مرگ ایوان ایلیچ
نویسنده: لئو تولستوی
مترجم: سروش حبیبی
انتشارات: نشر چشمه
یکی از کارکردهای مهم ادبیات را انتقال لذت به خواننده میدانند. اما آیا وظیفهی ادبیات، تنها تولید لذت و سرگرمی است؟ اگر چنین است، ادبیات داستانی که غم و رنج را دستمایه قرار داده، باید مخاطبان لذتجو را به این پرسش برساند که از خواندن این همه غم چه سود؟! واقعیت این است که بسیاری از داستانها بهجای لذت صرف قرار است ما را به مکاشفهای عمیق دربارهی مفاهیم هستی، مرگ، شر و مسئولیت انسان ببرند و ذهن را در برابر پرسشهای اساسی به چالش بکشند. این یکی از مزایای خواندن داستانهایی است که در افواه با عنوان داستان غمانگیز جا افتاده است. در این یادداشت به معرفی چند زندگینامه و رمان مشهور جهان و ایران پرداختهایم که گرچه هرکدام موضوعاتی متفاوت دارند؛ اما مضمون و درونمایهی آنها شبیه به یکدیگر است: تنهایی، رنج، فقدان، ناکامی و مرگ.
مرگ ایوان ایلیچ
نویسنده: لئو تولستوی
مترجم: سروش حبیبی
انتشارات: نشر چشمه
مرگ ایوان ایلیچ (The Death of Ivan Ilyich)، نوشتهی لئو تولستوی، داستانی تأملبرانگیز دربارهی واپسین روزهای زندگی یک کارمند دادگستری است. او مانند بسیاری از انسانهای معمولی، زندگیاش بدون دغدغهی فکری خاصی میگذشت جز اینکه اگر مرتبهی شغلیاش ارتقا مییافت و حقوقش بیشتر میشد میتوانست زندگی مطلوب خود را داشته باشد. ایوان نیز مانند هر کسی که میشناخت، عمر خود را صرف بالارفتن از نردبان فرصتهای شغلی کرده بود و در نهایت توانسته بود ارتقا بگیرد. او مسرور از این موضوع، درحالیکه مشغول چیدن اسباب وسایل خانهی جدید و دلخواهش بود، بهطرز ناخوشایندی افتاد و به پهلویش آسیب رسید. این آسیب او را در سراشیبی زندگی قرار داد. خانهنشینی و بستر بیماری، ایوان را با فناپذیری خود روبهرو کرد. او تا پیش از آن میدانست مرگ وجود دارد؛ اما نه برای خود. گویی که مرگ برای هرکسی بود جز او.
مواجههی ایوان ایلیچ با مرگ، آنقدر برایش دردناک بود که حتی به ایجاد حس نفرت از خانوادهاش هم رسید: او میمیرد درحالیکه آنها زنده هستند و زندگی میکنند. در طول روند طولانی و دردناک مردن، ایوان به این فکر میکرد که سزاوار رنج و مرگ نیست؛ زیرا درست زندگی کرده است. اما همنشینی با خدمتکارش در آن روزها و مشاهدهی حس دلسوزی واقعی او به خودش، او را به فکر برد که آیا بهراستی زندگی خوبی داشته است؟ او در واپسین روزها دربارهی همهی آن چیزهایی که در زندگی ارزش میپنداشت و بر مبنای آن خود را فردی درستکار میدانست تردید کرد.
بخشی از کتاب صوتی مرگ ایوان ایلیچ را بشنوید.
مرگ ایوان ایلیچ
نویسنده: لئو تولستوی
گوینده: محسن زرآبادی
انتشارات: آوانامه
وداع با اسلحه
نویسنده: ارنست همینگوی
مترجم: نازی عظیما
انتشارات: نشر افق
وداع با اسلحه (A Farewell to Arms)، نوشتهی ارنست همینگوی، داستانی است که در بستر جنگ جهانی اول و در ایتالیا روایت میشود. این داستان چنانکه مشهور است برگرفته از تجربهی همینگوی از شرکت داوطلبانه در جنگ بهعنوان رانندهی آمبولانس و وصفی پرجزئیات از میدانهای نبرد است. شخصیت اصلی داستان، جوانی به نام فردریک هنری است که در شمال ایتالیا زندگی میکند. جنگ جهانی اول آغاز میشود و او نیز مانند بسیاری برای جنگ به ارتش میپیوندد و در آمبولانس مشغول به خدمت میشود. بعد از آنکه هنری مجروح میشود برای درمان به بیمارستانی در میلان میرود و از اینجا داستان از فضای جنگی فاصله میگیرد و به بیمارستانی میرود که او در آنجا بستری است و عاشق پرستاری به نام کاترین میشود. هنری از جنگ نفرت دارد؛ اما مجبور است پس از درمان باز هم به جبههی نبرد بازگردد.
وداع با اسلحه روایتی از جنگ و عشق است: نبرد کشورهای اتریش و آلمان در برابر ایتالیا در زمان جنگ جهانی اول که در ۱۹۱۷ اتفاق افتاد و طی آن ایتالیا مجبور به عقبنشینی شد و عاشقانهی یک پزشکیار و پرستار در دل جبهههای نبرد و افتوخیزهای بسیار آن. این موضوع، رمان وداع با اسلحه را به یکی از رمانهای مشهور ادبیات داستانی جنگ جهانی اول تبدیل کرده است.
بخشی از کتاب صوتی وداع با اسلحه را بشنوید.
وداع با اسلحه
نویسنده: ارنست همینگوی
گوینده: امید تقوی
انتشارات: آوانامه
بیوهها
نویسنده: آریل دورفمن
مترجم: بهمن دارالشفایی
انتشارات: نشر ماهی
داستان بیوهها (Widows)، دربارهی تقابل مردمان عادی با حکومتی خودکامه است. در این داستان که در روستایی دورافتاده در یونان سال ۱۹۴۲ میگذرد، مردان به دست پلیس مخفی حکومت، از خانهها و محل کارهایشان ربوده میشوند و دیگر اثری از آنها پیدا نمیشود، مگر جسدی که هر چندوقت یک بار در رودخانه توسط زنان روستا پیدا میشود. پلیس پاسخگوی خانوادهها نیست؛ اما مشخص میشود که این قتلها در رابطه با دولت اتفاق میافتند؛ زیرا حتی اجازهی شناسایی و دفن این اجساد را هم به زنان روستا نمیدهند. این مسئله باعث طغیان زنان روستا میشود که شوهران، پسران و پدرانشان قربانی گروههای نظامی حامی حکومت شدهاند. داستان بیوهها دربارهی شجاعت فردی در مواجهه با سرکوب سیاسی است.
آریل دورفمن، نویسندهی رمان، فعال سیاسی چپ بود که در کابینهی سالوادور آلنده، رئیسجمهور شیلی، از مشاوران فرهنگی او بود و پس از کودتای پینوشه، مجبور به زندگی در تبعید شد و این رمان را هم در همان زمان نوشت. این داستان، درواقع متأثر از گرایش فکری و سیاسی دورفمن نوشته شده است. ناپدیدشدگان این داستان، کسانی هستند که در جریان سرکوبهای بعد از کودتا حذف شدند. فارغ از این زمینه، هر کس میتواند کتاب بیوهها را به سرزمین دیکتاتورزدهی خود شبیه بداند و خود را در رنجی بیابد که بر او همچون شخصیتهای داستان رفته است.
یک روز از زندگی ایوان دنیسوویچ
نویسنده: الکساندر سولژنیتسین
مترجم: رضا فرخفال
انتشارات: نشر نو
کتاب یک روز از زندگی ایوان دنیسویچ (One Day in the Life of Ivan Denisovich)، دربارهی اردوگاههای کار اجباری (گولاگ) در شوروی است و یک روز از زندگی یک زندانی با نام ایوان دنیسویچ شوخوف را در آنجا روایت میکند. ایوان دنیسویچ، سربازی وظیفهشناس است که در محاکمهای اشتباه محکوم به ۱۰ سال حبس در گولاگ شده در حالی که مانند میلیونها قربانی دیگر گولاگ بیگناه است. یک روز کامل زندگی ایوان در اردوگاه از ساعت ۵ صبح یعنی زمانی که صدای ضربههای چکش بر صفحهی فلزی شنیده میشود آغاز میشود تا زمانی که پتوی نازک و چرک را روی سرش میکشد و به خواب میرود. کار زندانیها در اردوگاه این است که در یک محل جدید، زندان دیگری برای زندانیان سیاسی بسازند. آنها باید در هوای یخبندان کار کنند گرچه این تنها مشکل اردوگاه نیست، گرسنگی دائمی هم وجود دارد. ایوان اما شخصیت محکمی دارد و زنده ماندن را یاد گرفته است.
این رمانْ تصویری تلخ از زندگی در اردوگاههای کار اجباری و روایتی از ارادهی شکستناپذیر آدمی در برابر سبعیتهای جاری است. الکساندر سالژنیتسین که با مجمعالجزایر گولاگ، طولانیترین و مهیبترین گزارش را از اردوگاههای کار اجباری نوشت، این بار با رمان یک روز از زندگی ایوان دنیسویچ، به سراغ موضوع قدرت روح انسانی در مواجهه با جنایتهای استالین رفته است.
موش ها و آدم ها
نویسنده: جان اشتاینبک
مترجم: سروش حبیبی
انتشارات: نشر ماهی
کتاب موشها و آدمها (Mice and humans)، روایتی از رؤیاهای آدمها و همدست شدن خود فرد و وضعیت زمانهاش برای برباددادن آنهاست. در این رمان، سرگذشت دو دوست به نامهای جرج میلتون و لنی اسمال را میخوانیم. آنها دو کارگر مهاجری هستند که بهدنبال کار به هر سو میروند و در نهایت با مهتری در یک آخور، زندگی میکنند. داستان در دورهی رکود بزرگ و در کالیفرنیا میگذرد. رکودی که منجر به بیکاری کارگران زیادی شد. جرج و لنی یک آرزو دارند و آن اینکه روزی بتوانند خودشان مزرعهای کوچک داشته باشند و در آن خرگوش پرورش دهند.
بخش زیادی از رمان مربوط به تعریف تخیلاتشان برای یکدیگر دربارهی روزهایی است که قرار است در آینده در مزرعهشان بگذرانند؛ اما سرنوشت آنها هم با وضعیت زمانهشان گره خورده است و هم با شخصیت خودشان. لنی درگیر ماجرای قتل ناخواستهای میشود و مجبور است فرار کند و جرج که ناچار است همراه با دیگران دوست خود را برای پذیرفتن عقوبت کارش پیدا کند. جان اشتاین بک با دستمایه قرار دادن رؤیاهای جرج و لنی در مزرعه، به توصیف وضعیت دشوار اقتصادی آن زمان و اثر آن بر گروههای کمتوان و به حاشیه راندهشده پرداخته است.
بخشی از کتاب صوتی موشها و آدمها را بشنوید.
موشها و آدمها
نویسنده: جان اشتاینبک
گوینده: کامیار محبی
انتشارات: آوانامه
چیزهای کوچکی مثل اینها
نویسنده: کلر کیگن
مترجم: مزدک بلوری
انتشارات: نشر بیدگل
رمان چیزهای کوچکی مثل اینها (Small Things Like These) بر پایهی رویدادی واقعی نوشته شده و آن، موضوع رختشویخانهی مگدالن در ایرلند است. مگدالن یا مجدلیه، مکانی زیر نظر کلیسای کاتولیک برای اصلاح و تربیت زنان «گمراهشده» بود و با همکاری دولت ایرلند اداره و بودجهاش تأمین میشد. این مراکز ابتدا با این هدف بنا شدند که به زنان روسپی، مادران مجرد و دخترانشان پناه دهند؛ اما کمکم تغییر ماهیت دادند، به زندان تبدیل شدند و زندانیان آن به دست زندانبانان یعنی راهبهها، تحت آزار و اذیت قرار گرفتند. هیچکس نمیداند چه تعداد زن در این مؤسسهها محبوس یا وادار به کار اجباری شدهاند. موضوع مهم رمان این است که در زمانهای که همه در برابر چنین جنایتی سکوت کردهاند، کسی پیدا میشود که برخلاف رویهی جاری، موضعی متفاوت میگیرد و ساکت نمینشیند؛ حتی اگر این موضع به ضرر خود و خانوادهاش تمام شود.
کلر کیگان، داستان را بیرون از دیوارهای این مراکز متمرکز کرده است، جایی که قهرمان داستان، بیل فرلانگ، تاجری موفق که زندگی آرامی در کنار خانوادهاش دارد، تصمیم میگیرد جستوجوی دردناک و هولناک خود را برای کشف این راز آغاز کند. این رمان، دربارهی مسئولیت اخلاقی شهروندان در قبال شر آن هم از نوع سیاسیاش است.
بخشی از کتاب صوتی چیزهای کوچکی مثل اینها را بشنوید.
چیزهای کوچکی مثل اینها
نویسنده: کلر کیگن
گوینده: مهران نوروزی
انتشارات: انتشارات شرکت توسعه محتوای لحن دیگر
پسرکی با پیژامهی راهراه
نویسنده: جان بوین
مترجم: هرمز عبداللهی
انتشارات: نشر چشمه
پسرکی با پیژامه راهراه (The Boy in the Striped Pyjamas) در بستر جنگ جهانی دوم روایت میشود، زمانی که نازیها در اردوگاههای مرگبار خود مشغول جنایت بودند. شخصیت محوری داستان، پسربچهای نهساله به نام برونو است. پدر او، اخیراً از پیشوا ترفیع شغلی گرفته و فرمانده اردوگاه آشویتس شده است. برونو بههمراه خانوادهاش بیرون اردوگاه، جایی که دیواربهدیوار آشویتس است، ساکن شدهاند. او میتواند اسرای اردوگاه را ببیند؛ جایی که زندانیانش پیژامه راهراه بر تن دارند. او که از آمدن به آن منطقه ناراحت است، روزی تصمیم میگیرد اطراف کمپ را کاوش کند و طی آن با پسربچهای یهودی در آن سوی سیمهای حصار اردوگاه آشنا میشود. شموئیل و برونو با یکدیگر دوست میشوند گرچه هرگز نمیتوانند با یکدیگر بازی کنند.
هستهی اصلی رمان جان بوین، بر پایهی واقعیتی ترسناک است: محل بازی کودکان افسران آلمانی تنها با یک دیوار از اتاقهای گاز و کورههای آدمسوزی جدا میشد. شموئیل در این دیدارها از خانوادهاش به برونو میگوید و اینکه پدرش اخیراً ناپدید شده است. برونو با شموئیل نقشهای میریزد تا مخفیانه به اردوگاه برود و بهدنبال پدر شموئیل بگردند. او با لباسهای راهراهی که شموئیل آورده از طریق مخفیگاهی که درست کرده بود، وارد اردوگاه میشود. در آنجا همانطور که در حال جستوجو بودند، دستگیر میشوند، به گروهی از زندانیان در یک راهپیمایی اضافه و به اتاق گاز هدایت میشوند.
زیر تیغ ستاره جبار
نویسنده: هدا مارگولیوس کووالی
مترجم: علیرضا کیوانینژاد
انتشارات: نشر بیدگل
زیر تیغ ستاره جبار (Under a Cruel Star) را میتوان زندگینامهای تاریخی نامید. هدا مارگولیوس کوالی، یهودی اهل پراگ بود که در سالهای جنگ جهانی دوم، در اردوگاههای کار اجباری آشویتس و گروس روزن به سر برد. زمانی که این اردوگاه تخلیه شد او توانست از راهپیمایی مرگ بگریزد و به پراگ بازگردد؛ اما در آنجا بسیاری از دوستانش بهدلیل مجازات سخت نازیها برای فراریان اردوگاه از پذیرش او خودداری کردند. مهمترین بخش کتاب، وصف گرایش فزاینده در اروپای شرقی به کمونیسم است. در زمانهای که فاشیسم، آنگونه تبدیل به ماشین کشتار شده بود چه کسی میتوانست پیشبینی کند که کمونیسمِ ناجی بشر نیز همانگونه در حال کشتار است، تنها کسی صدایی از قربانیان نمیشنود. همین که در تبلیغات، این ایدئولوژی در برابر فاشیسم قرار داشت و پیوستن به آن جلوی آشویتسی دیگر را میگرفت، کافی بود. درحالیکه کمونیسم مهیب استالین در اروپای شرقی و سایر کشورها در خفا، میلیونها نفر را بیشتر از فاشیسم پیشوا به قتل رساند.
کوالی، داستان زندگیاش را از سالهای شروع جنگ تا بهار پراگ روایت میکند. توصیفات کتاب، متأثرکننده و مملو از وقایع حیرتانگیزی است که آن دوران در جریان بود. کتاب، خواننده را به اعماق رنجهای جانکاه بشر در میانهی دورهای عجیب میبرد: عصر آدولف هیتلر و ژوزف استالین. دو همسنگِ در حال رقابت برای ساختن جامعهای تهی از معنا و ارزش. داستان یک زندگی در پراگ در دل این وقایع و در میان سالهای ۱۹۴۱ تا ۱۹۶۸ میگذرد و خواننده با رویدادهایی چون اشغال، اردوگاههای کار اجباری نازی، سالهای پس از جنگ، ساختهشدن دیوار برلین، بهار پراگ، رژهی تانکها و سربازان شوروی و شکست جنبش بهار پراگ همراه میشود.
بخشی از کتاب صوتی زیر تیغ ستاره جبار را بشنوید.
زیر تیغ ستاره جبار
نویسنده: هدا مارگولیوس کووالی
گوینده: بهار کاتوزی
انتشارات: رادیو گوشه
ایوب
نویسنده: یوزف روت
مترجم: محمد همتی
انتشارات: نشر نو
رمان ایوب (Hiob)، نوشتهی یوزف روت، روایتگر زندگی یک یهودی ارتدکس گرفتار سختیهای زندگی به نام مندل سینگر است. این رمان در فاصلهی سالهای منتهی به جنگ جهانی اول تا پس از آن روایت میشود و زمینهی آن در شهرکی یهودینشین در اروپای شرقی به نام چخنوف و نیویورک آمریکا است. این کتاب با الهام از داستان ایوب در عهد عتیق نوشته شده است. ایوب عهد عتیق دربارهی رنج و سختیهای ایوب پیامبر و صبر و تحمل اوست. سینگر این داستان، یک فرد معمولی و عابدی خداترس است که به کودکان تورات یاد میدهد. او در زندگی خانوادگی گرفتار مشکلات زیادی میشود. از فرزندی که نارس به دنیا میآید تا دختر و پسر بزرگترش که راهی دیگر برای زندگی انتخاب میکنند و از دست میروند. سینگر بعد از مشقتهای بسیار زیاد تصمیم به مهاجرت به نیویورک میگیرد؛ اما یهوه تنبیهکننده همچنان ضربه میزند و مشکلات بهدنبال او تا آن سر دنیا هم میروند. این مشقتها مندل را گرفتار بحران فکری و عقیدتی میکند تا جایی که دیگر خودش را هم نمیشناسد. مندل وقتی نتیجهی دعاهایش را نمیبیند بهسمت بیایمانی کشیده شود؛ زیرا میبیند که حتی رنج آدمها مساوی تقسیم نشده است.
ایوب دوران مدرن، روایتی از داستان قدیمی در کتاب مقدس است و مفاهیم ایمان، امید، ناامیدی، رنج و تنهایی انسان را موضوع خود قرار داده است؛ همهی آنچه برای رستگاری بشر لازم دانسته شدهاند!
بخشی از کتاب صوتی ایوب را بشنوید.
ایوب
نویسنده: یوزف روت
گوینده: اطهر کلانتری
انتشارات: رادیو گوشه
بار هستی
نویسنده: میلان کوندرا
مترجم: پرویز همایون پور
انتشارات: نشر قطره
بار هستی (The Unbearable Lightness of Being) در میانهی وقایع سیاسی پیدرپی در پراگ روایت میشود؛ دورهای موسوم به بهار پراگ و حملهی اتحاد جماهیر شوروی به چکسلواکی. بار هستی رمانی فلسفی، سیاسی و عاشقانه است. شخصیت اصلی داستان توماس نام دارد. او جراحی معروف در پراگ و از منتقدان کمونیستهای چک است. موضوعی که باعث میشود شغل خود را از دست بدهد. وجه سیاسی رمان، دربارهی نحوهی عملکرد ایدئولوژی و پیامدهای آن برای جامعه است. در وجه عاشقانهی رمان، زنی به نام ترزا را میبینیم که عاشق توماس است درحالیکه توماس درگیر رابطههای متعدد با زنان است و میان انتخاب ترزا بهعنوان همسر و معشوقهی دیگرش در سرگردانی به سر میبرد. این دو نگاه متفاوتی به مسئلهی تعهد، عشق و خیانت دارند. پیوند خوردن شخصیتهای متفاوت داستان به یکدیگر و نگرش متفاوت هرکدام به مسائل، دیالوگهایی سرشار از مفاهیم عمیق فلسفی ایجاد کرده است. این در حالی است که جنگ شوروی و چکسلواکی در جریان است و زندگی شخصیتهای داستان متأثر از آن میشود.
زبان و نگاه میلان کوندرا در این کتاب و در ارتباط با مسائل بنیادی هستی بشر، خواننده را به تفکر وامیدارد. شخصیتهای رمان با بیان احساسات، تفکرات و رؤیاهای خود، رنجها و سرخوردگیهای انسان را نشان میدهند، انسانی که معلوم نیست برای زندگی باید بار آن را بر دوش بکشد یا به آزادی و سبکیای که تحملناپذیر است پناه ببرد.
بخشی از کتاب صوتی بار هستی را بشنوید.
بار هستی
نویسنده: میلان کوندرا
گوینده: علی عسکری
انتشارات: نوین کتاب گویا
سوگ مادر
نویسنده: شاهرخ مسکوب
انتشارات: نشر نی
این کتاب، سوگنوشتهای شاهرخ مسکوب است که پس از مرگ مادرش در لحظات تنهایی و دلتنگی نوشته است. کتاب شامل ۵۰ یادداشت میشود. هر یادداشت تاریخ روز، ماه و سال دارد و از ۲۹ بهمن ۱۳۴۲ آغاز میشود و تاریخ آخرین آن ۷ اسفند ۱۳۶۹ است. در این یادداشتها، عمیقترین احساسات مسکوب را در تجربهی سوگ مادرش، عصمت، میخوانیم. او از رنجی نوشته است که تابوتوان را از او گرفته و در هالهای از اندوه اسیرش کرده بود. آنگونه که مسکوب نوشته است مادرش را بیش از آنکه دوست داشته باشد، میپرستید.
او در روزها و ماههای فقدان، در گوشهای خلوت میخزید و غلیان احساساتش و بیقراریهایش را در درون واژهها و جملهها بر صفحهی کاغذ روان میکرد. مرگ عصمت برای مسکوب چنان ضربهی سنگینی بود که در یکی از یادداشتهایش نوشت: «خدا میداند که هرگز روح من این همه دردناک و بیچاره نبوده. ولی خدا نمیداند. اگر میدانست محال بود که بتواند چنین ظلمی بکند. اگر میدانست، نمیتوانست.» این فراقنامه گرچه سخت و سنگین است؛ اما میتواند پناهی برای کسانی باشد که در حال تجربهی چنین سوگی هستند؛ اما شاید توان پرداختن واژهها برای وصف اندوه خود را نداشته باشند.
بخشی از کتاب صوتی سوگ مادر را بشنوید.
سوگ مادر
نویسنده: شاهرخ مسکوب
گوینده: مهدی صفری
انتشارات: آوانامه
از قیطریه تا اورنج کانتی
نویسنده: حمیدرضا صدر
انتشارات: نشر چشمه
این کتاب، زندگینامهای خودنوشت است و میتوان آن را تجربهی مواجههی بیواسطه انسان با مرگ دانست. حمیدرضا صدر، محقق و پژوهشگر سینما و فوتبال، نوشتن این کتاب را بعد از آگاهی از سرطان خود و مهاجرت به آمریکا آغاز کرد. او که گویی میدانست از این بیماری علاج نخواهد یافت از خانوادهاش خواسته بود پس از مرگ آن را منتشر کنند. صدر در این کتاب ضمن پرداختن به علایق خود یعنی زندگی، فوتبال و سینما از چالشها و اتفاقاتی که بعد از ابتلا به بیماری سرطان با آنها دستبهگریبان بود نوشته است. صدر عاشق زندگی بود و آن را بهکرات تکرار کرده است؛ اما خواننده از لابهلای این عشق، نزدیک و نزدیکتر شدن او به مرگ را مشاهده میکند. روایت او دربارهی نخستین مواجههاش با خبر بیماری و دستوپنجه نرم کردن با آن تلخ و بسیار تکاندهنده است.
این کتاب شرح سفری بیبازگشت است، چنانکه صفحات پایانی کتاب را دخترش پس از مرگ پدر به اتمام رساند و همین موضوع، کتاب را غریبتر میکند. واژههای زنده، گرم، دلنشین، پرتپش و گاهی آمیخته به خشم و اندوه از کسی که در میانهی رنجی طاقتفرسا میخواست تا آخرین لحظه مقاومت کند؛ اما در نهایت خاموش میشود. خواندن این کتاب و به پایان رساندن آن، اندوختهی روحی پرپیمان میخواهد. از آن مهمتر، خواننده را به تفکر و پرسش دربارهی مرگ و زندگی و چیستی آن میکشاند.
بخشی از کتاب صوتی از قیطریه تا اورنج کانتی را بشنوید.
از قیطریه تا اورنج کانتی
نویسنده: حمیدرضا صدر
گوینده:
انتشارات: نشر چشمه
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه