بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب آداب معاشرت به زبان آدمیزاد | صفحه ۲ | طاقچه
تصویر جلد کتاب آداب معاشرت به زبان آدمیزاد

بریده‌هایی از کتاب آداب معاشرت به زبان آدمیزاد

۳٫۵
(۳۴)
به اشخاصی که شما را تحقیر می‌کنند یا بد با شما رفتار می‌کنند، بی‌اعتنا باشید یا از آن‌ها دوری کنید.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
در جواب گستاخی دیگران با خویشتن‌داری و متانت پاسخ‌دادن.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
از شخصی که با او تماس گرفته‌اید بپرسید که آیا زمان مناسبی برای صحبت هست یا ترجیح می‌دهد وقت دیگری تماس بگیرید.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
تا زمانی که از شما نخواسته‌اند، نصیحت نکنید.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
زبان بدن شما احساسات‌تان را درمورد دیگران و وضعیت اجتماعی که در آن قرار دارید منتقل می‌کند. حالاتِ شما احساسات‌تان را درمورد خودتان بیان می‌کند. وقتی خمیده می‌ایستید یا هنگام نشستن قوز می‌کنید، به دیگران می‌گویید که اعتمادبه‌نفس ندارید و ترجیح می‌دهید تنها به حال خود رها شوید. هنگامی که سرتان افراشته و نگاه‌تان مستقیم و محکم به بیرون و ستون فقرات‌تان تا حد امکان راست باشد، درواقع دیگران را به ملاقات با خودتان با کلماتی شایسته دعوت می‌کنید. مادرتان راست می‌گفت؛ صاف وایسا!
کاربر ۳۵۸۸۳۱۵
ارتباط چشمی خوبی داشته باشید. لبخند بزنید؛ حتا وقتی حال خوبی ندارید ــ یک لبخند ممکن است دقیقاً رفتار شما، یا شخص دیگر را تغییر دهد!
کاربر ۳۵۸۸۳۱۵
خودتان را با اعتمادبه‌نفس نشان دهید. راست بایستید، لبخند بزنید، دست بدهید، ارتباط چشمی برقرار کنید. به‌واسطه‌ی چنین کارهایی، مانند فردی عمل خواهید کرد که رفتار شایسته‌ای دارد.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
همیشه هنگام باز و بسته کردن در، پشت سر خود را نگاه کنید. اگر کسی پشت سر شماست، فراموش نکنید که در را بدون توجه به زن یا مرد بودن او، باز نگه دارید
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
اگر در شرایط مشخصی درمورد خودتان کمی احساس عدم اطمینان می‌کنید، فقط به این فکر کنید که می‌خواهید دیگران با شما چطور رفتار کنند. اگر با دیگران با شکوه و احترام رفتار می‌کنید، آن‌ها نیز با شما همان‌طور رفتار خواهند کرد. واقعاً از هر دستی که بدهید از همان پس می‌گیرید.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
با افراد خانواده‌تان طوری رفتار کنید که گویی آن‌ها مهمان‌های محترمی هستند.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
در هیچ جای دیگری تفاوت انسان از چهارپایان مشهودتر از آداب رفتاری او هنگام غذا خوردن و رفتارهای اجتماعی او نیست.
Zohreh Eidivand
یک پیغام برای آن دسته از افرادی دارم که می‌گویند: «به چیزی فراتر از چطور لباس پوشیدن و آراستگی شخصی رسیده‌اند و به این چیزها اهمیت نمی‌دهند.» شما جداً آزاردهنده به نظر می‌رسید و بنابراین هر وقت یک مهمانی بین دوستان و آشنایان برنامه‌ریزی می‌کنند، دعوتنامه‌ای دریافت نمی‌کنید.
کاربر ۳۵۸۸۳۱۵
با آگاه‌شدن آغاز کنید! به خودتان از این جهت که معمولاً تا به امروز از نظر اجتماعی و شخصی چطور رفتار کرده‌اید، نمره بدهید و توجه کنید که چه جاهایی می‌توانستید رفتارتان را بهتر کنید. با پرسیدن این سؤال از خودتان شروع کنید که بعد از رفتار خود چه احساسی دارید. آیا گفتار و رفتارتان را تقدیر می‌کنید؟ آیا در شرایطی بی‌دلیل واکنش نشان دادید و خشمگین شدید؟ در ذهن‌تان یک دفترچه یادداشت بسازید و این‌ها را ثبت کنید که بتوانید بعدها تغییرات مثبت ایجاد کنید. آن را هفتگی یا ماهانه بررسی کنید تا ببینید آیا پیشرفتی داشته‌اید. این کار، موشک هوا کردن نیست! بهبود رفتارتان فقط به درجه‌ای از آگاهی و کمی تمرین (باز هم این کلمه را تکرار می‌کنم! تمرین!) نیاز دارد.
کاربر ۳۵۸۸۳۱۵
در زیر تعدادی از اصول کلیدی یک گفتگوی شایسته آمده: ارتباط چشمی و زبان بدنی مناسب خوب شنیدن مانع گفتگو نشدن متکلم‌وحده نبودن پاسخ‌دادن و مشارکت در گفتگو استفاده از کلمات مؤدبانه مانند «لطفاً»، «متشکرم»، «ببخشید» صحبت نکردن در جایی که دیگران بتوانند حرف‌های شما را بشنوند یا جایی که باعث حواس‌پرتی یا قطع گفتگوی شما شود. پرهیز از بدگویی
کاربر ۳۵۸۸۳۱۵
تمام آن‌چه شما باید درمورد پیش‌قدم‌بودن برای اجرای رفتارهای شایسته در برخورد با دیگران بدانید همان ایجاد احساس گرمی و راحتی در مهمان‌ها و زمان‌گذاشتن برای ارزیابی نیازها و خواسته‌های دیگران و رفتار کردن به‌گونه‌ای است که یک نتیجه‌ی خوشایند را تضمین کند.
کاربر ۳۵۸۸۳۱۵
آداب معاشرت، کلید موفقیت شما برای حفظ هر نوع رابطه‌ی انسانی همراه با حس شوخ‌طبعی و عزت‌نفس تمام‌وکمال و خوش‌نامی بی‌حدتان است
کاربر ۳۵۸۸۳۱۵
سلیقه‌ات رو توی لباس‌پوشیدن تحسین می‌کنم. می‌شه به منم توی خرید یه دست لباس برای محیط کارم کمک کنی؟» جنی: «ممنونم! خیلی لطف داری. خوشحال می‌شم که کمکت کنم.»
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
لبخند بزنید؛ حتا وقتی حال خوبی ندارید ــ یک لبخند ممکن است دقیقاً رفتار شما، یا شخص دیگر را تغییر دهد! به اشخاصی که با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کنید یا حتا آن‌هایی که تنها هنگام راه‌رفتن در خیابان از کنارشان می‌گذرید، با «سلام» و «عصر به خیر» خوشامد بگویید. هنگامی که کسی در انتظار شماست، از «لطفاً» و «متشکرم» استفاده کنید.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
برای مثال: در محیط کار، یک «سلام» یا «صبح به خیر» به‌موقع و یک لبخند خالصانه می‌تواند محیط کار را دوستانه‌تر کند. درواقع بعد از این‌که به فردی سلام می‌کنید، راه را برای یک تکانِ سرِ بی‌صدا به نشانه‌ی احترام، موقعِ ردشدن‌های مکررتان از کنارِ هم‌دیگر هموار کرده‌اید.
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱
رفتار مؤدبانه مسری است!
کاربر ۵۰۹۷۹۷۱

حجم

۱٫۹ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۴

تعداد صفحه‌ها

۴۱۶ صفحه

حجم

۱٫۹ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۴

تعداد صفحه‌ها

۴۱۶ صفحه

قیمت:
۸۰,۰۰۰
۵۶,۰۰۰
۳۰%
تومان