بریدههایی از کتاب مهر تابناک
۴٫۳
(۱۰)
«مرحوم قاضی اوّل شب میخوابیدند، بعد نماز میخواندند و بعد میخوابیدند و باز نماز میخواندند؛ همینطور تا دو ساعت به اذان که دیگر نمیخوابیدند.»
Azade
در قرآن کریم در مواردی از طریقۀ احراقیّه استفاده شده است. اگر کسی برای وصول به مقصود از این طریقه استفاده کند و در این راه مشی نماید، راهی را که باید چندین سال طیّ کند، در مدّت قلیلی خواهد پیمود.
یکی از مواردی که در قرآن مجید از آن استفاده شده است عبارت است از کلمه استرجاع: ﴿إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیهِ راجِعُونَ﴾
Azade
البتّه باید دانست که ادراک این معنا نظری نیست و با نظر هم نتیجه نمیدهد، بلکه ادراک واقعی آن احتیاج به ذوق و پیدایش حال دارد. اگر کسی یک مرتبه این معنی را ذوقاً ادراک کند، خواهد فهمید که ادراک تمام لذّات دنیا و ما فیها برابری با این حقیقت نمیکند.
Azade
باید سالک به حقیقت ادراک کند که خداوند متعال وجود او را وجودی طمّاع قرار داده است، و هرچه بخواهد قطع طمع کند، چون سرشت او با طمع است لذا مُنتج نتیجهای نخواهد شد و قطع طمع از او ناچار مستلزم طمع دیگری است و به داعیۀ طمعی بالاتر و عالیتر از آن مرحله دانی قطع طمع نموده است. بنابراین چون عاجز شد از قطع طمع و خود را زبون یافت، طبعاً امر خود را به خدا سپرده و از نیّت قطع طمع دست برمیدارد. این عجز و بیچارگی ریشۀ طمع را از نهاد او سوزانیده و او را پاک و پاکیزه میگرداند. “»
Azade
و در راه سلوک اگر بفهمد که نفس او را خدا طمّاع قرار داده و به هر مقام و مَکرَمتی طمع دارد، و تا از این طمع نگذرد، از این خواستۀ نفس عبور نکند، به مقصود نخواهد رسید؛ و این به آن است که یکباره از تمام مشتهیات نفسانیّه از مقام کرامت و درجات چشم بپوشد و خود را از تمام نیّتها و خواستهها تهی کند. در این وقت که ذهن از همۀ اغیار پاک شد، جمال حضرت الهی تجلّی خواهد نمود. و چون این تفکّر تمام نیّتها و صفتهای او را گویی آتش میزند، لذا این طریقه را احراق گویند.»
Azade
شخص بسیاری از چیزهای مادی و معنوی میخواهد و بدانها دست نمییابد و لذا در اضطراب و تشویش بسر میبرد، چون به قرآن مراجعه کرد و دید که فقر او ذاتی است دیگر از نگرانی بیرون میآید و میفهمد که هر چیز نیز به او بدهند مال او نیست، مال خداست و او به فقر ذاتی خود باقی خواهد بود.
Azade
بدانکه برای پاک شدن ذهن از خواطر دو طریق مشهور است:
اوّل: طریقی است که مصنّف (سیّد مهدی بحرالعلوم رحمة الله علیه) بیان فرموده است، و آن این است که اوّلاً به واسطۀ توجّه تام به شیئی از اشیاء ـ چون تخته سنگی یا تخته چوبی یا صور رقمیّۀ اسماء الله ـ ذهن را تقویت کرد، و سپس نفی خاطر نمود، بدین طریق که شخص خود را نگهبان دل فرض کند، و هر خاطری که بخواهد وارد شود او را براند. و بعد از آنکه سالک در این موضوع قوی شد آنگاه به ذکر و توجّه پردازد.
Azade
برای نفی خواطر در وهلۀ اوّل توجّه به نفس را دستور میدادهاند، بدین طریق که سالک برای نفی خواطر باید مقدار نیم ساعت یا بیشتر را در هر شبانهروز معیّن نموده و در آنوقت توجّه به نفس خود بنماید. در اثر این توجّه رفته رفته تقویت پیدا نموده و خواطر از او نفی خواهد شد، و رفته رفته معرفت نفس برای او حاصل شده و به وطن مقصود خواهد رسید؛ إنشاءالله.
Azade
مرحوم قاضی ـ رضوان الله علیه ـ طریقۀ عرفان و توحید مرحوم حاج سیّد احمد[ کربلایی ]را قبول داشته است و دستورات آن مرحوم را که طبق رویّه و منهج استاد بزرگ، آخوند ملاّ حسینقلی همدانی بوده است، به شاگردان خود میداده است؛ و راه و روش مستقیم را معرفت نفس در راه و طریق تعبّد تامّ و تمام به شرع انور میدانسته، و بدین جهت بعضاً هم از او تعبیر به استاد میکرده است.
Azade
مرحوم قاضی در تمام مجالس و محافل فقط سخن از توحید میزد و همه را به سوی توحید و رفع انانیّت و استقلال در برابر خداوند میخواند و پیوسته بر این مسأله تأکید میورزید که همۀ شئونات و آثار وجودی افراد از ناحیۀ خداوند است و بنده نباید اینها را به حساب خود بگذارد.
Azade
شهریۀ طلاّب و فضلایی که با ایشان ارتباط داشتند قطع شده بود و آنان را در ضیق معیشت و دشواریهای مختلف قرار میدادند!
Azade
امروزه دیگر زمان اطاعت محض و انقیاد تام گذشته است، و دیگر به باید و نبایدهای متصدّیان شرع به هر نحو و به هر کیفیّت، توجّهی نمیشود، و پیمودن در این مسیر جز تضییع وقت و از دست دادن فرصتها نتیجه و ثمرهای در بر نخواهد داشت. امروزه زمان پرسش و سؤال است، زمان انطباق باید و نبایدها با موازین فطری و اصول عقلانی است؛ زمان بستن و مهار نمودن عقلها و فهمها بسر آمده است، و باید برای پرسشهای به حقّ مردم و نسل جوان پاسخ قانع کنندهای بیابیم تا بتوانیم به رسالت و تعهّد الَهی خویش تا حدودی جامۀ عمل بپوشانیم.
Azade
و به همین دلیل است که بین جامعه و حوزههای علمیّه شکافی در حال عمق و پیشروی مشاهده میشود. و به همین جهت است که انتظار و توقّع فطریِ اقشار مختلف جامعه، علیالخصوص قشر جوان و صافی ضمیر و پاکسرشت، نتوانسته است پاسخ قانع کنندهای از مطالبات و تقاضاهای خود در قبال حوادث و رویدادها دریافت کند.
و به همین دلیل است که موج رویگردانی از دین و بیاعتنایی به احکام و تکالیف شرع و زیر پا نهادن مبانی و حقایق راقیۀ توحید، روز به روز در حال گسترش و توسعه است.
Azade
متأسّفانه امروزه حوزههای علمیّۀ ما از این نعمت الَهی محروماند، و جای اینگونه افراد جدّاً و جدّاً در میان طلاّب و دانشجویان رشتۀ دین و معارف الَهی خالی است.
و به همین دلیل است که مشاهده میکنیم برداشتها و نگرشها و فهمها نسبت به مبانی و ملاکات دینی و مناطهای توحیدی متفاوتاند؛ نگرش ما نسبت به مسائل عبادی و مسائل اجتماعی و مسائل سیاسی و ارتباط بندگان با خدای خویش به کلّی با آنچه در معیار و مضمار شرع انور وارد شده است تفاوت و بینونت جوهری و ماهوی دارد.
Azade
طلاّب و فضلای حوزه فرض و واجب است که همراه با اشتغال به دروس رسمی، به تهذیب و تربیت نفس و سیر و سلوک الی الله تحت برنامه و دستورات عرفاء و اولیای الَهی بپردازند تا با انکشاف عوالم ربوبی و حقایق غیبی و عالم انوار با چشم قلب و بصیرت نفس و اطّلاع سرّ بتوانند به عالم ملاکات احکام و مصادر شرع و منابع وحی دسترسی پیدا کنند، و با آن دید و بصیرت و اطّلاع به مدارک و منابع بنگرند و از آن زاویه به احکام و تکالیف نظر بیندازند و با آن إشراف و سیطره به رمز و راز حقایق ماوراء تکالیف و احکام ظاهری پی ببرند
Azade
دعای قنوت منقول از أمیرالمؤمنین علیه السّلام:
”اللَهُمّ نَوِّر ظاهِری بِطاعَتِکَ، و باطِنی بِمَحَبَّتِکَ، و قَلبی بِمَعرِفَتِکَ، و رُوحِی بمُشاهَدَتِکَ، و سِرّی بِاستِقلالِ اتّصالِ حَضرَتِکَ، یا ذا الجَلالِ و الإکرامِ. “
«خداوندا ظاهرم را به طاعتت، و باطنم را به محبّتت، و قلبم را به شناختت، و روحم را به دیدارت، و سویدایم را به پیوستگی تامّ به حضرتت نور بخش، ای صاحب جلال و جمال!»
رسائل مجذوبیه، کبودر آهنگی، ص ۲۰۴.
صالحه
مرحوم قاضی میفرموده است:
«چنانچه کسی که طالب راه و سلوک طریق خدا باشد، برای پیدا کردن استاد این راه اگر نصف عمر خود را در جستجو و تفحّص بگذراند تا پیدا نماید، ارزش دارد.»
و میفرموده است:
«کسی که به استاد رسید، نصف راه را طی کرده است.»
کاربر ۴۱۵۷۴۴۷
حجم
۵۱۴٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۳۵۵ صفحه
حجم
۵۱۴٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۳۵۵ صفحه
قیمت:
۴۵,۰۰۰
تومان