نویسنده: ایرج پزشکزاد
انتشارات: فرهنگ معاصر
ایرج پزشکزاد نویسنده و طنزپرداز معاصر ایرانی است که مهارت او در پرداختن به طنز و نوشتن طنازانه شهره عام و خاص است. او پس از گذران دوران مدرسه در ایران، دوره تحصیل دانشگاهی خود را در فرانسه گذرانده بود مدتی در ایران قاضی دادگستری بود و زمانی هم در وزارت امور خارجه مشغول به کار بود.
ایرج پزشکزاد بهواسطه تحصیل در فرانسه زبان فرانسوی را بهطور کامل آموخته و به آن مسلط بود و کمی بعد و بهتدریج با زبانهای آلمانی و انگلیسی نیز آشنا شد. باوجود سابقه کاری و تحصیلات دانشگاهی متفاوتش اما عشق اول و آخر او نوشتن و تنها نوشتن بود و در این امر چنان پیشرفت داشت و چنان آثاری از خود بهجای گذاشت که آن پیشینه کاری چندان در معرفی او کاربردی ندارد. او کار را با نوشتن داستانهای کوتاه آغاز کرد و بهتدریج پیش رفت. در میان آثار او علاوه بر داستانهای کوتاه و بلند چندین اثر تاریخی و چند مورد ترجمه نیز به چشم میخورد.
ازجمله آثار او میتوان به «گویایی از تاریخ»، «حاج مم جعفر در پاریس»، «شهر فرنگ از همه رنگ»، «دایی جان ناپلئون»، «ادب مرد به ز دولت اوست»، «ماشاالله خان در بارگاه هارونالرشید»، «بوبول»، «آسمون ریسمون»، «طنز فاخر سعدی»، «حافظ ناشنیده پند»، «به یاد یار و دیار»، «رستم صولتان»، «خانواده نیکاختر»، «بلیط خانعمو»، «پسر حاجی بابا جان» و «صندوق لعنت» نام برد. از میان همه اینها اما «دایی جان ناپلئون» معروفیت بسیار بیشتری دارد. در میان آثار تاریخی که از او برجایمانده میتوان به «مروری بر واقعهی ۱۵ خرداد ۱۳۴۲»، «مروری در تاریخ انقلاب روسیه»، «مروری در تاریخ انقلاب فرانسه» و «ریشههای اختلاف چین و شوروی» اشاره کرد.
از میان آثار ایرج پزشکزاد دو کتاب «ماشاالله خان در بارگاه هارونالرشید» و «دایی جان ناپلئون» را میتوانید از طاقچه دریافت کنید. همچنین میتوانید کتاب «زندانی کازابلانکا» را به ترجمه او و با صدای «حافظ کاظمزاده» در بخش کتابهای صوتی طاقچه بیابید.
این رمان طنز مشهورترین و بهزعم برخی از منتقدین، بهترین کتاب ایرج پزشکزاد است که نخستین بار در سال ۱۳۴۹ روانهی کتابفروشیها شد. ماجراهای اصلی «دایی جان ناپلئون» در دوران پهلوی اتفاق میافتند و دورنمایی از زندگی مردم را در این دوره نشان میدهند. طنّازیهای شیرین نویسنده و قلم توانای او در خلق شخصیتهای این کتاب، عامل اصلی موفقیت و محبوبیت دایی جان ناپلئون بوده است.
و اما ماجرای کتاب! کل داستان حول محور پسر نوجوانی میچرخد که ازقضا عاشق دخترداییاش، لیلا، شده است. این پسر عاشقپیشه که آرزویی جز رسیدن به لیلا ندارد، با مشکلات و مخالفتهای خانوادگی و دخالتهای داییاش مواجه میشود. در این رمان خواندنی، شخصیتهای دیگری نیز حضور دارند که اگرچه نقششان فرعی است اما بر جذابیت و کشش کتاب افزودهاند. «مش قاسم» بهعنوان خدمتکار خانه و «اسدالله میرزا»، مرد خوشمشربی که اتفاقاً علاقهی عجیبی به معاشرت با زنان دارد، دو شخصیت اثرگذار این رمان هستند که حتماً توجه شما را به خود جلب خواهند کرد.
دایی جان ناپلئون مملو از اصطلاحات عامیانه است و گوشهای از باورهای طبقهی متوسطه جامعه را نشان میدهد. در این رمان، نشانههایی از انتقادات سیاسی و اجتماعی نویسنده نیز دیده میشود؛ بدون آنکه از حلاوت و درونمایهی عاشقانهی آن بکاهد.
این کتاب بعد از انتشار، بهسرعت توجه مخاطبان فارسیزبان را به خود جلب کرد. در سال ۱۳۳۵، ناصر تقوایی براساس دایی جان ناپلئون، سریالی تلویزیونی را ساخت که بیش از کتاب توانست مردم را به خود علاقهمند کند. اگرچه سالها از انتشار این رمان میگذرد، همچنان پرطرفدارترین کتاب پزشکزاد و یکی از پرطرفدارترین رمانهای ایرانی به شمار میآید.
پیشنهاد میکنیم اگر کتاب دایی جان ناپلئون را خواندهاید و یا سریال آن را دیدهاید، و یا حتی به موضوعات تاریخی علاقه دارید، دیدن ویدیوکست رادیو نیست با موضوع «خانه اتحادیه» را از دست ندهید. در این اپیزود تیم رادیو نیست سراغ لوکیشن سریال دایی جان ناپلئون رفتند و درباره ماجراهای آن صحبت میکنند و تصاویر بکر و دسته اولی را به نمایش میگذارند. برای دیدن این ویدیو ابتدا فیلتر شکن را روشن کنید و سپس وارد لینک زیر در یوتیوب شوید:
«ماشاءالله خان در بارگاه هارونالرشید» (۱۳۳۷) رمانی است اجتماعی و انتقادی که با زبانی طنز، مسائل فرهنگی و سیاسی را نقد میکند. پزشکزاد در این کتاب هم بهعنوان نویسندهای طنزپرداز و دغدغهمند ظاهر میشود تا رسالت اجتماعی و فرهنگی خود را با ابزار ادبیات بهجا بیاورد.
ماجرای این کتاب در مورد فردی سادهلوح است که در تهران دوران معاصر زندگی میکند اما طی اتفاقات عجیبی سر از دوران خلافت هارونالرشید درمیآورد. در حقیقت، ایرج پزشکزاد این تغییر زمانی را دستاویزی قرار میدهد تا استبداد و حاکمان مستبد را مورد انتقاد و هجو قرار بدهد. همچنین نشان میدهد که در حوزهی سیاست، چه در زمان معاصر و چه در دوران گذشته، تملق و فریبکاری حرف اول را میزند و با استفاده از همین دو ابزار، هر نالایقی میتواند بر مسند قدرت تکیه بزند.
ماشاءالله که در دوران معاصر فردی بیدستوپا بوده، اکنون در دربار هارونالرشید میتواند با زرنگی و شانس، موقعیت مناسبی برای خود دستوپا کند. او در حقیقت، شخصیتی عامی و پرمدعاست که نمیتواند در زندگی روزمره گلیم خود را از آب بکشد اما وقتی وارد بازیهای سیاسی و درباری میشود، هم بخت با او یار است و هم عملکرد بهتری دارد. گفتنی است در این رمان، شخصیتهای واقعی تاریخی، مانند «جعفر برمکی» و «زبیده»، همسر هارون، نیز حضور دارند اما نویسنده با چاشنی خیال و طنز، چهرهی تازهای از آنها را به مخاطبان نشان میدهد. در عین حال، نقش پررنگ چاپلوسی، عوامفریبی، جاهطلبی و ریاکاری را در دنیای سیاست روشن میکند.
در آخر باید به این نکته اشاره کنیم که ماشاءاللهخان در بارگاه هارونالرشید هم لبهایتان را به خنده باز میکند و هم ذهنتان را به تفکر وامیدارد. همچنین با مطالعهی آن در واقع، با یکی از آثار شاخص ادبیات طنز ایران آشنا خواهید شد.
این کتاب در مرداد ۱۳۹۹ بعد از ۴۰ سال به صورت قانونی و با پرداخت حق کپی رایت به نویسنده منتشر شد.
بخشی از کتاب صوتی ماشالله خان در بارگاه هارونالرشید را بشنوید.
ماشالله خان در بارگاه هارونالرشید
نویسنده: ایرج پزشکزاد
گوینده: ایوب آقاخانی
انتشارات: واوخوان
چند سالی میشود که نام رمان «دزیره» (۱۹۵۱) سر زبانها افتاده و بسیاری از مخاطبان فارسیزبان آن را در اولویت مطالعاتی خود قرار دادهاند. البته پزشکزاد این کتاب را سالها پیش به فارسی ترجمه کرده و با برگردان روان و شیوایی که از آن به دست داده، کتابخوانهای بسیاری را مجذوب این رمان دوجلدی کرده است.
«آن ماری سلینکو» این رمان تاریخی را در مورد زندگی «دزیره کلاری»، نامزد ناپلئون بناپارت و ملکهی سوئد، نوشته است. دزیره دختر یک تاجر ابریشم بوده که در جوانی با ناپلئون بناپارت آشنا شده و نامزد او میشود. مدتی بعد ناپلئون به او خیانت میکند و با فرد دیگری به نام ژوزفین ازدواج میکند. دزیره، دلشکسته از این اتفاق، به همسری ژنرالی درمیآید که بعدها پادشاه سوئد میشود. نویسنده ماجراهای این کتاب را در قالب خاطرات شخصی دزیره نگاشته و از این طریق، یکی از دوران پرتلاطم تاریخ اروپا را از نگاه این بانو به تصویر کشیده است.
درونمایهی اصلی این اثر عشق است اما بخشهای گستردهای از آن به بازگویی دسیسههای سیاسی، جنگها و مسائلی از این دست اشاره دارد. پزشکزاد در برگردان این کتاب بسیار امانتدار بوده و کوشیده است تا در عین دقت، آن را بهطوری که برای فارسیزبانان ملموس باشد، ترجمه کند. ترجمهی این رمان آنچنان روان است که مخاطب ممکن است تصور کند کتاب از ابتدا به زبان فارسی نوشته شده است!
کتاب دزیره یکی از محبوبترین کتابهای ترجمهشده است و نباید از یاد برد که ترجمهی پزشکزاد نقش مهمی در محبوبیت این اثر بازی کرده است.
بخشی از کتاب صوتی دزیره (مجموعه دوجلدی) را بشنوید.
دزیره (مجموعه دوجلدی)
نویسنده: آنماری سلینکو
گوینده: بهناز بستاندوست
انتشارات: انتشارات ماه آوا
پزشکزاد با انتشار کتاب «حافظ ناشنیده پند» به دوستدارانش نشان داد که نهتنها در ادبیات معاصر، که در ادبیات کلاسیک هم دستی بر آتش دارد. نویسنده در این کتاب، نگاه و قلم طنز خود را حفظ کرده و در تلاش بوده تا با نگاهی انتقادی، نگفتههای شعرهای حافظ را برای مخاطبانش شرح بدهد. در واقع، پزشکزاد در خلال شعرهای حافظ، مسائل تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ایران را کندوکاو کرده و آنها را مورد نقد قرار داده است.
قرار دادن «حافظ ناشنیدهپند» بهعنوان نام کتاب ممکن است در ابتدا کمی عجیب به نظر برسد. گویا نویسنده از این طریق، کنایهای به «پندناپذیری» اندیشمندان و مردم دارد و بی توجهی آنها را به سخنان و پندها بزرگانی چون حافظ نشان میدهد.
اگر اهل حافظخوانی باشید حتماً بارها با مفاهیم «ریا»، «ظلم»، «عشق»، «آزادی» و…. در شعرهای او مواجه شدهاید. پزشکزاد اتفاقاً به سراغ همین مفاهیم رفته است و بهنحوی آنها را با جریانهای اجتماعی و سیاسی معاصر پیوند زده است. او به این شکل، مقایسهای از دوران کنونی و دوران حیات حافظ ارائه کرده است. همچنین یادآور شده است که فساد اجتماعی دوران حافظ در دوران کنونی هم حضور دارد و گویا از دوران حافظ تاکنون، فکری به حال معضلات اجتماعی و حل آنها نشده است. شاید بهتر باشد این بار برای ریشهکن کردن مشکلات دیرپای جامعه و فرهنگمان، دیوان حافظ را با دقت بیشتری ورق بزنیم و پندهایش را به گوش جان بشنویم.
اگر از هواداران ادبیات طنز هستید، گوشهچشمی به ادبیات کلاسیک ایران دارید و مشتاق خواندن آثار انتقادی هم هستید، توصیه میکنیم در اولین فرصت، سری به کتاب «حافظ ناشنیدهپند» بزنید.
بخشی از کتاب صوتی حافظ ناشنیده پند را بشنوید.
حافظ ناشنیده پند
نویسنده: ایرج پزشکزاد
گوینده: آرمان سلطان زاده
انتشارات: آوانامه
«زندانی کازابلانکا» رمانی عاشقانه از «موریس دوکبرا» است که با ترجمهی بینظیر ایرج بزشکزاد در اختیار مخاطبان فارسیزبان قرار گرفته است. «مادام لیدیا»، بانویی انگلیسیتبار، قهرمان اصلی کتاب است که در محلهای ممنوعی زندگی میکند. البته او خودش را درگیر آدابورسوم خاص این منطقه نمیکند و خود را با محدودیتهای این منطقه وفق نمیدهد. بعدها به همین خاطر سوءظن همسایهها و اطرافیانش را برمیانگیزد با مشکلات بزرگی مواجه میشود؛ تا جایی که پایش به زندان هم باز میشود!
قهرمان این کتاب در واقع، سمبلی از تمامی افرادی است که پا را از حدومرزهای تعیینشده فراتر میگذارند و میخواهند متفاوت با آنچه از آنها انتظار میرود، زندگی کنند. هرچند در این راه ممکن است مورد سوءظن اطرافیان قرار بگیرند و حتی مقامات رسمی هم آنها را به سبب گناه ناکرده روانهی زندان کنند.
این کتاب از ماجرایی گیرا و جذاب برخوردار است. در عین حال، برگردان فارسی آن که خبر از مهارت بالای مترجمش میدهد، بر جذابیت و گیرایی آن افزوده است. کتابخوانهای فارسیزبان از مطالعهی این اثر دوچندان لذت میبرند: هم یکی از آثار شاخص ادبیات فرانسه را میشناسند و هم شیفتهی ترجمهی استوار و منسجم آن میشوند.
بخشی از کتاب صوتی زندانی کازابلانکا را بشنوید.
زندانی کازابلانکا
نویسنده: موریس دوکبرا
گوینده: حافظ کاظمزاده
انتشارات: نوین کتاب گویا
در این رمانِ پزشکزاد، باز هم قرار است با طنز ظریف او و نقدهای برّندهاش مواجه شویم. کتابی که تقابل میان دنیای شرق و غرب را از نگاه شخصیت اصلیاش، «حاج مم جعفر»، نشان میدهد. او فردی سنتی و تاجری است که طی اتفاقاتی غیرمنتظره راهی دیار غرب، یعنی پاریس میشود. حاج مم جعفر که تا پیش از این فردی سنتگرا بوده، در طول مواجهه با فرهنگ غربی، درگیر چالشهای عمدهای میشود. خواندن شرح این چالشها با قلم توانمند پزشکزاد، بینهایت دلنشین و جذاب خواهد بود.
نه فقط دنیای شرق و غرب، بلکه سنت و مدرنیته هم در این کتاب روبهروی هم قرار میگیرند تا مخاطب تقابل آنها را بهخوبی درک کند. نثر روان کتاب، دیالوگهای بهیادماندنی آن و شخصیتپردازیهای دقیق نویسنده، موجب محبوبیت و توفیق این کتاب بین ایرانیان شدهاند. اگرچه دیگر مواجههش شرق و غرب برای مردم امروزی تازگی ندارد اما این موضوع باعث نمیشود از خواندن کتاب «حاج مم جعفر در پاریس» (۱۳۳۳) لذت نبرید و به فکر فرو نروید.
شاید با وجود کتابهای «دایی جان ناپلئون» و «ماشاءالله خان در بارگاه هارونالرشید»، کمتر کسی به سراغ کتاب «حاج مم جعفر در پاریس» برود. بااینحال، به شما اطمینان میدهیم که اگر دو کتاب قبلی پزشکزاد را پسندهاید، بیشک مجذوب اینیکی هم خواهد شد.
برای خواندن کتابهای ایرج پزشکزاد، میتوان سفری جذاب و منطقی را در دنیای آثار او تجربه کرد. اگر میخواهید با قلم و سبک او آشنا شوید و به تدریج به عمق نوشتههایش برسید، پیشنهاد میکنم این ترتیب را دنبال کنید:
۱- دایی جان ناپلئون
۲- ماشاءاللهخان در بارگاه هارونالرشید
۳- زندانی کازابلانکا
۴- دزیره (جلد اول)
۵- حافظ ناشنیدهپند
۶- حاج مم جعفر در پاریس
دایی جان ناپلئون بهترین نقطهی شروع برای آشنایی با سبک پزشکزاد است. طنز شیرین، روایت جذاب و شخصیتهای بهیادماندنی این کتاب، خواننده را به دنیای پزشکزاد وارد میکند. این اثر نمایی از زندگی ایرانی در دوران پهلوی ارائه میدهد و از محبوبترین رمانهای طنز فارسی است.
ماشاءاللهخان در بارگاه هارونالرشید مرحلهی بعدی است، زیرا طنز و هجو تاریخی را با تخیل ترکیب میکند و نشان میدهد پزشکزاد چطور از تاریخ برای خلق موقعیتهای طنزآمیز استفاده میکند. اگر از فضای طنز دایی جان ناپلئون لذت بردهاید، این کتاب هم شما را مجذوب خواهد کرد.
زندانی کازابلانکا انتخاب بعدی است، زیرا حال و هوای متفاوتی دارد. این کتاب، علاوه بر داستانی جذاب، به دنیای سیاست و جاسوسی نزدیک میشود. در حالی که همچنان ردپای طنز پزشکزاد را دارد، اما فضای آن کمی جدیتر از آثار قبلی است.
دزیره (جلد اول) تغییری در فضای کتابها ایجاد میکند. پس از چند اثر طنز، حالا میتوانید با قلم پزشکزاد وارد دنیای عاشقانه و تاریخی شوید. این رمان، روایتی از عشق، سیاست و تاریخ است و نشان میدهد که پزشکزاد چقدر در پرداخت داستانهای احساسی نیز مهارت دارد.
حافظ ناشنیدهپند کتابی تأملبرانگیز است که پس از داستانهای طنز و عاشقانه، فرصتی برای تفکر بیشتر فراهم میکند. پزشکزاد در این اثر، با زبانی شیرین و نگاهی انتقادی، اندیشههای حافظ را بررسی میکند و دیدگاههای جالبی ارائه میدهد.
حاج مم جعفر در پاریس بهترین گزینه برای پایان این مسیر است. این کتاب، هم طنز دارد و هم نگاهی به سیاست و اجتماع، و به نوعی حلقهی پایانی آشنایی با پزشکزاد است. خواندن این اثر پس از کتابهای قبلی، درک کاملی از قلم، تفکر و سبک نویسندگی او ارائه میدهد.
در مجموع، ایرج پزشکزاد یکی از برجستهترین نویسندگان و طنزپردازان معاصر ایران است که با قلم توانمند و نگاه تیزبین خود به تحلیل و نقد اجتماعی، آثار ماندگاری از خود بهجا گذاشته است. از جمله مهمترین و محبوبترین آثار او میتوان به رمان مشهور «دایی جان ناپلئون» اشاره کرد که بهواسطه طنز شیرین، شخصیتهای جذاب و انتقادات اجتماعیاش به یکی از محبوبترین رمانهای ایرانی تبدیل شده است. همچنین دیگر آثار تاریخی و داستانی او نیز نمایانگر تسلط او بر نگارش و توانایی در خلق دنیای داستانی غنی و قابل تأمل است.
پزشکزاد با آثارش نه تنها در عرصه ادب فارسی، بلکه در فرهنگ عامه نیز جایگاه ویژهای پیدا کرده است. از آنجا که نوشتههای او همچنان مورد توجه مخاطبان قرار دارد، بیشک میتوان گفت که او بهعنوان یکی از تاثیرگذارترین نویسندگان معاصر ایرانی در تاریخ ادبیات فارسی شناخته میشود.
کتابها دریچهای به جهانهای تازهاند و طاقچه این دریچه را همیشه برای شما باز نگه میدارد. با چند کلیک ساده در فروشگاه کتاب طاقچه میتوانید به دنیای قصهها، دانش و ماجراجویی قدم بگذارید. کتابخانهای همیشه در دسترس، برای لحظاتی که میخواهید غرق در کلمات شوید!
پینوشت: بخشی از یادداشتی که مطالعه کردید، به قلم بنوشه فرهت، نویسندهی بلاگ طاقچه بود.
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه