پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان _ شماره ۲۱ ـ پاییز ۹۹
نویسنده:
انتشارات: انتشارات تحلیلگران عصر اطلاعات
اگر کودک دارید یا به ادبیات کودک علاقهمندید، احتمالا اسم فهرست لاک پشت پرنده بارها به گوشتان خورده است. لاک پشت پرنده نهادی است که کتابهای کودک و نوجوان را بر اساس معیارهای خاصی بررسی میکند و امتیاز میدهد. اما این معیارها چیست؟ داوران لاک پشت پرنده چه کسانی هستند؟ و اصلا چرا لازم است با لاک پشت پرنده آشنا شویم؟ این یادداشت را بخوانید تا برای تمام این پرسشها، پاسخی پیدا کنید.
پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان _ شماره ۲۱ ـ پاییز ۹۹
نویسنده:
انتشارات: انتشارات تحلیلگران عصر اطلاعات
گروهی از متخصصان ادبیات کودک، با همکاری موسسه شهر کتاب و فصلنامه تخصصی پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان (که در طاقچه هم موجود است) لاک پشت پرنده را راهاندازی کردند. این تیم در هر فصل فهرستی را از کتابهای بررسی شده، معرفی میکنند و جشنی با حضور تعدادی از نویسندگان و مترجمان برگزار میکنند.
فهرست لاک پشت پرنده به کتابهای کودک و نوجوان اختصاص دارد. اما در این لیست داوران به بررسی کتابهایی میپردازند که در یکی از این داستهبندیها بگنجد:
این بخش، قسمت جذاب و سرگرم کننده ماجرا است. مخاطبان ادبیات کودک، والدین و مربیان به دنبال تهیه کتابهای باکیفیت هستند و باید مرجعی برای انتخاب کتابهای خوب داشته باشند. در حقیقت هر کتابی که این معیارها را داشته باشد میتواند به فهرست لاک پشت پرنده راه پیدا کند و سه لاک پشت (خوب)، چهار (خیلی خوب)، پنج (عالی) یا شش لاک پشت (بسیار عالی) بگیرد! کدام معیارها؟
۱- دستیابی به سبک شخصی و توانایی در آفریدن جهانی تازه و فضای منحصر به فرد.
۲- کیفیت تمام اجزای سازنده کتاب: از محتوا و تصاویر گرفته تا گرافیک، زبان و شکل و شمایل ظاهری.
۳- توجه به ظرفیتهای زبانی و کمک به گسترش و پویایی زبان و نوآوریهای خلاقانه در حوزه زبان فارسی.
۴- نوآوری در ارائه شکلهای تازه ادبی (این موضوع را در دنیای شعر هم میتوان جست؛ شاعران یا باید حرف تازهای برای زدن داشته باشند یا شکل تازهای برای شعر ابداع کنند. مثال بازرش نیما و شعر نو است.)
۵- احترام به ارزشهای مردم ایران.
۶- پرهیز از بیان مسائلی که به ارزشهای اقوام را مودر تمسخر قرار بدهد.
۷- توجه به صحت مطالب و همچنین بیان غیر جانبدارانه به خصوص در کتابهای علمی و دینی.
۸- پرورش روحیه و تفکر انتقادی در کودکان.
۹- احترام به تفاوتهای فردی کودکان و پرهیز از همسانسازی کودکان (یادتان میآید جودی آبوت در یکی از نامههایش به بابا لنگ دراز چه نوشته بود؟ هدف پرورشگاه جان گریر این است که نود و هفت بچه را نود و هفت قلو بار بیاورد!)
۱۰- توجه به پیچیدگیهای دنیای کودکانه و پرهیز از تحمیل دنیای بزرگسالان به کودکان.
۱۱- احترام به ارزشهای بشری عام و جهان شمول. چیزهایی مانند صلح، امنیت، گفتگوی سالم، احترام به تمام موجودات و دفاع از حق و حقوق همه کودکان، احترام به محیط زیست و توجه به کودکان با نیازهای ویژه.
۱۲- توجه به هویت کودکان در چارچوب مرزهای ملی و همچنین عضویت آنان در جامعه جهانی.
داوران لاک پشت پرنده از اعضای برجسته و اساتید متخصص در حوزه ادبیات کودکان هستند. در میان آنها میتوان نام شکوه حاجینصرالله، از استادان داستانگویی، داستاننویسی و مروج کتاب، علیاصغر سیدآبادی، شاعر حوزه کودک و نوجوان و مریم محمدخانی، سردبیر نشریه پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان را دید.
لاک پشت پرنده از فهرستهای معتبری است که میتوانید با خیال راحت به آن اعتماد کنید و از بین کتابهای معرفی شده آن، کتابخانه خودتان را تکمیل کنید. اما اگر دوست دارید با فهرستهای دیگر هم آشنا شوید، میتوانید به فهرست سالانه شورای کتاب کودک نگاهی بیندازید. اعضای شورای کتاب کودک هم بعد از گذراندن دورههای مقدماتی و تکمیلی ادبیات کودک، در گروههای مختلف کتابها را بررسی میکنند. لیست سالانه را میتوانید از سایت شورای کتاب کودک تهیه کنید:
قبلا درباره این صحبت کرده بودیم که «کتابهای خوب گروه سنی ندارند و همه افراد میتوانند از آن لذت ببرند.» در یادداشتی دیگر درباره این صحبت کردیم که «چرا باید برای بچهها قصه کودکانه بخوانیم؟» اما نکته مهم این است که «چه کتابی» بخوانیم؟ مطمئنا نه شما دوست دارید داستانی را بخوانید که عملا بی سر و ته باشد، نه بچهها دوست دارند داستانهایی را بشنوند و بخوانند که پر از نصیحت باشد. قصهها روح ما را تغذیه میکنند. مراقب روحمان باشیم.
منابع:
دانلود کتاب از اپلیکیشن طاقچه