بریدههایی از کتاب آزادی آزاد بودن
۳٫۰
(۴)
دروغگویی کهنهکار، از روحانی ارتدوکس میپرسد: «چه کنم تا زندگی ابدی به دست آورم؟» و روحانی پاسخ میدهد: «به خودتان دروغ نگویید. کسی که خودش را میفریبد و به دروغ خود گوش میسپارد در نهایت به مرحلهای میرسد که دیگر هیچ حقیقتی را نه در خودش و نه در اطرافش تشخیص نخواهد داد.»
Mostafa Raste Moghadam
واقعیات موجود بهروشنی ادعای توماس جفرسون را تأیید میکنند که با نگاه به گذشته گفت: «منازعات آن روزها در اصل درگیری میان طرفداران حکومت جمهوری و مدافعان حکومت پادشاهی بود.» یکسان پنداشتن حکومت جمهوری با آزادی و اعتقاد به اینکه پادشاهی حکومتی جنایتکار است درخور بردگان، در افکار خود انقلابیون هم اعتباری نداشت؛ گرچه تقریباً بهمحض شروع انقلابها رواج پیدا کرد.
Hepatitis G
مثلاً وقتی واژهٔ revolution در متون قرن هفدهم میلادی میآید، تا حد زیادی در پیوند با معنای اصلی خودش در علم ستارهشناسی است، یعنی حرکتهای بیپایان، بیامان و دائماً تکرارشوندهٔ اجرام آسمانی. استفادهٔ سیاسیاش جنبهٔ استعاری داشت، و در معنای بازگشت به نقطهای از قبل تعیینشده بود و ازاینرو حرکت و نوسان دائمی بهسمت نظمی از پیش مقدر به کار میرفت. اولین کاربرد واژهٔ انقلاب به معنایی نبود که امروز مد نظر ماست، بلکه برعکس، در سال ۱۶۶۰ در انگلستان و طی وقایعی که به ظهور کراموِل در قامت دیکتاتور انجامید، برای توصیف احیای دوبارهٔ پادشاهی بعد از سقوط پارلمان بهجامانده به کار رفت.
Hepatitis G
«به خودتان دروغ نگویید. کسی که خودش را میفریبد و به دروغ خود گوش میسپارد در نهایت به مرحلهای میرسد که دیگر هیچ حقیقتی را نه در خودش و نه در اطرافش تشخیص نخواهد داد.»
Saeid Ghorbani
«تنها راستگویان واقعی میتوانند دروغ درستوحسابی بگویند.»
Saeid Ghorbani
شاید باید این خطر را بپذیرد که بدون حصار بیندیشد و احتمالاً سقوط کند. اما اینها همه بخشی از آزادی است، آزادیای که همواره در معرض خطر است و همزمان بهطور مداوم امکانات جدیدی را عرضه میکند.
Saeid Ghorbani
سرنگونی تنها به پشتوانهٔ اندیشهٔ روشن و شفاف آزادیخواهی، قادر به برپایی اجتماعی باثبات خواهد بود.
Saeid Ghorbani
راستی و درستی هیچگاه جزو فضایل سیاسی به حساب نیامدهاند
Saeid Ghorbani
کسی که در خدمت منافع و قدرت سخن میگوید، دیگر قابلاعتماد نیست؛ او دیگر نمیتواند به سود آن چیزی که به نظر غیرمعتبر میرسد یا علیه منافع افراد بسیاری است، تعهد بدهد. درواقع اعتبار گزارشگر حقیقت، بستگی به استقلال و درستکاریاش دارد. در قلمروی سیاست کمتر افرادی وجود دارند که بهاندازهٔ گویندگان حقیقت حرفهای که بازتابدهندهٔ نوعی یگانگی ازپیشتعیینشده بین منافع و حقیقت هستند، بهحق مورد شکوتردید باشند.
Saeid Ghorbani
«داستان شاه لیر خیلی بیشتر احساس وظیفهشناسی نسبت به والدین را در فرزندان برمیانگیزد تا تمام کتابهای خشک چندجلدی علم اخلاق و الهیات که تا به امروز به این موضوع پرداختهاند.»
Saeid Ghorbani
اندیشیدن امری گفتوگومحور است: گفتوگویی است در سکوت میان من با خودم.
Saeid Ghorbani
فیلسوفی که درصدد مداخله در فضای عمومی است، دیگر نه فیلسوف که سیاستمدار است؛ او دیگر تنها در جستوجوی حقیقت نیست بلکه بهدنبال قدرت است.
Saeid Ghorbani
بیتوجهی انسانها به واقعیتهای شناختهشدهای که با منافع یا علایق آنها جور درنمیآید، پدیدهای چنان فراگیر است که شاید به نظرمان رسد مسائل بشری (چه از نوع سیاسی و چه پیشاسیاسی) ذاتاً با حقیقت ناسازگاری دارند. گویی انسانها عموماً قادر نیستند با واقعیاتی عریان که تحت تأثیر هیچگونه استدلال یا قدرت اقناعی قرار نمیگیرند، کنار بیایند.
Saeid Ghorbani
دولت باید آنچه را که نمیتواند با آن مقابله کند، مجاز بداند؛ نتیجهٔ ممنوعیت آزادی اندیشه تنها این است «که انسانها بیشازپیش خلاف آنچه میاندیشند، سخن خواهند گفت و بهاینترتیب اصل اعتماد از جامعه رخت برخواهد بست و پستترین ریاکاریها و خیانتها رشد خواهند کرد.»
Saeid Ghorbani
بهگفتهٔ هابز چنانچه گزارهٔ «سه زاویهٔ یک مثلث، برابر با دو زاویهٔ قائمه هستند» گزارهای میبود که باعث به خطر افتادن حاکمیت یا منافع صاحبان قدرت میشد، بدون شک اگر دستشان میرسید این آموزه را تکذیب میکردند یا تمام کتابهای آموزشی هندسه را به آتش میکشیدند
Saeid Ghorbani
جدال میان حقیقت و سیاست در این گزارهٔ کهن لاتین به بهترین شکل بیان شده است: عدالت برقرار باد و جهان نابود باد.
Saeid Ghorbani
تردیدی نیست که حقیقت از جایگاه مناسبی در سیاست برخوردار نیست و نمیتوان بر حقانیت فضایل سیاسی اعتماد کرد. دروغگویی نهتنها ابزاردست عوامفریبان، بلکه همچنین مستمسک سیاستمداران و دولتمردان است؛ واقعیتی درخور توجه و نگرانکننده.
Saeid Ghorbani
چه ارزشی دارد آزاد به دنیا آمدن، اما آزاد زندگی نکردن؟ آزادی سیاسی اگر ابزار آزادی اخلاقی نباشد، به چه میارزد؟ افتخارمان آزادی برده بودن است یا آزادیِ آزاد بودن؟
Saeid Ghorbani
چون عمل همواره به معنای به راه انداختن چیزی بوده که تا پیش از این وجود نداشته، پس زایش یا امکان زایش انسان همچون امکان میراییاش، شرط وجودی لازم برای هرگونه سیاستورزی است.
Saeid Ghorbani
نهتنها اندیشهٔ پیشاانقلابی آزادی، بلکه تجربهٔ آزاد بودن نیز با آغاز امری نو یا به بیان استعاری، تولد عصری نو همزمان شده یا حتی عمیقاً در هم تنیده بود. گویی آزاد بودن و شروع چیزی نو، یکی باشند. و این موهبت انسانی پررمزوراز، یعنی توانایی شروع امری نو، نسبت روشنی با تولد هریک از ما در قامت تازهواردی به جهان دارد. به بیان دیگر، ما به این دلیل میتوانیم چیزی را از نو آغاز کنیم که خودْ سرآغازیم و خودْ آغازگر.
Saeid Ghorbani
حجم
۱۳۲٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۱۰۴ صفحه
حجم
۱۳۲٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۱۰۴ صفحه
قیمت:
۴۴,۵۰۰
۲۲,۲۵۰۵۰%
تومان