تحلیل روابط جنسیتی با فضای معماری بهدنبال پاسخگویی به این پرسش است که دلالتهای فضا همچون فضای خانه در روابط جنسیتی در سیر تحولات تاریخی آن چگونه است و چگونه گفتمانها با فضای معماری و از طریق آن، اقتدار و انضباط خود را بر هویت جنسیتی اعمال کرده و زندگی روزمره را برای سوژه قابل درک و فهم میسازد. ما بررسی خواهیم کرد که سوژهٔ ایرانی در دورهٔ خاصی از تاریخ، چگونه با فضا و سبک معماری، فهم خویش از زندگی روزمره و ادراک، آگاهی و عاملیت خود در ارتباط با آنها را به نمایش میگذارد و چطور این امکان را برای خود فراهم میکند که فضای روزمره و معانی مرتبط با آنها را بازتولید کند یا اینکه از محدودیتهای آنها فراتر رفته و شکلهای نوینی از روابط و مفاهیم جدیدی از هویت جنسیتی را در آنها بیافریند.
فرشته
درکی درست از اینکه چگونه افراد براساس جنسیت، فضای خانه را متفاوت تجربه میکنند، چیزی است که نیاز به توجه و تحقیق در زمینهٔ هویت جنسیتیِ تأثیرگذار بر فهم و تجربه خانه یا تأثیر سبک معماری و الگوی فضا بر این روابط در خانه بهعنوان مکانی که زنان و مردان با هم در آن زندگی میکنند و تعامل دارند.
فرشته
در گفتمان پدرسالاری در دورهٔ قاجار دو تصویر از زن نشان داده شده و نامگذاری میشود:
زن یا ضعیفهٔ مستوره است و مطاع اِذن شوهر یا اینکه قهراً میل به نمایش دارد و راغب به غنج و بَرج... او یا در اندرونی باقی و به تدبیر منزل و تربیت اولاد مأنوس یا از کف نفس و ناموس، مأیوس و در بیرون و قهوهخانه، ساقی و وافی... زن یا از نظرها غایب است و فاخر، یا طالب آزادی است و به خودسری شاکر، یا بیچادر است و مکشوف یا عفیف است و مستور...
فرشته
اصولاً در شکلگیری فضاهای مختلف بهویژه فضاهای مسکونی، مسائل اعتقادی و خاص ایرانیان تأثیرگذار بوده است. یکی از آن ویژگیها احترام به زندگی خصوصی و حرمتقائلشدن برای آن است، دیگر خصوصیت عزت نفس ایرانیان است که به نحوی در شکلگیری فضاهای یک خانهٔ درونگرا تأثیرگذار بوده است (پیرنیا، ۱۳۷۱).
hou.hou