
با ۹ کتاب صوتی تاریخی به دوران انقلاب صنعتی و رنسانس سفر کنید!
بشر برای آنکه به پیشرفت امروز برسد، دگرگونیهای فراوانی را در عرصهی کشاورزی، صنعت، هنر، ساخت ماشین و … پدید آورد و اتفاقات بزرگی را پشت سر گذاشت. در یادداشتهای قبلی درباره دوران باستان و قرون وسطی گفتیم و به آن دوران سفر کردیم. سفری از جنس گوش دادن به کتاب صوتی تاریخی . در این یادداشت به «دوران رنسانس» و «انقلاب صنعتی» سفر میکنیم.
اگر تاکنون شنیدن کتابهای صوتی را تجربه نکردهاید، پیشنهاد میکنیم یادداشت «کتاب صوتی از نگاه کاربران» را بخوانید.
گذار از قرون وسطی به رنسانس
در آغاز قرن چهاردهم میلادی، قرون وسطی رو به پایان و رنسانس در حال ظهور بود. رنسانس به معنی «نوزایی» یا «حیات مجدد» است. رنسانس از ایتالیا آغاز شد و تاثیر زیادی بر انقلابهای فرهنگی، هنری و مذهبی در اروپا گذاشت. جنبش رنسانس در برابر فساد و مشکلات اخلاقی و ظلم و ستم جامعهی قرون وسطایی اروپا ایستاد و با حمله به سیاست (فئودالیسم) و مذهب (کلیسا)، صورت جدیدی از اجتماع اروپا را به وجود آورد.
رنسانس و ظهور انسانگرایی
اروپاییان، در قرن پانزدهم، دستنوشتهها و آثار باقیماندهی عصر یونانیان را بازنویسی کردند و اطلاعات فراوانی از آدمهای دورهی باستان، اندیشهها و هنرشان بهدست آوردند. مطالعهی آثار گذشتگان در دوران رنسانس «دانش نو» نامیده میشد که سبب شکلگیری رنسانس شد. در این دوران، بشر بیشتر به مسائل انسانی توجه کرد و مفهوم انسانگرایی به تدریج شکل گرفت. اگر میخواهید همه چیز را دربارهی رنسانس و انسانگرایی و تحول در هنرِ نقاشی و پیکرتراشی، داستان و شعر، علوم و طب، و نقش تجار و بازرگانان و کاشفان و فرمانروایان در این دوران را بدانید، کتاب «رنسانس» نوشتهی جمیز آ کوریک را بشنوید.
بخشی از رنسانس را بشنوید.
بخشی از رنسانس ایتالیا را بشنوید.


رنسانس ایتالیا کارن اسمن
گوینده: اکرم پریمون
عصر روشنگری
روشنگری دورهی شور و هیجان فکری شدید بود. ریشههای روشنگری از سال ۸۵۰ میلادی دیده شد و تا سال ۱۸۷۹ ادامه یافت. این جنبش در انگلستان متولد شد و در فرانسه بلوغ یافت. اندیشمندان، سیاستمداران، نویسندگان، بازرگانها، اشراف، انقلابیها و علمای الهی، که پیشگامان جنبش روشنگری بودند، از نیروی خرد انسان به جای خرافات، عاطفه و وفاداری استفاده کردند. نویسنده، در این کتاب، ریشهها و روند شکلگیری جریان و ادامهی حیات، سرانجام و میراث روشنگری را طی چند فصل بیان میکند.
بخشی از عصر روشنگری را بشنوید.


عصر روشنگری جان ام. دان
گوینده: اکرم پریمون
از میکل آنژ تا مارتین لوتر؛ شخصیتهای تأثیرگذار عصر رنسانس
رنسانس حاصلِ نه یک حادثه، که مجموعهای از اتفاقات در طول تاریخ است؛ برونلسکی بیمارستان کودکان بیسرپرست را ساخت. دانته کمدی الهی را نوشت. گوتنبرگِ آلمانی، نخستین کتاب چاپی را منتشر کرد. داوینچی تابلو شام آخر را کشید. میکلآنژ مجسمه حضرت داوود را ساخت. ماکیاولی کتاب «شهریار» را نوشت. کلیسای کاتولیک مارتین لوتر را تکفیر کرد. گالیله در باب حرکت را نوشت. دانستن درباره شخصیتهای تاثیرگذار این دوران کمک بسیاری به ما میکند تا این برهه را بهتر درک کنیم.
دوران گذار
اروپاییان در دوران رنسانس بیشتر در جامعهی روستایی زندگی میکردند و در کشتزارها مشغول کار بودند. تکنولوژی و صنعت در آن دوران بسیار ضعیف و ابتدایی بود. ابزارهای چوبی میساختند و از نیروی انسانی و حیوانات استفاده میکردند. رنسانس آغازگر بروز انقلاب صنعتی بود؛ انقلابی که در همهی ابعاد زندگی بشر، از صنعت تا کشاورزی و… تاثیر گذاشت. در پایان قرن هجدهم، انقلاب صنعتی از انگلستان به سایر بخشهای جهان انتقال یافت. قطار، تلفن، هواپیما، ماشین و… اختراع شد و اروپا روزبهروز ترقی میکرد. اما اروپا برای گذار از رنسانس به انقلاب صنعتی یک دوره گذار طی کرد.
عصر اکتشافات دوران دنیای کاملتر
در سالهای ۱۴۹۲ تا ۱۵۲۲ شناخت بشر از جهان و جغرافیای آن گسترش یافت. اروپاییان برای شناخت جهان و کشف دریاها و سرزمینهایی ناشناخته سفرهای دریایی را آغاز کردند. آنها نقشهی کاملتری از جهان کشیدند. این سفرها زمینهی رشد اروپا را فراهم کرد و زندگی ساکنین قارههای دور را تغییر داد. از مهمترین اکتشافات، کشف قارهی امریکا به دست «کریستف کلمب» در سال ۱۴۹۲ بود. کتاب صوتی تاریخی «عصراکتشافات» به قلم «سارا فلاورز» بسیار روان و جذاب ماجراهای آن دوره را روایت کرده است.
بخشی از عصر اکتشافات را بشنوید.


عصر اکتشافات سارا فلاورز
گوینده: فرناز مرکباتی
انقلاب کشاورزی دوم برای تولید غذای بیشتر
انقلاب کشاورزی از حدود سالهای ۱۷۰۰ تا ۱۷۵۰ در هلند و انگلستان و امریکا شکل گرفت که حدود ۱۵۰ سال طول کشید. «انقلاب کشاورزی» تغییرات عمدهای در کشاورزی کهن به وجود آورد و کشاورزی صنعتی را رونق داد. با انقلاب کشاورزی، غذای بیشتر و جمعیت بیشتری تولید شد. نخستین کشاورزانی که روشهای جدید را برای افزایش تولیدات به کار گرفتند به کشاورزی مدرن کمک کردند. «کاترین ج. لانگ» در کتاب صوتی تاریخی «انقلاب کشاورزی»، از اولین کشاورزانی که کشاورزی مدرن را شروع کردند میگوید و تأثیرات گوناگون آن را بررسی میکند.
بخشی از انقلاب کشاورزی را بشنوید.


انقلاب کشاورزی کاترین ج. لانگ
گوینده: فرناز مرکباتی
انقلاب صنعتی، زمانی برای رشد و پیشرفت
انقلاب صنعتی با اختراع ماشین بخار آغاز شد. اختراعی که منجر به افزایش سرعت مبادله و تولید کالا شد. کارگران فوج فوج از روستاها به شهرها مهاجرت کردند. ساعتها در کارخانهها کار کردند. تولید بالا رفت و اختراعات بیشتری ساخته شد. این رشد سریع، آسیبهایی را هم به همراه داشت. شرایط زندگی برای کارگران سخت شد و شهرهای صنعتی زیر دود و آلودگی و جمعیت کارگر فقیر کمر خم کردند.
انگلستان زادگاه انقلاب صنعتی
در سال ۱۷۰۰ جهان در آستانهی انقلاب صنعتی قرار داشت و رفتهرفته به سراسر جهان نیز منتقل میشد. اروپا، پیش از انقلاب صنعتی، جامعهای ساده بود. با وقوع انقلاب صنعتی شکل زندگی اروپاییان به کلی تغییر کرد. نویسندهی کتاب «انقلاب صنعتی»، جیمز آ. کوریک، انقلاب صنعتی را از تولدش در انگلستان تا گسترشش در اروپا و امریکا را بررسی میکند و نگاهی نیز به آیندهی این انقلاب میاندازد. این کتاب را مهدی حقیقتخواه ترجمه کرده و فرناز مرکباتی گویندگی این کتاب را انجام داده است.
بخشی از انقلاب صنعتی را بشنوید.


انقلاب صنعتی جیمز آ کوریک
گوینده: فرناز مرکباتی
در گوشه و کنار دنیا چه خبر؟
همزمان با انقلاب صنعتی در اروپا، در نقاط دیگر جهان هم وقایعی رخ داد، مثل انقلاب مشروطه در ایران، جنگهای داخلی امریکا، استقلال امریکا،… در ادامه کتابهایی را معرفی میکنیم که به بخشی از این وقایع اشاره میکنند.
جنگهای داخلی و یکپارچگی ایالات متحده
در این کتاب از چگونگی وقوع جنگهای داخلی و پیامدهای آن در امریکا و جهان میشنویم. در فاصلهی سالهای ۱۸۶۱ تا ۱۸۶۵ جنگی میان ایالتهای شمالی امریکا، به رهبری «آبراهام لینکلن»، رئیسجمهور امریکا و ایالتهای جنوبی، به فرماندهی جفرسون دیویس، رئیسجمهور ایالات مؤتلفهی امریکا شروع شد. مهمترین نتیجهی این جنگ اتحاد ایالات و پایان بردهداری و آزادی سیاهپوستان بود. در این جنگ، برای اولین بار از سلاحهای صنعتی جدید استفاده شد. جیمز آ. کوریک نویسندهی این کتاب صوتی تاریخی و فاطمه حسینی روزبهانی مترجم آن است.
بخشی از جنگ داخلی آمریکا را بشنوید.


جنگ داخلی آمریکا جیمز آ کوریک
گوینده: اکرم پریمون
اعلامیهی استقلال امریکا
«اعلامیهی استقلال امریکا» در چهارم ژوئیه سال ۱۷۷۶ به تصویب کنگره قارهای رسید. این اعلامیه سیزده مستعمرهی بریتانیای کبیر را مستقل اعلام کرد و هدف آن، که توماس جفرسون از نویسندگان اصلی آن بود، توضیح رسمی این استقلال به جهانیان بود. توماس جفرسون اصول اولیهی آرزوهای انسانی مثل آزادی، خودمختاری را در این اعلامیه گنجانده بود. کنگره همهساله چهارم ژوئیه، سالروز تایید متن و عبارتبندی اعلامیه، را به عنوان روز استقلال امریکا جشن میگیرد. کتاب صوتی تاریخی «اعلامیهی استقلال امریکا» را میتوانید با ترجمه مهدی حقیقتخواه بشنوید.
بخشی از اعلامیه استقلال آمریکا را بشنوید.


اعلامیه استقلال آمریکا دان ناردو
گوینده: اکرم پریمون
انقلاب مشروطه ایران
انقلاب صنعتی در ایران همزمان بود با دوران قاجار و به طور خاص انقلاب مشروطه.
مشروطه چیست و از کجا آمد؟ مشروطه تجربهای تراژیک بود از بحران فرسایشی نهفته در دل تاریخ و حلقهای از زنجیرهی حوادث تاریخ ایران. استبداد و دیکتاتوری حکام قاجار زمینه را برای یک انقلاب فراهم کرد. روحانیت و نخبگان سیاسی نیز تودههای مردم را به حرکت درآوردند و بعد از مبارزات فراوان انقلاب مشروطه را به ثمر رساندند.
جامعهی ایرانی از آغاز دوران قاجار در مجاورت با دنیای مدرن و مفاهیم جدیدی مانند جامعهی مدنی قرار گرفته بود. بنابراین، به تدریج آزادی مطبوعات و قانون حکومت مشروطه و آزادیهای فردی در افکار و نوشتارشان دیده میشد. در کتاب صوتی تاریخی «انقلاب مشروطیت در ایران» نویسنده به فرازها و فرودها، روند شکلگیری و پیشرفت این انقلاب، دستاوردها و نقاط قوت و ضعف آن میپردازد.
بخشی از انقلاب مشروطیت ایران را بشنوید.


انقلاب مشروطیت ایران نسیم خلیلی
گوینده:
پشت صحنهی انقلاب صنعتی
از دستاوردها و تأثیرات مثبت انقلاب صنعتی بارها شنیدهایم و خواندهایم. اما آن روی دیگر سکه توسعه و پیشرفت انقلاب صنعتی هم، دیدنی است. تأثیرات منفی زیست محیطی که در اثر زیاد شدن کارخانهها به وجود آمد، شرایط سخت کار برای کارگران صنعتی، استعمار منابع و معادن کشورهای دیگر، وضعیت بهداشتی گتوهای کارگری همگی از پیامدهای انقلاب صنعتی است.
عصر استعمارگری
استعمار چیست؟ استعمارگر کیست؟ استعمار به در اختیار گرفتن منابع طبیعی یک سرزمین گفته میشود. استعمارگران در امور حکومتی مستعمره دخالت میکند و آن را به خود وابسته میکنند. کتاب «عصر استعماری» پژوهشی کاملی درباره تاریخ استعمار در جهان انجام داده است. این کتاب در هفت فصل به مباحثی مانند؛ امپریالیسم جدید، تلاش برای تسلط بر افریقا، گسترش امپراتوری بریتانیا، بازسازی جهان و… میپردازد. در این کتاب، استعمارگری مدرن، که از قرن پانزدهم در جهان شاهد آن بودیم، بررسی میشود. کتاب صوتی تاریخی «عصر استعمارگری» را دان ناردو نوشته و مهدی حقیقتخواه ترجمه کرده است.
بخشی از عصر استعمارگری را بشنوید.


عصر استعمارگری دان ناردو
گوینده: فرناز مرکباتی
انسانمحوری دستاورد انقلاب صنعتی
رنسانس زمانی بود که انسان باور کرد مبدأ امور خودش است. این باور باعث شد از خرافه و باور به ماوراءالطبیعه دست بکشد و کاری برای وضعیت خود کند. این حرکت جمعی باعث ظهور انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم شد. انقلاب صنعتی باعث رشد و توسعهی شهرها شد. اما ماجرا به این سادگیها نبود. آن روی دیگر توسعه رنج است. یک ضربالمثل اسپانیایی میگوید: «برای پختن یک املت حداقل باید یک تخم مرغ شکست» و این ماجرای رنج اجتنابناپذیر توسعه و تجربهی آن برای انسانهاست.