نویسنده: سیداحمد میرخانی
انتشارات: انتشارات شمسالهُدی
زیارت عاشورا را میتوان از معروفترین زیارتنامههای شیعی دانست. زیارتنامهای که در احادیث بسیار به آن توصیه شده و ثواب فراوانی بر قرائت آن آمده است. این زیارتنامه مشتمل بر سلامها بر ائمه و دوستداران و یاران امام حسین(ع) و لعن و نفرین دشمان اهل بیت(ع) است و در بخشی از آن برای خونخواهی امام حسین(ع) از امام دوازدهم طلب یاری شده است. زیارت عاشورا سرشار از مفاهیم عرفانی، سیاسی و اجتماعی است. در خلال این زیارتنامه از ظالمان برائت جسته شده و از درگاه الهی طلب ثواب و قربت میشود. در نقل آمده که اگر امکان سفر به کربلا مهیا نیست میتوان این زیارتنامه را از راه دور خواند.
حال که به این نقطه رسیدیم شاید بد نباشد بهعنوان حسن ختام به معرفی بهترین کتابهای تفسیر بپردازیم که در شرح و تفسیر زیارت عاشورا منتشر شدهاند. خواندن هرکدام از این آثار میتواند زاویه دید ما را به این زیارتنامه کمی گستردهتر کرده و نگرش ما را به دین، ائمه اطهار(ع) و اعمال و سکنات آنان، ترقی بخشد.
کتاب شرح زیارت عاشورا از جمله آثار تحلیلی درباره زیارت عاشوراست که به قلم آیتالله حاج سیداحمد میرخانی نگاشته شده و توسط انتشارات شمسالهُدی به چاپ رسیده است. این کتاب با هدف تبیین مفاهیم و نکات ژرف موجود در متن زیارت عاشورا تألیف شده و از ساختاری منظم و محتوایی پژوهشمحور برخوردار است.
این اثر با مقدمهای درباره احوال و آثار مؤلف، به قلم محمدعلی سلطانی آغاز میشود و در ادامه متن عربی زیارت عاشورا و ترجمه آن در اختیار مخاطب قرار میگیرد. بخش اصلی کتاب شامل ۵۱ مجلس است که هر یک به شرح و تحلیل مفاهیم خاصی از زیارت پرداختهاند. بهعنوان نمونه، مجلس سوم به بررسی تاریخی و تفسیری واژه «سلام» و جایگاه آن در قرآن و سنت پرداخته و مجلس هفتم نیز مفصلاً به شرح عنوان «امیرالمؤمنین» و ویژگیهای منحصربهفرد امام علی(ع) اختصاص یافته است.
این کتاب در کنار بررسی مفهومی و تاریخی زیارت عاشورا، از منظر معارفی نیز قابل توجه است و تلاش دارد مفاهیمی همچون تولی و تبری، ایثار، ظلمستیزی و پیوند با اهلبیت(ع) را به زبان قابلفهم برای مخاطب عام و علاقهمند ارائه دهد.
از دیگر ویژگیهای این کتاب، پیوند آن با سنت تفسیری علمای شیعه در طول تاریخ است. شرح زیارت عاشورا از جمله متونی است که در ادامه جریان تفسیریای قرار میگیرد که با آثاری چون جنت السرور، شفاءالصدور و شرحهای علامه مجلسی و شیخ عباس قمی شناخته میشود.
این کتاب منبعی ارزشمند برای علاقهمندان به معارف حسینی، مبلغان دینی، و عموم پژوهشگران حوزه زیارات بهشمار میآید و میتواند به عنوان مقدمهای مناسب برای ورود به تفسیر عمیقتر زیارت عاشورا مورد استفاده قرار گیرد.
موضوع اصلی این کتاب که بر اساس سه سخنرانی استاد صفایی حائری در محرم سال ۱۳۶۲ شمسی تنظیم شده است، تحلیل زیارت عاشورا با نگاهی جامع از زاویه دو مفهوم تولی و تبری است. کتاب در سه بخش بهترتیب در ابتدا به مروری بر زیارت عاشورا و تحلیل مفاهیم کلی همچون سلام؛ لعن، عظمت، مصیبت و شکر در بلا؛ در گام دوم به بررسی واقعه عاشورا از دیدگاه تاریخی، عاطفی و عرفانی و در نهایت به تحلیل خواستهها و سوالات مطرحشده در زیارت عاشورا مانند وجاهت، معیت و قدم صدق میپردازد. نسخه الکترونیک این کتاب در طاقچه موجود است.
این کتاب نیز از منابع مهم و ارزشمند در بررسی تحلیلی زیارت عاشوراست. رویکرد نویسنده ارجاع به مستندات تاریخی است. نشر میراث ماندگار و برخی نسخهها را موسسه فرهنگی انتشاراتی شاکر منتشر کرده است. نویسنده با ارجاع به روایات و منابع معتبر به تحلیل زیارت عاشورا که از مهمترین زیارتنامههای شیعی است، پرداخته است. ساختار و محتوای کتاب علاوه بر رویکرد و نگاهی تاریخی، بررسی آثار معنوی و ارائه ترجمه و شرحی به زبان فارسی است. از ویژگیهای کلیدی این کتاب میتوان به بهره بردن از مستندات روایی، ارائه تحلیل تربیتی-سیاسی و ارائه مطالب با زبانی ساده و قابل درک و فهم برای عموم مردم دانست. طاقچه نسخه الکترونیک این کتاب را در اختیار خوانندگان قرار داده است.
از میان آثار پژوهشی که نگاهی عمیق و تحلیلی به زیارت اربعین امام حسین(ع) دارند میتوان به این کتاب اشاره کرد که در هفت فصل به بررسی این زیارت و مفاهیم وابسته به آن پرداخته است. موضوع کتاب تحلیل زیارت اربعین با تمرکز بر مستندات تاریخی، معارف والای زیارت و تاثیرات اجتماعی آن است. از ویژگیهای کلیدی کتاب میتوان به ارائه تحلیلی-روایی به زبانی روان و مستند و نیز داشتن نگاهی تربیتی و اجتماعی اشاره کرد. این کتاب باتوجه به تحلیل تاریخی-روایی که دارد علاوه بر عموم برای پژوهشگران و مبلغان مذهبی نیز مناسب است. نسخه الکترونیک این کتاب از طاقچه قابل تهیه است.
این کتاب از آثار ارزشمند تفسیری تحلیلی زیارت عاشوراست. تحقیق و تصحیح آن را محمدحسین درایتی انجام داده و پژوهشکده باقرالعلوم منتشرش کرده است. از ویژگیهای بارز این کتاب میتوان به داشتن تحقیق و تصحیحی جامع و کامل در کنار رویکردی روایی-تاریخی اشاره کرد. کتاب مشتمل بر پنج فصل است که زیارت عاشورا در آنها جزءبهجزء شرح داده شده است. این کتاب برای پژوهشگران حدیث، تاریخ عاشورا و معارف حسینی مناسب است. همچنین میتوان از آن به عنوان منبعی قابل استناد برای تفسیر عمیق و مستند بهره برد.
موضوع کلی این کتاب تحلیل زیارت اربعین با تمرکز بر مظلومیت امام حسین(ع) و پیوندی است که میان این زیارت و قیام عاشورا برقرار است. از ویژگیهای کلیدی کتاب میتوان به استناد به منابع معتبری چون «کامل الزیارات» به قلم «ابن قولویه» و «مصباح المجتهد» نوشته «شیخ طوسی»، ارائه تحلیلی تربیتی با تکیه بر مفاهیم تولی و تبری و بهره بردن از زبان روان و مناسب برای عموم مخاطبان اشاره کرد. این کتاب برای خطیبان مذهبی و نیز پژوهشگران حوزه دین نیز قابل استفاده است.
برای درک واقعه عاشورا و نیز فهم آنچه تحت عنوان زیارت عاشورا میخوانیم کتابهای بسیاری نوشته شدهاند. هرکدام از این کتابها تلاش موثر نویسندگانشان در بررسی اسناد قابل ارجاع و نیز بررسی احادیث موثق نقل شدهاند. هر نویسنده با نگاهی تربیتی، تحلیلی، تفسیری و… مفاهیم موجود در این زیارتنامه را استخراج کرده و با بیانی قابل فهم و درک برای مخاطبی که ممکن است اطلاعات تخصصی حوزه دین و ادعیه نداشته باشد، در اختیار او قرار داده است. کتابهایی که در ادامه معرفی میشوند به راحتی قابل تهیه هستند. طاقچه بهعنوان یک پلتفرم جامع در برخی موارد نسخه الکترونیکی و در پارهای دیگر نسخه چاپی این کتابها را در اختیار خوانندگان قرار داده است.
این کتاب اثری پژوهشی و تربیتی پیرامون زیارتنامه عاشوراست. نویسنده تلاش کرده تا با نگاهی جامع و فراگیر به مستندات تاریخی موجود و احادیث موثق نقلشده آموزههای اعتقادی و تربیتی این زیارتنامه را بررسی کند. در این اثر از تفصیل بیمورد و غیرضروری خبری نیست و نویسنده با زبانی ساده و روان در کلیتی قابل استناد و با توجه به ارتباط میان اجزای زیارتنامه به شرح آن پرداخته است. این کتاب برای خوانندگانی که در پی نگرشی تحلیلی و مستند به زیارتنامه عاشورا هستند مناسب است. نسخه الکترونیکی این کتاب در طاقچه در دسترس شماست.
این کتاب اثری مذهبی تحلیلی است. قربان محمد زاهدی در این کتاب تلاش کرده با استناد به روایات اهل بیت(ع) به اهمیت این زیارتنامه در قالب یک بیعت معنوی میان شیعیان و امام حسین(ع) و محکوم کردن ظلم بپردازد. با وجود بهرهگیری از مباحث عمیق فلسفی، نثر کتاب ساده و روان و مطالب ارائهشده قابل درک برای عموم است. بهرهگیری از مستندات و تحلیل بخشهای زیارتنامه تلاشی در آشنا کردن خوانندگان با مضامین تربیتی و سیاسی زیارتنامه عاشوراست. نسخه الکترونیکی این کتاب در طاقچه وجود دارد.
محتوای این کتاب بر مبنای تحلیل زیارت عاشوراست و در این راه به منابع معتبر شیعه مانند «کامل الزیارات» نوشته «ابن قولویه» و «مصباح المجتهد» به قلم «شیخ طوسی» استناد کرده است. کتاب با نثری روان که مناسب همه مردم است، به دور از تفصیل و اضافات، مفاهیم را در اختیار خواننده قرار داده است. از ویژگیهای این کتاب میتوان به تحلیل مستند، ترجمه و شرح، نگاه تربیتی و ذکر کرامات اشاره کرد. از برجستگیهای این کتاب علاوه بر ذکر فضایل زیارت، تحلیل سیاسی-اجتماعی و پرهیز از تحریف است. نسخه چاپی این کتاب که منبعی ارزشمند برای درک عمیق زیارت عاشوراست، در پلتفرم طاقچه در اختیار شما قرار دارد.
موضوع اصلی این کتاب مذهبی تحلیل زیارت عاشورا بهعنوان حدیثی قدسی است چراکه در کتب «مصباح المجتهد» نوشته «شیخ طوسی» و «کامل الزیارات» به قلم «ابن قولویه» آمده که این زیارت از سوی جبرئیل بر پیامبر نازلشده است. در این کتاب با بررسی نسخههای معتبری که از زیارت عاشورا وجود دارد، ضمن ارائه ترجمهای دقیق، تحلیلی هم بر این زیارتنامه صورت گرفته است. از ویژگیهای کلیدی کتاب میتوان به بررسی و ارجاع به مستندات تاریخی، ترجمه و تفسیر همزمان و ارائه توضیحات مختصری همراه با ترجمه، تحلیل تربیتی-سیاسی و تاکید بر مفهوم مقاومت در برابر ظلم و نیز ذکر کرامات خواندن زیارت عاشورا اشاره کرد. طاقچه نسخه الکترونیک این کتاب را در اختیار خوانندگان قرار داده است. با مراجعه به این کتاب میتوان دانشی قابل قبول پیرامون این زیارت و نیز تحلیلی قابل درک درباره آن به دست آورد.
در این بخش از یادداشت بلاگ طاقچه، تلاش میکنیم تعدادی از ترجمههای این زیارتنامه را معرفی کنیم.
حسین انصاریان در ترجمه نیز همانطوری است که در سخنرانیهایش هست؛ ملموس و خودمانی، روان و شیوا. نثر او ساده و قابل فهم و به دور از هرگونه پیچیدگیهای مرسوم است و مفاهیم با دقت منتقلشدهاند. ترجمهای که او از زیارت عاشورا ارائه داده برای عموم مردم حتی آن دسته از آنها که عربی نمیدانند و یا با این زبان هیچ آشناییای ندارند قابل درک و فهم است. او با حفظ این ویژگی معانی عمیق عرفانی این زیارتنامه را حفظ کرده و آن را با تمام وجود به مخاطب منتقل کرده است.
محمدمهدی فولادوند مترجم و محقق معاصر و از مترجمان برجسته قرآن کریم از مترجمانی است که ترجمه زیارت عاشورای او از جانب علاقهمندان مورد توجه قرار گرفته است. ترجمهای که او از این زیارتنامه ارائه داده از ترجمههای معتبر و قابل اعتماد است. مترجم با بهره بردن از زبانی روان و دقیق بهخوبی از پس انتقال مفاهیم والای متن برآمده و توانسته فضای معنوی حاکم بر متن را به خواننده منتقل کند. فولادوند در معادلیابی به زبان مقصد دقیق و به ریزهکاریهای بلاغی آشنا بود. او با بهرهگیری از این مهارت بیآنکه متن نهایی در ورطه تفسیرگرایی مفرط و یا سادگی و دمدستی بودن بیفتد یک خروجی خوشخوان و قابل فهم را در اختیار مخاطب قرار داده است.
از ویژگیهای ترجمههای ایشان میتوان به عدم استفاده از ترجمه تحتاللفظی و یا کلمات تخصصی و پیچیده اشاره کرد. این ویژگی سبب شده تا متن نهایی در عین روانی، قابل فهم برای همگان باشد. علاوه بر این توجه به ساختار جمله و ایجاد ترکیب درست و منطبق با ضوابط زبان فارسی محصول نهایی را ملموستر میکند. آیتالله مکارم شیرازی در این ترجمه در پارهای موارد به تفسیر واژگان کلیدی نیز پرداختهاند که این روند ترجمه مذکور را در سطح دیگری به مخاطب ارائه میکند. در برخی نسخ موجود گاه ایشان در پاورقیها توضیحاتی نیز به افزودهاند که به عمیق شدن فهم مخاطب از موضوع کمک میکند.
این ترجمه ازجمله ترجمههای ادبی و شاعرانه از زیارتنامه عاشوراست. بهرهگیری از نثر ادبی و کلماتی که بار احساسی بالایی دارند در ترجمه سببشده تا متن نهایی بار عاطفی عمیقی به همراه داشته باشد. در عین حال مترجم کلمات را با دقت و وسواس انتخاب کرده و شأن و منزلت زیارتنامه در این گزینش مدنظر بوده است. مهارت شجاعی در این است که در کنار ایجاد چنین ویژگی خاصی در ترجمه خود، ذرهای از روانی و سادگی متن نکاسته و این ترجمه برای عموم مردم و مخاطبان غیرمتخصص مفهوم و قابل درک است و افراد با خواندن آن بهراحتی میتوانند با مفاهیم والای این زیارتنامه ارتباط برقرار کنند. در این ترجمه تاکید بر جنبههای حقطلبی و مبارزه با ظلم مشهود است. این ترجمه ترکیبی از ادبیات شاعرانه، بیان روان و صریح در کنار وفاداری به مفاهیم والای زیارتنامه عاشوراست.
در این ترجمه در کنار روانی و سادگی و پایبندی به متن اولیه که از ویژگیهای اصلی یک ترجمه موفق است به مفاهیم تربیتی و اخلاقی موجود در زیارتنامه عاشورا نیز توجه شده است. این ترجمه در قالب کتاب الکترونیک و چاپی در دسترس علاقهمندان قرار دارد و همین امر بهره بردن از آن را دوچندان کرده است. از ویژگیهایی که کاربران در مورد این ترجمه به آنها اشاره کردهاند میتوان به روانی ترجمه و قابلیت استفاده آسان اشاره کرد.
در احادیث به کرات به خواندن زیارت عاشورا توصیه شده است. ورای این توصیهها اما احساس برآمده از این نثر دل را از مفاهیم دنیوی و ناچیز دور کرده و آرامشی درونی به انسان هدیه میکند و این بزرگترین هدیه است. چه در ایام محرم و روزهای پرشور دهه اول آن باشیم و یا در روزی عادی از زندگی روزمره خودمان، در گذار ایام و در گوشه و کنار سری به این زیارتنامه زدن و خواندن ترجمه آن به زبانی که درک و فهمش از کودکی با ما بوده نعمتی لایزال است.
طاقچه پلی است به دنیای بیکران کتابهای الکترونیکی و صوتی؛ جایی که هر داستان، دری به جهانی تازه میگشاید. در فروشگاه کتاب طاقچه، با چند کلیک میتوانید کتاب دلخواهتان را بخرید و هر لحظه و هر کجا، از خواندن یا شنیدن آن لذت ببرید.
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه