بریدههایی از کتاب حماسه حسینی (جلد اول)
۴٫۵
(۲۴۸)
مسلّما جبرئیل امین در مقابل اعلام خدا که فرمود: «اِنّی جاعِلٌ فِیالْأرْضِ خَلیفَةً» سؤالی نمیکند، بلکه آن دسته از فرشتگان که فقط صفحه سیاه بشریت را میدیدند و صفحه دیگر آن را نمیدیدند، از خدا این سؤال را کردند که آیا میخواهی کسانی را در زمین قرار دهی که فساد کنند و خونها بریزند؟ و خدا در جواب آنها فرمود: «اِنّی اَعْلَمُ ما لا تَعْلَمونَ» من چیزی را میدانم که شما نمیدانید.
آن صفحه صفحهای است که ملک اعتراض میکند، بشر سرافکنده است، و این صفحه صفحهای است که بشریت به آن افتخار میکند. چرا باید حادثه کربلا را همیشه از نظر صفحه سیاهش مطالعه کنیم و چرا باید همیشه جنایتهای کربلا گفته شود؟
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
شرقی هرگز از نظر جنایت به غربی نمیرسد. شما اگر در تمام تاریخ مشرق زمین بگردید، دو جنایت را حتی در دستگاه اموی پیدا نمیکنید: یکی آتشزدن زنده زنده و دیگر قتل عام کردن زنان، ولی در تاریخ مغربزمین این دو نوع جنایت فراوان دیده میشود. زن کشتن در تاریخ مغربزمین یک امر شایعی است. هنوز هم باور نکنید که اینها روح انسانی داشته باشند. آنچه در ویتنام صورت میگیرد ادامه روحیه جنگهای صلیبی و جنگهای اندلس آنهاست. این کار که چندصدهزار نفر را زندهزنده در کوره آتش بگذارند ـ ولو این افراد جانی هم باشند ـ کار مشرقزمینی نیست و از عهده مشرقزمینی چنین جنایتی برنمیآید. این کار فقط از عهده مغربزمینی قرن بیستم برمیآید. این جنایت که در صحرای سینا دهها هزار سرباز را آب و نان ندهند تا از گرسنگی بمیرند
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
یک وقت حساب کردم و ظاهرا در حدود بیست و یک نوع پستی و لئامت در این جنایت دیدم، و خیال هم نمیکنم در دنیا چنین جنایتی پیدا بشود که تا این اندازه تنوّع داشته باشد. البته در تاریخچه جنگهای صلیبی، جنایتهای اروپاییها خیلی عجیب است. و اینکه جرأت نمیکنم که بگویم حادثه کربلا از نظر زیادی جنایت نظیر ندارد، چون توجه من یکی به جنگهای صلیبی و جنایتهایی است که مسیحیها در آن مرتکب شدند و یکی هم به جنایتهایی است که همین اروپاییها در اندلس اسلامی مرتکب شدند که آنهم عجیب است. تاریخ اندلس مرحوم آیتی را که دانشگاه تهران چاپ کرده است بخوانید؛ کتابی است بسیار تحقیقی و آموزنده.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
شما در جهان یک شخصیت حماسی مانند شخصیت حسین بن علی از نظر شدت حماسی بودن و از نظر علوّ و ارتفاع حماسه یعنی جنبههای انسانی نه جنبه قومی و ملی، پیدا نخواهید کرد. حسین سرود انسانیت است، نشید انسانیت است و به همین دلیل نظیر ندارد، و به جرأت عرض میکنم که نظیر ندارد. شما در دنیا حماسهای مانند حماسه حسین بن علی پیدا نخواهید کرد، چه از نظر قدرت و قوّت حماسه و چه از نظر علوّ و ارتفاع و انسانی بودن آن، و متأسفانه ما مردم این حماسه را نشناختهایم.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
اینها به خاطر این است که قهرماندوستی و قهرمانپرستی در سرشت بشر است و ضمنا او از قهرمان ملت و قوم خودش تجلیل میکند نه از قهرمان دیگری. در کشتیهای بینالمللی، افراد هر ملت (چه آنهایی که آنجا حاضرند و چه آنهایی که از رادیوها گوش میکنند) احساساتشان متوجه هموطنان خودشان است که افتخاری برای وطن و قوم خودشان کسب کنند. ما وقتی داستان رستم و اسفندیار و افراسیاب و اینطور چیزها را میخوانیم، چون میگویند افراسیاب از ماوراءالنّهر و از یک ملت دیگری بوده و رستم از ملت ایران بوده است قهرا دلمان میخواهد که همیشه تفوّق با رستم باشد، و افسانهساز هم افسانهها را چنان ساخته است که با ذائقه ما جور دربیاید،
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
سخن میتواند سخن حماسی باشد و سخن حماسی یعنی سخنی که در آن بویی از غیرت و شجاعت و مردانگی باشد، بویی از ایستادگی و مقاومت باشد. اگر شعر یا نثری دارای این خصوصیات باشد، آن را «حماسی» میگویند.
سرگذشتها و حادثهها و تاریخچهها هم اقسامی دارند. حادثههایی داریم غنایی، حادثههایی داریم اندرزی، حادثههایی داریم رثایی و حادثههایی داریم حماسی.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
لشکریانم! نمیگویم بروید بجنگید، بروید یکی از این دو راه را انتخاب کنید: یا تن به ذلت بدهید که آب را ببرند و شما نگاه کنید، یا اینکه این تیغها را از خون این ناکسان سیراب کنید تا خودتان سیراب شوید. «فَالْمَوْتُ فی حَیاتِکمْ مَقْهورینَ وَ الْحَیاةُ فی مَوْتِکمْ قاهِرینَ» زندگی این است که بمیرید ولی فائق باشید و مردن این است که زنده باشید ولی توسری خور.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
اشعار رثایی زیاد است. مدح و ستایش هم که الی ماشاءاللّه، خصوصاً تملّق و چاپلوسی.
اشعار حماسی اشعار دیگری است که معمولاً آهنگ خاصی را میپذیرد. شعر حماسی شعری است که از آن بویی از غیرت و شجاعت و مردانگی میآید، شعری است که روح را تحریک میکند و به هیجان میآورد، مثلاً:
تن مرده و گریه دوستان
به از زنده و طعنه دشمنان
مرا عار آید از این زندگی
که سالار باشم کنم بندگی
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
منظومههای شعری را از نظر محتوا یعنی از نظر نوع معنی و هدف شعر به اقسامی تقسیم میکنند؛ بعضی از منظومهها را منظومههای غنایی، بعضی را منظومههای حماسی، بعضی را منظومههای وعظی و اندرزی، بعضی را منظومههای رثایی و بعضی دیگر را منظومههای مدحی میگویند. دیوان و غزلیات حافظ، غزلیات سعدی و دیوان شمس تبریزی، منظومههای غنایی است؛ یعنی اگرچه هدف در اینها عرفان است ولی لااقل از نظر تشبیب، زبانْ عاشقانه است، سخن از حسن و بیاعتنایی محبوب است، سخن از درد فراق و درازی شب فراق و کوتاهی ایام وصال است.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
«اَیهَا النّاسُ! مَنْ عَلِمَ شَیئا فَلْیقُلْ» ای مردم، کسی که چیزی را میداند پس بگوید. «وَ مَنْ لَمْ یعْلَمْ فَلْیقُلْ اَللّهُ اَعْلَمُ» و کسی که چیزی را نمیداند بگوید خدا داناتر است. «فَاِنَّ مِنَ الْعِلْمِ اَنْ یقولَ لِما لا یعْلَمُ اَللّهُ اَعَلَمُ» یکی از علمها همین است که انسان علم به عدم علم خودش داشته باشد، جاهل بسیط باشد، لااقل بداند که نمیداند (خود بداند که نداند). اعتراف کردن به این مطلب، خودش یک درجه از علم است.
hiba
وظیفهای که هر مسلمان از نظر تبلیغ دارد این است که باید این احساس در او پیدا بشود که به نوبه خودش حامل پیام اسلام است. اما وظیفهای که هر مسلمان در مورد امر به معروف و نهی از منکر دارد این است که باید این احساس در او باشد که مجری و جزء قوّه مجریه این پیام است که باید آن را در جامعه به مرحله عمل و تحقق برساند و به آن لباس عینیت بپوشاند.
hiba
علت اینکه دولتهای بزرگ جهان چندان درباره سرنوشت ما نمیاندیشند، این است که معتقدند مسلمان غیرت ندارد. آمریکا را فقط همین یکی جری کرده است؛ میگوید مسلمان جماعت غیرت ندارد، همبستگی و همدردی ندارد. میگوید یهودی که برای پول میمیرد، جز پول چیزی را نمیشناسد، خدایش پول است، زندگیاش پول است، حیات و مماتش پول است، به یک چنین مسئله حساسی که میرسد روزی یک میلیون دلار به همکیشانش کمک میکند ولی هفتصد میلیون مسلمان دنیا کوچکترین کمکی به همکیش خود نمیکنند!
hiba
تاریخ کربلا یک تاریخ و حادثه مذکر ـ مؤنّث است؛ حادثهای است که مرد و زن هر دو در آن نقش دارند، ولی مرد در مدار خودش و زن در مدار خودش. معجزه اسلام اینهاست، میخواهد دنیای امروز بپذیرد، میخواهد ـ به جهنم ـ نپذیرد، آینده خواهد پذیرفت. اباعبداللّه اهلبیت خودش را حرکت میدهد برای اینکه در این تاریخ عظیم رسالتی را انجام دهند، برای اینکه نقش مستقیمی در ساختن این تاریخ عظیم داشته باشند با قافلهسالاری زینب، بدون آنکه از مدار خودشان خارج بشوند.
mona
مریم مبعوث نبوده و این را قرآن درست نمیداند که یک زن را بفرستد میان زن و مرد. مریم، برخلاف شأنش مبعوث نبود ولی از بسیاری از مبعوثها عالیمقامتر بود. بدون شک و شبهه مریمِ غیر مبعوث از خود زکریا که مبعوث بوده، عالیمقامتر و والامقامتر بود.
mona
آدم همان مقدار لغزش کرد که حوّا، و حوّا همان مقدار لغزش کرد که آدم.
mona
قرآن وقتی داستان آدم و شیطان را ذکر میکند، برای آدم اصالت و برای حوّا تبعیت قائل نمیشود. اول که میفرماید ما گفتیم؛ میگوید: ما به این دو نفر گفتیم که ساکن بهشت شوید (نه فقط به آدم)، «لا تَقْرَبا هذِهِ الشَجَرَةَ» به این درخت نزدیک نشوید (حالا آن درخت هر چه هست). بعد میفرماید: «فَوَسْوَسَ لَهُمَا الشَّیطانُ» شیطان ایندو را وسوسه کرد. نمیگوید که یکی را وسوسه کرد و او دیگری را وسوسه کرد.
mona
آیا مرد روح و شخصیت زن را میسازد (اعمّ از اینکه زن به عنوان مادر باشد یا به عنوان همسر) یا نه، این زن است که فرزند و حتی شوهر را میسازد؟ مخصوصا در مورد شوهر، آیا زن بیشتر شوهر را میسازد یا شوهر بیشتر زن را؟ حتما تعجب خواهید کرد که عرض کنم آنچه که تحقیقات تاریخی و ملاحظات روانی ثابت کرده است این است که زن در ساختن شخصیت مرد بیشتر مؤثر است تا مرد در ساختن شخصیت زن.
mona
امام حسین علیهالسلام کاری کرد که یک پاکباخته در راه خدا شود، یعنی عمل را به منتهای اوج خود برساند. دیگر چیزی باقی نگذاشت که در راه خدا نداده باشد.
hiba
حسین بن علی چقدر خطابه خواند و چقدر عمل کرد؟ حجم خطابههایش چقدر کم و حجم اعمال او چقدر زیاد بود! وقتی عمل باشد، گفتن زیاد نمیخواهد.
hiba
آنهایی که اول صالح شدهاند، بعد میخواهند مصلح باشند. آمر به معروف و ناهی از منکر یعنی مصلح. مگر ناصالح میتواند مصلح باشد؟! آنان که اول خودشان را اصلاح کردهاند، اول خودشان را تأدیب و تربیت کردهاند، میتوانند مصلح باشند.
hiba
حجم
۴۵۲٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۳۹۹ صفحه
حجم
۴۵۲٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۳۹۹ صفحه
قیمت:
۴۹,۰۰۰
۱۹,۶۰۰۶۰%
تومان