بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب فلسفی زیستن | صفحه ۴۲ | طاقچه
تصویر جلد کتاب فلسفی زیستن

بریده‌هایی از کتاب فلسفی زیستن

امتیاز:
۳.۹از ۱۲۹ رأی
۳٫۹
(۱۲۹)
آتش، هر مانعی را بر سر راه خویش مبدل به سوختی می‌کند که از برکت آن، شعله‌هایش بیشتر زبانه کشند. حال یک تمثیل دیگر از مضمون آتش مطرح می‌کنیم: یک نسیم شعله‌های آتش را تیزتر می‌کند اما شمع را از فروغ می‌اندازد و خاموش می‌کند. مصیبت نیز همچون نسیمی‌ست که چنان‌چه نقطه ضعف داشته و سست استقامت باشید، شعلهٔ شما را می‌میراند، اما اگر مصیبت را بپذیرید و در همان قدم نخست، واپس ننشینید، زبانه‌های آتش شما سر بر آسمان خواهند کشید. اگر شمعی را فوت کنید، خاموش می‌شود ولی اگر به آتشی که در یک محیط باز برای گرمابخشی افروخته‌اید فوت کنید، در لحظهٔ نخست شاید شعله کم‌سو شود، اما دوباره، جان بیشتری از قبل می‌گیرد. شما باید همان شعله باشید.
نفیسه
فیلسوف معاصر، «برایان ژوهانسون» این تکنیک را «بازی آرامش» نامیده است. قواعد این بازی بسیار ساده است: ۱- قدم اول این است که متوجه باشید تعادل خویش را از دست داده‌اید، دلایل می‌تواند متنوع باشند: طاق شدن تحمل پشت چراغ قرمز، برخورد نامناسب همسر و یا همکار. ۲- زمان بگیرید و ببینید که چقدر سریع می‌توانید به حالت اول بازگردید و واکنش خود را تصحیح کنید: به‌عبارت دیگر آرامش را بازیابید.
نفیسه
هر انسان آزاردهنده‌ای، مجال شکیبایی، مهربانی و بخشایندگی را بر ما فراهم خواهد کرد و نیز هر مصیبتی، استقامت و سخت‌کوشی را در ما قوّت می‌بخشد.
نفیسه
«خردمند نیز می‌تواند هر گره‌ای را به سیاق ماده‌ای خام به کار بگیرد تا به اهدافش دست بیابد.»
نفیسه
نباید به خود مجال ترحم‌جویی دهیم.
نفیسه
«آنچه که سد راه قرار می‌گیرد، خود می‌تواند یک فرصت باشد.»
نفیسه
تمرین بیست‌وهفتم: درد و رنج مجالی بی‌نظیر برای نیک‌نهادی «در مواجهه با هر دشواری، سرمایه‌های درونی خویش را از نظر دور ندارید. هرگاه با دیدن مردی خوش‌قامت و یا زنی زیبارو برانگیخته می‌شوید، نیروی خودلگامی نیز در درون شما پدیدار می‌شود. اگر درد نیز بر شما سایه اندازد، نیروی بردباری شما عرض‌اندام می‌کند. اگر مورد ناسزا قرار گیرید، شکیبایی را در خویشتن بیدار می‌بینید. به‌مرور زمان به چنان اعتمادبه‌نفسی دست می‌یابید که هر کنشی بر شما روا داشته شود، شما یک شیوهٔ خردمندانه برای رویارویی با آن در چنته دارید.»
نفیسه
ترس ما در تخیلات ما رخ می‌دهد و دقیقاً همانند یک رویاست
نفیسه
اگر به ترس خویش نپردازیم، بزرگ‌تر و بزرگ‌تر می‌شود.
نفیسه
ما دل‌نگرانیم، از آن جهت که امیالمان خارج از توانایی‌هایمان قرار دارند و یا اینکه چنان به کسی یا چیزی دوخته می‌شویم که اساساً در قدرت ما نیست که آن را برای خود نگه داریم. به عزیزان خود می‌چسبیم و ترس داریم از دستشان بدهیم. به امنیت شغلی و درآمد ثابت آن وابسته‌ایم و اینکه خیال به‌دست‌آوردن آن چیزی را در سر می‌پرورانیم که از ارادهٔ ما خارج است.
نفیسه
بنا به اعتقاد سنکا، علت اصلی ترس این است که «به‌جای سازگاری و وفق‌دادن خویش، با شرایط حال حاضر، قوّهٔ خیالمان را پیشاپیش پرواز دهیم به احتمالات آینده.» به‌عبارت دیگر، پیش‌بینی حوادث آینده و حوادثی که در اختیار ما نیست، حجم عظیمی از ترس و واهمه را به‌دنبال دارد.
نفیسه
«ما بیش از آنکه زخم‌خورده باشیم، وحشت‌زده‌ایم و از تصورات خویش، بیش از واقعیت واهمه داریم.»
نفیسه
«وقتی کسی خشم شما را موجب می‌شود، بدانید نظر خودتان است که به آن دامن می‌زند.»
نفیسه
سنکا راهکاری که می‌دهد این است: هر زمان که خشم بر شما غلبه کرد، آثار و نشانه‌های آن را به‌صورت عکس دربیاورید، عضلات چهرهٔ خود را منبسط و رها کنید، نفس عمیق بکشید، تن صدای خود را آهسته گردانید و از شتاب گام‌هایتان بکاهید. طولی نمی‌کشد که حالات درونی‌تان نیز خود را با حالات بیرونی‌تان همانندسازی می‌کنند و آرامش را بازخواهید یافت.
نفیسه
غضب‌کردنِ ما، هیچ تأثیری در شرایط ندارد، نه آن را تغییر می‌دهد و نه آن را بهبود می‌بخشد. خیلی از اوقات آنچه که غضب ما را بر می‌انگیزد، به‌خودیِ‌خود آسیب چندانی بر ما وارد نمی‌آورد، بلکه خشم‌گرفتن ماست که آن اثر ناخوشایند را به درازا می‌کشد.
نفیسه
«هرچه انسان ذهن آرام‌تر دارد، قدرتش افزون‌تر خواهد گشت.»
نفیسه
«هیچ مرد زره‌پوشی با غضب کردن بر شجاعت خود نمی‌افزاید، مگر کسی که بدون خشم‌گرفتن، ذره‌ای شجاعت ندارد. از این جهت، خشم سر بر نمی‌آورد که یاری‌رسان شجاعت شود، بلکه می‌خواهد جای او را بگیرد.»
نفیسه
«استدلال در جست‌وجوی یک تصمیم منصفانه است درصورتی‌که خشم، تنها می‌خواهد تصمیم خود را به‌کرسی بنشاند.»
نفیسه
خشم را می‌توان نوعی داوری انگاشت. شرایط را به‌گونه‌ای ارزیابی می‌کنیم که خشم‌گرفتن را، مناسب آن وضعیت تشخیص می‌دهیم.
نفیسه
«نسل بشر، برای هیچ بلایی همانند خشم تاوان نداده است.»
نفیسه

حجم

۳۳۳٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۲۹۱ صفحه

حجم

۳۳۳٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۲۹۱ صفحه

قیمت:
۵۷,۰۰۰
۲۸,۵۰۰
۵۰%
تومان