اینجا روایتی از صادق آل محمّد صلوات الله و سلامه علیهم أجمعین وارد است که میفرماید:
به هنگام قرائت سورۀ حمد وقتی به آیه شریفه (إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَ إِیَّاکَ نَسْتَعینُ)رسیدم، شروع کردم این آیه را تکرار کردن تا به حدّی که یکمرتبه دیدم آن کسی که خود این آیه را نازل کرده است دارد از زبان من آن را تلاوت میکند، دیگر طاقت این حال را نیاوردم و به زمین افتادم.
آری، مصلِّی در این هنگام، نفس او با ذات حضرت حق یکی میشود و حرکات و سکناتش همه یک حرکت و یک سکون، و آنهم مستند به ذات اقدس الهی میگردد. به به! چه نمازی، چه ذکری و چه وردی، چه رکوعی و چه سجودی! چه کسی میخواند و چه کسی ذکر میگوید و چه کسی سُبحانَ رَبّیَ الأعلَی و بحمدِه بر زبان میآورد؟!
امیرحسین سالاری
و لذا بسیار مشاهده شده است که علما و بزرگان از اهل علم و معرفت پس از اتمام دوران درس و تدریس و نیل به مراتب عالیه از فقه و اجتهاد و اکتناس سایر علوم و فنون، تازه نفْسِ خود را تشنۀ ماء معرفت، و روح خود را سرگشته و حیران در بَوادی تحقیق و طلب مییافتند؛ و آنچه در این مدّت (سالیان متمادی بحث و تحقیق) بهدست آورده بودند، آنان را بینیاز از تربیت و تعلیم و تزکیه نزد استاد راه و خبیر به مصالح و مفاسد و اسرار و رموز نمیکرد، و همچنان تشنه و واله به دنبال سرچشمۀ آب حیات از این سو به آن سو و از این شهر و دیار به اطراف و اکناف در سفر و طلب بودند
کاربر ۸۶۹۳۸۶
ممکن است یک شخص بسیاری از این علوم را حفظ کرده باشد و همچون نوار عیناً بتواند بازگو نماید، و بر رعایت مطالب و شرح و بیان و تفسیر و تبیین آن مهارت لازم را داشته باشد، امّا نتواند هیچ دردی از انسان را التیام بخشد و روح و ضمیر و سرّ او را به حیات و نشاط آورد، و آلام درونی او را به صحّت و کمال بدل نماید. تأثیر کلام و گفتار آنگاه محقّق خواهد شد که نفس متکلّم به حقیقت و محتوای کلام رسیده باشد و کلام را نه از روی قرائت و حفظ، بلکه از روی شهود و ادراک حقیقت نفس الأمری آن بیان نماید؛ و به بیانی دیگر: خود متکلّم متعیّن به تعیّن آن کلام و مصداق عینی و خارجی آن شده باشد.
کاربر ۸۶۹۳۸۶