تاریخ تمدن : جلد اول – دفتر اول
نویسنده: ویل دورانت
گوینده: جمعی از گویندگان
انتشارات: آوانامه
تا جایی که میدانیم هرودوت نخستین کسی بود که واژهی هیستوریا، به معنای تحقیق (تحقیقی که بر اساس دادهها انجام میداد) را به کار برد که امروزه معنای تاریخ میدهد. تاریخ در دو معنای دانش مطالعهی گذشته و تحلیل و تفسیر آن تعریف میشود. این مطالعه گاهی از مرزهای ملی عبور میکند و پدیدههای تاریخی را در سطحی کلان دربارهی ملتهای مختلف و عواملی که بر سرنوشت اقوام مناطق زیادی تأثیرگذار بوده بررسی میکند.
اولین نکته این است که کتابهای تاریخ جهان معمولاً عمومی هستند؛ یعنی تمام وقایع را از هر جغرافیا و فرهنگی توضیح میدهند. پس در این کتابها نباید انتظار جزئیات داشته باشید یا گمان کنید با خواندنشان میتوانید با تاریخ ملتها آنگونه که باید آشنا شوید؛ بهویژه اگر حجم کتاب با مدعای موضوع همخوان نباشد. این موضوع شما را به نکتهی دوم و مهمی میرساند. کتابهای تاریخی با ایدئولوژی، گرایش و عقاید نویسنده و زمانهی خود پیوند دارند و بنابراین (بر فرض اینکه نویسنده، مورخ باشد نه روزنامهنگار) میتوانند هر پدیدهای را بنا بر پیشفرضهای خود تحلیل و تفسیر کنند و نقش عاملی را در پیروزی یا شکست یا تحولات برجسته بدانند. پس هرگز برای فهم تاریخی پدیدهها به یک کتاب نباید بسنده کرد و بهتر است قبل از شروع به خواندن کتابهای تاریخی ابتدا با نویسنده و گرایشهای او آشنا شوید.
نکتهی آخر اینکه اگر در وضعیت سیاسی و اجتماعی خاصی هستید که در آن کتابهای تاریخی با دخالتهای ایدئولوژیک نوشته یا ترجمه میشوند، شهرت را مبنای انتخاب کتاب نگذارید؛ زیرا در چنین وضعیتی نظر اکثریت گاهی میتواند رهزن باشد. در این یادداشت از وبلاگ طاقچه، کتابهایی دربارهی تاریخ عمومی جهان که به فارسی ترجمه شدهاند و در بازار کتاب موجود هستند، بدون ارزیابی خاصی معرفی میشوند. گفتنی است منظور از تاریخ جهان، تاریخ عمومی جهان از ابتدا تاکنون است. پس همراه ما باشید تا بهترین کتاب های تاریخ جهان را بشناسید.
تاریخ تمدن ویل دورانت را باید یکی از نمونههای موفق تاریخنگاری عمومی جهان در نظر گرفت. مجموعهای یازده جلدی که تمدنهای شرقی (از مصر تا خاور دور) و غربی را در بر میگیرد، گرچه تأکید خاصش بر تاریخ اروپا است. ویل دورانت به همراهی همسرش آریل دورانت که از میانهی نوشتن به او پیوست این مجموعه را در طول چهار دهه یعنی از ۱۹۳۵ تا ۱۹۷۵ نوشتند. دورانت کتابش را با این قصد نوشت که نشان دهد نبوغ و کوشش بشری در ساختن میراث فرهنگی تا چه حد مؤثر بوده است. او در این مجموعه از ترقیات، ابداعها و اختراعها، سازمانهای اقتصادی، اشکال مختلف حکومتها، تمایلات دینی، تکامل اخلاق و آداب، شاهکارهای ادبیات، پیشرفت علوم، خردمندیهای فلسفی و ابتکارات هنری نوشته و دربارهی علل و آثار آنها بحث کرده است. دورانت مخاطب تاریخش را کسانی میداند که با نگاهی فلسفی به امور نظر میاندازند و میخواهند از جزئیات به وحدت و جامعیتی علمی دسترسی داشته باشند. این مجموعه تاریخی برای عامه است و نه کاری تخصصی و منحصر به دانشجو و پژوهشگر؛ بنابراین هم تاریخ سیاست و جنگ است، هم زندگینامهی بزرگان و هم تاریخ فرهنگ و هنر و دانش. جلد اول آن از شکلگیری تمدن آغاز میشود و جلد یازدهم آن به عصر ناپلئون (۱۹۷۵) ختم میشود.
بخشی از کتاب صوتی تاریخ تمدن : جلد اول – دفتر اول را بشنوید.
تاریخ تمدن : جلد اول – دفتر اول
نویسنده: ویل دورانت
گوینده: جمعی از گویندگان
انتشارات: آوانامه
امپراتوری مغول
نویسنده: مری هال
مترجم: نادر میرسعیدی
انتشارات: گروه انتشاراتی ققنوس
مجموعهی تاریخ جهان در گروه انتشارات ققنوس نود جلد دارد و چشماندازی گسترده از سیر تاریخ جهان ارائه کرده است. در این مجموعه، رویدادهای مهم تاریخی با زبانی ساده، قابلفهم و در حجم کم توضیح داده شده که شامل دورههای تاریخی، اندیشههای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و فلسفی تأثیرگذار در گذر تمدن از بینالنهرین و مصر باستان به یونان، روم، اروپای قرونوسطا و دیگر تمدنهای جهانی تا روزگار کنونی میشود و برای آشنایی پایهای با تاریخ جهان بهویژه برای نوجوانان و جوانان مفید هستند.
بخشی از کتاب صوتی سفرهای مارکوپولو را بشنوید.
سفرهای مارکوپولو
نویسنده: مری هال
گوینده: اکرم پریمون
انتشارات: آوانامه
تاریخ تاریخ ها
نویسنده: جان بارو
مترجم: حسن افشار
انتشارات: نشر مرکز
موضوع کتاب، سیری در تاریخنگاری است؛ یعنی تاریخ تاریخنگاریها را بررسی میکند از ۲۵۰۰ سال پیش به این سو. تاریخ تاریخنگاری ژانری جدیدی در میان بررسیهای تاریخی و تاریخ اندیشه است که از قرن بیستم به وجود آمد. به طور مشخص از تواریخ هرودوت و توسیدید به عنوان نمونههای اولیهی تاریخنگاری یاد میشود. نویسنده علاوه بر این دو، رخدادنامهها، تاریخهای تحلیلی و روایتها دربارهی وقایع مهم تاریخی را بررسی کرده با این هدف که طی واکاویهای ساختاری و فرهنگی در این نوشتهها نشان دهد پیشینیان روزگاران خود را چگونه بازمینمایاندند. مسئله و تمرکز نویسنده این است که تاریخنگاران چرا و چگونه گذشتهای را برگزیدهاند، آن را چطور مطالعه و عرضه کردهاند و چرا ژانرهایی در تاریخنگاری پدید آمد. نویسنده علاوه بر نیت و نظر تاریخنگار، ساختار روایتها و بستری که روایتها در آن نوشته شدند یعنی فرهنگ حاکم و سیاست را بررسی کرده است. این تاریخنگاری محدود به پهنهی فرهنگی اروپا است. اگرچه خوانندهی این کتاب میتواند با کلیتی از روند تاریخنگاری و ترجیحات تاریخی نویسندگان آشنا شود؛ اما لازمهی خواندنش این است که با تعدادی از کتابهای تاریخی که در متن از آنها یاد میشود آشنا باشد. این بررسی از بایگانی و حسابداری مصر و بابل به عنوان اشکال اولین تاریخنگاری آغاز میشود.
تاریخ اروپا؛ از قرن نوزدهم تا اوایل قرن بیست و یکم
نویسنده: پییر میلزا
مترجم: پیروز ایزدی
انتشارات: نشر ثالث
تمامی رخدادهای تعیینکنندهی امروز جهان بهویژه از قرن نوزدهم در اروپا بودهاند. افکار و اندیشههایی که این جغرافیا قلب تپندهی آن شد نقطهی عطف تاریخ را رقم زد. اروپا کانون اصلاح دین، خردگرایی، اندیشهی پیشرفت تاریخ، گسترش حملونقل دریایی، تجارت، مستعمرات و ظهور دولتملت، اختلافات سرزمینی، اتحادهای پیدرپی و کوتاهمدت کشورها علیه رقیبان و کشمکشهای سرنوشتساز بود که در نهایت به جنگهای جهانی ختم شدند. رویدادهای پس از این دو جنگ بهویژه قدرتگرفتن حکومتهای توتالیتر و بحرانهای اقتصادی فضای جدیدی را در مناسبات این قاره ایجاد کرد که به نوعی بنبست شبیه بود. بنبستی که رهایی از آن در همگرایی و اتحادیه دیده میشد. برستاین، مورخ مؤسسهی مطالعات پاریس، این تاریخ پرفرازونشیب را از قرن نوزدهم تا روزگار معاصر بررسی و تحلیل کرده است. خواننده در این کتاب با جریانها و روندهای تأثیرگذاری که نویسنده در شکلدهی به رویدادهای اروپا مؤثر دانسته است آشنا میشود.
راه های ابریشم
نویسنده: پیتر فرانکوپن
مترجم: حسن افشار
انتشارات: نشر مرکز
این کتاب یک بررسی تاریخی دربارهی جادهی ابریشم و توسعهی جهان است. فرانکوپن، نویسندهی کتاب، در تقابل با دیدگاهی است که غرب را وارث تمدن یونانی و رومی میداند. او با مثالهای متعدد هم از روابط متقابل تمدنها میگوید و هم آثار و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی تجارت ابریشم و برده و تأثیرپذیری مسیحیت از آیین بودا را توضیح میدهد تا اثبات کند که چگونه سرنوشت غرب همواره پیوندی ناگسستنی با شرق داشته است. این تاریخ عمومی مفروضات رایج را کنار زده و گرانیگاه جهان را از غرب به شرق برده است. نویسنده با نقد اینکه خاورمیانه با محوریت فلسطین و اسرائیل و گاهی نیز خلیج فارس محل اصلی توجهها به آسیاست و از مدیترانه با عنوان گهوارهی تمدن یاد میشود اعتقاد دارد تمدن از مرکز آسیا سرچشمه گرفته است. بازهی زمانی کتاب از ظهور و سقوط امپراتوریها تا گسترش دین بودا و مسیحیت و اسلام تا جنگهای بزرگ قرن دوازدهم است.
جنگ های صلیبی به روایت اعراب
نویسنده: امین معلوف
مترجم: عبدالحسین نیک گهر
انتشارات: نشر نی
در این کتاب تاریخ جنگهای صلیبی که شروع تا پایانش، دو قرن طول کشید، از نگاه مورخان و وقایعنگاران عرب روایت میشود. نویسنده مدعی است بیش از موضوع، روایت محل توجه اوست؛ یعنی فاصلهگرفتن از بینشهای به قول خودش جزئی و مغرضانه که هم شرقیها و هم غربیها از دوریگزیدن از آنها ناتوان هستند. او روایت خود را از اولین تهاجم در قرن یازدهم شروع کرده و تا سقوط صلیبیها در قرن سیزدهم ادامه داده، واقعیتهای مربوط به حملات تهاجمی را توصیف کرده و آن را از زبان اردوگاه مقابل صلیبیها شرح داده است. دادههای کتاب مبتنی بر مستندات مورخان و وقایعنگاران عرب است. مستنداتی که جنگها را نه جنگ صلیبی که هجوم فرنگها (افرنجها) مینامیدند.
تاریخ جهان
نویسنده: ارنست گامبریچ
مترجم: علی رامین
انتشارات: نشر نی
گامبریج مؤلف کتاب پرتقاضای «تاریخ هنر» که عمدهی شهرتش را مدیون اوست، در این کتاب، تحولات تاریخی را در چهل فصل از عصر حجر تا عصر اتم روایت میکند. زبان کتاب ساده است که آن را برای خوانندگان عام تاریخ در گروههای سنی مختلف مناسب میکند. اصل کتاب به زبان آلمانی و با عنوان «زبده تاریخ جهان برای جوانان» بود که در آلمان تحت حاکمیت نازی جزو کتابهای ممنوعه شد. گامبریج که از اتریش در جریان جنگ خارج شده و در انگلستان ساکن بود بازنگری در متن کتاب و نظارت بر ترجمهی آن به انگلیسی را آغاز کرد که در ۲۰۰۵ منتشر شد. مبنای ترجمهی فارسی نیز ترجمهی انگلیسی کتاب است. گسترهی زمانی آن تا ۱۹۸۹ یعنی اتحاد دو آلمان و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و آزاد شدن کشورهای بلوک شرق از سیطرهی شوروی است. کتاب همهی جغرافیای انسانی را در بر میگیرد؛ از سرزمین نیل تا عربستان، دنیای غرب، امپراتوریها، عصر مسیحیت، جهان نو، انقلابها، ظهور کشورهای جدید و تقسیم جهان.
بخشی از کتاب صوتی تاریخ جهان را بشنوید.
تاریخ جهان
نویسنده: ارنست گامبریچ
گوینده: میلاد تمدن
انتشارات: آوانامه
تاریخ ملل: چگونه هویت ملتها شکل گرفت
نویسنده: پیتر فورتادو
مترجم: مهدی حقیقتخواه
انتشارات: گروه انتشاراتی ققنوس
در این کتاب، ۲۸ نویسنده و پژوهشگر از سرتاسر جهان گزارشهایی از تاریخ کشور خود نوشتهاند. هرکدام از این نویسندگان نمایندهی قارهها و نوع دولت خود هستند و توضیح میدهند که این کشورها چه رابطهی متفاوتی با تاریخ دارند؛ بنابراین نوشتههای کتاب بیش از آنکه تاریخ آکادمیک باشند دربارهی نوع نگاه و رابطهی مردمان امروز با گذشتهشان و به نوعی دلمشغولیهای کنونی هستند؛ مثلاً گشایش المپیک پکن پرطول و تفسیرترین درس تاریخ دانسته میشود که دستاوردهای تمدنی ملت سازندهی باروت، قطبنما، کاغذ، چاپ و سفال برای جهانیان را به نمایش میگذارد. هدف کتاب این است که نشان دهد تاریخ صرفاً ساخته و پرداختهی فرهنگستانها و دولتها نیست، بلکه در زندگی مردم حضوری فراگیر دارد؛ بنابراین میتوان آن را کندوکاوی از دریافت همگانی از تاریخ در گوشه و کنار دنیا دانست. مقالهی مربوط به بخش ایران را همایون کاتوزیان نوشته شده است.
بخشی از کتاب صوتی تاریخ ملل را بشنوید.
تاریخ ملل
نویسنده: پیتر فورتادو
گوینده: گروه گویندگان
انتشارات: نوین کتاب گویا
تاریخ جهان
نویسنده: فیلیپه فرناندس آرمستو
مترجم: شهربانو صارمی
انتشارات: گروه انتشاراتی ققنوس
کتاب تاریخ جهان دربارهی تعامل انسانها با طبیعت و نیز تعاملشان با یکدیگر است. نویسنده برای اینکه بتواند چنین تاریخ پهناوری را در یک جلد بگنجاند دست به گزینش زده تا مخاطبش را با داستان هر گوشهای از این جهان آشنا کند. این تاریخ از زمان پسا یخبندان زمین است تا بازسازی آن. زبان کتاب، آن را به کتابی مقدماتی از تاریخ جهان برای دانشجویان و کسانی که ابتدای راه هستند، مناسب میکند. در این روایت دو داستان در هم تنیده شده است: داستان محیطمحور و داستان فرهنگ محور. داستان محیطمحور دربارهی بشری است که خود را از بقیهی طبیعت دور میکند و به دنبال رابطهای است که توازنی میان بهرهبرداری سازنده و ویرانکننده به وجود آورد. داستان فرهنگمحور دربارهی این است که چگونه فرهنگهای بشری با متغیرهایی چون مهاجرت، تجارت، جنگ، امپریالیسم، زیارت، ردوبدل کردن هدایا، دیپلماسی و سفر به صورت دوجانبه بر هم تأثیرگذار و در عین حال با متغیرهای دولتها و تمدنها، جنسیتها و نسلها، طبقات و هویت گروهها از یکدیگر متمایز شدهاند.
تاریخ مختصر به گند کشیدن جهان
نویسنده: تام فیلیپس
مترجم: زهرا کمالی دهقان
انتشارات: انتشارات نگاه
این کتاب دربارهی تاریخ و اشتباه کردن است. نویسنده عمل انسان در طول تاریخ را بسیار پراشتباه میداند و نمونههایی از این «گند زدنها» را گزینش کرده است. او این اشتباهات را از همان آغازی میداند که بشر تصمیم گرفت حکومتهای مطلقهی سلطنتی به وجود بیاورد؛ مثل سومر و اکد تا زمانی که جمهوری روم تبدیل به امپراتوری شد تا جنگهایی که میان کشورها درمیگرفت تا کشف قارهی آمریکا که «همهچیز را خراب کرد». نویسنده که روزنامهنگاری طنزپرداز است با زبانی که سعی میکند طنزگونه باشد آن بزنگاههایی را که بهزعم خود روندهای تاریخی به گند کشیده شدند، برجسته کرده است.
بخشی از کتاب صوتی تاریخ مختصر به گند کشیدن جهان را بشنوید.
تاریخ مختصر به گند کشیدن جهان
نویسنده: تام فیلیپس
گوینده: ابوالفضل شاهبهرامی
انتشارات: آوانامه
تاریخ جهان
نویسنده: کریس هارمن
مترجم: جمشید نوایی
انتشارات: انتشارات نگاه
این کتاب در ضدیت با تاریخ از موضع قدرت و بزرگمردان نوشته شده است که رخدادهای خاص را در نظر میگیرند و ماجراهایی را شرح میدهند که از نگاه نویسنده، «عوام» را به خود جذب میکند و در دانشآموزان کششی غریب به روش کهن شاهان و رخدادها ایجاد میکند و در عوض، بر همپیوندی حوادث تأکید میکند. نویسنده که خود سالها سردبیر نشریهی کارگران سوسیالیست انگلستان و از رهبران آن حزب بوده هدف کتابش را تأمین نمای کلی از روندهای تاریخی با دخالت همهی عوامل مؤثر میداند. او مبارزههای بزرگ بر سر آیندهی بشر را مبارزهی طبقاتی میداند و با هدف فراهم آوردن طرحی مقدماتی برای تاریخ جهان کتابش را نوشته همراه با این پیشداوری که برخلاف نظریههای معاصر چون فوکویاما که از پایان تاریخ صحبت کرده و اینکه جامعهی بشری تغییر نمیکند، نظام سرمایهداری را تنها محدود به ۱۵۰ سال گذشته و تاریخ را پایاننیافته میداند. بر همین مبنا، ابتدای تاریخ خود را که از نوسنگی آغازیده است با «نخستین تقسیمبندیهای طبقاتی» شروع کرده و با توجه به طرحش امپراتوریهای باستانی، سدههای میانه و عصر روشنگری را تا زمان جنگ سرد و آنچه بینظمی نوین جهانی خوانده، ادامه داده است.
تاریخ تماموکمال جهان
نویسنده: سارا برتون
مترجم: رضی هیرمندی
انتشارات: نشر چشمه
کتاب، از زبان دختری نهساله و دانشآموز به نام سمیوئل جانسون نوشته شده است. این دختربچه به تمام جهان و زمانهای تاریخی سرک کشیده؛ از یونان و روم و مصر باستان تا انگلستان که وطنش است و جنگهای جهانی و وقایع قرن بیستویکم. چین هند و آمریکا نیز بیبهره نماندهاند. از نکات کتاب این است که در متن اصلی برای اینکه نشان داده شود نویسنده کودک است غلطهای املائی تعمدی وجود دارد و مترجم نیز تلاش کرده شکل درست و نادرست برگردانها به فارسی را در گیومه مشخص کند. سارا برتون، نویسندهی کتاب، در دانشگاه کمبریج نویسندگی خلاق تدریس میکند و این کتاب با سبکی رمانگون نوشته است. زبان طنز و حجم کم کتاب آن را به یکی از کتابهای تاریخی پرفروش برای کودکان تبدیل کرده است.
بدیهی است که دربارهی هر کشور، جغرافیا، فرهنگ، انقلابها و… کتابهای تخصصی زیادی نوشته شده است؛ اما مخاطب این نوشته علاقهمندانی هستند که میخواهند تا حدی دربارهی تاریخ عمومی جهان اطلاعات داشته باشند. آنکه به تاریخ نگاه جدی دارد، آنکه میخواهد با سیر تاریخنگاری آشنا شود، آنکه تاریخ را تضاد طبقاتی میداند، آنکه نگاهش به تاریخ تفننی است همگی میتوانند کتابهای مطابق با سلیقه و علاقهی خود را اینجا بیابند. مبنای انتخاب این کتابها، بضاعت ترجمهها به فارسی و موجود بودن آنها در بازار بود. برای خرید کتاب های تاریخ جهان این نکات را حتما مد نظر داشته باشید.
اگر به خواندن و شنیدن تاریخ علاقه دارید، پادکستهای تاریخ ایران و جهان نیز گزینههای مناسبی برای شما هستند.
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه