بریدههایی از کتاب نردبان شکسته
۴٫۰
(۷۸)
وقتی عطش انسانها برای رسیدن به موقعیتهای اجتماعیِ بهتر را بررسی میکنیم، در کنار این حقیقت که بسیاری از اقتصادهای دنیا در دهههای اخیر بهطرز شگفتآوری نابرابر شدهاند، چشماندازمان نسبتبه نابرابری تغییر میکند. اگر واکنش ما به نابرابری تحتتأثیر نیازمان به موقعیت بهتر شکل میگیرد، بنابراین نمیتوان بهسادگی گفت نابرابری به میزان پولی که داریم مربوط است؛ نابرابری دربارهٔ موقعیت ما نسبتبه دیگران است. از این منظر، پول، یکی از روشهاییست که با استفاده از آن امتیازاتمان را محاسبه میکنیم. حسِ فقیربودن است که اهمیت دارد، نه صرفاً فقیر «بودن»
blogofski
بیشترِ مردم در اعماقِ قلبشان میدانند که در بسیاری از کارها بهتر از حد متوسطاند، اما تا جاییکه همه میدانند، این موضوع غیرممکن به نظر میرسد.
این یافته را «اثرِ لیک ووبگون» خواندهاند
blogofski
موقعیت اجتماعی همیشه هدفی متحرک است، چون براساس مقایسهٔ مداوم با دیگران تعریف میشود.
blogofski
«انگیزهٔ من موقعیتِ اجتماعی است.»
blogofski
چرا احساس فقر بهاندازهٔ فقرِ واقعی از سالهای عمرتان میکاهد؟ چرا اندازهٔ خانهٔ همسایه هورمونهای اضطرابتان را تحتتأثیر قرار میدهد؟ چرا نابرابریِ مالی شما را به تصمیمات متناقضی وامیدارد که تنها به ناامنیِ بیشتر ختم میشوند؟ چرا موفقیت مالیتان باعث میشود با کسانیکه با شما موافق نیستند، مثل احمقها رفتار کنید، بهجای اینکه خیلی ساده آنها را افرادی با عقیدهٔ متفاوت بدانید؟
blogofski
یکی از پابرجاترین یافتهها در کل روانشناسی این است که مردم با تکیهکردن بر توقعاتشان شرایط غیرقطعی یا مبهم را معنا میکنند. هر چقدر زمان کمتری برای با دقت فکرکردن وجود داشته باشد، بیشتر به توقعاتشان تکیه میکنند.
نفیسه
وقتی مردم احساس ناتوانی یا عقبافتادگی داشته باشند، با احتمالِ بیشتری به سیستمهای باوری متوسل میشوند که جهان را عادلانه و قابلپیشبینی و معنادار جلوه میدهند. بنابراین تصورِ اینکه با افزایش نابرابری، حس ناامنی در افراد افزایش مییابد و جاذبهٔ مذهب بیشتر خواهد بود، جهش چندان بزرگی محسوب نمیشود.
نفیسه
وقتی موفقیتهایتان رشد میکنند، استانداردهای مقایسهتان هم رشد میکنند. برخلاف ستونهای دقیقِ ارقام که دفتر کل بانک را تشکیل میدهند، موقعیت اجتماعی همیشه هدفی متحرک است، چون براساس مقایسهٔ مداوم با دیگران تعریف میشود.
نفیسه
درست همانطور که مردم اغلب نابرابری را با فقر اشتباه میگیرند، غالباً هدفِ کاهشِ نابرابری را با هدف تقویت رشد اقتصادی اشتباه میگیرند.
Mohammad Ali Zareian
تحقیقی سطح نابرابری در هر ایالت را با بیشترین جستوجوهای گوگل در هر ایالت مقایسه کرده است. پژوهشگرانِ این تحقیق متوجه شدند قویترین رابطهٔ نابرابری مرتبط است با جستوجوی کالاهای لوکس. هرچه نابرابری در ایالت فرد بیشتر باشد، مردم بیشتر بهدنبال نمایش ثروت خود با جواهرات، ماشین و لباسهای چشمگیرند.
narges
چنان به قضاوت دربارهٔ موقعیت اجتماعی خو کردهایم که مثل راندنِ دوچرخه یا رانندگی با ماشین، بعد از سالها تجربه، بهشکل خودکار در ذهنمان اتفاق میافتد.
narges
افراد میزان سیریِ خود را نه براساس کالری مصرفی، بلکه براساس سهم خود از کل غذا قضاوت میکنند.
narges
جفری باتلرِ اقتصاددان با الهام از آزمایشهای لرنر بهتازگی این سؤال را مطرح کرده است که آیا دستمزد بالا کاری میکند که مردم خود را دستبالاتر بگیرند یا نه. او برای آزمایش این ایده از گروهی از سوژهها خواست یک آزمون استدلال منطقی را کامل کنند. در هر گروه، به نیمی از اعضا گفته شده بود بابت هر پاسخِ صحیح چهار دلار دریافت خواهند کرد و به نیمی دیگر گفته شد برای هر پاسخ صحیح تنها دو دلار خواهند گرفت. درست مثل آزمایش لرنر، محققان به سوژهها اجازه دادند آزادانه مشاهده کنند که انتخابِ میزانِ پرداخت برای هر نفر کاملاً تصادفی انجام میشود. بعد از پاسخ به ده سؤال، از سوژهها خواسته شد به تواناییهای استدلالیِ خودشان امتیاز بدهند. هرچند سوژههایی که چهار دلار گرفته بودند، عملکرد بهتری در آزمون استدلال نداشتند، خود را استدلالکنندگانی برتر و سختکوشتر از سوژههای دودلاری دانستند. نکتهٔ غافلگیرکننده این حقیقت بود که سوژههای دودلاری هم موافق بودند و خود را صاحب مهارتِ کمتری میدانستند.
Mohammad Ali Zareian
اگر تابهحال ترفیع گرفتهاید، ظرف چند ماه به درآمد جدیدتان عادت کردهاید و دوباره حس کردهاید مثل گذشته زندهاید تا چک دستمزدتان را نقد کنید، پس خودتان هم آنرا تجربه کردهاید. وقتی موفقیتهایتان رشد میکنند، استانداردهای مقایسهتان هم رشد میکنند. برخلاف ستونهای دقیقِ ارقام که دفتر کل بانک را تشکیل میدهند، موقعیت اجتماعی همیشه هدفی متحرک است، چون براساس مقایسهٔ مداوم با دیگران تعریف میشود.
ما در هر موقعیتی خودمان را ازنظر اجتماعی با انواع آدمها مقایسه میکنیم؛
narges
وقتی مشتریان میفهمند یک شرکت نابرابریِ زیادی بین مدیرعامل و کارگران عادی دارد، میخواهند با خرید از یک رقیب با نابرابریِ کم، آنرا مجازات کنند.
⠀⠀⠀
از دیدِ یک اقتصاددان، فقر با نابرابریِ اقتصادی بسیار متفاوت است. فقر به آنچه شخص دارد یا ندارد مربوط است، درحالیکه نابرابری نحوهٔ توزیعِ پول را توصیف و فاصلهٔ میان دارا و ندار را ترسیم میکند. بااینحال از منظر روانشناسی، فقر و نابرابری تفکیکناپذیرند. ما ثروتمان را در مقایسه با زمینه میسنجیم، چون از نظر بصری هم درکِ ما از همهچیز تحتتأثیرِ زمینه است. مقایسهٔ اجتماعیِ همیشگیِ ما به این معناست که ثروتمان هرگز واقعاً از ثروتِ داراها و ندارهایی که اطراف ما هستند، جدا نیست. وقتی ثروتمند ثروتمندتر میشود، دیگران حس میکنند فقیرتر شدهاند.
Mohammad Ali Zareian
یکی از معتبرترین یافتههای روانشناسیِ اجتماعی این است که اگر شما آگاهانه به شخصی فکر کنید که بهوضوح در زمینهای بر شما برتری دارد، احساستان نسبتبه خود در مقایسه با زمانیکه هرگز به آن شخص فکر نکردهاید، بدتر خواهد شد. بههمینترتیب، اگر به کسی فکر کنید که بهنوعی از شما پایینتر است، این مقایسه باعث میشود احساس بهتری نسبتبه خودتان پیدا کنید.
Mohammad Ali Zareian
پول، قدرت و تحسینِ دیگران درست بهاندازهٔ غذا برای بسیاری از ما مقاومتناپذیر به نظر میرسند. شاید فروتنان سرانجام میراثدار زمین باشند، اما متکبران تاکنون در تصاحب آن قدرتمندانهتر عمل کردهاند.
Mohammad Ali Zareian
نشنویم. در نظرسنجیای که بهتازگی انجام شد، نیمی از امریکاییهای زیر سی سال گفتهاند «رؤیای امریکایی» مُرده است.
Mohammad Ali Zareian
این پژوهش درخصوص میزان خشم در پروازهای هوایی، تحقیق مهمیست؛ نه فقط به این دلیل که نشان میدهد نابرابری چطور باعث تفاوت میان دارا و ندار میشود. آنچه این پژوهش را از نظر من شگفتانگیز میکند، تصدیق وقوع خشم حتا در مواقعیست که هیچ انسانِ نداری در پرواز حضور ندارد. ازآنجاکه میانگین هزینهٔ بلیت کلاسِ اقتصادی چندصد دلار است، تعداد معدودی از آدمهای واقعاً فقیر، استطاعت سفر با هواپیماهای تجاریِ مدرن را دارند. بااینحال، حتا تفاوتهای نسبی میان افراد محترمِ طبقهٔ متوسط هم میتواند به درگیری و هرجومرج منجر شود.
⠀⠀⠀
حجم
۵۹۱٫۸ کیلوبایت
تعداد صفحهها
۲۳۲ صفحه
حجم
۵۹۱٫۸ کیلوبایت
تعداد صفحهها
۲۳۲ صفحه
قیمت:
۶۵,۰۰۰
۱۹,۵۰۰۷۰%
تومان