- طاقچه
- تاریخ
- تاریخ جهان
- کتاب ملاصدرا
- بریدهها
بریدههایی از کتاب ملاصدرا
۳٫۳
(۶)
حرکت جوهری (Substantial motion) مبحثی در فلسفه اسلامی است که آغازگر آن ملاصدرا بود. حرکت جوهری، حرکتی است که در ذات اشیاء (جوهر) روی میدهد. بدین ترتیب ملاصدرا عقیده داشت که در نظام عالم، خدا فیض وجود را ناشی میکند و جهان هر دم، در حال آفریده شدن است.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
عبدالکریم سروش در کتاب نهاد ناآرام جهان که آن را پیرامون حرکت جوهری نگاشته مینویسد: «عظمت و اهمیت کشف و ابتکار نظریه حرکت جوهری… به هیچ روی کمتر از اهمیت.. سه کشف عظیم علمی در سراسر تاریخ علم و اندیشه (یعنی سه نظریه جاذبه عمومی نیوتن و نسبیت عام انیشتین و کوانتوم فیلد تئوری[تئوری ریسمان کوانتومی) نیست»
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
تا پیش از میرداماد بحث اصالت وجود یا ماهیت، به صورت جدی مطرح نبوده است. اگر چه در میان کلمات فلاسفه گاهی عباراتی در رد یا تأیید این دو دیده میشود، اما به صورت یک مسأله مستقل طرح نشده است. میرداماد با طرح این مسأله خود به اصالت ماهیت رأی داد. ملاصدرا هم تا مدتی به تبع استادش گرایش به اصالت ماهیت داشت. ملاصدرا با طرح استدلالهایی رأی به اصالت وجود داد. این مسأله در فلسفه ملاصدرا بسیار اهمیت دارد و مبنای بسیاری از مسائل دیگر است.
farzanepoursoleiman
تفسیر قرآن؛ وی به صورت پراکنده بر برخی آیات و سور تفسیر نوشته است. در آثار وی هر یک به صورت جداگانه ذکر میشود. در اواخر عمر از ابتدای قرآن شروع کرده است، اما با مرگ وی این کار ناتمام ماند.
شرح اصول کافی: این شرح ناتمام در ۷ جلد منتشر شده است.
الشواهد الربوبیة؛ کسر اصنام الجاهلیة
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
حرکت جوهری، حرکتی است که در ذات اشیاء (جوهر) روی میدهد. بدین ترتیب ملاصدرا عقیده داشت که در نظام عالم، خدا فیض وجود را ناشی میکند و جهان هر دم، در حال آفریده شدن است.
bookwormnoushin
معتقدان به حرکت جوهری نه تنها حرکت در جوهر را ممتنع نمیدانستهاند بلکه حرکت در اعراض را وابسته به قبول حرکت جوهری میدانند لذا در جهت اثبات حرکت جوهری دلایل متعددی ارائه نمودهاند (صدرالدین شیرازی، ۱۴۱۹ ق، ج ۳: ۱۰۳) در این نوشتار سه دلیل که مورد اتفاق طرفداران حرکت جوهری است به شرح زیر نگاشته میشود:
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
صدرالمتألهین خود در برابر کسانی که معتقدند حرکت جوهری قائلی در میان حکیمان ندارد، با استناد به برخی آیات معتقد است خداوند، که راستگوترین حکیمان است، اول حکیمی است که قول به حرکت جوهری را در قرآن کریم بیان نموده است. پس از آن از انولوجیا که آن را منسوب به ارسطو میداند و از زنون اکبر و همچنین از عارف نامی جهان اسلام محیالدین عربی گفتاری را در تأیید حرکت جوهری ارائه مینماید
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
بسیاری از پیروان صدیق حکمت متعالیه در عین پذیرش آن از طرح انتقاد از آراء صدرالمتألهین خودداری ننمودهاند. اندیشمندان سترگی در حوزه فلسفه صدرایی (مانند حاجی سبزواری و علامه طباطبایی) انتقاداتی را به برخی اصول و آموزههای این دستگاه فلسفی وارد نمودهاند و این امر بیانگر آن است که آزاداندیشی فلسفی از مهمترین اصولی رفتاری است که آخوند و پیروان تأثیرگذار اندیشه وی آنرا سرلوحه منش فلسفی خویش قرار دادهاند. نظریه حرکت جوهری نیز از آموزههای بسیار چالشبرانگیزی است که از ابتدای طرح آن بهصورت یک تز فلسفی تاکنون کماً و کیفاً موافقان و مخالفان قابل توجهی را به سوی خویش جلب نموده است.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
یعنی در فضل خداوند انقطاع نیست، پس جهان هم معدوم نمیشود و بعد به وجود آید- بلکه هر لحظه نو به نو میشود.
جهان یکپارچه حرکت است
صدرا و پیروان او معتقدند که جهان یکپارچه حرکت است و ثبات وجود ندارد. در جهان یک کل وجود دارد و آن جریان علت و معلول است. یک شئ، شئ نیست؛ جریان است. این تضاد است که از حرکت ناشی شده و نه حرکت از تضاد. پس تضاد نمیتواند علت حرکت باشد. زیرا جوانه زدن یک ضد درون ضد دیگر، خود نوعی حرکت است و بنابراین قانون حرکت شامل او نیز میشود
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
در حرکت جوهری این مسئله که هر لحظه جهان معدوم میشود و سپس به وجود میآید باطل است؛ زیرا ثابت شدهاست که خود جهان در زمان است، پس اگر قرار باشد که هر لحظه معدوم شود و سپس به وجود آید، باید دو لحظه موجود باشند که جدا از هم باشند، یعنی باید در زمان انقطاع باشد که این خود امری ناممکن است [زیرا هر لحظه خود به دو نیم لحظه قابل تقسیم است و سپس هر نیم لحظه خود به دو نیم دیگر تقسیم میشود و این تقسیمات تا بینهایت ادامه دارند. پس دو لحظه که جدا از هم باشند و بینشان زمانی نباشد، وجود ندارد]. بنابراین جهان هر لحظه نو میشود که دقیقاً مطابق با این دعا است که میفرماید: «یا دایم الفضل علی البریه» یعنی «ای کسی که بر مخلوقات خود به طور دایم فضل و رحمت داری»
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
صدرا میگوید که جهان حادث است، اما به این معنا که عین حدوث است. جهان حدوث دایم است. در فلسفه صدرا، علت، معلول را توضیح میدهد. ذهن و عین یکی نیستند و جریان عبور از مقدمه به نتیجه که در مورد ذهن صادق است، در مورد عین صادق نیست در واقع حرکت جوهری به این معنی است که جهان همیشه در حال نو شدن است و خلع و لبس میکند. یعنی در هر لحظه لباس خود را تغییر میدهد به نحوی که لباس جدید او تمام کمالات لباس قبلی را دارد.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
صدرا معتقد به حرکت در جوهر نیز بود و موفق شد چهار جریان فکری یعنی کلام، عرفان، فلسفه افلاطون و فلسفه ارسطو را در یک نقطه گرد آورد و نظام فلسفی جدید و مستقلی به وجود آورد.
طبق این نظریه، در جهان سکون و فساد وجود ندارد و فقط حرکت وجود دارد. اساس جهان هستی از جوهر تشکیل شده و اعراض اموری تابع و طفیلی هستند. ارسطو و ابن سینا، جوهر را ثابت پنداشتهاند که گهگاه دچار تغییرات دفعی میشوند. حال آنکه در سراسر جهان ماده، ثبات وجود ندارد. جهان متحرک است، یک «شدن» و حرکت مداوم است. حرکت و متحرک عین یکدیگرند. تنها در اعراض است که متحرک و حرکت دوتا و جدا هستند. لکن در جوهر، متحرک و حرکت یکی است
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
سه دیدگاه مهم در این مورد عبارتاند از: حدوث نفس با حدوث بدن, حدوث نفس به حدوث بدن و حدوث نفس قبل از بدن. نظریه قدیم بودن نفس نیز از این جهت که قِدَم در سلسله عرضی است یا در سلسله طولی و نیز از این جهت که قدم ذاتی است یا زمانی, به دیدگاههای مختلفی میانجامد. صدرالمتألّهین نه تنها نفس را حادث به حدوث بدن, بلکه عین حدوث بدن میداند. صدرا با استفاده از حرکت جوهری، نفس را در حرکت خود، به سوی روحانی شدن و بقاء روحانی میداند.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
آنچه موردبحث است, اتّحاد عاقل و معقول در علم نفس به غیرذات است. ملاصدرا از این قاعده در اثبات اتحاد نفس با عقل فعال و بساطت عقل و حشر نفوس کامله استفاده میکند.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
صدرالمتألّهین حرکت در جوهر را نیز اثبات کرد و درواقع ثابت کرد که جهان مادی، جهانی است سیال و گذرا که لحظهای قرار و آرام ندارد و تا استعدادهای وجودی آن به فعلیت نیانجامد، از حرکت بازنمی ایستد. او وجود را به ثابت و سیال تقسیم و حرکت را از احکام تقسیمی وجود دانست و بحث از آن را یکی از مباحث مهمّ امور عامّه در فلسفه معرّفی کرد.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
وجوب، امکان و امتناع که به مواد ثلاث شهرهاند، پیش از صدرا وصف ماهیت بودند. امکان در ماهیت به معنای مقتضی بودن نسبت به وجود و عدم است. این معنا نمیتواند در وجود راه یابد؛ زیرا هر وجودی ضرورت دارد. امکان در مورد وجود به معنای فقر و حاجت و وابستگی ذاتی است، وجودات امکانی به تمام هویتشان مرتبط به غیر و متعلّق به غیر هستند، درحالی که ماهیات چنین نیستند؛ زیرا هرچند برای ماهیات خارج از ظرف وجود ثبوتی نیست، امّا عقل میتواند آنها را به طور مستقل از غیر تصوّر کند.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
فلسفه عرفانی: برخی نیز حکمت متعالیه را فلسفه عرفانی خواندهاند. ملاصدرا از متون عرفان نظری بویژه ابن عربی بسیار استفاده کرده است. حکمت متعالیه تلاشی برای فلسفه سازی عرفان نظری است. بر همین مبنا او را عارف متفلسف دانستهاند نه فیلسوف متأله.
کاربر ۲۸۶۷۰۹۸
حجم
۷۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۵۸ صفحه
حجم
۷۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۹
تعداد صفحهها
۵۸ صفحه
قیمت:
۱۰,۰۰۰
تومان