بریدههایی از کتاب موانع دلبستگی و صمیمیت
۲٫۸
(۱۸)
براساس اسطورهٔ ادیپ «کودک نیاز دارد تفاوت بین جایگاه خود با والدینش را بفهمد؛ خصومت، حسادت و همچنین اغواگریاش را در این روابط کنترل کند» (Anderson, ۲۰۱۲).
Golnaz Javaheri
دلبستگی ناایمن هراسان همانگونه که در مصاحبهٔ سبک دلبستگی (ASI) مفهومسازی شده است، شامل رفت و برگشت بین اضطراب و اجتناب است. اضطرابی ناشی از ترس از صدمه دیدن یا طرد شدن وجود دارد که منجر به رفتار اجتنابی میشود؛ این افراد تجارب آسیبپذیری یا آشفتگی در روابط را از قبل پیشبینی یا سریعتر پردازش میکنند
Golnaz Javaheri
کودکانی با سبکهای اجتنابی کنارهگیر تمایل دارند تصویری قدرتمند و خودبسنده از خود ترسیم کنند و یک دید مثبت کاذب نسبت به نگارههای دلبستگی دارند که با تجربهٔ هیجانی واقعیشان همخوانی ندارد
Golnaz Javaheri
اگر افراد مهم زندگیمان توجهی به نیازهای هیجانی ما نداشته باشند، توانایی آگاهی از هیجانها در هر کدام از ما ممکن است به شکل ناقصی تحول یابد.
Golnaz Javaheri
ما با پیشپنداشتهایی از آنچه که تراوارتن (۲۰۰۱) آن را «همراه در معناسازی» مینامد به دنیا میآییم، اما اگر جهان بیرونی این پیشپنداشتها را محقق نکند، کودکان خود را با این واقعیت وفق خواهند داد، هرچند یأسآور باشد. آنها بهسرعت خواهند آموخت که نمیتوان انتظار و امید زیادی از روابط انسانی داشت و به سبکهای هیجانی انزواطلب و جداشده رو میآورند که با اجتناب همراه است.
Golnaz Javaheri
کودکانی که مورد غفلت قرار گرفتهاند توجه کمی از پدر و مادر و مراقبانشان دریافت کردهاند. جیانا هنری، رواندرمانگر کودک، عقیده دارد آنها به شکل غمانگیزی نه تنها از بزرگسالان کمک نمیگیرند، حتی امکان کمکطلبی را در بزرگسالی تشخیص نمیدهند و درنتیجه از چیزی که او آن را «محرومیت مضاعف» (Henry, ۲۰۰۴) مینامد رنج میبرند.
Golnaz Javaheri
در رمان سرود کریسمس نوشتهٔ دیکنز، ایبنزر اسکروج نمونهٔ بارزی از یک شخصیت اجتنابی است؛
Asra
آزارگری-آزارخواهی با خود میتواند خصوصیتی اعتیادآور در بر داشته باشد؛ درد هیجانی که شخص بر خود تحمیل کرده با اینکه ناپیداست، به عنوان تنها احساس واقعی تجربه میشود که برای فرد بسیار اجتنابی در دسترس است و اگر فرد مایل به «ترک این رابطهٔ مخرب» نباشد، درمان به جایی نخواهد رسید.
Asra
«رفتاری که در کودکی با ما شده همان رفتاری است که با خود در ادامهٔ زندگی در پیش خواهیم گرفت. اغلب دردناکترین رنجهایمان را بر خود تحمیل میکنیم. ما هرگز نمیتوانیم از شکنجهگر درونمان رهایی یابیم.
Asra
یافتن احساس شفقت نسبت به خود به عنوان یک کودک و پذیرش «نقصها» به عنوان یک بزرگسال زمانی حاصل میشود که مراجع قادر باشد برای آنچه که در اوایل زندگیاش غایب بوده است سوگواری کند.
فردی که میتواند دلبستگیهایش را ارزیابی کند، قادر است آنها را درونی کند و در مورد تأثیر تجارب گذشتهاش، حتی اگر رضایتبخش نباشند، در روابط کنونی بیندیشد. این فرد فضای ذهنی لازم برای درک ارتباطش با دیگران را داراست. او میتواند روی احساسات و تکانههایش تأمل کند، ضعفهایش را ببخشد و تاب بیاورد. (Hobson, ۲۰۰۴)اگر فرد بتواند نقطهضعفهایش را ببخشد و آنها را تحمل کند، گامی بزرگ در جهت خاموش کردن موضوعات درونی خودتنبیهگرش برداشته است.
Asra
پاسخهای مصاحبهشوندگان ایمن-خودمختار آشکار میکند که «به نظر میرسد آنها با کامل نبودن و عیب و نقص داشتن خود مشکلی ندارند. به همین دلیل، به نظر میرسد که فرد به طور آشکارا یا ضمنی، شکستهای والدینش را بخشیده، نسبت به آنها شفقت داشته و پذیراست
Asra
سوگواری نقش اساسی در درمان مبتنی بر دلبستگی دارد، اما انکار که بنمایهٔ دفاعهای مراجع اجتنابی است، اجازه نمیدهد او برای تجربهٔ عشق و امنیتی که از دست رفته یا هیچگاه وجود نداشته است اندوهگین شود. ما باید راههایی برای بیاثر کردن انکار مراجع بیابیم، فقط در این صورت است که مراجع میتواند با واقعیت دوران آغازین زندگیاش مواجه شود و ناخشنودی و خشمی را که مدتهای طولانی از آن اجتناب کرده است احساس کند.
Asra
مهمترین سؤال در رواندرمانی این است: «فکر میکنی چرا پدر و مادرت وقتی بچه بودی اونطوری باهات رفتار کردند؟
Asra
اگر فردی احساس کند خواستنی نیست، دوست داشته نشده و دوستداشتنی نیست، ممکن است همهٔ آن را سوی خود برگرداند و خود را با افکاری مبنی بر بیکفایتیاش شکنجه دهد. این حملات چنان دردی در او به وجود میآورند که میتوان آن را برابر با دردی ناشی از زخم چاقو در نظر گرفت، هرچند جای زخمها بر بدنش آشکار نباشد. او خود را تحقیر میکند و باور دارد که سزاوار زجر کشیدن است و همین باورْ نمیگذارد آرزوی هیچ چیز بهتری را داشته باشد. شاید حتی لازم است این دردِ هیجانی را بر خود تحمیل کند تا درواقع چیزی برای احساس کردن داشته باشد. آرزو دارد دیده نشود و رابطهٔ آزارگری-آزارخواهیاش با خودْ رابطهای خصوصی باقی بماند.
Asra
دلیل دیگری که باعث میشود مراجع اجتنابی از مراجعه برای رواندرمانی پرهیز کند وحشت از افشا کردن خود برای شخص دیگر است.
Asra
برخی از افراد اجتنابی به منظور محافظت بیشتر از خود، بر طبل خودبزرگپنداری و تحقیر دیگری میکوبند
Asra
فردی اجتنابی به من گفت که لحظهای را به یاد میآورد که تصمیم گرفت دیگر هیچگاه به مادرش اعتماد نکند. در آن زمان، او چهار سال بیشتر نداشت. این کودکان خردسال ممکن است به کتاب یا ریاضیات رو بیاورند، مجموعهای ماندگار از اشیا جمعآوری کنند یا اطلاعات عمومیشان را بالا ببرند تا بتوانند اضطرابهای طبیعی برآمده از احساس ناامنیشان را تسکین ببخشند.
Asra
دستگاههای دیجیتال برای برخی از افراد اجتنابی فراتر از وسیلهای برای ارتباط هستند؛ آنها جایگزینی برای انسانها به عنوان یک همنشین به شمار میروند
Asra
وقتی کودک با والدینی زندگی میکند که مدام اضطراب یا خشمشان را به او برمیگردانند -برای مثال، بر سرش فریاد میزنند یا به زور به او غذا میخورانند- او با خاموش کردن این ارتباط، انسجام روانیاش را حفظ میکند.
Asra
تأیید نشدن از جانب کسانی که بیش از همه دوستشان داشتهایم تجربهای شبیه شرم است، چنین تجربهای همچون درفشی درون ما جای میگیرد و هستهٔ یک «موضوع درونی غیرهمدل» را شکل میدهد.
Asra
حجم
۲۰۵٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۱۷۶ صفحه
حجم
۲۰۵٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۱۷۶ صفحه
قیمت:
۵۴,۰۰۰
۲۷,۰۰۰۵۰%
تومان