بریدههایی از کتاب شناخت و درمان رفتاری کودکان
۴٫۵
(۲)
کارهایی را که باید انجام دهد به او بگویید و فقط آنچه را نباید انجام دهد به او گوشزد نکنید. (به او بگویید: تو باید این انشا را در مدت ۴۵ دقیقه بنویسی. هیچگاه بیان نکنید: اگر انشایت را ننویسی....)
کتابخوان🤓
افت تحصیلی دانشآموزان بیشفعال به دلایل زیر است:
ـ ناتوانی در تمام کردن تکلیفها
ـ ضعف شدید در سازماندهی
ـ ناتوانی در حفظ و نگهداشتن توجه
ـ گوش نکردن یا پیروی نکردن از دستور
کتابخوان🤓
نخستین قرارداد بین من و جواد این بود که برای انجام هر تمرین بدون اشتباه یک امتیاز بگیرد و وقتی امتیازهای او به ۱۰ رسید میتوانست یک جایزه کوچک از کمد جایزهها بردارد یا این که امتیازهای خود را با کارت عوض کند و بهازای هر ۵ کارت یک جایزه بزرگتر بگیرد. زمانی که امتیازات جواد زیاد شدند و تقریباً او توانست لذت داشتن جوایز کوچک و بزرگ را احساس کند، انجام تمرین بدون اشتباه در زمان تعیین شده بهعنوان رفتار، هدف تعیین شد.
کتابخوان🤓
این اختلال سه علامت عمده یا نشانه مرضی دارد: مشکل در توجه، فعالیت بیش از اندازه (بیشفعالی) و انجام عمل قبل از فکر کردن (رفتار تکانشی).
کتابخوان🤓
البته این که کودکان جنبوجوش و تحرک داشته باشند و از بازی کردن لذت ببرند امری عادی است و این اختلال را نباید به هر کودک پُرجنبوجوش نسبت داد.
کتابخوان🤓
متأسفانه، ما اغلب، فرزندان خود را به دلیل خطاها، اختلالها و ناسازگاریهایشان محکوم میکنیم یا به باد تنبیه و ناسزا میگیریم. هنگامی که فردی مریض میشود هیچگاه او را مقصر نمیشناسیم؛ بلکه بر بالینش مینشینیم، از او پرستاری میکنیم، دارویش را میدهیم و کمک میکنیم تا به سلامتی بازگردد؛ اما همان فرد وقتی عصبی شود، پرخاشگری کند، افسرده شود یا... بر او فشار میآوریم، آزارش میدهیم و....
کتابخوان🤓
بیشفعالی چیست؟
اختلال نارسایی توجه، شرایطی را برای فرد ایجاد میکند که نمیتواند آرام و بدون حرکت بنشیند، رفتارش را کنترل کند و توجه خود را به یک موضوع خاص متمرکز سازد. این مشکل بهطور معمول قبل از هفت سالگی آغاز میشود.
کتابخوان🤓
جواد هنگام انجام یک فعالیت در تمرکز روی آن موفق نیست و بعد از چند دقیقه خسته میشود. وقتی کاری را به او میدهم بیشتر وقتها از نیمههای راه، کار اصلی را فراموش میکند و ذهن او به موضوع دیگری منحرف میشود. او بهندرت فعالیتی را به پایان میرساند. اشتباه کردن برای او امری عادی شده است. دائم صحبت میکند و سروصدا بهراه میاندازد. نشستن برای او سخت است و هرگاه مینشیند پاهایش را تکان میدهد. گاهی هم با مداد یا خودکار روی میز میکوبد. او خستگیناپذیر است و همیشه میخواهد چند کار را با هم انجام دهد. هرگاه سؤالی از او میپرسم بدون توجه به درستی جواب، بیدرنگ پاسخ میدهد و گاهی هم پرخاشگری میکند. خویشتندار نیست، تقریباً بینزاکت است و نمیتواند مسئولیتی بپذیرد.
کتابخوان🤓
بیشفعالی برای بسیاری از دانشآموزان، مشکلات قابل توجهی بهوجود میآورد و بر عملکرد شناختی، اجتماعی، هیجانی و خانوادگی آنان و سپس در بزرگسالی بر عملکرد شغلی و زناشوییشان تأثیر میگذارد.
کتابخوان🤓
کودکی که مشکل رفتاری مورد نظر را دارد لزوماً نباید تمام خصوصیات ذکر شده را داشته باشد و ممکن است چند مورد از علتهای احتمالی در رفتار کودک تأثیر داشته باشند.
کتابخوان🤓
خصوصیات شخصیتی بیشفعالی
ـ بیحوصله بودن
ـ تمام نکردن وظایف، تکالیف یا حتی بازیها
ـ بیتوجهی به خواستههای دیگران
ـ بیدقتی و حواسپرتی
ـ برای انجام فعالیتی از این شاخه به آن شاخه پریدن
ـ رفتارهای ناگهانی و بدون فکر
ـ نداشتن آرامش و قرار
ـ بیقراری و تحرک زیاد (وول خوردن)
ـ وسط صحبت دیگران پریدن
ـ صبر و حوصله نداشتن
ـ رفتار پرخاشگرانه و مهار گسیخته
ـ انجام کارهای مخرب
ـ بههم ریختن وسایل خانه، کلاس درس و...
کتابخوان🤓
شرکت دادن جواد در گروههای کوچک باعث شده است که او خودکنترلی را کمکم بیاموزد.
کتابخوان🤓
ـ چون یادگیری شفاهی برای او مشکل است، تا جایی که امکان دارد سعی کنید برای آموزش از روشهای عملی و کارتهای تصویری استفاده کنید. (بهعنوان مثال اگر درسش مربوط به زنجیره غذایی جانوران است، این زنجیره بهصورت تصویر در کلاس نصب شود.)
کتابخوان🤓
(هنگامی که جواد کاری را به خوبی در حالت نشسته انجام میداد گاهی بهعنوان پاداش میتوانست فعالیت دلخواه خود را بهصورت ایستاده با مدتزمان مشخص انجام دهد) و به مرور زمان انجام فعالیتهای آرام و نشسته او زیاد میشدند.
کتابخوان🤓
ـ تجزیه هر رفتار یا فعالیت به اجزای کوچکتر. (در تمرین دارت ابتدا او باید آماده شود، بعد نشانهگیری کند و سپس پرتاب را انجام دهد.)
ـ استفاده از فعالیتهای تازه و جذاب. (بازیهای هوشیار بیدار، دارت مغناطیسی، پرتاب حلقه و... بهعنوان تمرینهای آموزشِ توجه و تمرکز.)
ـ بهکار گرفتن حسّ لامسه و حرکت (چیدن ماکتها و پازلهای مختلف) که به مرور زمان بر پیچیدگی اهداف افزوده میشد. در صورت نیاز گاهی از زمانسنج برای انجام برخی فعالیتهای او استفاده میکردم (تکمیل یک پازل کوچک در ۲ دقیقه)، گاهی کارهای متفرقه را به او میدادم تا انجام دهد و تمام این فعالیتها برای افزایش دامنه توجه او بود.
کتابخوان🤓
گاهی در طی مراحل انجام فعالیت توسط جواد، از نشانهها و سرنخهای کلامی یا حرکتی استفاده میکردم، زمانی هم که رفتار نامطلوبی از او میدیدم که از هدف ما دور بود از او میخواستم برای مثال ۲ دقیقه بدون حرف زدن روی صندلی بنشیند.
کتابخوان🤓
گاهی در طی مراحل انجام فعالیت توسط جواد، از نشانهها و سرنخهای کلامی یا حرکتی استفاده میکردم، زمانی هم که رفتار نامطلوبی از او میدیدم که از هدف ما دور بود از او میخواستم برای مثال ۲ دقیقه بدون حرف زدن روی صندلی بنشیند.
کتابخوان🤓
این اختلال به سه نوع تقسیم شده است:
نوع بیدقت و بدون توجه: فرد در این نوع نمیتواند روی تکلیفی که به او داده شده یا یک فعالیت خاص تمرکز داشته باشد.
نوع تکانشی و بیشفعالی: فرد در این نوع اختلال، بسیار پُرتحرک است و بدون فکر به انجام کاری اقدام میکند.
نوع ترکیبی: فرد در این نوع اختلال بیدقت است، حرکات تکانشی از خود نشان میدهد و فعالیت بسیار دارد.
کتابخوان🤓
حجم
۴۶٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۷
تعداد صفحهها
۷۵ صفحه
حجم
۴۶٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۷
تعداد صفحهها
۷۵ صفحه
قیمت:
۱۸,۷۵۰
تومان
صفحه قبل
۱
صفحه بعد