توران میرهادی استاد برجسته آموزش و پرورش
نویسنده: شهرداد میرزایی
انتشارات: نوین کتاب گویا
اگر نگاهی به تاریخ ایران معاصر بیندازیم، چهرههای مشهور و محبوبی را میبینیم که در اعتلا و سرافرازی ایران نقش داشتهاند. هرکدام از این افراد با موفقیت و درخشیدن در رشته خودشان توانستند موجب افتخار ایران شوند و علاوه بر این زندگی پرباری داشته باشند. زندگی که سراسر آن، پر از یادگیری باشد. دانستن اینکه این افراد، در زندگیشان چه کردهاند و از چه پیشینهای قدم به دنیا گذاشتهاند، جذاب است. همین جذابیت ما را بر آن داشت تا نگاهی به تعدادی از کتاب های زندگینامه های افراد موفق ایرانی بیندازیم. قبل از اینکه برویم سراغ اصل مطلب، پیشنهاد میکنیم در کنار این نوشته، دو یادداشت دیگر را هم بخوانید:
توران میرهادی استاد برجسته آموزش و پرورش
نویسنده: شهرداد میرزایی
انتشارات: نوین کتاب گویا
اگر به ادبیات کودک علاقه دارید، یا درباره بهترین کتابهایی که برای کودکان منتشر میشود، میدانید، احتمالا گذرتان به شورای کتاب کودک افتاده است. ساختمانی قدیمی در خیابان انقلاب که محفلی برای دوستداران و فعالان ادبیات کودک است. توران میرهادی، که در سال ۱۳۴۱ شورای کتاب کودک را بنیان گذاشت از فعالان برجسته در زمینه ادبیات کودک و همچنین از استادان بینظیر در حوزه آموزش و پرورش بود.
او در تمام طول زندگیاش، مصداقی بارز برای این شعار بود: غم بزرگ را تبدیل کنید به کار بزرگ. او همواره در تلاش بود تا غمهای بزرگش را به کارهای بزرگ و به یادماندنی تبدیل کند. از تاسیس مدرسه فرهاد گرفته تا شورای کتاب کودک و تالیف و انتشار فرهنگنامه کودکان و نوجوانان. اگر دوست دارید درباره زندگی پر فراز و نشیب این بانوی تاثیرگذار ایرانی بدانید، کتاب صوتی توران میرهادی انتخابی عالی برای شما است. مستند توران خانم که ساخته رخشان بنیاعتماد و مجتبی میرتهماسب است هم یک منبع عالی برای آشنایی با زندگی و فعالیتهای توران خانم است.
عباس کیارستمی
نویسنده: مهرناز سعیدوفا
مترجم: یحیی نطنزی
انتشارات: نشر چشمه
عباس کیارستمی یکی از فیلمسازان مطرح ایرانی است. کسی که کارهایش در سطح بینالمللی بررسی میشوند و سبک و زبان خاص خودش را دارد. تاثیر سبک او بر آثار پس از خودش به شدت مشهود است و بسیاری از نویسندگان ایرانی و خارجی را برآن داشته تا درباره او و کارهایش بنویسند. اما این کتاب که حاصل کار جاناتان رزنباوم و مهرناز سعیدوفا است، در نوع خود بینظیر است چراکه علاوه بر داشتن مقالاتی جذاب و خواندنی درباره زندگی و آثار کیارستمی و بررسی و نقد این مقالات، گفتگوهایی با خود عباس کیارستمی هم دارد. کتابی جامع و کامل که یکی از مهمترین شخصیتهای تاریخ و هنر معاصر را به ما میشناساند.
در جستجوی صبح؛ جلد اول
نویسنده: عبدالرحیم جعفری
انتشارات: نشر نو
کار در صنعت چاپ و نشر کتاب، یکی از کارهای جذاب اما بسیار سخت است. دورنمای این کار میتواند غرق شدن در هزاران هزار جلد کتاب خواندنی و جذاب باشد و حقیقت آن، بارها زمین خوردن و دوباره برخاستن. موسسه انتشارات امیرکبیر، بزرگترین و گستردهترین موسسه خصوصی چاپ و نشر کتاب در خاورمیانه است. این موسسه در سال ۱۳۲۸ و به دست عبدالرحیم جعفری تاسیس شد.
کتابهای مرجع معتبری مانند فرهنگ فارسی معین، فرهنگ انگلیسی و فارسی آریانپور و … ثمره تلاشهای انتشارات امیرکبیر است. در کتاب در جستجوی صبح سرگذشت عبدالرحیم جعفری را میخوانیم. کسی که با بنیانگذاری انتشارات امیرکبیر نقش مهمی در توسعه فرهنگ و ادبیات ایران ایفا کرده است.
پیشنهاد میکنیم اگر به سرنوشت عبدالرحیم جعفری علاقه دارید و دوست دارید با فراز و نشیبهای زندگی او اشنا شوید، سری به وبسایت «امیرکبیرجعفری» بزنید. در این وبسایت مجموعهای از مستندات و عکسهای جالبی از او و سرگذشتش پیدا کنید.
دستنیافتنی
نویسنده: علیرضا حیدری
انتشارات: نشر گلگشت
برای بسیاری از دوستداران ورزش، نام علیرضا حیدری، یادآور موفقیتهای پی در پی او در ورزش کشتی است. کسی که موفق شد تا مدال برنز المپیک ۲۰۰۴ آتن، یک مدال طلا، سه نقره و یک برنز قهرمانی جهان، سه مدال طلای بازیهای آسیایی و چهار طلا و یک برنز قهرمانی را از آن خود کند. او همچنین رئیس فدراسیون جهانی کشتی پهلوانی هم بوده است. این کتاب ما را با زندگی او و فراز و نشیبهایی که در این مسیر پیموده است آشنا میکند و یک درس بسیار مهم برایمان دارد. همیشه یک تصویر از خودمان داشته باشیم، خود بهتر و برتر از امروزو در تلاش برای رسیدن به آن باشیم.
با مادرم همراه
نویسنده: سیمین بهبهانی
انتشارات: انتشارات سخن
با مادرم همراه، روایتی از زندگی بانوی غزل ایران است؛ سیمین بهبهانی. او در طول عمرش بیش از بیست کتاب منتشر کرده است و به دلیل سرودن غزل در وزنهای بیسابقه او را نیمای غزل هم لقب دادهاند. اشعار او چنان پهنه دنیا را درنوردیدند که باراک اوباما رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در پیامی تلویزیونی به ایرانیان به مناسبت فرارسیدن نوروز ۱۳۹۰، ترجمهای انگلیسی از غزل «دوباره میسازمت وطن» سیمین بهبهانی را خواند. علاوه بر این، خوانندگان توانای دیگری مانند شهرام ناظری و محمدرضا شجریان هم اشعار او را به آواز خواندهاند. اما زندگی سیمین تنها محدود به سرودن اشعار نبود، او یکی از زنانی بود که برای حمایت از حقوق بانوان در ایران تلاش میکرد. این کتاب به زندگی او میپردازد. زنی توانا که برای ساختن وطن، با خشت جان خودش تلاش کرد.
سیداحمد فردید؛ زندگینامه و شرح احوال و آرای انتقادی
نویسنده: محمد آسیابانی
انتشارات: انتشارات ورا
اگر سر و کارتان با فلسفه نیافتاده باشد، شاید نام سید احمد فردید را نشنیده باشید، شاید هم اینکه او در طول زندگیاش، به فیلسوف شفاهی معروف بود و اثر مکتوبی از خود به جا نگذاشت، دلیلش باشد. هرچه باشد، نمیتوان انکار کرد که او یکی از فیلسوفان و اندیشمندان تاثیرگذار در حوزه کار خود است. فیلسوفی جنجالی که به دلیل طرز متفاوت تفکرش در سیر و سلوک فلسفی شناخته میشود.
کسی که اصطلاح غربزدگی را ابداع کرد و یکی از افرادی بود که از انقلاب ایران حمایت میکرد. محمد آسیابانی در کتاب سید احمد فردید؛ زندگینامه و شرح احوال و آرای انتقادی، نگاهی به زندگی این اندیشمند معاصر ایرانی انداخته است و ما را با فراز و فرودهای زندگی او و همچنین آرا و اندیشههایش آشنا میکند.
شهروند شهرهای داستانی؛ زندگی و آثار سیدمحمدعلی جمالزاده
نویسنده: حسن میرعابدینی
انتشارات: نشر چشمه
آن چیزی که ما امروز به عنوان داستان کوتاه ایرانی میشناسیم، با «فارسی شکر است» آغاز شد. داستانی جذاب از محمدعلی جمالزاده که با درهم آمیختن اصول داستاننویسی غربی و همچنین اصطلاحات و فرهنگ عامیانه ایرانی، پایهگذار سبک داستان کوتاه رئال در ایران شد. داستانی که در مجلسی در حضور علامه قزوینی _پژوهشگر و مصحح دیوان حافظ_ خوانده شد و تحسین او را برانگیخت.
جمالزاده از عمر طولانی صد و شش ساله خود تنها سیزده سال را در ایران گذراند و با اینحال همیشه دغدغه نوشتن به زبان فارسی و برای فارسی را داشت. آنچه آثار او را متمایز میکند، ورای توانایی او در درآمیختن داستان فارسی با اصول و قواعد داستان اروپایی، زبان طنزی است که در اکثر نوشتههای او به چشم میخورد. در این کتاب با زندگی او و مسیری که در طول زندگیاش طی کرد آشنا میشویم. علاوه بر این، آثار او را نیز بررسی میکنیم. آثاری که ما را با گنجینهای عظیم از اصطلاحات و لغات فرهنگ عامیانه آشنا میکند و در کنار آن ما را به شناخت عینی از جامعه ایران میرساند.
پیشنهاد میکنیم یادداشت «نگاهی به زندگی و آثار محمدعلی جمالزاده» را هم بخوانید.
زنان پیشرو؛ داستانهایی برای دختران ایران
نویسنده: سحر سلیمانی متین
انتشارات: انتشارات هوپا
آخرین کتابی که در این یادداشت معرفی میکنیم، کتاب زنان پیشرو است. اثر مشترک الهام نظری و گلچهره سهراب که ما را به دنیای زنانی میبرد که زندگی را، آنطور که خودشان دوست داشتند، زندگی کردند. کسانی که محدودیتهای دور و برشان را دیدند اما به ذهنشان اجازه دادند از این محدودیتها بالاتر برود و متفاوت از دیگران کار و عمل کردند. هرچند نمیتوان منکر تمام سختیهایی شد که در مسیرشان به آن برخوردند. اما همیشه زندگی آنان، نوع نگاهشان به زندگی، طرز سلوکشان و موفقیتشان در مسیری که به آن قدم گذاشتند، الهامبخش ما خواهد بود. خواندن این کتاب که مجموعه ای از زندگینامه زنان موفق ایرانی است، به دختران و پسران نوجوان و جوان کمک میکند تا نیمی از جمعیت جهان را بهتر بشناسند و تواناییهای آنان را دستکم نگیرند.
این یادداشت معرفی چند کتاب از میان هزاران کتاب زندگینامه ای است که درباره سرگذشت افراد موفق ایرانی نوشته شده است. زندگینامه ها چه خودنوشت باشند و چه به دست دیگران نوشته شده باشند، لطف و جذابیتی خاص دارند. شما هم از بهترین آثار زندگینامهای که خواندهاید، برایمان بنویسید.
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه