لوگو طاقچه
بهترین آثار فروید و ترتیب آن ها

بهترین آثار زیگموند فروید و ترتیب خواندن کتاب‌های او

1 بازدید

اندک متفکری را می‌شود یافت که به اندازه‌ی زیگموند فروید، روان‌شناسی مدرن را شکل داده باشد. ایده‌های او به هنر، ادبیات و زبان روزمره نفوذ کرده و موجب استفاده از اصطلاحاتی مانند «لغزش فرویدی»، «عقده‌ی ادیپ» و «سرکوب» در گفت‌وگوهای هرروزه‌مان شده است. خواندن فروید می‌تواند مانند پیمایشی در یک هزارتو باشد: نظریه‌های او در طول زمان تکامل یافته‌اند، برخی از آن‌ها با یکدیگر در تضاد هستند و سبک نوشته‌های متغیر است، به گونه‌ای که برخی آثارش، نوشته‌هایی بالینی هستند و برخی از آثارش را می‌توان در زمره‌ی نوشته‌های ادبی قلمداد کرد. بنابراین، چگونه باید آثار فروید را خواند؟ آثار و نظریات فروید نظامی از اندیشه‌‎های سفت و سخت نیستند که باید آن‌ها را به خاطر بسپارید، بلکه بیشتر به بینش‌هایی در حال تکامل در مورد روان انسان می‌مانند. آثار او را بهتر است به آرامی و به تدریج خواند و اجازه داد تا مفاهیم در ذهن خواننده جای خود را باز کنند تا پس از آن سراغ آرای بعدی او رفت. در ادامه پیشنهادی ترتیبی برای مطالعه‌ی آثار او ارائه می‌شود که به یک گفت‌وگو با خود فروید شباهت دارد تا مطالعه‌ی طوطی‌وار آثارش. در این ترتیب با زندگی روزمره شروع می‌کنید سپس وارد دنیای رؤیاها می‌شوید، با نظریه‌های اصلی او آشنا می‌شوید، به روان‌کاوی در عمل مراجعه کنید، در مورد جامعه و فرهنگ تأمل می‌کنید و درنهایت با آثاری آشنا می‎شوید که برای مطالعه‌ی تخصصی حوزه‌ی روان‌کاوی ضروری هستند.

اگر این مطلب را دوست داشتید، پیشنهاد می‌کنیم که مطلب زیر را هم مطالعه کنید

فروید که بود؟ اندیشمندی در زمان خود و جلوتر از آن

فروید در سال ۱۸۵۶ در جمهوری چک فعلی به دنیا آمد، در وین بزرگ شد و به‌عنوان متخصص مغز و اعصاب آموزش دید. در زمانی که انواع بیماری‌های روانی اغلب به عنوان «هیستری» صرف رد می‌شد، او به خود جرئت داد تا بگوید که عمیق‌ترین ترس‌ها، خواسته‌ها و آسیب‌های ما در سطح زیرینی از ذهن پنهان شده‌اند و بر هر کاری که انجام می‌دهیم تأثیر می‌گذارند. او همچنین محصول دوران ویکتوریا بود؛ دوران سرکوب جنسی. دقیقاً به همین دلیل است که بسیاری از نظریه‌های او حول امیال سرکوب‌شده مخصوصاً امیال جنسی می‌چرخد. بااین‌حال، علی‌رغم تعصبات فرهنگی او، ایده‌هایش به طرز شگفت‌انگیزی با دوران ما نیز مرتبط هستند. ما هنوز با سؤالاتی در مورد انگیزه‌ی ناخودآگاه، وزن تجربیات دوران کودکی و تنش بین غریزه و تمدن دست و پنجه نرم می‌کنیم.

درباره بیوگرافی و آثار زیگومند فروید در صفحه این نویسنده در طاقچه بیشتر بخوانید.

چگونه فروید را بخوانیم؟

زمانی که فروید در حال نوشتن آثارش به این فکر نمی‌کرد که مبتدیان باید چگونه از آن سر در بیاورند، بنابراین رفتن مستقیم سراغ ایگو و اید، مانند این است که تلاش کنیم دفترچه‌ای راهنما را به زبانی بیگانه بخوانیم. درعوض، خواندن آثار این اندیشمند به ترتیب زیر اجازه می‌دهد تا ایده‌های او به آرامی یکی پس از دیگری نمایان شوند و اهمیت این متفکر را به خوبی نشان دهند.

بستن تبلیغ

معرفی بهترین کتاب‌های فروید

در ادامه یادداشت همراه ما باشید تا بهترین آثار فروید را بشناسید:

آسیب شناسی روانی زندگی روزمره

آسیب شناسی روانی زندگی روزمره

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: بنیامین مرادی

انتشارات: انتشارات جامی

خرید کتاب

کتاب آسیب‌شناسی روانی زندگی روزمره یکی از بهترین و خواناترین آثار فروید است. او لغزش‌های زبان، نام‌های فراموش‌شده و اشتباهات کوچک را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه این اتفاقات افکار پنهان را آشکار می‌کنند. برای مثال جاگذاشتن کلیدها در جایی، محصول حواس‌پرتی صرف نیست، بلکه نشان می‌دهد که ما ناخودآگاه می‌خواستیم از چیزی طفره برویم. این کتاب با دو ترجمه از بنیامین مرادی و سهیل سمی در طاقچه در دسترس است.

تفسیر خواب

تفسیر خواب

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: شیوا رویگریان

انتشارات: نشر مرکز

خرید کتاب

کتاب تفسیر خواب درست است که کتابی طولانی است، اما همچنین در همین اثر است که نبوغ فروید بیش از همیشه دیده می‌شود. در ابتدا بهتر است از خواندن بخش‌های عصب‌شناختی صرف‌نظر کنید. روی تجزیه و تحلیل رؤیاهای او تمرکز کنید و چیزی نمی‌گذرد که شروع به دیدن سمبولیسم در همه جا خواهید کرد؛ از جمله در رؤیاهای خودتان. در کتاب تفسیر خواب، فروید عصر مدرن را دورانی معرفی می‌کند که در آن «اصل واقعیت» بر «اصل لذت» پیشی می‌گیرد. به عبارت دیگر، مردم برای دستیابی به سطحی از امنیت در محیطی بهداشتی، پاکیزه و آرام، بخشی از آزادی و شادمانی خود را مبادله می‌کنند. اگرچه این تبادل می‌تواند منفعت‌هایی به همراه داشته باشد، اما درنهایت، میراث آن سرکوب امیال «طبیعی» و تحمیل الگوهای رفتاری یا گفتمان‌های خاص است که تنها به شکلی غیرمستقیم اجازه‌ی بروز به غرایز و اشتیاق‌ها می‌دهند. این سرکوب، رنج‌آور بوده و زخم‌هایی عمیق بر روان بر جای می‌گذارد که التیام آن‌ها دشوار است.

سه رساله درباره نظریه جنسی

سه رساله درباره نظریه جنسی

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: ابراهیم ملک‌اسماعیلی

انتشارات: انتشارات نگاه

خرید کتاب

در این کتاب، فروید مراحل رشد و نقش میل جنسی خود را توضیح می‌دهد. هر چند مقالات این کتاب بحث‌برانگیز هستند و صحت و سقم آن‌ها هنوز جنجال‌برانگیز است، اما خواندن این آثار زمینه را برای فهم ایده‌های بعدی او فراهم می‌کند. مقاله‌ی اول «کژروی‌های جنسی» نام دارد و به مراحل تحول شخصیت در کودکی، تمرکز انرژی لیبیدو و اختلالات روانی می‌پردازد. مقاله‌ی دوم با عنوان «میل جنسی کودکانه»، دیدگاه وجود غریزه‌ی جنسی در کودکی و آشکارشدن ماهیت و تکامل آن را مطرح می‌کند. مقاله‌ی سوم که نام آن «تغییر پیکره‌یابی‌های بلوغ» است، تغییرات حیات جنسی کودکانه در بلوغ و معطوف شدن غریزه خود-اروتیک به موضوع جنسی را شرح می‌دهد. در بخش پایانی نیز مقالاتی درباره‌ی روشنگری جنسی کودکان، اخلاق جنسی، نظریه‌های جنسی کودکانه، سازمان‌یابی تناسلی و میل جنسی زنانه گردآوری شده است. نسخه‌ی الکترونیکی و نسخه‌ی صوتی این کتاب را می‌توانید با ترجمه‌ی ابراهیم ملک‌اسماعیلی بخوانید و بشنوید.

بخشی از کتاب صوتی سه رساله درباره ی نظریه جنسی را بشنوید.

سه رساله درباره ی نظریه جنسی

نویسنده: زیگموند فروید

گوینده: فریاد موسویان

انتشارات: آوانامه

فراسوی اصل لذت

فراسوی اصل لذت

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: هوشمند ویژه

انتشارات: نشر شما

خرید کتاب

کتاب فراسوی اصل لذت دربردارنده‌ی مقاله‌ای است که در ۱۹۲۰ نگاشته شد. این مقاله نقطه‌ی عطف نظریه‌ی رانه است. فروید با طرح مفهوم «تاناتوس» (انگیزه‌ی مرگ) در کنار «اروس» (انگیزه‌ی زندگی)، رفتار انسانی را ناشی از مبارزه بین تمایل به لذت و تمایل به نابودی می‌داند. او «آرزوی مرگ» را فشاری درونی در سلول‌ها برای بازگشت به حالت اولیه و تجلی فیزیکی انگیزه مرگ روان‌شناختی می‌داند. او در این مقاله نشان داده است که همان اندازه که به دنبال لذتیم، به همان اندازه به دنبال خودتخریبی می‌رویم. هوشمند ویژه این کتاب را ترجمه کرده است. یوسف اباذری نیز این مقاله را در مجله‌ی «ارغنون» با عنوان «ورای اصل لذت» منتشر کرده است.

ایگو و اید (من و نهاد)

ایگو و اید (من و نهاد)

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: امین پاشا صمدیان

انتشارات: پندار تابان

خرید کتاب

حالا که با مفاهیم اولیه‌ی فروید آشنا شده‌اید، خواندن این اثر کوتاه، برای شما آسان‌تر است. این اثر تراکمی منطقی از اندیشه‌های فروید به دست می‌دهد. این کتاب به تشریح سه مفهوم اساسی روان‌شناسی فروید، یعنی اید (نهاد)، ایگو (خود) و سوپرایگو (فراخود) می‌پردازد. این مفاهیم که نخست در مقاله‌ی «فراسوی اصل لذت» مطرح شدند، در کتاب ایگو و اید بسط یافتند. تمرکز اصلی کتاب بر ایگو و بررسی کشمکش‌های درونی آن بین اید (خواسته‌های سرکوب‌شده)، سوپرایگو (ارزش‌های درونی‌شده) و همچنین بین غرایز عشق و مرگ است. به این ترتیب، ایگو در میان خواسته‌های اید و فشارهای سوپرایگو گرفتار می‌شود. در طاقچه می‌توانید به نسخه‌های الکترونیکی و صوتی این اثر با ترجمه‌ی امین‌پاشا صمدیان، دسترسی داشته باشید.

بخشی از کتاب صوتی ایگو و اید را بشنوید.

ایگو و اید

نویسنده: جوآن ریویر

گوینده: کامبیز خلیلی

انتشارات: نشر صوتی نیک

مطالعاتی در باب هیستری

مطالعاتی در باب هیستری

نویسنده: یوزف بروثر

انتشارات: پندار تابان

خرید کتاب

در سال ۱۸۸۵، فروید و«یوزف بروئر» با انتشار کتاب مطالعاتی در باب هیستری، یکی از نخستین آثار مهم خود را در زمینه روان‌شناسی عرضه کردند. این کتاب به بررسی دقیق بیماری هیستری اختصاص یافته و روش درمانی نوینی را معرفی می‌‌کند که بعدها به‌عنوان مبنای روان‌کاوی شناخته شد. فروید و بروئر در این اثر، با مطالعه‌ی نمونه‌های بالینی گوناگون، به‌ویژه مورد «آنا»که تحت مداوای بروئر قرار داشت، نشان دادند که علائم هیستریک اغلب از تجربیات روانی و رویدادهای دردناک عاطفی در گذشته نشئت می‌گیرند. آن‌ها کشف کردند که از طریق گفت‌وگو و بازگویی این رویدادهای پنهان و ابراز احساسات، امکان تخفیف بسیاری از علائم جسمانی بیماران فراهم می‌شود. اهمیت کتاب مطالعاتی در باب هیستری در تاریخ روان‌شناسی بسیار است و به‌عنوان یک تحول اساسی در درک مکانیزم‌های روانی انسان تلقی می‌گردد. مفاهیمی اساسی همچون ناخودآگاه، مقاومت و انتقال که بعدها در چارچوب نظری فروید جایگاه کانونی یافتند، در همین اثر برای نخستین‌بار بیان شده‌اند. نسخه‌ی صوتی و الکترونیکی این کتاب را می‌توانید با ترجمه‌ی سهیل سمی بشنوید و بخوانید.

بخشی از کتاب صوتی مطالعاتی در باب هیستری را بشنوید.

مطالعاتی در باب هیستری

نویسنده: یوزف بروئر

گوینده: افشین اعتماد

انتشارات: پندار تابان

تمدن و ملالت های آن

تمدن و ملالت های آن

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: محمد مبشری

انتشارات: نشر ماهی

خرید کتاب

کتاب تمدن و ملالت‌های در مورد این است ‌که چرا زندگی مدرن ما را مضطرب می‌کند. این اثر، جزو قابل فهم‌ترین آثار فروید است که در آن روان‌شناسی و فلسفه را با هم آمیخته است. فروید این کتاب را در سال ۱۹۲۹ نوشت و در سال ۱۹۳۰ منتشر کرد. او در این اثر با رویکردی روان‌شناسانه به بررسی پیدایش و تحول تمدن و فرهنگ می‌پردازد. هسته‌ی اصلی این کتاب چالش میان خواسته‌های فردی و ضرورت‌های اجتماعی است که موجب نارضایتی‌های تمدنی می‌شود. او معتقد است که در روان بشر دو نیروی متضاد و سازش‌ناپذیر وجود دارد: سایق عشق و سایق تخریب. به عقیده‌ی او بشر هنوز نتوانسته راهی برای رفع این تقابل پیدا کند. این کتاب با ترجمه‌هایی از محمد مبشری، محمود بهفروزی و بنفشه جعفر منتشر شده است.

چرا جنگ؟

چرا جنگ؟

نویسنده: آلبرت اینشتین

مترجم: خسرو ناقد

انتشارات: نشر نی

خرید کتاب

کتاب چرا جنگ؟ دربردارنده‌ی نامه‌های آلبرت اینشتین و زیگموند فروید در سال ۱۹۳۲ است. در آن زمان، با قدرت‌گیری فاشیست‌ها و نازی‌ها در اروپا، استقرار نظام‌های کمونیستی و دیکتاتوری، جنگ داخلی اسپانیا، بحران اقتصادی جهانی و تجاوز ژاپن به چین، جهان در آستانه‌ی جنگی دیگر قرار داشت. اینشتین، شاهد ویرانی‌های جنگ جهانی اول و نگران استفاده مخرب از علم، به دنبال راهی برای جلوگیری از جنگ بود و با باور به اینکه «هرگز جنگی خوب و صلحی بد وجود نداشته است»، به دنبال بسیج افکار عمومی علیه جنگ‌طلبی بود. او با وجود تردید در روان‌شناسی، از فروید خواست تا از منظر روان‌شناسی به مسئله‌ی پیشگیری از جنگ بپردازد و پرسید: «آیا در مقابل فاجعه شوم جنگ راه نجاتی برای بشریت وجود دارد؟». از دل این نامه‌ها می‌توانید با نگاه و تحلیل فروید در باب جنگ آشنا شوید. نسخه‌ی صوتی این کتاب را می‌توانید با ترجمه‌ی خسرو ناقد و گویندگی ایمان رئیسی، آرمان سلطان‌زاده و مهدی صفری به گوش جان بسپرید.

بخشی از کتاب صوتی چرا جنگ؟ را بشنوید.

چرا جنگ؟

نویسنده: آلبرت اینشتین

گوینده: مهدی صفری

انتشارات: آوانامه

توتم و تابو

فروید در کتاب توتم و تابو که در سال ۱۹۱۳ منتشر شده، در چهار فصل به بررسی مفاهیم «توتمیسم» و «تابو» می‌پردازد. فروید با زبانی ساده، این مفاهیم را برای مخاطبان غیرمتخصص در روان‌کاوی شرح می‌دهد. او در هر فصل از منظری خاص به این موضوعات پرداخته و نتایج خود را ارائه می‌کند. توتم‌ها نمادهای مقدس یا روحانی هستند که به‌عنوان نشانی برای گروه‌های مختلف عمل می‌کنند. باور به ارواح و نیروهای مطلق، مفهومی جهانی است و در فرهنگ‌های گوناگون یافت می‌شود. کتاب توتم و تابو از آثار مرجع مهم در زمینه‌ی توتمیسم است. تابو به مجموعه‌ای از ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های اجتماعی گفته می‌شود که بر اساس ارزش‌ها و مقدسات شکل می‌گیرند و در تمام جوامع به اشکال مختلف وجود دارند. فروید زنای با محارم، پدرکشی، آدم‌خواری و قتل درون‌گروهی را به‌عنوان نمونه‌هایی از تابوهای جهان‌شمول برمی‌شمرد.

بخشی از کتاب صوتی توتم و تابو را بشنوید.

توتم و تابو

نویسنده: زیگموند فروید

گوینده: تایماز رضوانی

انتشارات: آوانامه

موسی و یکتاپرستی

موسی و یکتاپرستی

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: ق‍اس‍م‌ خ‍ات‍م‍ی‌

انتشارات: انتشارات جامی

خرید کتاب

موسی و یکتاپرستی، اثری که واپسین نوشته زیگموند فروید پیش از مرگ تلقی می‌شود، نگاهی تازه به تاریخ قوم یهود می‌اندازد. فروید در این کتاب فرضیه‌ی غیرعبرانی‌تبار بودن حضرت موسی (ع) را پیش می‌کشد؛ احتمالی که با باورهای رایج رهبران مذهبی یهود منافاتی ندارد. او بر این نظر است که موسی یک اشراف‌زاده‌ی مصری و از حامیان «آخناتون»، فرعون یکتاپرست مصر باستان، بوده است. ایده‌ی اصلی این کتاب در سال ۱۹۳۴ شکل گرفت، اما فروید به دلیل تردید در استحکام دلایلش و ملاحظات سیاسی، انتشار آن را به تأخیر انداخت. این کتاب در سه بخش تنظیم شده و بیشتر به تحلیل آرای زیگموند فروید در زمینه‌ی تئوری روان‌کاوی و ارائه‌ی فرضیه‌هایی درباره‌ی وقایع تاریخی می‌پردازد. فروید پیش از این نیز در کتاب «توتم و تابو» از این شیوه‌ی تحلیلی استفاده کرده بود. فروید در کتاب موسی و یکتاپرستی با آنچه در کتاب مقدس درباره‌ی حضرت موسی آمده است، اختلاف نظر دارد. ترجمه‌ی قاسم خاتمی از این کتاب در نسخه‌های صوتی و الکترونیکی در دسترس است. صالح نجفی نیز ترجمه‌ای از این کتاب ارائه کرده که نسخه‌ی الکترونیکی آن را می‌توانید در طاقچه بخوانید.

بخشی از کتاب صوتی موسی و یکتاپرستی را بشنوید.

موسی و یکتاپرستی

نویسنده: زیگموند فروید

گوینده: فریاد موسویان

انتشارات: آوانامه

درس گفتارهای مقدماتی روانکاوی

درس گفتارهای مقدماتی روانکاوی

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: علی الوند

انتشارات: نشر قطره

خرید کتاب

با گذشت حدود ۱۰۰ سال از ارائه‌ی درس گفتارهای مقدماتی روان‌کاوی در دانشگاه وین، مباحث مطرح‌شده در آن همچنان برای شناخت ناخودآگاه انسان کارآمد هستند، زیرا به موضوع سرکوب‌های روانی می‌پردازند. در این کتاب، فروید تقریباً تمامی نظریه‌های خود را مرور می‌کند و به همین دلیل، افرادی چون «کارل آبراهام» آن را بهترین اثر او برای آشنایی با نظریات روانکاوی می‌دانند. این درس‌گفتارها، اگرچه به پیچیدگی و عمق آثار متاپسیکولوژیک او نمی‌رسند و هدفشان نیز چنین نیست، اما می‌توانند مدخل بسیار مناسبی برای درک آن آثار باشند. این کتاب از سه بخش تشکیل شده است.

نظریه هایی در باب جنسیت در دوران کودکی

نظریه هایی در باب جنسیت در دوران کودکی

نویسنده: زیگموند فروید

مترجم: شبنم رزاقی خامنه

انتشارات: نشر قطره

خرید کتاب

کتاب نظریه‌هایی در باب جنسیت در دوران کودکی منتخبی از مقالات زیگموند فروید درباره‌ی مفهوم کلیدی سکسوالیته است. فروید سکسوالیته را در شکل‌گیری روان و فرهنگ بنیادین می‌داند و دیدگاه روان‌کاوانه‌ی او شامل فانتزی‌های ناخودآگاه و سکسوالیته کودکی با امیال سرکوب‌شده است. او در این کتاب سکسوالیته را عاملی آسیب‌زا می‌دانست که ایگو سرکوب می‌کند. به عقیده‌ی او سکسوالیته در مراحل رشد به اشکال گوناگون بروز کرده و در روان‌کاوی از طریق تفسیر، نمود دیگری پیدا می‌کند. این کتاب برای کسانی مناسب است که به‌صورت تخصصی با روان‌کاوی فروید آشنا شوند.

ترتیب خواندن کتاب‌های فروید

کتاب‌های فروید، پدر روان‌شناسی را می‌توانیم با این ترتیب پیشنهادی بخوانیم:

۱- آسیب‌شناسی روانی زندگی روزمره  

۲- تفسیر خواب

۳- سه رساله درباره‌ی نظریه‌ی جنسی

۴- کتاب فراسوی اصل لذت

۵- کتاب ایگو و اید (من و نهاد)

۶- مطالعاتی در باب هیستری

۷- تمدن و ملالت‌های آن 

۸- چرا جنگ؟

۹- توتم و تابو

۱۰- موسی و یکتاپرستی

۱۱- درس‌گفتارهای مقدماتی روانکاوی

۱۲- نظریه‌هایی در باب جنسیت در دوران کودکی

این ترتیب منعکس‌کننده‌ی سفر فکری خود فروید است؛ از مشاهده‌های عجیب‌‌غریب در زندگی روزمره تا ساخت نظریه‌های پیچیده در روان‌کاوی. این ترتیب نظریه را با مثال‌های دنیای واقعی نشان می‌دهد.

جمع‌بندی

باید بدانیم که فروید کسی نیست که شما بتوانید بر آرای او تسلط داشته باشید، بلکه شما روزانه با نظریه‌های او درگیر هستید. برخی از ایده‌های او باقی نمانده‎اند (مثلاً دیدگاه‌های او درباره‌ی زنان)، اما بینش اصلی او همچنان درباره‌ی زندگی انسان معاصر صادق است. فروید به ما می‌آموزد که ذهن خود را زیر سؤال ببریم: چرا من به دیدن آن رؤیا ادامه می‌دهم؟ چرا من اینقدر به آن نظر واکنش نشان دادم؟ خواندن او به معنای پذیرش هر نظریه به‌عنوان حقیقت نیست. خواندن آثار او در مورد یادگیری و دیدن لایه‌های پنهان درون خودمان است؛ آرزوها، ترس‌ها و خاطراتی که در زیرین‌ترین لایه‌های ناخودآگاه وجود دارند.

در هیاهوی دنیا امروز، دسترسی آسان به کتاب‌ها فرصتی گران‌بهاست. طاقچه این امکان را برای شما فراهم کرده تا در هر لحظه و هر کجا که هستید، به دنیای بی‌پایان داستان‌ها و دانش سر بزنید. کافی است سری به سایت خرید کتاب بزنید، کتاب موردنظرتان را پیدا کرده و بی‌درنگ مطالعه را آغاز کنید. طاقچه، کتابخانه‌ای همیشه همراه، درست در جیب شما!

1 بازدید
برچسب ها
بستن تبلیغ

Avatar

زهرا زمانی


اشتراک گذاری یادداشت
0 0 رای
امتیاز مطلب
اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد داخلی
نمایش همه کامنت ها
یادداشت های مشابه

دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه

نصب طاقچه