بریدههایی از کتاب مانیفست یک فمینیست در پانزده پیشنهاد
نویسنده:چیماماندا انگوزی آدیشی
مترجم:فاطمه باغستانی
انتشارات:کتاب کوله پشتی
دستهبندی:
امتیاز:
۴.۲از ۴۱۲ رأی
۴٫۲
(۴۱۲)
به او یاد بده که گزینشی عمل کند و آن بخشهای زیبا و دوستداشتنی فرهنگ ایگبو را با تمام وجود در آغوش بگیرد و آن بخشهایی که دوست ندارد را محکم و قوی رد کند.
آرش مکینیان
آنقدر بر بکارت تأکید نکن که اگر دخترت مورد سوءاستفاده قرار گرفت، آن را از تو پنهان کند.
sayna.s
ازآنجاییکه هنجارهای اجتماعی را ما انسانها خلق کردهایم، پس هیچ عرفی وجود ندارد که قابلتغییر نباشد.
sayna.s
بسیاری از دختران ما پس از آنکه به آنها تجاوز میشود، ساکت میمانند، زیرا میخواهند خوب و دوستداشتنی باقی بمانند. بسیاری از دختران ما سعی میکنند با مردانی خوب باشند که به آنها آسیب وارد میکنند. بسیاری از دختران ما به احساسات مردانی اهمیت میدهند که بدترین صدمه را از آنها خوردهاند. همهٔ اینها پیامدهای فاجعهبار دوستداشتنی بودن است.
sayna.s
ارزشی که برای کلمهٔ خانم قائل میشویم، به این معناست که ازدواج، وضعیت اجتماعی یک زن، و نه یک مرد را تغییر میدهد.
sayna.s
دختران بهعنوان زنانی بزرگ میشوند که ذهن آنها از پیش درگیر ازدواج شده است. پسران بهعنوان مردانی بزرگ میشوند که اندیشهٔ ازدواج را در سر ندارند. همان زنان با همین مردان ازدواج میکنند. رابطه از همان روز اول نامتوازن است، زیرا یکی از آنها بیش از دیگری به این پیوند جدید اهمیت میدهد. حال آیا جای تعجب دارد که در بیشتر ازدواجها زنان بیش از مردان ایثار میکنند؟ زنان آنقدر از خود میگذرند که خودشان را فراموش میکنند و دلیل این فراموشی آن است که همواره در جادهای یکسویه میدوند و این پیوند نابرابر را به هر قیمتی حفظ میکنند.
sayna.s
احتمالاً این پیام بازرگانی تلویزیونی را یادت هست: مرد آشپزی میکند و زن برایش کف میزند. پیشرفت حقیقی این است که زن دست نزند، بلکه فقط غذا را بچشد و نظرش را بگوید، اما تبعیض جنسیتیِ این پیام بازرگانی این است که زن مرد را تشویق میکند، زیرا او کار آشپزی را که ذاتاً کاری زنانه است، عهدهدار شده است.
sayna.s
«چه چیزهایی هست که زنها بهخاطر زن بودنشان نمیتوانند انجام دهند؟ آیا این چیزها اعتبار فرهنگی دارند؟ اگر اینطور است پس چرا مردها اجازه دارند هر کاری خواستند، انجام دهند؟»
sayna.s
اگر فلان ویژگی را در زنان و نه در مردان مورد انتقاد قرار میدهی، با آن ویژگی مشکلی نداری، بلکه با زنبودن طرف مقابل مسئله داری
sayna.s
بر این باورم که ازدواج بدون تفکر، چیزی نیست که آن را بهعنوان یک نقطهٔ قوت به خورد دختران نوجوان و جوان دهیم.
sayna.s
اما حقیقتی تلخ وجود دارد: دنیای ما پر از مردان و زنانی است که زنان قدرتمند را دوست ندارند. انگار همگی شرطی شدهایم که قدرت را با مردانگی پیوند دهیم، بهطوریکه زن قدرتمند را یک پدیدهٔ غیرطبیعی بدانیم و وقتی میشنویم که زنی قدرتمند است، او را بازجویی میکنیم. میپرسیم: «آیا او متواضع است؟ آیا لبخند میزند؟ گستاخ نیست؟ به خانه و زندگیاش نیز میرسد؟» این سؤالها را هرگز در مورد مردهای قدرتمند نمیپرسیم و این نشان میدهد که اینهمه شگفتی و ناراحتی ربطی به قدرت داشتن آن زن ندارد، بلکه به زن بودن او وابسته است. همواره زنان قدرتمند را افراطیتر از مردان قدرتمند قضاوت میکنیم
sayna.s
البته که من عصبانی هستم. من از تبعیض عصبانی هستم. من از جنسیتگرایی عصبانی هستم، اما این روزها به این نتیجه رسیدهام که آنچه مرا بیشتر میآزارد و عصبانی میکند، جنسیتگرایی است تا تبعیض؛ زیرا حس میکنم من تنها کسی هستم که نسبت به جنسیتگرایی، خشم دارد. من در میان افراد زیادی زندگی میکنم که بهراحتی تبعیض نژادی را بیان میکنند، ولی در مورد نابرابری جنسیتی حرفی به میان نمیآورند.
sayna.s
برای خودت فضایی برای اشتباهکردن و شکستخوردن قائل شو.
sayna.s
نسبت به کاری که انجام میدهی، هر کسی عقیده و نظری دارد، اما آنچه اهمیت دارد کاری است که تو دوست داری برای خودت انجام دهی و یادت باشد قرار نیست همان کاری را انجام دهی که خوشایند دیگران است.
sayna.s
اگر ما با زنجیر محکم نقشهای جنسیتی، کودکان و نوجوانان را به اسارت نکشیم، به آنها فضایی کافی دادهایم تا به تمام پتانسیلهای فردی خودشان دست یابند. لطفاً دخترت را قبل از هر چیز، یک انسان بدان. او را دختری با ویژگیهای معین در نظر نگیر. ضعفها و قوتهای او را بهعنوان یک انسان ببین. او را بر مقیاس بهترین نسخهٔ خودش ارزیابی کن.
رضا خدابندهلو
مسئلهٔ مهم دیگر این است که باید ایدهٔ ازدواج بهعنوان موهبت زندگی زنان را بهطور کل زیر سؤال ببریم، چون اساس تمام مباحث اینچنینی همین ایده است. اگر زنان را شرطی نکنیم که به ازدواج بهعنوان یک موهبت بزرگ نگاه کنند، مباحثی که آشپزی و بسیاری از مهارتها را شرط لازم برای این موهبت بزرگ میداند، به چالش کشیدهایم.
رضا خدابندهلو
تو و شوهرت، هر دو با هم انتخاب کردهاید که کودکی را به این دنیا دعوت کنید، پس مسئولیت این کودک بهطور مساوی متوجه هر دوی شماست و هیچیک قرار نیست بهخاطر این مسئولیتپذیری تشویق یا تحسین شود. اگر تو، خواه از روی انتخاب، خواه از روی جبر مادری مجرد بودی، همهچیز تغییر میکرد، زیرا دیگر گزینهای به نام «با هم» وجود نداشت؛ اما قرار نیست تا زمانی که واقعاً مجرد نیستی، نقشهای یک مادر مجرد را بپذیری.
رضا خدابندهلو
زنان برای آنکه از این حقوق برخوردار شوند، نیازی به خوب بودن یا قدیس بودن ندارند.
گاهی اوقات در مباحث پیرامون جنسیت، این فرضیه مطرح میشود که زنان باید از نظر اخلاقی از مردان بهتر باشند. باید بگویم که چنین چیزی نیست. زنان نیز مانند مردان انساناند. خوب بودن زنانه به اندازهٔ بد بودن زنانه طبیعی است.
در دنیا زنان زیادی هستند که زنان دیگر را دوست ندارند. تنفر از زن در میان خود زنان وجود دارد و نادیدهگرفتن یا حرفنزدن در مورد آن، موجب ایجاد فرصتهایی برای ضدفمینیسمها میشود تا فمینیسم را زیر سؤال ببرند. اینکه زنی ادعا کند فمینیست نیست، لزوماً فمینیسم را زیر سؤال نمیبرد و فقط به ما نشان میدهد که همانطور که تمام مردان ضدزن نیستند، تمام زنان نیز میتوانند فمینیسم نباشند.
امیرعباس قادری
ما دختران خود را شرطی میکنیم تا آرزوی ازدواج را از کودکی در سر بپرورانند و تمام نابرابریها و عدمتوازنها از همینجا شروع میشود. دختران بهعنوان زنانی بزرگ میشوند که ذهن آنها از پیش درگیر ازدواج شده است. پسران بهعنوان مردانی بزرگ میشوند که اندیشهٔ ازدواج را در سر ندارند. همان زنان با همین مردان ازدواج میکنند. رابطه از همان روز اول نامتوازن است، زیرا یکی از آنها بیش از دیگری به این پیوند جدید اهمیت میدهد. حال آیا جای تعجب دارد که در بیشتر ازدواجها زنان بیش از مردان ایثار میکنند؟ زنان آنقدر از خود میگذرند که خودشان را فراموش میکنند و دلیل این فراموشی آن است که همواره در جادهای یکسویه میدوند و این پیوند نابرابر را به هر قیمتی حفظ میکنند
امیرعباس قادری
«از خطر آنچه فمینیسم مشروط نامیده میشود، آگاه باش.» منظور از فمینیسم مشروط، برابری حقوق زن و مرد تحت شرایطی خاص است. لطفاً این ایده را بهطور کامل رد کن، زیرا کمعمق، سطحی و محکوم به شکست است. فمینیست بودن مثل باردار بودن است. تو یا باردار هستی یا نیستی. یا به برابری حقوق زن و مرد ایمان داری یا نداری.
فمینیسم مشروط از استعارههایی اینچنینی بهره میگیرد که «مرد سَر است و زن گردن.» یا «مرد راننده است، اما زن در صندلی جلو مینشیند.» بدترین قسمت این مفهوم آن است که مردان را بهطور غریزی جنس برتر معرفی میکند، اما تأکید میکند که مردها باید با زنان خوشرفتار باشند. هرگز! هرگز! حالِ خوب یک زن به اساس و پایهای محکمتر از خیرخواهی نیاز دارد.
امیرعباس قادری
حجم
۴۴٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۵۶ صفحه
حجم
۴۴٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۵۶ صفحه
قیمت:
۱۹,۵۰۰
۱۳,۶۵۰۳۰%
تومان