بریدههایی از کتاب خودشناسی
نویسنده:آلن دوباتن
مترجم:محمدهادی حاجیبیگلو
انتشارات:انتشارات پندار تابان
دستهبندی:
امتیاز:
۳.۶از ۱۱۱۹ رأی
۳٫۶
(۱۱۱۹)
تمرین: تفسیر عصبانیت
هر چه زودتر بی آنکه با این فکر خودتان را اذیت کنید که چه کار پیشپاافتاده، غیرمنطقی و مزوّرانهای است، فهرستی از عصبانیتهای کنونیتان بنویسید. هر چه فهرست شما طولانیتر، بهتر. دیگران چطور آزارتان دادهاند؟ درباره چه موضوعهایی احساس غم، نوستالژی یا خستگی دارید؟
sareh
همواره دلایل بسیار درستی وجود دارد که چرا دچار اندوه هستیم؛ موضوع این است که به خودمان اجازه ندادهایم این غمها را حس کنیم، زیرا بار مفروضاتی نامنصفانه بر دوشمان سنگینی میکند؛ مفروضاتی که برای ما تعیین کردهاند احساس غم و اندوه نسبت به چه موضوعهایی درست و بهنجار است و نسبت به چه موضوعهایی نادرست و غیرعادی است.
sareh
هنگام دروننگری باید تا حد امکان نسبت به خودمان دلسوز و بخشنده باشیم. این رویکرد به شکل اصلاحیهای بر این گرایش همیشگیمان عمل میکند که نسبت به خودمان بیرحم هستیم و مدام اصرار داریم که درباره موضوعهای کوچک هیاهو به پا کنیم، در حالی که علیرغم همه این حرفها درد ما نیازمند گوشی شنوا است
sareh
طی جلسات دروننگری، میتوانیم شجاعت همیشگیمان را، که بسیار پرخطر است، کنار بگذاریم و مجال دهیم که اندوهمان به شکل طبیعی خویش جریان یابد. چه بسا برای بسیاری از غمهایمان راه حل سریعی وجود نداشته باشد، اما این کار بیاندازه کمکمان میکند که سر و شکل آنها را بشناسیم.
sareh
از همین خردهتحقیرها و بیاعتناییهای ریز است که سرانجام حجمهای عظیم کینتوزی در ما شکل میگیرد؛ برای مثال، توان دوست داشتن را از دست میدهیم یا اصلاً تحمل نداریم که کسی ما را لمس کند. روابط اجتماعی فراوان مستلزم میزان بالایی از رویکرد رواقی است. مشوقهای زیادی وجود دارند که از ما میخواهند دردهایمان را حس نکنیم و به آنها بیتوجهی کنیم. اما در نهایت، این پریشانی فراگیر که هیچ گاه وجودش را نپذیرفتهایم چه بسا تمام وجودمان را غرق افسردگی سازد.
sareh
عصبانیت
اکنون آمادهایم به دومین پرسش راهبر بپردازیم که در جریان تعمق فلسفی اهمیت دارد: در حال حاضر بابت چه چیزی عصبانیام؟
این پرسش ممکن است عجیب به نظر برسد، زیرا چه بسا در حال حاضر اصلاً هیچ گونه احساس عصبانیت خاصی نسبت به هیچ چیزی نداشته باشیم. اما اینجا نکته این است که ما تقریباً همواره ممکن است بابت چیزی عصبانی شویم، صرفاً به این دلیل که بسیار بیش از آنکه تصور میکنیم شکننده هستیم و در زندگی مدام در معرض اصابت تیرهای کوچکی هستیم که اطرافیانمان به سمت ما شلیک میکنند.
sareh
۲. واگشاییِ عاطفی
با خودتان درباره چالشی عاطفی یا مجموعهای از تردیدها صحبت کنید. احساستان را با جزئیات بیشتری تشریح کنید. حس میکنید ناظر به چه موضوعی است؟ خودتان را تصور کنید که در حال جمعبندی آن برای یکی از دوستانِ متفکرتان هستید.
sareh
هر مورد اضطرابآور شبیه بستهای است که به دو شکل میتوانیم آن را باز کنیم.
۱. واگشاییِ عملگرایانه
قدم به قدم با چالشهای این شیوهٔ عملگرایانه روبهرو شوید. پرسشهای زیر را از خودتان بپرسید:
باید چه گامهایی برداری؟
دیگران باید چه کارهایی بکنند؟
بعد باید چه اتفاقی بیفتد؟
بسیار مفید است اگر هنگام بررسی یک موضوع، مجال دهید که آن جنبهٔ آرام و همدلانهٔ وجودتان (یا یکی از دوستانتان) با حوصلهٔ تمام، توضیحات دقیقتان را درباره کارهای لازم بشنود. در این حالت دیگر با یک اضطراب سروکار نداریم، بلکه اکنون با مجموعهای از گامها سروکار داریم. چه بسا همه آنها گامهایی ساده نباشند، اما دستکم برایتان روشنتر است که هر یک از آن گامها قرار است چه نتیجهای داشته باشند.
sareh
اما آرامش و تسکین بزرگتر زمانی فرا میرسد که یک اضطراب را «واگشایی کنیم» و محتویاتش را بکاویم. هر مورد اضطرابآور شبیه بستهای است که به دو شکل میتوانیم آن را باز کنیم.
sareh
ناگهان متوجه میشوید که صرف تهیهٔ فهرستی از این نمونههای اضطرابآور، نوعی احساس سبکیِ عجیب ایجاد میکند.
sareh
وقتی اضطرابهایمان به نحوی روشمند نظم و ترتیب بیابند و به آنها پرداخته شود، بیاعصابیمان نیز به طور کلی افول خواهد کرد.
بایستی با اضطرابهایمان شاخ به شاخ شویم؛ باید خودمان را مجبور کنیم که تصور کنیم اگر پیشگوییهای بدشگون و فاجعهآمیزِ این اضطرابها واقعاً رخ دهند، چه اتفاقی خواهد افتاد: اگر هر آنچه در ما احساس نگرانی مبهم ایجاد میکند واقعاً پیش بیاید، چه بر سرمان خواهد آمد؟ کدام خطرها واقعی هستند؟ چطور ممکن است که وقتی همه چیز در هم پاشیده است، کماکان حال ما خوب باشد؟ بازی کردن با وخیمترین وقایع، یکی از بهترین راهها است که یک نگرانی آزارنده را بالاخره خنثی کنیم. بایستی با بدترین نگرانیهایمان تک به تک روبهرو شویم تا دریابیم که اکثرشان چندان ناظر به هیچ خطر جدیای نیستند.
sareh
طی جلسهٔ تعمق فلسفی، باید به همه اضطرابهایمان فرصت بدهیم که خودشان را درک کنند؛ زیرا سه چهارم پریشانیهای ما ناشی از این نیست که چیزهایی نگرانکننده وجود دارند، بلکه ناشی از آن است که به نگرانیهایمان فرصت لازم و کافی نمیدهیم که درک شوند و بدین ترتیب خنثی گردند.
sareh
طی جلسهٔ تعمق فلسفی، باید به همه اضطرابهایمان فرصت بدهیم که خودشان را درک کنند؛ زیرا سه چهارم پریشانیهای ما ناشی از این نیست که چیزهایی نگرانکننده وجود دارند، بلکه ناشی از آن است که به نگرانیهایمان فرصت لازم و کافی نمیدهیم که درک شوند و بدین ترتیب خنثی گردند.
sareh
هم اکنون بابت چه چیزی اضطراب دارم؟
زندگی بسیار بیشتر از آن حدی نگرانکننده است که حاضر به پذیرش آن هستیم. ما مدام باید در جهانی نامطمئن مسیریابی و حرکت کنیم. ما اسیرانِ همیشگیِ هوسهای شانس و تقدیریم. در هر دقیقه از زندگی روزمره، رادارِ بیقرار ذهنمان در حال اسکنِ افق گسترده و نسبتاً مهآلود جهان است و مدام سرچشمههای جدیدی از عدم قطعیت و ریسک را کشف میکند؛
sareh
کلید ورود به تعمق فلسفی این سه پرسش مهم است:
هم اکنون بابت چه چیزی اضطراب دارم؟
هم اکنون بابت چه چیزی عصبانیام؟
هم اکنون بابت چه چیزی هیجان دارم؟
sareh
اما رویکرد دیگری وجود دارد که نه بر اساس اندیشهٔ شرقی بلکه مبتنی بر ایدههایی است که به واسطهٔ سنت فلسفیِ غرب به ما رسیده است. این رویکرد را تعمق فلسفی میخوانیم؛ رویهای که اساساً مبتنی بر این فرض است که بخش اعظمی از مشکلات ذهنیمان از افکار و احساساتی ناشی میشوند که گرهشان باز نشده، بررسی نشده و با دقت کافی به آنها توجه نشده است.
تعمق فلسفی باید در مواقعی از روز انجام شود که انتظار کار خاصی از ما نمیرود. برای مثال، شاید روی تخت یا مبل دراز کشیده باشیم، در حالی که قلم و دفتری به دست داریم.
sareh
جامعه تا حدی ما را تشویق میکند که اوقاتی را صرف ذهنمان کنیم، و بر همین اساس اعتبار خاصی به مجموعهای از رویهها میدهد که عموماً تحت مقولهٔ «تعمق» قرار میگیرند. هواداران تعمق معمولاً توصیه میکنند در یک وضعیت بدنی خاص بنشینیم و سعی کنیم آگاهیمان را از احساسات و تصورات درهمریختهٔ روزمره خالی کنیم. قرار است برای رسیدن به آرامش، آشفتگیهای یک ذهن سرکش و بازیگوش را آرام کنیم؛ ذهنی که بودائیان برایش از تعبیر پرمعنای «ذهن میمونوار» استفاده میکنند.
sareh
هر آنچه به اصطلاح «اعتیاد» ش میخوانیم، اساساً علایم احساسات بسیار دشواری است که هیچ راهی برای مدیریتش نیافتهایم.
sareh
جاهطلبیای که خودش را نشناسد، به شکل اضطراب بروز میکند. حسادت به لباس کینه در میآید؛ عصبانیت به خشم تبدیل میشود؛ اندوه به تدریج به افسردگی میانجامد. اموری که انکارشان کردهایم، سیستم را تحت فشار و تنش قرار میدهند. دچار تیکهای مضر میشویم؛ مثل حرکات غیرارادی در صورت، ناتوانی جنسی، ناتوانی شغلی، اعتیاد به الکل یا علاقهٔ مفرط به پورنوگرافی.
sareh
این که نمیکوشیم عقبنشینیهای ذهنمان را دقیقتر واکاوی کنیم، برای این است که همواره به شدت در حال محافظت از خودتصویریمان هستیم تا بتوانیم کماکان تصور خوبی از خودمان داشته باشیم. اما گریز از وظیفهٔ دروننگری به این سادگی هم نیست. تقریباً هرگاه در کار دروننگری تعلل کنیم، هزینهٔ بالایی خواهیم پرداخت. احساسات و امیالی که واکاوی نشدهاند، به سادگی ما را به حال خود نخواهند گذاشت؛ آنان در وجودمان لانه میکنند و انرژی خود را به شکلی تصادفی به دیگر مسائل مجاور خویش میگسترانند.
sareh
حجم
۴۴٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۸۸ صفحه
حجم
۴۴٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۸۸ صفحه
قیمت:
۳۱,۰۰۰
۱۵,۵۰۰۵۰%
تومان