بریدههایی از کتاب خودشناسی
نویسنده:آلن دوباتن
مترجم:محمدهادی حاجیبیگلو
انتشارات:انتشارات پندار تابان
دستهبندی:
امتیاز:
۳.۶از ۱۱۱۷ رأی
۳٫۶
(۱۱۱۷)
توکل
وقتی دغدغهمان شناخت هویت عاطفیمان باشد، توکل یعنی این که بنا به احساسات غریزیمان، ما و دیگران و کلیت جهان چقدر واجد امنیت و چقدر در معرض خطر هستیم.
sareh
ارزیابی هویت عاطفی
نحوهٔ عملکرد ذهن ما پر از نشانههای پرمعنا است؛ اما نمیتوانیم به طور مستقیم از خودمان بپرسیم که به لحاظ هویت عاطفی که هستیم. باید از خودمان سؤالهایی کوچکتر بپرسیم و بدون تعمق فراوان به آنها جواب دهیم، تا به این طریق فیلترهای توجیهگرانهٔ ذهنیمان را دور بزنیم. سپس باید به عقب برگردیم و جوابهایمان را غربال کنیم تا تصویری باورپذیر و منطقی از هویت عاطفیمان به دست آوریم.
sareh
چقدر حاضریم در حضور دیگران کماکان چیزی جدید بیاموزیم؟ آیا لازم است همیشه دور خودمان سنگری دفاعی بکشیم، و هر گونه نقد به یکی از جنبههای وجودمان را به منزلهٔ حملهای به تمام وجودمان تلقی کنیم؟ وقتی از سوی دیگران بازخوردی دریافت میکنیم، با چه سرعتی دور خودمان حصار میکشیم؟ با توجه به این که درسهای ارزشمند اغلب در لفافههای دردناک در اختیارمان قرار میگیرد، چقدر حاضریم کماکان چیزهای جدید بیاموزیم؟
sareh
صداقت و راستی
صداقت و راستی یکی دیگر از مؤلفههای کلیدیِ هویت عاطفی ما است. هر چه فردی بیشتر واجد این ویژگی باشد، بیشتر میتواند ایدههای دشوار و واقعیات تلخ را آگاهانه در ذهن خویش بپذیرد، با خونسردی آنها را واکاوی کرده و جدی بگیرد. چقدر میتوانیم در درونمان به واقعیت خودمان اذعان کنیم، به خصوص هنگامی که واقعیت وجودیمان چندان دلپسند نباشد؟ باید چقدر بر بهنجاری و سلامت ذهنی خود پافشاری کنیم؟ آیا میتوانیم به واکاوی ذهنمان بپردازیم و به گوشهکنارهای تاریکتر و تلختر ذهنمان سرک بکشیم، بی آنکه به خود بلرزیم؟ آیا میتوانیم اشتباههایمان را بپذیریم؟ آیا میتوانیم حسادتها، غمها و سردرگمیهایمان را بپذیریم؟
sareh
باید بدانیم که عشق شرافتمندانه به خویشتن با خودخواهی فرق دارد: عشق به خویشتن یعنی احساس صحیحِ احترام به خودمان.
باید بدانیم که عشق شرافتمندانه به خویشتن با خودخواهی فرق دارد: عشق به خویشتن یعنی احساس صحیحِ احترام به خودمان.
sareh
عشق به خویشتن تعیینکنندهٔ این است که چقدر میتوانیم مستقل باشیم، و چقدر میتوانیم روی ایدههای حلاجیشدهای که ارائه میدهیم پافشاری کنیم و حتی وقتی دیگران آنها را نمیفهمند کماکان به درستیشان باور داشته باشیم. وقتی سطح عشقمان به خویشتن به قدر کافی باشد، میتوانیم به سهولت به دیگران نه بگوییم؛ دیگر دیوانهوار سعی نخواهیم کرد دیگران را راضی نگاه داریم.
sareh
اگر در شخصیت ما به میزان کافی عشق به خویشتن در کار باشد، آنگاه میتوانیم دریابیم که گرچه امیال ما همواره قدری عجیب و غریباند، اما به هیچ وجه آنها را امیالی بد یا تاریک تلقی نخواهیم کرد. امیال ما واقعاً نمیتوانند بد و تاریک باشند، زیرا به ما تعلق دارند و ما به لحاظ درونی اطمینان داریم که به طور ذاتی گناهکار نیستیم. هیچ لزومی ندارد که پیش خودمان شرمنده باشیم.
sareh
همچنین میتوانیم با روشنسازی رفتارهایمان در قلمرو روابط، از شدت و ماهیت عشقمان به خود خبردار شویم. وقتی یک رابطهٔ عاشقانه دردی از ما دوا نمیکند (شاید چون از این رابطه آسیب میبینیم یا نادیده گرفته میشویم)، آیا آنقدر خودمان را دوست داریم که به سرعت این رابطه را تمام کنیم؟ یا این که آنقدر با خودمان بد تا میکنیم که گویی به طور ضمنی اعتقاد داریم آسیب تمام چیزی است که حق ما است از یک رابطهٔ عاشقانه نصیبمان شود؟ از سوی دیگر، در یک رابطهٔ عاشقانه، چقدر حاضریم بابت خطاهایی که از جانب ما بوده عذرخواهی کنیم؟ اگر امکانات فراوانی برای عشق به خویشتن داشته باشیم، احساس خواهیم کرد واجد این توان هستیم که به اشتباههای خودمان اذعان کنیم و کماکان به عزت نفس خودمان باور داشته باشیم. اما اگر عشقمان به خویشتن بسیار شکننده باشد، اصلاً به خودمان اجازه نمیدهیم کوچکترین خطا یا اشتباهی را از جانب خودمان بپذیریم؛ در این حالت تهماندههای عزت نفسمان را نیز از دست میدهیم. آنقدر شکننده میشویم که هیچ کس نباید اطرافمان بپلکد.
sareh
یا شاید بخواهیم دیگران را مجبور کنیم که به ما احترام بگذارند، در فکر فرو رویم و در درونمان بشکنیم، و با چند کلمهٔ بیادبانه کل وجودمان به لرزه بیفتد. وقتی در شرایطی قرار میگیریم که باید کاری انجام دهیم که شاید برای دیگران احمقانه به نظر برسد، شاید احساس کنیم به خطرش نمیارزد؛ یا شاید بتوانیم مذمّت دیگران را تاب آوریم، زیرا به قدر کافی درونمان محکم و استوار است.
sareh
وقتی شخصی دیگر ما را میآزارد یا تحقیرمان میکند، چه بسا بتوانیم از کنار این توهین بگذریم و هیچ اعتنایی نکنیم، زیرا اطمینان داریم که ما هم حق داریم همانطور که هستیم وجود داشته باشیم
sareh
عشق به خویشتن
عشق به خویشتن مبنا و هستهٔ اصلیِ پاسخ به این معما است که ما به لحاظ عاطفی که هستیم. تا حد زیادی همین ویژگی است که تعیین میکند یک شخص تا چه حدی نسبت به خود گرم و گشادهرو است، چقدر خودش را میبخشد و پذیرای خودِ واقعی خویش است، و در برابر مخالفتها و اوج و فرودها چقدر میتواند ثابت قدم باشد.
میزان عشق ما به خودمان به طور مشخص هنگامی معلوم میشود که با تهدیدهایی از سوی دیگران روبهرو شویم. وقتی با غریبهای دیدار میکنیم که دارای چیزهایی است که ما فاقدشان هستیم (شغل بهتر، همسر دلپسندتر و از این دست)، در صورتی که عشق ما به خودمان کم باشد، احتمالاً بیدرنگ احساس بیارزشی و رقتانگیزی میکنیم. یا اگر سطح عشق ما به خودمان بالاتر باشد، احتمالاً کماکان اطمینان خواهیم داشت که آنچه داریم و آنچه هستیم شایسته و قابلتحسین است
sareh
عشق به خویشتن مبنا و هستهٔ اصلیِ پاسخ به این معما است که ما به لحاظ عاطفی که هستیم. تا حد زیادی همین ویژگی است که تعیین میکند یک شخص تا چه حدی نسبت به خود گرم و گشادهرو است، چقدر خودش را میبخشد و پذیرای خودِ واقعی خویش است، و در برابر مخالفتها و اوج و فرودها چقدر میتواند ثابت قدم باشد.
sareh
ساختار هویت عاطفی ما حول چهار مضمون اصلی بنا شده است:
عشق به خویشتن
صداقت و راستی
ارتباط
توکل
شدت خاص هر یک از این مضامین و نیز نظم و ترتیب آنها است که وجود عاطفی ما را شکل میبخشد.
خودشناسی تا حد زیادی یعنی این که ساختاربندیِ متمایز هویت عاطفی خودمان را درک کنیم.
sareh
شخصیت ما را میتوان اغلب به طیفی از هویتهای گوناگون تقسیم کرد که هر یک از آنها بر جنبهٔ خاصی از وجودمان پرتو میاندازند: هویت سیاسی، هویتمان به لحاظ لباس و پوشش، هویت مالی، هویتمان به لحاظ آشپزی و خوراک، و غیره.
شاید مهمترین و گویاترینِ این هویتها، هویت عاطفی باشد: یعنی شیوهٔ خاصِ بروز امیال و ترسهایمان و نیز شیوهٔ واکنش شخصیت ما به رفتارِ ــ مثبت یا منفی ــ دیگران
sareh
تعمق فلسفی قرار نیست به شکلی جادویی مشکلات را حل کند، بلکه از این جهت بسیار یاریمان میکند که موقعیتی فراهم میکند تا بتوانیم افکارمان را با وضوح بیشتری بشناسیم و به آنها نوعی نظم و ترتیب ببخشیم. بدین ترتیب ترسها، کینهها و امیدهایمان را راحتتر نامگذاری میکنیم و محتواهای ذهنمان کمتر ما را به وحشت میاندازند؛ آرامتر میشویم، کینههای کمتری در دل میپروریم و درباره هدف و مقصد زندگیمان ذهنیت روشنتری خواهیم داشت. بدین ترتیب، سرانجام فرصتی به این کار اختصاص میدهیم که خودمان را دستکم قدری بیشتر بشناسیم.
sareh
کار دروننگری این است که کمکمان کند از خودمان بپرسیم: اگر این تجربهٔ جذاب (شاید یک منظره، یک کتاب، یک محل، یک زندگینامه) میتوانست زبان باز کند، چه حرفی برای گفتن داشت؟ اگر دیگر بخشهای زندگیام بیشتر با این تجربه شباهت داشت، آنگاه اوضاع چگونه میبود؟ هر چیزی که در ما کنجکاوی برانگیزد یا باعث لذتی خاص شود، در حال ارائهٔ دادههایی ــ نسبتاً ناخوانا ــ درباره ما است، درباره چیز مهمی که در زندگیمان از قلم افتاده است یا کمتر از میزان لازم در زندگیمان وجود دارد. باید لحظهای درنگ کنیم تا متوجه جهتی شویم که، به شکل ناخودآگاه اما چه بسا به درستی، به سویش راهنماییمان کردهاند.
sareh
همه ما واجد رانههایی به سوی رشد و پیشرفت هستیم و اگر گوشبهزنگ باشیم میتوانیم از طریق پیامهایی که در پوششهای غلطانداز و از طریق تکانههای علاقهمندی دریافت میکنیم، جنبههای نسبتاً بهتری از خودمان را کشف کنیم
sareh
هیجانهایی که وقتی رمزگشایی شوند، اشاره به تغییراتی دارند که چه بسا بخواهیم در زندگیمان ایجاد کنیم. احساس هیجان یکی از انواع عجیب تابلوهای راهنما است که مسیرهای جدیدی برای زندگی شغلی و زندگی شخصیمان به ما معرفی میکند. شاید این احساس را هنگامی تجربه کنیم که در حال مطالعهٔ گزارش روزنامهها درباره کسب و کاری جدید هستیم، یا هنگامی که از یکی از همکاران میشنویم که قصد دارد به شهر دیگری نقل مکان کند؛ اما اغلب درنگ نمیکنیم تا احساس هیجان خود را بیشتر تحلیل کنیم و به همین دلیل فرصتهای پیشرفت را از خودمان دریغ میکنیم.
sareh
نخستین و حیاتیترین مسئله این است که برایمان روشن شود اصلاً چه چیزی باعث پریشانی ما است. در اینجا مجال میدهیم مشکلاتمان خودشان سخن بگویند.
sareh
تمرین: تفسیر عصبانیت
هر چه زودتر بی آنکه با این فکر خودتان را اذیت کنید که چه کار پیشپاافتاده، غیرمنطقی و مزوّرانهای است، فهرستی از عصبانیتهای کنونیتان بنویسید. هر چه فهرست شما طولانیتر، بهتر. دیگران چطور آزارتان دادهاند؟ درباره چه موضوعهایی احساس غم، نوستالژی یا خستگی دارید؟
sareh
حجم
۴۴٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۸۸ صفحه
حجم
۴۴٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۸۸ صفحه
قیمت:
۳۱,۰۰۰
۱۵,۵۰۰۵۰%
تومان