ملت عشق
نویسنده: الیف شافاک
مترجم: ارسلان فصیحی
انتشارات: گروه انتشاراتی ققنوس
مولانا جلالالدین محمد بلخی؛ زمانی که این نام را میشنویم به دلیل وجود نام پر رنگ او در بخشی از عقبهی فرهنگی و ادبیمان، به خودمان میبالیم و احساس غرور میکنیم. با این حال چند نفر از ما به درستی در احوالات مولانا کنکاش کردهایم و او را میشناسیم؟ ما از دوران مدرسه، جسته و گریخته با داستان شمس و مولانا آشنا شدهایم ولی آنطور که باید و شاید با حواشی پیرامونی زندگی مولانا از بدو تولد تا پس از مرگ، چندان آشنا نیستیم. وقایع تاریخی دوران زندگی مولانا، اندیشه و فلسفهی او، زندگی شخصیاش، دیدارش با شمس، شاگردانش و…، همهوهمه در خلق آثار بزرگی همچون «مثنوی معنوی»، «فیه ما فیه»، «دیوان شمس»، «مجالس سبعه» و غیره تاثیرگذار بودهاند. به همین منظور ما در این یادداشت از وبلاگ طاقچه چند کتاب دربارهی مولانا را معرفی خواهیم کرد تا بتوانیم اطلاعات خوبی دربارهی او کسب کنیم.
ملت عشق
نویسنده: الیف شافاک
مترجم: ارسلان فصیحی
انتشارات: گروه انتشاراتی ققنوس
اگر کسی خود را خواننده یا شنوندهی حرفهای رمانهای امروزی میداند قطعا نام رمان «ملت عشق» الیف شافاک را شنیده است. کتابی که روایتی دوگانه و موازی از قرن هفتم هجری در قونیه و قرن بیستویکم میلادی در آمریکا را پی میگیرد. روایتی که از سویی مواجههی شمس و مولانا و چهل قانون عشقِ شمس به مولانا و از سویی دیگر ماجرای آشنایی اللا روبینشتاین زنی چهل ساله که درگیر روزمرگیهای زندگی است؛ با چهل قانون عشق شمس و مولانا را روایت میکند. فرم روایت در این کتاب بهگونهای است که ابتدا دو داستان به صورت موازی حرکت میکنند اما پس از چند بخش، دو روایت در هم تنیده گشته و با هم تلاقی میکنند. شافاک در این رمان بنیان عشق عرفانی از دید شمس را برای باورپذیر کردن با روایتی که از اللا در قرن بیستویکم میآورد، تلفیق میکند. همین مورد باعث خواندنیتر شدن این کتاب شده است. شافاک با نوشتن این اثر یکی از رکوردداران فروش و ترجمهی رمان در تاریخ معاصر ترکیه و جهان شده است؛ تا جایی که نسخهی چاپی کتاب به بیش از 30 زبان زندهی دنیا ترجمه شده است. همچنین بیش از 200 نسخهی صوتی منحصربهفرد از این کتاب به دلیل جذابیت گفتاری و سیالیت زمانیاش روانهی بازار کتابهای صوتی شده است.
ملت عشق تاکنون با عناوین متعددی در بازار نشر ایران، ارائه شده است. اولین ترجمهی این کتاب با نام «چهل بایست عشق» توسط نشر فرایاز و مترجمی جمیله فاضل در سال ۱۳۹۵ روانه بازار شد. سپس در سالهای مختلف با عناوین متفاوت توسط مترجمان و ناشران مختلف نیز منتشر شده است. از جمله ترجمههای خوب این کتاب میتوان به «ملت عشق» ترجمهی ارسلان فصیحی (انتشارات ققنوس) و غزال پارسا (انتشارات تحول) اشاره کرد. «چهل قانون عشق (ملت عشق)» ترجمهی راضیه عبدلی (نشر روزگار) نیز از جمله ترجمههای خوب کتاب شافاک در بازار است.
عناوین و ترجمههای ذکر شده را میتوانید در سایت و اپلیکیشن طاقچه دریافت نموده و از خواندن این کتاب از شافاک لذت ببرید.
بخشی از کتاب صوتی ملت عشق (اجرای جدید) را بشنوید.
ملت عشق (اجرای جدید)
نویسنده: الیف شافاک
گوینده: شیما درخشش
انتشارات: آوانامه
به دنبال مولانا
نویسنده: ماهرخ دبیری
انتشارات: گروه انتشاراتی ققنوس
هر وقت شروع به خواندن یا شنیدن اشعار مولانا میکنیم، سرمست از درک این اشعار، با خود میگوییم مولانا که بوده است؟ حوادثی که در دوران مولانا به وقوع پیوسته است، کدامها بودهاند؟ یا مولانا به چشم خود چه دیده است که توانسته گنجهای عظیمی را به یادگار بگذارد؟ اگر شما هم در پی یافتن پاسخ چنین سؤالاتی هستید، حتما کتاب «به دنبال مولانا» اثر ماهرخ دبیری را بخوانید. این کتاب از آن دست کتابهایی است که تاریخ را به صورت داستان به خواننده ارائه میدهد. تاریخی که مولانا در آن زیست میکرده، تاریخی که بسیار مهم در شکلگیری شخصیت وی و اندیشههای اوست. دبیری به زیبایی، این تاریخ را به جای گزارش وقایع صرف، تبدیل به داستانکهای کوتاه و بلندی کرده است که مخاطب با خواندن آن، میتواند وقایع همعصر با زندگی مولانا را دریابد. شاید هر کسی حوصلهی خواندن تاریخ را در خود نبیند اما دبیری با تمهیدی که در این کتاب اندیشیده است، علاقهمندان به داستان را با خود همراه میکند تا روایت تاریخی دورانِ زندگی مولانا را به آنها از طریق داستانگویی، ارائه دهد. نزدیک شدن به خواننده با تکیه بر ادبیات بیتکلف و سادهی داستانی ویژگی شنیدنی و منحصربهفرد این اثر است. این کتاب در سال 1393 با کمک انتشارات ققنوس منتشر گردید.
نکتهی مهم در کتاب دبیری شیوهی داستانگویی آن است، بهنحوی که در بسیاری از مواقع این کتاب در ردهی سنی کودک و نوجوان قرار گرفته است. با این حال اگر شما هم میخواهید بدون تکلف و سختی تاریخِ دورانِ زندگی مولانا را بدانید، پیشنهاد میکنیم این کتاب را بخوانید.
نسخههای الکترونیکی و صوتی «به دنبال مولانا» را میتوانید از سایت و اپلیکیشن طاقچه دریافت نموده و بشنوید.
بخشی از کتاب صوتی به دنبال مولانا را بشنوید.
به دنبال مولانا
نویسنده: ماهرخ دبیری
گوینده: آرمان سلطانزاده
انتشارات: آوانامه
عارف جان سوخته
نویسنده: نهال تجدد
مترجم: مهستی بحرینی
انتشارات: انتشارات نیلوفر
تاکنون کتابهای گوناگونی پیرامون زندگی، اندیشهها و حالات عرفانی مولانا نوشته شدهاند، اما آن چیزی که «عارف جانسوخته» نوشتهی نهال تجدد را از دیگر آثار متمایز میکند، نگاه زمینی و انسانی وی نسبت به مولانا است. بسیاری از افراد وقتی نام مولانا را میشنوند، گمان میبرند وی بهواسطهی عشق آتشین و عرفانیاش به شمس، شخصیتی بهغایت اسطورهای و آسمانی دارد ولی تجدد در این کتاب تلاش میکند هم شخصیت عرفانی مولانا را نشان دهد و هم اینکه با روایت داستان زندگی مولانا از اخلاق خوب و بد وی که شبیه انسانهای عادی است، سخن بگوید. از ویژگیهای دیگر اثر بیان عشق مابین مولانا و شمس از نگاه دیگران است. او با بررسی نوشتههای باقیمانده از آن زمان بهخصوص دستنوشتههای حسامالدین چلبی که یکی از شاگردان مولانا بوده، این عشق را بازگو میکند.
نویسنده کتاب «رومی: آتش عشق» -که در ترجمهی فارسی به عارف جانسوخته تغییر نام داده است- را در سال ۲۰۰۸ میلادی و پس از پژوهشهای فراوان نسبت به زندگی و روابط مولانا با افراد مختلف بهخصوص شمس، منتشر کرد. این اثر با ترجمهی مهستی بحرینی در سال ۱۳۸۶ توسط انتشارات نیلوفر در دسترس مخاطبان قرار گرفت. این کتاب تاکنون حدود یازدهبار تجدید چاپ شده است. خواندن این اثر برای آنهایی که دنبال نگاه متفاوتی نسبت به شخصیت مولانا هستند، به شدت توصیه میشود.
پله پله تا ملاقات خدا
نویسنده: عبدالحسین زرین کوب
انتشارات: انتشارات علمی
پس از گذشت سالها از انتشار «پله پله تا ملاقات خدا» اثر عبدالحسین زرینکوب، این اثر همچنان جزو مطرحترین و مهمترین آثاری است که در زمینهی زندگی و بیان اندیشههای مولانا به نگارش درآمده است. اثر وزین و بسیار آموزندهی دکتر زرینکوب، زندگی مولانا را از تولد تا پس از مرگ، شرح داده است. در جای جایِ این کتاب رد و نشانی از پژوهش و ارجاع به آثار پیشین دیده میشود. همین مورد باعث غنای هرچه بیشتر این اثر ادبی شده است. دکتر زرینکوب، در این اثر آرامآرام به شخصیت مولانا نزدیک میشود و او را به عنوان شخصی ناظر، دنبال میکند. این ویژگی باعث شده است که مخاطب، به تدریج اتفاقات پیرامونی تصوف، عشق عرفانی مولانا به شمس، رابطهی مولانا با شاگردان و فرزندش را درک کند. نثر گیرا و پرجاذبهی دکتر در بیان زندگی و مولانا باعث شده است که در نزدیک به سه دهه از گذشت چاپ ابتدایی این کتاب، همچنان این اثر خوانده شود. اولین چاپ کتاب در سال 1370 توسط انتشارات علمی صورت گرفت. این کتاب تاکنون بیش از 44 بار تجدید چاپ شده است و استقبال از آن همچنان ادامه دارد. خواندن این کتاب برای کسانی که علاقهمند به مولانا و آثارش هستند و میخواهند شخصیت و زندگی مولانا را واکاوی کنند، واجب است.
کیمیاخاتون
نویسنده: سعیده قدس
انتشارات: نشر چشمه
زمانی که مولانا شیفتهی شمس و درگیر عشق اوست، کیمیا خاتون دخترخواندهاش را به ازدواج شمس درمیآورد. ازدواج نامتعارف دختری 15 ساله با پیرمردی 60 ساله، بستر اصلی داستانِ «کیمیا خاتون» اثر سعیده قدس است. این کتاب شخصیتِ دیگری از شمس و مولانا را به خواننده ارائه میکند که بیشتر متکی بر پایههای داستانی این رمان هستند. بنابراین براساس ادلههای حقیقی و تاریخی نمیتوان این اثر را تحلیل نمود. بهتر است زمانی که خوانندهی اثر قدس میشوید به این توجه کنید که این اثر، یک رمان است و نویسنده الزامی به وفاداری به خصوصیات شخصیتهای تاریخی نداشته است. همین خصیصهای که ذکر شد، کتاب را در جایگاه جدیدی برای مخاطب قرار میدهد. عشق نافرجام پسر کوچک مولانا به کیمیا خاتون، ازدواج اجباری کیمیا خاتون با شمس و در نهایت مرگ کیمیا بر اثر خشونتهایی که شمس بر وی روا میدارد، پایههای اصلی این رمان را تشکیل میدهند.
کتاب اولینبار در سال ۱۳۸۵ توسط نشر چشمه روانهی بازار گردید و به سرعت مورد استقبال خوانندگان قرار گرفت و به چاپ مجدد رسید. نگاه زنانه و جدیدی که نویسنده در این کتاب از آن برای همراهی مخاطب استفاده کرده است، باعث خواندنیتر شدن کتاب و استقبال زیاد از آن شده است؛ بهنحوی که این اثر تاکنون بیش از ۵۴ بار تجدید چاپ شده است.
این کتاب متفاوت دربارهی شمس و مولانا را میتوانید از سایت و اپلیکیشن طاقچه دریافت نمایید.
بخشی از کتاب صوتی کیمیا خاتون را بشنوید.
کیمیا خاتون
نویسنده: سعیده قدس
گوینده: پروین محمدیان
انتشارات: آوانامه
رومی (جلال الدین محمد)
نویسنده: بهمن شکوهی
انتشارات: انتشارات نگاه
یکبار دیگر، نگاه به زندگی مولانا و اندیشههایش در کتابی نمود یافته است. کتاب «رومی» اثر بهمن شکوهی به جای اینکه صرفا سیر وقایع زندگی مولانا را دنبال کند، متکی به اندیشه و فلسفهی اوست. این کتاب با نام اصلی «جلالالدین محمد رومی» به مانند دیگر آثاری که ذکر شد، زندگی مولانا را از بدو تولد و کودکی تا دوران کهنسالی و در نهایت مرگ وی، پوشش میدهد.
نسخهی صوتی این کتاب که دربارهی دوران کودکی مولاناست، به عنوان یک اثر نمایشی روانهی بازار نشر صوتی گردیده است. کارگردانی این اثر نمایشی به عهدهی عادل چروی بوده است. گویندهی اصلی «رومی» مهرداد لدنی است.
شنیدن داستانِ زندگی مولانا به صورت یک اثر نمایشی مشابه با نمایشهای رادیویی، تجربهای جالب و دلنشین برای شنوندگان خواهد بود. کتاب صوتی «رومی» را میتوانید از سایت و اپلیکیشن طاقچه دریافت نمایید.
بخشی از کتاب صوتی رومی (قسمت اول) را بشنوید.
رومی (قسمت اول)
نویسنده: بهمن شکوهی
گوینده: مهراد لدنی
انتشارات: انتشارات نگاه
پادکستها، به دلیل اپیزودیک بودن، نیاز به این ندارند که شما حتما آنها را از قسمت اول بشنوید. مثال بارز این موضوع را میتوان در پادکست اینترنتی رادیو نو جستجو کرد. رادیو نو، با محوریتِ تاریخ، ادبیات، هنر و انسان در هر اپیزود سراغِ یک اثر برجستهی ادبی یا اتفاق برجستهی ادبی میرود. قسمت سوم این پادکست اینترنتی با نام «شمس مولانا»، با استفاده از ادبیات، موسیقی، ارجاعات تاریخی و معرفی کتاب دربارهی مولانا، ارتباط شمس و مولانا را برای شنوندگان بیش از پیش ملموس کرده است. ناگفته نماند که در کتاب نیز اشاراتی اجمالی به زندگینامهی مولانا میشود و پس از آن است که رابطهی شمس و مولانا برای شنوندگان بازگو میگردد. متنی که محمد شریفی در مقام نویسنده برای این قسمت نوشته است، توسط مانی پارسا و علیرضا آبیز نسخهپردازی گردیده است. این قسمت از پادکست با صدای نگین کیانفر توسط نشر نو عرضه شده است.
قسمت ۶۳ دقیقهای «شمس مولانا» از پادکست اینترنتی رادیو نو در سایت و اپلیکیشن طاقچه موجود است.
کلام آخر
خیلی از زمانها، ما آثاری از ادیبان، شاعران، نویسندگان و هنرمندان را از نظر میگذرانیم بیآنکه متوجه اتفاقات پیرامونی بهوجودآورندهی آن آثار باشیم. مطالعهی احوالات شخصی، تاریخ دوران زندگی، آشنایی با فلسفهی فکری، زندگی شخصی و… هر ادیب، شاعر، نویسنده و هنرمندی میتواند ما را در درک و دریافت آثار او یاری رساند. مولانا از بزرگترین شاعران و عارفان تاریخ ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. ما اگر با بافت پیرامونی آثار وی بیشتر آشنا شویم به کُنهِ پیام و مطلب آثارش دست خواهیم یافت. در این یادداشت سعی کردیم بخشی از کتابهایی که دربارهی مولانا نوشته شدهاند، معرفی و مرور شود. بهتر است این یادداشت را با این عبارت تمام کنیم: “مولانا بخوانیم…”
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه