نویسنده: دیوید اپستین
مترجم: مهدی بغدادی
انتشارات: نشر نوین
بیل گیتس یک نام آشنا در عرصهی کارآفرینی و فناوری است. او در سال ۱۹۵۵ در واشنگتن به دنیا آمد. در سنین جوانی برنامهنویسی را آغاز کرد و در سال ۱۹۷۵ مایکروسافت را تأسیس کرد. نام او بارها در لیست ثروتمندترین افراد جهان قرار گرفته است و در کنار این ثروت عظیم از نیکوکاران بزرگ تاریخ شناخته میشود که بر سلامت جهانی، آموزش و توسعه پایدار تمرکز دارد. او بیشتر به خاطر نوآوریها و تأثیراتش بر صنعت نرمافزار مشهور است و کمتر کسی میداند که او در کنار این ویژگیها یک کتابخوان قهار نیز هست. او هر سال در بخشی از وبلاگ خود کتابهای پیشنهادی و فهرست مطالعاتی شخصی خود را معرفی میکند. کتابهای تاریخی، خاطرات، رمان، علمی، سیاسی و اجتماعی در لیست خواندههایش دیده میشود و این نشان از تنوع مطالعات او دارد؛ اما موضوع اکثر کتابها در حیطهی دغدغههای او قرار دارند؛ موضوعاتی چون حفظ بقای بشری، سیاست صلحطلبانه و مثبتاندیش، کارآفرینی و کمک به بهبود بهرهوری و پیشرفت سازمان و فرهنگ و مسائل اجتماعی آمریکا. بیل گیتس در کنار مطالعه خودش نیز دستی به قلم دارد و تاکنون چند کتاب از او منتشر شده است. کتاب سورس کد از جدیدترین کتابهای اوست که در آن از زندگی شخصی خود گفته است. این خودزندگینامه نخستین جلد از سهگانهی خاطرات بیل گیتس است.
در این یادداشت از بلاگ طاقچه به سراغ لیست پیشنهادی بیل گیتس برای مطالعه رفتهایم و تعدادی از این کتابها را معرفی کردهایم.
گستره؛ عمق یا وسعت از پرفروشترینهای نیویورک تایمز است که بیل گیتس نیز خواندن آن را پیشنهاد داده است. این کتاب مخصوص کسانی است که دوست دارند در حوزهی کاری خود پیشرفت کنند و به موفقیت برسند. اپستین در این کتاب نگاه جدیدی را نسبت به موفقیت ارائه کرده است. او تمرکز خود را بر دو عامل موفقیت یعنی وسعت و عمق گذاشته است و معتقد است برخلاف تفکر عامهی مردم انتخاب یکسویه بین این دو عامل اشتباه است. در دنیای امروز وسعت و نگاه وسیعداشتن به کمک عمق میآید و آن را تکمیل میکند. از نظر او در نگاههای همهجانبه به حوزهها و تخصصهای دیگر موقعیتهای بسیار خوبی نهفته است.
باراک اوباما در سال ۲۰۰۸ رئیس جمهور آمریکا شد و دو دوره در این منصب خدمت کرد. او یک چهرهی سیاسی محبوب بود که فعالیتهای ارزشمندی را در دوران ریاست جمهوری خود انجام داد و نگاه مثبت و صلحطلبانهی او برایش جایزهی صلح نوبل را به ارمغان آورد. او در کتاب سرزمین موعود از خاطرات دوران هشت سالهی ریاست جمهوری خود میگوید و در آن به موضوعات مختلف و فعالیتهایی که انجام داده و مشکلاتی که بر سر راهش قرار داشته است اشاره میکند. به عقیدهی خود اوباما کتاب او برای جوانان مناسب است. او مثل دوران ریاست جمهوری خود در این کتاب نیز جوانان و همهی مردم را به سختکوشی و تخیل فراوان برای ساختن دوبارهی جهان دعوت میکند. نگاه خوشبینانه و امیدبخش او میتواند روشنکنندهی راه کسانی باشد که دنیایی زیبا را در ذهنشان تصور میکنند.
بخشی از کتاب صوتی سرزمین موعود را بشنوید.
سرزمین موعود
نویسنده: باراک اوباما
گوینده: مهدی صفری
انتشارات: آوانامه
آمور تولز در رمان تاریخی نجیبزادهای در مسکو حالوهوای پس از انقلاب کمونیستی روسیه را بسیار ظریف و با جزئیات توصیف کرده است. او داستان یک اشرافزادهی روس را در زمانی روایت میکند که قدرت در روسیه به دست بلشویکها افتاده و دیگر زمان اشرافزادگی به سر رسیده است. کنت الکساندر ایلیچ رستوف اما هنوز هم خود را یک اشرافزاده میداند و این طرز تفکر برایش دردسر به بار میآورد. او شناسایی و بازجویی میشود و باید برای ادامهی زندگی به هتل متروپل در مسکو برود و باقی عمرش را در اتاق زیرشیروانی بگذراند؛ جایی که زمانی مخصوص مستخدمین بوده است. ناامیدی و افسردگی سراغ کنت میآید؛ اما زندگی همینجا پایان نمییابد بلکه دریچهای تازه به روی او گشوده میشود. زندگی بدون تجمل لبخندهای واقعی را به روی لبان کنت میآورد و دنیایش عوض میشود؛ اما دقیقاً چه اتفاقی سبب این رویداد میشود؟ این کتاب با نام اشرافزادهای در مسکو نیز ترجمه و منتشر شده است.
دیدن و شنیدن رسانهها، اخبار و تبلیغات خیلی اوقات این باور را در ما به وجود میآورند که دنیا جای خوبی نیست؛ اما آیا واقعیت همین است؟ هنس، آنا و اولا روسلینگ در کتاب واقعنگری ده دلیل را برمیشمارند که نشان میدهد اوضاع دنیا آنقدرها هم بد نیست و خیلی وقتها تحتتأثیر عوامل مختلف اشتباه فکر میکنیم. آنها از ده عامل که باعث تفکر منفینگرانه نسبت به دنیا میشوند میگویند و ابزارهایی را معرفی میکنند که به کمک آنها میتوان از دام تفکر منفینگر نجات یافت. هدف این کتاب این است که کمک کند مردم واقعیتها را ببینند و از تفکر بدبینانه دوری کنند. نگاه بدبینانه به دنیا اضطراب و ناامیدی را به همراه دارد؛ درحالیکه نگاه خوشبینانه میتواند سازندهی یک زندگی زیبا باشد.
انقراض ششم از آن کتابهای علمی است که در پایان آدم را به فکر فرو میبرد و سؤال مهمی را در ذهن به جای میگذارد؛ اینکه به راستی معنا و مفهوم زندگی و انسانبودن چیست؟ الیزابت کلبرگ در این کتاب یک انقراض و یک نابودی عظیم را پیشبینی کرده است. زمین از ابتدا تا اکنون شاهد پنج انقراض بزرگ بوده است. یکی از مهمترینها و شناختهشدهترینهایش برخورد شهاب سنگها با زمین است که به انقراض دایناسورها منجر شد. کلبرگ اما با بررسی شرایط پیش رو و اتفاقاتی که در حال رخدادن است یک انقراض بسیار عظیمتر از برخورد شهاب سنگها را پیشبینی میکند. این بار این انسانها هستند که در معرض نابودی قرار دارند و قرار است انقراض ششم را رقم بزنند. این کتاب علاوهبر زدن تلنگری به جامعهی بشریت برای به خود آمدن و دست برداشتن از برخی کارها، اطلاعات جالبی را از دورههای انقراض پیشین و گونههای منقرضشده ارائه میدهد.
گتسبی بزرگ یکی از شاخصترین کتابهای ادبی آمریکا است که بیل گیتس نیز آن را خوانده و خواندنش را پیشنهاد کرده است. فیتز جرالد در این کتاب رگههایی از تاریخ را نیز آورده است و داستان در دوران پس از جنگ جهانی اول و عصر موسیقی جاز میگذرد. در سال ۱۹۲۲ ایالات متحده شاهد رشد اقتصادی و افزایش تعداد میلیونرها بود و گتسبی شخصیت اصلی کتاب نیز یکی از این میلیونرها به حساب میآید؛ اما کسی نمیداند ثروت او از کجا آمده است. نیک کراوی تازه همسایهی گتسبی شده است و دل خوشی از مهمانیهای زیاد و پر زرق و برق همسایهی میلیونرش ندارد. تا اینکه کمکم پای خودش نیز به مهمانیهای گتسبی باز میشود و به راز برگزاری این همه مهمانی پی میبرد. عشق دلیل اصلی این مهمانیهاست اما معشوق کیست و گتسبی چه گذشتهای دارد؟
بخشی از کتاب صوتی گتسبی بزرگ را بشنوید.
گتسبی بزرگ
نویسنده: اسکات فیتز جرالد
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
مهمها را بسنجید از آن کتابهای کاربردی برای مدیران و رهبران سازمانها است. جان دوئر در این کتاب از یک ترفند به نام او کی آر میگوید. او کی آر به معنای اهداف و نتایج کلیدی است و سیستمی است که باعث رشد شرکتهای بزرگی چون اینتل، گوگل و توییتر شده است. دوئر در این کتاب این سیستم و فرایند را به طور کامل توضیح میدهد تا رهبران بتوانند از آن برای هدفگذاری مشارکتی بین تیمها و افراد و تلاش مؤثر و هدفمند استفاده کنند. او کی آر در کنار دیگر راههای مدیریتی میتواند دید وسیعی به مدیران دهد و به پیشرفتن و جلورفتن شرکتها کمک کند. جان دوئر در این کتاب علاوه بر معرفی این پروتکل از اندی گروو، معاون اول اجرایی شرکت اینتل میگوید و داستان این شرکت را تعریف میکند که چطور سازوکار او کی آر را به کار برد و به پیشرفت رسید.
هیل بیلی یک کتاب خاطرات با رگههایی از مسائل اجتماعی و نقد است. جی. دی. ونس خاطرات خود را از دوران کودکی تا بزرگسالی در این کتاب گنجانده است. او که از یک خانوادهی کارگر سفیدپوست در منطقهی آپالاچیای ایالات متحده است با این کتاب انتقاداتی را به وضعیت نابهسامان اجتماعی این قشر از جامعه و وضعیت اقتصادی آنها مطرح کرده است. ونس با زبان ساده و گیرای خود از خانوادهاش میگوید؛ خانوادهی کارگری که نمادی هستند از دیگر خانوادههای این قشر جامعهی آمریکا. بسیاری از افراد این قشر با این کتاب همذاتپنداری کردند و این نشان میدهد که چقدر مسائل مطرحشده در کتاب واقعی هستند و دیگر خانوادهها نیز آنها را تجربه کردهاند. نابرابریهای اجتماعی، فرهنگی، آموزشی و اقتصادی در قشر کارگران سفیدپوست آمریکا احساس درحاشیهبودن و مهمنبودن را به این مردمان القا کرده است. ونس در این کتاب از مسائل پنهانی پرده برمیدارد و به همین دلیل کتاب هیل بیلی به یکی از مهمترین کتابها در زمینهی مسائل اجتماعی معاصر آمریکا تبدیل شده است.
بخشی از کتاب صوتی هیل بیلی را بشنوید.
هیل بیلی
نویسنده: جی. دی. ونس
گوینده: میلاد فتوحی
انتشارات: نوین کتاب گویا
فرانسیس فوکویاما از نظریهپردازان به نام و تأثیرگذار عصر حاضر است. پیشبینیهای او در حوزهی سیاست بسیار مشهور است و برخی از آنها نیز به واقعیت بدل شدهاند. او در این کتاب این بار به سراغ موضوع هویت در سیاست رفته است؛ موضوعی که شاید از نگاه اهالی سیاست خیلی مطرح و مهم نباشد. فوکویاما اما هویت را مسئلهی مهمی در سیاست میداند. از نگاه او هر حزبی باید به هویت طرفداران خود توجه کند و مسئلهی هویت را در دستور کار خود قرار دهد. گفتنی است که او از نگاه یک طرفدار لیبرال به موضوع نگاه میکند و بر این باور است که لیبرال دموکراسی میتواند برای مسئلهی هویت راه چاره بیابد.
جی. دی. سلینجر از نویسندههای مشهور آمریکایی پس از جنگ جهانی دوم است و ناطور دشت از مشهورترین کتابهای او محسوب میشود. این رمان روح عصیانگرانهای دارد و نقدی است بر جامعهی مدرن آمریکا. هولدن کالفیلد با روحیهی آزاد و عصیانگر خود به دل ماجراها میزند و لحظاتی را خلق میکند که سرتاسر نقد است و نقد. او همه چیز را زیر سؤال میبرد. او در راه کشف دنیای اطرافش هر آنچه را که در نقد همه چیز به ذهنش میرسد بیان میکند و ترسی از ابراز خود ندارد. کالفیلد از آن شخصیتهایی است که به یاد میماند و ذهن مدام به او و کارهایش فکر میکند. او یک نوجوان است اما نوجوانی ویژه. نوجوانی که چشمهایش دنیایی را میبیند که دیگران نمیبینند یا نمیخواهند ببینند. روح بلندپرواز کالفیلد داستانی را خلق میکند که پیچیده و قابل تأمل است. تمام داستان در یک روز اتفاق میفتد اما عمق بسیاری را درون خود جای داده است.
بخشی از کتاب صوتی ناطور دشت را بشنوید.
ناطور دشت
نویسنده: جی. دی. سلینجر
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
لینکلن در برزخ از آن کتابهای متفاوت و خاص است. نوع روایت داستان و موضوعی که جورج ساندرز به آن پرداخته است این کتاب را به اثری متفاوت و البته ارزشمند تبدیل کرده است. سفر جادویی این داستان از جایی شروع میشود که لینکلن شانزدهمین رئیس جمهور آمریکا بر سر مزار پسر ده سالهاش میرود و به مرگ او فکر میکند. داستان در عالم باردو ادامه مییابد یعنی عالمی که روح در میان تناسخ و مرگ قرار گرفته است و به مرگ خود باور ندارد. روح هنوز هم امید دارد که به دنیای خاکی بازگردد و خیال میکند هنوز زنده است و تنها بیمار شده است. داستان با راویان متفاوت پیش میرود و گاهی نویسنده از وقایع تاریخی بهره برده است. داستانی که در عالم باردو و مرگ پیش میرود سؤالات فلسفی، وجودی و اخلاقی بسیاری را برای خواننده ایجاد میکند و باعث میشود مکث کند و به مسائلی که گاهی در روزمرگیهای زندگی گم میشوند فکر کند.
در دورههای متفاوت تاریخ ما همیشه شاهد انواعی از کتابها و داستانها هستیم. داستانها از دل روزگار و ذهنها بیرون میآیند و مسلم است که با تغییر هر نسل داستانها نیز تغییر کنند. داستانها باید پاسخگوی نیازهای زمانه باشند. دورهی حاضر که دورهای پر از اطلاعات است و ریتم زندگی بسیار سریع است کار نویسندگان این عصر بسیار سخت شده است. دیوید فاستر والاس از نسلی است که سبک و سیاق داستاننویسی جدیدی را به ظهور رساندند. کتاب مصاحبههای کوتاه با مردان کریه او یک مجموعه داستان از ماجراهای عجیبی است که در زندگی روزمره اتفاق میافتد. موضوعاتی که میتواند مخاطب امروزه را جذب کنند و در عین حال آنها را با خواندن از زندگی روزمره پیوند دهند. برای مثال داستان فرد افسرده دربارهی وضعیت ذهنی و روانی یک انسان است. موضوعی که شاید تکراری به نظر برسد اما والاس با زبان طنز تلخ خود آن را خواندنی کرده است؛ یا داستان مصاحبههای کوتاه با مردان کریه شامل مجموعه مصاحبههای است که جنبهی تاریک و طنز دارند و مصاحبه با مردانی است که از آنها دربارهی رابطهشان با زنان سؤال میشود. شوخیهای والاس با زندگی در این کتاب این اثر را بسیار خواندنی کرده است.
تفکر سریع و کند از آن کتابهایی است که خواندنش پرده از خطاهای ذهنی برمیدارد. دنیل کانمن در این کتاب تمرکز خود را بر سوگیریهای شهودی گذاشته است. او با بازکردن این مسئله که سیستم شهودی انسان بر تصمیمگیریهای او بیشتر از تجربهها تأثیر میگذارد سعی دارد تا آگاهی خواننده را نسبت به این موضوع افزایش دهد و کمک کند خطاها و اشتباهات در هنگام قضاوت و تصمیمگیری به حداقل برسد.
بخشی از کتاب صوتی تفکر سریع و کند را بشنوید.
تفکر سریع و کند
نویسنده: دنیل کانمن
گوینده: تایماز رضوانی
انتشارات: نشر نوین
دختر تحصیلکرده کتابی است که به دغدغهی آموزش و مسائل اجتماعی میپردازد. کتابی که نظر بیل گیتس را به خود جلب کرد و او در این کتاب کسی را پیدا کرد که در خودآموزی بتواند او را ضربه فنی کند. دختر تحصیلکرده یک خودزندگینامه از تارا وستور است. داستان تارا از جایی شروع میشود که در جایی دور از تمدن و در دل کوههای آیداهو به دنیا میآید؛ یعنی جایی که آموزش رسمی هیچ طرفداری ندارد و تفکرات سنتی بر مردم سیتره دارد. تارا اما دختری پویا و بهدنبال آموختن است. او سنتها را زیر پا میگذارد و مسیر منحصربهفرد خود را میسازد.
بخشی از کتاب صوتی تحصیل کرده را بشنوید.
تحصیل کرده
نویسنده: تارا وستور
گوینده: مینو طوسی
انتشارات: آوانامه
در این یادداشت با کتابهای پیشنهادی بیل گیتس آشنا شدید، اگر میخواهید این کتابها را بخوانید، سری به طاقچه بزنید. فروشگاه کتاب طاقچه پلی است به دنیای بیکران کتابهای الکترونیکی و صوتی؛ جایی که هر داستان، دری به جهانی تازه میگشاید. چه اهل خواندن باشید، چه شنیدن، هر لحظه و هر کجا میتوانید در دنیای کلمات غرق شوید و از لذت بیپایان کتابها بهره ببرید.
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه