مبانی بنیادی موسیقی
نویسنده: باربارا وارام
مترجم: ایلیا بهارلو
انتشارات: انتشارات سوره مهر
امروزه کمتر کسی پیدا میشود که در طول روز به موسیقی گوش ندهد. بسیاری از ما حتی در کنار انجام کارهای روزمره به موسیقی گوش میدهیم. برخی تحقیقات نشان میدهد که موسیقی میتواند به طرق مختلف برای سلامت جسمی و روانی ما مفید باشد و حتی باعث کاهش اضطراب بشود. موسیقیدرمانی یکی از روشهای مراقبتهای تسکینی است که امروزه برای بهبود و درمان انواع بیماریها و مشکلات دیگر، از اضطراب، افسردگی و استرس، تا مدیریت درد و بهبود عملکرد پس از اختلالات عصبی، استفاده میشود. همین موارد سبب شده تا موسیقی نقش بزرگی را در زندگیهای امروزی ایفا کند. شاید شما از طرفداران بزرگ موسیقی باشید یا حتی در این زمینه کار میکنید و مشغول به تحصیل هستید و یا گوش دادن به موسیقی به شما حس خوبی میدهد اما تا به حال به سادگی از کنار آن گذشتهاید. در هر دو صورت پیشنهاد میکنم حتما کتاب هایی درباره موسیقی بخوانید تا به راز این صنعت عجیب و دلنشین پی ببرید.
مبانی بنیادی موسیقی
نویسنده: باربارا وارام
مترجم: ایلیا بهارلو
انتشارات: انتشارات سوره مهر
باربارا وارام که در تورنتو کانادا متولد و بزرگ شد، از مدرسه برانکسون هال و بعد از دانشکده موسیقی دانشگاه تورنتو فارغالتحصیل شد. پس از فارغالتحصیلی، خانم وارام مطالعات خود را در مورد تمام جنبههای تئوری موسیقی نزد اریک رولینسون فقید دنبال کرد. کتابهای باربارا وارام مفاهیم بنیادی تئوری و مبانی موسیقی را با بیانی ساده و گویا ارائه میکنند. این کتاب یک متن موثر برای خودخوانی یا آموزش در محیط مدرسه یا کالج است که برای افراد مبتدی در سنین بالاتر و دانشآموزان بزرگسال استفاده میشود.
کتاب «مبانی بنیادی موسیقی»، تئوری موسیقی پایه، متوسط و پیشرفته را در یک جلد به طور کامل توضیح میدهد و منبع بسیار خوبی برای یادگیری مفاهیم موسیقی است.
آشنایی با موسیقی کلاسیک
نویسنده: فیلیپ سلدن
مترجم: رضا رضایی
انتشارات: نشر افکار
رابرت برنارد شرمن متولد سال ۱۹۲۵ میلادی ترانهسرای آمریکایی بود که بیشتر به خاطر کار در فیلمهای موزیکال به همراه برادرش ریچارد شناخته شد. برادران شرمن بیشتر از هر تیم ترانهسرای دیگری در تاریخ فیلمسازی، آهنگهای فیلم سینمایی تولید کردند. شناختهشدهترین اثر آنها «این یک دنیای کوچک است» بوده است. او همچنین جوایزی مانند اسکار بهترین موسیقی فیلم را کسب کرده است.
این مرجع که توسط متخصصی با بیش از پنج دهه تجربه در گوش دادن و اظهار نظر در مورد موسیقی کلاسیک نوشته شده است، مقدمهای دقیق برای این نوع موسیقی است. اطلاعات موجود در این کتاب درباره موسیقی که در قالبی کاربردی و قابل دسترس ارائه شده است، به خوانندگان این امکان را میدهد که هنگام گوش دادن به موسیقی، سازها، آهنگسازان و آهنگها، آنها را شناسایی کنند. تعاریف سادهای از اصطلاحات موسیقی ارائه میدهد و زندگی و میراث برخی از مهمترین آهنگسازان را معرفی می کند.
تاریخ موسیقی، آنطور که باید تدریس شود ( باخ، بتهوون، و باقی بروبچه ها)
نویسنده: دیوید باربر
مترجم: مهستی بصیر
انتشارات: انتشارات کندوکاو
دیوید باربر با کتابهای طنز پرفروش بینالمللی خود، خوانندگان را در سراسر جهان شگفتزده کرده است. او روزنامهنگار، موسیقیدان و نویسندهی بیش از ده کتاب درباره موسیقی و ادبیات است. او همچنین با گروه کر تورنتو و گروههای کر دیگر در مناسبتها آواز میخواند و در حرفههای متنوع جالب دیگری نیز فعالیت داشته است.
کتاب «باخ، بتهوون و بقیه بر و بچه ها» با عنوان فرعی «تاریخ موسیقی آنگونه که باید آموخته شود»، پرفروشترین کتاب دیوید بابر بوده است. این کتاب درباره زندگی آهنگسازان بزرگ است و در زندگی شخصی آنها کاوش میکند، ناکامیهای آنها را افشا میکند و ما را با این موجودات قابل توجه آشنا میکند. این کتاب پر از اطلاعات، حقایق جالب و حتی مطالب بیاهمیت است و تاریخ خندهدار موسیقی از سرود گریگوری تا وضعیت آشفتهای که اکنون در آن هستیم را پوشش میدهد. باربر از لیستهای لباسشویی باخ گرفته تا مشکلات روده بتهوون، داستانهایی برای تعریف کردن دارد.
بخشی از کتاب صوتی باخ، بتهوون و باقی بر و بچهها: تاریخ موسیقی آنگونه که باید آموخته شود را بشنوید.
باخ، بتهوون و باقی بر و بچهها: تاریخ موسیقی آنگونه که باید آموخته شود
نویسنده: دیوید باربر
گوینده: رحیم رستمی
انتشارات: انتشارات موسسه فرهنگی و هنری ماهور
تئوری موسیقی
نویسنده: مصطفی کمال پورتراب
انتشارات: نشر چشمه
اکثرا افرادی که اقدام به یادگیری موسیقی میکنند، با این پرسش مواجه میشوند که آیا لازم است تئوری موسیقی را بیاموزند؟ میتوان بدون یادگیری تئوری موسیقی، نوازندهی خوبی شد؟ چرا باید تئوری موسیقی را بیاموزیم؟ در واقع در حوزهی یادگیری و آموزش موسیقی، این پرسشها زیاد هستند و هنرجویان با علم به اینکه تئوری موسیقی مبحث پیچیدهای است، بیشتر تمایل به نوازندگی دارند تا اینکه دانش موسیقی را بیاموزند.
در پاسخ، میتوان آموزش موسیقی را به یک سفر تشبیه کرد و مبانی تئوری موسیقی را به نقشهی این سفر. همانقدر که با در دست داشتن نقشهی سفر، دقیق و بابرنامه به مقصد میرسیم، با یادگیری تئوری موسیقی نیز به همان اندازه در یادگیری موسیقی در زمان و انرژی خود صرفهجویی کرده و میتوانیم این وقت را صرف پرورش استعداد و پیشرفت خود کنیم و در نهایت موسیقی را بهصورت کاملا علمی و با لذتی بیشتر تجربه کنیم.
مصطفی کمال پورتراب کتاب تئوری موسیقی را در سال ۱۳۴۵ بهصورت جزوهای برای هنرجویان هنرستان ملی موسیقی تنظیم کرد. این کتاب در شش فصل و یک بخش آکوردشناسی تدوین شده است. در این کتاب، مفاهیم پایهای مانند شناخت نتها، آکوردها، مقیاسها و ریتمها بهصورت جامع و با استفاده از مثالهای عملی و قابل فهم توضیح داده شده است.
تاریخ موسیقی غرب
نویسنده: دیل کاکرل
مترجم: پیام روشن
انتشارات: انتشارات موسسه فرهنگی و هنری ماهور
کتاب «تاریخ موسیقی غرب» به قلم هیو ام. میلر و دیل کاکرل از کالج ویلیام اند مری نوشته شده است. برخلاف اکثر کتاب های درباره موسیقی و تاریخ آن، که غالبا در آنها حجم زیادی از اطلاعات که صرفا ارزش تاریخی دارند نوشته شده است، تمرکز بیشتر این کتاب بر سبک خاصی از موسیقی و گسترش ایدههای موسیقیایی است و تنها اطلاعات ضروری تاریخی و طبقهبندیها را ذکر کرده است. این کتاب در واقع به هدف راهنمایی و یک منبع کامل و جدی برای افراد غیرحرفهای نوشته شده است.
کتاب تاریخ موسیقی غرب به ویژگیهای فرم و سبک موسیقی میپردازد و اکثر نمونهها، ملیتها، مکتبها و نوازندگان و آهنگسازان برجسته را شامل میشود. در واقع این کتاب مرور کلی بر رخدادهای تاریخ موسیقی است و منبعی کاملا کاربردی برای آموزش دروس دانشگاهی است.
موسیقی ایران
نویسنده: روحالله خالقی
انتشارات: انتشارات موسسه فرهنگی و هنری ماهور
حالا نوبت آن رسیده که به سراغ یک کتاب درباره موسیقی ایران برویم. کتاب «موسیقی ایران» از نوشتههای روحالله خالقی، آهنگساز بزرگ ایرانی است. روحالله خالقی، زاده ۱۲۸۵ در کرمان، موسیقیدان، آهنگساز، نوازنده ویولن و آموزگار موسیقی اهل ایران بود.
این کتاب نگاهی به مسیر تحول موسیقی در تاریخ ایران از دوران ایران باستان تا دوران معاصر دارد و در آن به انواع سازها و نوازندگان مشهور ایران و سبکهای رایج موسیقی ایرانی میپردازد. از بخشهایی از این کتاب میتوان به جایگاه موسیقی در عصر پادشاهان ساسانی که نژاد ایرانی داشتند اشاره کرد که در آن گفته میشود که چطور موسیقی در این زمان مانند علوم و دیگر هنرهای ایرانی رونق یافت. در زمان اردشیر بابکان، موسیقیدانها در نزد او مقامی خاص داشتند و حتی طبقهی خاصی از مردم را تشکیل میدادند. در این اثر همچنین درباره ذوق ادبی و موسیقایی بهرام گور، پیشرفت موسیقی در زمان خسرو پرویز و بسیاری موارد دیگر صحبت میشود.
تاریخ مختصر موسیقی آکسفورد
نویسنده: جرالد ایبرهم
مترجم: ناتالی چوبینه
انتشارات: انتشارات موسسه فرهنگی و هنری ماهور
جرالد ایبرهم، متولد ۹ مارس ۱۹۰۴ یک موسیقیدان انگلیسی-یهودی بود. او از سال ۱۹۵۸ تا ۱۹۶۱، به عنوان رئیس انجمن بینالمللی آموزش موسیقی، و بعد از آن هم به عنوان رئیس انجمن موسیقی سلطنتی بریتانیا (۱۹۷۰-۱۹۷۴) و انجمن سلطنتی موسیقی (۱۹۷۰-۱۹۷۴) خدمت کرد.
«تاریخ مختصر موسیقی آکسفورد» نوشتهی جرالد ایبرهم است. کمتر پیش میآید که یک مولف به تنهایی بتواند تاریخ کلانی از موسیقی را بنویسد. با این حال، جرالد ایبرهم فردی بود که سالها مشغول کشف و تعمق در آثار بزرگان و متخصصان موسیقی بود و توانست به خواندنیترین حالت ممکن این کتاب درباره موسیقی را تالیف کند.
این کتاب نه تنها میتواند برای یک خواننده غیرحرفهای و غیرمتخصص در این حوزه مفید باشد، بلکه حتی میتواند برای فرد متخصصی که میخواهد با خواندن تاریخ موسیقی نگاهی به گذشته آن بیاندازد و بیشتر و جزئیتر در این زمینه بداند نیز بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.
جرالد ایبرهم درباره این کتاب خود میگوید: «این کتاب را نمیتوان فشردهی مطالب تاریخ جدید موسیقی آکسفورد (New Oxford History of Music) دانست. کتاب تاریخ جدید موسیقی آکسفورد مانند یک میکروسکوپ بر تاریخ موسیقی نگاه می کند، و کتاب تاریخ مختصر موسیقی آکسفورد (کتاب حاضر) مانند تلسکوپ. با استفاده از تلسکوپ این کتاب، میتوان خطوط اصلی و بزرگ و برخی جزئیاتی که زندگی و واقعیت را نشان میدهند دید. اما داشتن دید بسیار کلی از گذشته برای دانستن تاریخ آن زمان بیفایده است؛ چرا که چیزی جز یک تصویر کلی و پر از علامت سوال برای خوانندهای که به دنبال دانستن تاریخ و جزئیات است، باقی نمیگذارد. علاوه بر این حتی برای مشاهده گذشته نزدیک و زمان حال نیز بیفایده است؛ زیرا آنقدر چهرههای متفاوت دردسترس دیده میشوند که دیگر نمیتوان به راحتی چهرههای واقعا شاخص را از بین آنها تشخیص داد. با اینحال باید سعی کنیم بر همین اساس پیش برویم، به شرطی که این اسامی بیش از حد زیاد و بی معنا نشوند.»
تئوری موسیقی دامیز
نویسنده: هالی دی
مترجم: گلناز نویدان
انتشارات: انتشارات آوند دانش
کتاب «تئوری موسیقی دامیز»، از مجموعه کتاب های دامیز درباره تئوری موسیقی است که توسط مایکل پیلوفر و هالی دی برای علاقهمندان این حوزه نوشته شده است. مایکل پیلوفر کارشناس ارشد موسیقی و مدرس تئوری موسیقی در آمریکا است. آثار هالی دی نیز در بیش از ۳۰۰۰ نشریه چاپی و الکترونیکی در سطح بینالمللی ظاهر شده است.
با خواندن این کتاب میتوانید یاد بگیرید عناصر سازنده موسیقی را شناسایی کنید، موسیقی را درک کنید و بر مفاهیم کلاسیک، راک، بلوز، جاز و موسیقی پاپ مسلط شوید. چه به دنبال حرفهای در موسیقی باشید و چه فقط از گوش دادن به آن لذت میبرید، درک تئوری موسیقی به شما کمک میکند تا از هنر و مهارت موجود در آهنگسازی قطعات عالی بیشتر لذت ببرید و در آنها، مهارت فنی، استعداد ذاتی و تمرین فراوانی را که برای ساخت موسیقی زیبا صرف شده است را کشف کنید.
در این کتاب درباره موسیقی میتوانید موارد زیر را مطالعه کنید و بیاموزید:
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه