدیدی را در این محفظه بگذاریم؛ اما موضوع این است وقتی ما عادت بدی را کسب میکنیم این عادت بد بر نقشهی مغزی ما تسلط پیدا میکند و با تکرار آن کنترل بیشتری بر نقشهی مغزی ما پیدا میکند و نمیگذارد آن فضای مغزی برای یک عادت «خوب» مورد استفاده قرار گیرد. همین دلیلی است بر اینکه چرا «فراموشی» غالباً بسیار سختتر از یادگیری است و اینکه چرا آموزش در اوایل کودکی به این اندازه اهمیت دارد؛ بهتر است عادات خوب را در اوایل کودکی کسب کنیم، قبل از آنکه «عادات بد» دارای ماهیت رقابتی شوند.
Mary
چرا یادگیری زبان دوم در هنگام جوانی آسانتر است؟ آیا در آن موقع نقشهی مغز ویژگی رقابتجویانه ندارد؟ حقیقت این است که ندارد. اگر در «دورهی حساس»، دو زبان با هم یاد گرفته شوند هر دو جایی ثابت را در نقشه زبانی مغز کسب میکنند. مرتزنیچ میگوید اسکن مغزی نشان میدهد در یک کودک دوزبانه، همهی صداهای دو زبان در نقشهای بزرگ جاگیر میشوند؛ گنجینهای که شامل صداهای هر دو زبان است.
Mary
با افزایش سن هرچه بیشتر از زبان مادری خود استفاده کنیم، این زبان بیشتر بر فضای نقشهای زبانی مغز ما غالب میشود. بهدلیل همین قابلیت تغییر مغز -و ماهیت رقابتی پلاستیسیتی آن- است که پایان دادن به سلطهی زبان مادری و یادگرفتن زبان دیگر، چنین مشکل است.
Mary
اگر تابهحال از خود پرسیده باشید: «من چقدر باید بر روی زبان فرانسه، نواختن گیتار یا حساب تمرین کنم تا مهارتم را در این زمینهها حفظ کنم»؟ سؤال شما در زمینههای رقابتی پلاستیسیتی است. درواقع شما میپرسید چقدر باید روی انجام این فعالیت تمرین کنید تا در نقشهی مغزی شما جای خود را به فعالیتی دیگر ندهد.
Mary
ماهیت رقابتجویانهی پلاستیسیتی بر همهی ما تأثیر دارد. در مغز هر یک از ما جنگی بیپایان میان عصبها در جریان است. اگر ما دیگر بر روی مهارتهای ذهنی خود تمرین نکنیم، موضوع این نیست که صرفاً آنها را فراموش میکنیم: فضای نقشهی مغزی که مربوط به انجام آن مهارتهاست توسط مهارتهایی اشغال میشود که در عوض به انجام آنها مبادرت میکنیم.
Mary
او به این فکر افتاده بود که ممکن است پلاستیسیتی یک ویژگی اساسی مغز انسان باشد که پرورش یافته تا مزیت رقابتجویی را اعطاء کند و اینکه ممکن است این «چیزی شگفتآور» باشد.
Mary
هیچ تناظر نقطهبهنقطهای بین نقشهی حرکتی مغز و حرکت ارائه شده وجود ندارد.
Mary
حجم
۴۲۴٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۴۵۹ صفحه
حجم
۴۲۴٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۴۵۹ صفحه
قیمت:
۱۰۳,۰۰۰
۳۰,۹۰۰۷۰%
تومان