فلسفه زندگی
نویسنده: کریستوفر همیلتن
مترجم: میثم محمدامینی
انتشارات: نشر نو
سال ۳۷۰ قبل از میلاد، آتن، در یک روز معمولی، مردی شوریدهحال در میانه آگورا در حال معرکهگیری است. از شهروندان آتنی سوال میپرسد و جوابشان را با سوال دیگری ادامه میدهد. یکی از شهروندان آتنی در میانه میدان میگوید: «عدالت چیز خوبی است.» بلافاصله مرد شوریده میپرسد: «عدالت چیست؟ شرافت، فضیلت، اخلاق و وطنپرستی که از آن مدام صحبت میکنی، چیست؟»
همه اینها سوالاتی هستند که سقراط از شهروندان یونانی میپرسید. او از مردم میخواست بیشتر فکر کنند. جمله معروف سقراط این بود: «دانم که ندانم!»
فلسفه در نظر برخی از فیلسوفان باید از دسترس مردم عادی دور باشد و برای این حرفشان دلایل بسیاری دارند. اما به همان نسبت، هستند فیلسوفانی که فلسفه را از برج عاج پایین کشیده و به متن زندگی روزمره آوردهاند. اتفاقی که موافقان و مخالفان خودش را دارد. در این یادداشت وارد این بحث نمیشویم. اگر به این موضوع علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم یادداشت مجله پوینت را با عنوان «آیا فلسفه عمومی خوب است؟» را بخوانید.
ما در این یادداشت تلاش میکنیم چند کتاب برای شروع فلسفه به شما معرفی کنیم. اما قبل از اینکه ادامه یادداشت را بخوانید، پیشنهاد میکنیم سری به یادداشت «معرفی ۷ رمان روانشناسی» بزنید و با کتابهای معرفی شده در این یادداشت هم آشنا شوید:
پیشنهاد میکنیم سری هم به قفسه دانشنامه فلسفه استنفورد بزنید.
فلسفه زندگی
نویسنده: کریستوفر همیلتن
مترجم: میثم محمدامینی
انتشارات: نشر نو
فلسفهٔ زندگی مجموعهای است از چند جستار یا مقالهٔ فلسفی که مطابق تقسیمبندی رایج در حوزهٔ «فلسفهٔ اخلاق» قرار میگیرد، اما چنانکه خواهیم دید نویسنده برداشتی وسیع از مفهوم «اخلاق» در نظر دارد. او از جمله دربارهٔ رازِ زادن و مردن، معنای حیات و پوچیِ زندگی، تقدیر و سرنوشت، نسبیگرایی، و ترس از مرگ بحث میکند. همینطور دربارهٔ دو جنبهٔ مهم حیات انسان، یعنی خواب و آمیزش جنسی که در بررسیهای فلسفی کمتر مورد توجه بوده است، تحلیلهای جالبی ارائه میدهد.
همیلتن کاملاً به این مسئله توجه دارد که «زندگی بسیار بسیار پیچیدهتر و در برابر توضیح مقاومتر از آن است که بتوان با مطالعهٔ کتب دانشگاهی دربارهٔ فلسفهٔ اخلاق درکی کامل یا رضایتبخش از آن به دست آورد»، اما میکوشد که به قول ویتگنشتاین «تعبیر خود را از امور» به دست دهد. او در این راه ذوق و حساسیت ادبی را در کنار نظم و منطقِ فلسفی به کار میگیرد و بحث را جابهجا با نقلقولهای شایسته از آثار شکسپیر، داستایفسکی، جورج الیوت، د. ه. لارنس، پروست، ت. س. الیوت، فیلیپ لارکین و بسیاری دیگر غنا میبخشد و از این رهگذر وجه تازهای از رابطهٔ میان فلسفه و ادبیات را برای خواننده روشن میکند.
تاریخ فلسفه دامیز
نویسنده: مارتین کوهن
مترجم: مهدی شفقتی
انتشارات: انتشارات آوند دانش
مجموعه کتابهای دامیز در موضوعات مختلف به ما کمک میکنند اطلاعاتی کلی و اجمالی درباره موضوعات مختلف به دست بیاوریم. این کتابها مانند پیدا کردن سرنخهایی هستند برای فهم کل یک معما. برای همین خیلیها پیشنهاد میکنند برای شروع مطالعه در هر موضوعی حتما مطالعه یکی از کتابهای دامیز را در برنامه خود داشته باشید.
کتاب تاریخ فلسفه دامیز از مرور اجمالی مکاتب فلسفی عصر باستان شروع کرده سپس وارد عصر جدید میشود. در انتهای این کتاب هم فصلی با عنوان آشنایی با ایسمها وجود دارد که در آن ماهیت «ایسم»ها را نشان داده است. در بخش آخر کتاب هم ۱۰ کتاب مرجع برای مطالعه فلسفه را معرفی و بررسی کرده است. با وجود چنین کتابی حتی میتوانیم بگوییم دیگر ادامه این یادداشت را نخوانید و یک راست بروید سراغ مطالعه این راهنمای کامل و جامع!
چنین گفت زرتشت: کتابی برای همه کس و هیچ کس
نویسنده: فردریش نیچه
مترجم: مسعود انصاری
انتشارات: انتشارات جامی
چنین گفت زرتشت داستانی فلسفی و شاعرانه از فیلسوف بزرگ و مشهور قرن نوزدهمی، فردریش نیچه است. نیچه، خالق آثاری مانند فراسوی نیک و بد، در این داستان عقاید خود درباره ابرانسان، مرگ خدا و بازگشت جاودانه را بیان کرده است.
رتشت پس از ده سال عزلت در کوههای آلپ از اعماق وجود حس میکند باید بخشی از خرد خودش را به مردم نشان دهد. برای همین میان مردم میرود. مردم ولی به صدای او گوش نمیدهند. بلکه برایشان بندبازی یک بندباز جذابتر است! برای همین زرتشت تصمیم میگیرد برای خودش حواریونی پیدا کند تا از طریق آنها صدایش را به مردم برساند و خرد خودش را برای آیندگان ثبت کند.
این کتاب با ترجمه داریوش آشوری به صورت صوتی هم تهیه شده است. پیشنهاد میکنیم اگر اهل گوش دادن به کتابهای صوتی هستید، به این کتاب هم با صدای مرحوم افشین یداللهی گوش کنید
بخشی از کتاب صوتی چنین گفت زرتشت را بشنوید.
چنین گفت زرتشت
نویسنده: فردریش نیچه
گوینده: افشین یداللهی
انتشارات: نوین کتاب گویا
فلسفهای برای زندگی
نویسنده: ویلیام اروین
مترجم: محمود مقدسی
انتشارات: نشر گمان
فلسفهای برای زندگی کتابی است که در آن راه و رسم رواقی زیستن در دنیای امروز را یاد میگیرید. رواقی گری یک فلسفه یا مکتب فلسفی است که فیلسوفی به نام زنون آن را مطرح کرده است. این مکتب بیش از چهارصد سال در یونان باستان و رم رونق فروان داشته. از بزرگان این مکتب میتوان به سنکا و مارکوس آئورلیوس اشاره کرد. اصل اساسی این مکتب بر مستقل و تأثیرناپذیر بودن اراده آدمی بنا شده و این موضوع را مطرح میکند که هرچقدر تأثیرپذیری آدمی از اتفاقات و حوادث بیرونی خودش کمتر باشد، زندگی بهتر و سعادتمندی بیشتری را تجربه خواهد کرد. در این کتاب هم شما میتوانید با تاریخچه و راهکارهای رواقی گری آشنا شوید و هم شادی و آرامش درونی را به کمک راهکارهای آن تجربه کنید.
اگر به خواندن کتابهایی در زمینه فلسفه کاربردی علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم معرفی کتابهای زیر را هم بخوانید:
دنیای سوفی
نویسنده: یوستاین گاآردر
مترجم: مهدی سمسار
انتشارات: انتشارات جامی
سوفی دختری ۱۵ ساله است که ذهن خلاقی دارد و همیشه با دوستانش درباره موضوعات مهم بحث میکند. او روزی نامهای از شخص مرموزی دریافت میکند. در نامه فقط یک سوال نوشته شده بود: «تو کیستی؟» و داستان آغاز میشود. داستانی که در آن یوستین گردر تاریخ فلسفه را به زبان ساده برای نوجوانان گفته است. اما جذابیت کتاب برای بزرگسالان و همه کسانی که به فلسفه علاقه دارند، باقی است.
یوستین گردر فارغالتحصیل رشته فلسفه، سالها در دبیرستانها به تدریس تاریخ فلسفه پرداخته است. گردر همیشه دنبال متن سادهای بود که به کمک آنها تاریخ فلسفه را به شاگردانش یاد دهد. در نهایت خودش دست به کار شد تا کتاب «دنیای سوفی» را بنویسد. پس از انتشار کتاب بااستقبال خوبی همراه شد و تا کنون به بیش از ۵۰ زبان زندهی دنیا ترجمه شده است.
گردر در دنیای سوفی به سوالات اساسی زندگی بشر و نظرات فیلسوفان در دورههای مختلف تاریخی میپردازد. این کتاب با نثر روانی که دارد، یکی از بهترین انتخابها برای شروع فلسفه و تاریخ آن است.
اگر اهل گوش دادن به کتابهای صوتی هستید، پیشنهاد میکنیم از شنیدن نسخه صوتی این کتاب غافل نشوید.
بخشی از کتاب صوتی دنیای سوفی را بشنوید.
دنیای سوفی
نویسنده: یوستین گوردر
گوینده: سارا فیض
انتشارات: آوانامه
ضیافت
نویسنده: افلاطون
مترجم: محمدابراهیم امینیفرد
انتشارات: انتشارات جامی
ضیافت افلاطون، روایت داستانی زیبایی از تعریف افلاطون از عشق است. عشق افلاطونی که در حقیقت به عشق افسانهای و اسطورهای و فراتر از جنبههای ظاهری اشاره دارد، برگرفته از همین ضیافت افلاطون است. ماجرای کتاب ضیافت افلاطون میان تعدادی از ادیبان آتن اتفاق میافتد. آنان در یک مهمانی دور هم جمع شدهاند. میهمانان این ضیافت فایدروس، پاوسانیاس از اعضای گارد سلطنتی، اروکسیماخوس پزشک، آریستوفانس، آگاتون شاعر و سقراط فیلسوف هستند. در این ضیافت، میهمانان تصمیم میگیرند که برخلاف رسم ضیافتهای دیگر، در آن مهمانی شراب کمتری بنوشند. اما در عوض آن هر کدام سخنی دربارهی عشق بگویند….
به دلیل روایت داستانی این رساله، شخصیتپردازیهای مناسب، جدلهای گفتوگومحور و تغییر لحن از کمدی به تراژدی و بالعکس، این اثر میتواند شروع مناسبی برای مطالعهی آثار فلسفی باشد.
عدم محبوبیت، کمپولی، ناکامی، ناتوانی، قلب شکسته، سختی و رنج مشکلاتی هستند که هر انسانی در زندگیش ممکن است با آنها مواجه شود. اما فلسفه چه کمکی میتواند به ما کند. یا به عبارت دیگر فیلسوفان چه پیشنهادی برای ما دارند؟ آلن دوباتن در تسلیبخشیهای فلسفه هرکدام از این رنجها را در فصلی جداگانه مورد بحث و بررسی قرار داده است.
دوباتن دوره دکتری فلسفه در دانشگاه هاروارد را رها کرد تا رویایش را دنبال کند. رویای آشنا کردن همه مردم دنیا با فلسفه. او شروع به نوشتن کتابهای فلسفه به زبان ساده کرد. در سال ۲۰۰۸ نیز سازمان جدید آموزشی با نام «مدرسه زندگی» تاسیس کرد. دوباتن در کتاب تسلیبخشیهای فلسفه در شش فصل، زندگی فیلسوفان را در برابر باورهایشان قرار داد تا بتواند به خوانندههای کتابش کمک کند با رنجهایشان کنار بیایند. فصلها ارتباطی به هم ندارند. بنابراین میتوانید متناسب با حال و هوای خودتان انتخاب کنید که کدام فصل را زودتر بخوانید. نثر کتاب روان است و هر کسی میتواند تا پایان کتاب با آن همراه شود.
بخشی از کتاب صوتی تسلی بخشیهای فلسفه را بشنوید.
تسلی بخشیهای فلسفه
نویسنده: آلن دوباتن
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
«فلسفه چیست؟» سوالی که پرداختن به آن به اندازه کافی برای شروع کتاب جذاب است. این کتاب همانطور که از اسمش پیداست، قرار است ما را با الفبای فلسفه آشنا کند. نایجل واربرتون این کتاب را در ۷ فصل نوشته است: خدا، درست و نادرست، جهان خارج، علم، ذهن و هنر. واربرتون در هر فصل به کمک سوالاتی که مطرح میکند و شیوه پاسخ به آنها، به مخاطبش شیوه فکر کردن و فلسفیدن را نیز یاد میدهد.
این کتاب برای ورود به دنیای فلسفه کتاب مناسبی است. از یک طرف نویسنده با زبانی ساده اهدافش را پیگیری کرده و از طرفی دیگر از کنار موضوعات به شکلی سطحی گذر نکرده و عمق مطلب را هم در نظر گرفته است. همه اینها باعث میشود گوش دادن به این کتاب را جدی بگیریم.
بخشی از کتاب صوتی الفبای فلسفه را بشنوید.
الفبای فلسفه
نویسنده: نایجل واربرتون
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
خودآموز فلسفه
نویسنده: مل تامپسون
مترجم: بهروز حسنی
انتشارات: نشر نو
مل تامپسون فیلسوف معاصر انگلیسی است که کتابهای بسیاری با موضوع فلسفه نوشته است. خودآموز فلسفه کتابی است که نویسنده در ۷ فصل نوشته. این کتاب همانطور که از نامش پیداست، قرار است به کسانی کمک کند که میخواهند به صورت خودآموز فلسفه را یاد بگیرند. اما بر عکس بسیاری از کتابها که اندیشه فلیسوفهای بزرگ را به صورت خلاصه و تقلیل یافته بیان میکنند، این کتاب بر پرسشها و مفاهیم اصلی تمرکز میکند.
فصل اول این کتاب درباره معرفتشناسی است. در این فصل کسانی که نمیدانند معرفتشناسی چیست و یا آشنایی کمی با آن دارند، با این مفهوم آشنا میشوند. فصل دوم درباره فلسفهی دین است. در این بخش به استدلالهای رد یا قبول خدا اشاره میشود. فصل سوم درباره فلسفه ذهن است. نظریههایی مانند هوش مصنوعی، ماتریالیسم و ایدهالیسم در این فصل به صورت خلاصه آورده میشود. فصل چهارم این کتاب درباره فلسفه علم است. این فصل به مباحثی نظیر علم، مسائل علمی و دانشمندان میپردازد. فلسفه اخلاق موضوع فصل بعدی این کتاب است. سه بحث جدی در فلسفه اخلاق یعنی فایدهگرایی، فضیلتگرایی و اخلاق کانتی در این فصل بررسی شده است. فصل ششم درباره فلسفه سیاسی است. مفاهیمی مانند قرارداد اجتماعی، اراده عمومی و عدالت در این فصل بررسی شده است. فصل آخر این کتاب درباره مفاهیم و نظریات روز فلسفه جهان است. موضوعاتی نظیر اگزیستانسیالیسم و پدیدارشناسی در این فصل بررسی میشوند.
۴۲ اندیشه ناب (تأمّلاتی درباره زندگی، جهان و هر آن چیزِ دیگر)
نویسنده: مارک ورنون
مترجم: پژمان طهرانیان
انتشارات: نشر نو
مارک ورنون یکی از همکاران آلن دوباتن در مدرسهی زندگی است. کسی که سالها درباره موضوعاتی مانند دوستی، خداوند، معنویت و زندگی روزمره در مجلهها و روزنامههای مختلفی از جمله گاردین مطلب نوشته است. مارک ورنون در مقدمه این کتاب گفته:« در کتاب ۴۲ اندیشه ناب، چهل و دو جملهی قصار میآوردم از افرادی که زندگی را عمیق زیستهاند، جملاتی که نقطهی آغازی خواهند بود برای کسانی که در تکاپوی زیستی غنیترند.» او منبع الهامش برای نوشتن این کتاب را فلسفه میداند و از همان ابتدا راهش را از کتابهای خودیاری جدا کرده است.
این کتاب به طور کلی در ۷ فصل و ۴۲ بخش نوشته شده است. زندگی شادمانه، زندگی روزمره، زندگی کاری، زندگی اجتماعی، زندگی سبزتر، زندگی بازنگریشده، پایان زندگی نام فصلهای این کتاب است. در هر فصل مفاهیم اصلی در قالب بخشها مورد بحث قرار گرفته است و در این بخشها از آرا فیلسوفهای مختلف استفاده کرده است.
مطالعه کتابهایی درباره فلسفه بیش از اینکه به ما کنند از دانستههایمان لذت ببریم، باید به ما نشان دهند که چه چیزهایی را در دنیا نمیدانیم. ندانستن و دانستنِ ندانستن راهی است برای آگاه شدن است. اگر شما هم دوست دارید بدانید که نمی دانید بهتر است فلسفه خواندن و فلسفه ورزیدن را شروع کنید.
شما چه کتابهایی برای شروع فلسفه پیشنهاد میدهید؟
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه