بریدههایی از کتاب اضطراب موقعیت
۳٫۶
(۲۴۰)
شخص باهوش، مهربان، کاردان، زیرک و خلاق ممکن است مشغول جارو زدن زمین باشد و شخص بیاراده، فاسد، منحط، مردمآزار و احمق در حال ادارهٔ کشور.
REZA
مرکز تفکرات سنتی مسیحی این ادعا بود که موقعیت هیچ معنای اخلاقیای ندارد. عیسی مسیح عالیترین انسانها بود، اما نجار بود. پیلاطس یکی از مقامات مهم امپراطوری بود، اما گناهکار بود. همین ناسازگاری به تنهایی ثابت میکرد که جایگاه فرد در سلسلهمراتب اجتماعی بازتاب ویژگیهای واقعی وی نیست.
REZA
چه جنایتها، جنگها، قتلها، چه بدبختیها و وحشتها از سر نسل بشر برداشته میشد، اگر کسی نردهها را بیرون میکشید و خندقها را پر میکرد و خطاب به رفقایش فریاد میزد: به این فریبکار گوش ندهید. واقعاً شکست میخورید، اگر فراموش کنید که میوههای زمین متعلق به همه است و زمین مال هیچکس نیست!
REZA
اگر هم مسیحیت در جایی از جایگاه بیطرف خود دربارهٔ ثروت دور شده باشد، به نفع فقر بوده است؛ چرا که در الگوی مسیحی، منبع همهٔ خوبیها به رسمیت شناختن تکیهٔ فرد به خداست.
REZA
کتاب مقدس، چشمانداز آرامشبخش دیگری برای افراد با موقعیت پایین ارائه میکند. کتاب عهد جدید نشان میدهد که نه ثروت و نه فقر نشانهٔ دقیقی برای ارزش اخلاقی فرد نیستند. هرچه باشد، عیسی مسیح والاترین و مبارکترین انسانها بود. با این حال او روی زمین جزو فقرا حساب میشد و هر معادلهٔ سادهای را بین برحق بودن و ثروت برهم میزد.
REZA
تأثیر فقر در عزت نفس تا حد زیادی به نحوهٔ درک جامعه از فقر و خسارت آن به جامعه بستگی دارد.
REZA
به تأکید ویلیام جیمز بر نقش انتظارات در تعیین جواب معادله یعنی عزت نفس ما. ممکن است با «کم» احساس خوشبختی کنیم، اگر «کم» چیزی باشد که انتظار داریم و ممکن است با «زیاد» احساس بدبختی کنیم، اگر به ما آموخته باشند که باید «همهچیز» را بخواهیم.
REZA
ثروت چیزی مطلق نیست. بسته به میل هرکس نسبی است. هر بار که ما آرزوی چیزی را در سر میپرورانیم که نمیتوانیم از عهدهٔ هزینهاش بربیاییم، فقیرتر میشویم. هرقدر هم که منابع داشته باشیم و هر بار که از داشتهٔ خود احساس رضایت میکنیم، میتوانیم خودمان را ثروتمند به حساب بیاوریم. هرقدر هم که داراییهای واقعیمان کم باشد.
REZA
شاعر فرانسوی اوستاش دشام (حدود ۱۴۱۰-۱۳۳۸) زندگی روی زمین را اینطور توصیف کرد:
زمان شیون و اغوا،
عصر اشکها، حسادت و رنج،
زمان ضعف و نفرین...
Te mps de doleur et de temptacion,
Aages de plour, d’envie et de tourment,
Te mps de langour et de dampnacion …
REZA
وقتی اعتقاد به جهان آخرت افیونی بچگانه دانسته شود و از نظر علمی غیرممکن شناخته، رد بشود، فشار رسیدن به موفقیت و کمال بیتردید با آگاهی از اینکه فرد فقط یک فرصت برای رسیدن به آن دارد که آن هم به طرز وحشتناکی زودگذر است، بیشتر میشود. در چنین تفکری دستاوردهای زمینی دیگر نمیتوانند پیشدرآمد چیزی قلمداد شوند که فرد در دنیایی دیگر به آن خواهد رسید؛ بلکه آنها مجموع تمام چیزهایی هستند که فرد به آن خواهد رسید.
REZA
خطرات برآورده نشدن انتظارات باید با تحلیل ایمان به دنیای بعدی باز هم افزایش پیدا کند. آنهایی که باور دارند اتفاقی که در زمین میافتد، چیزی جز پیشدرآمدی بر زندگی ابدی نیست هر تمایلی به حسد را با این فکر متعادل میکنند که موفقیت دیگران در مقابل زندگی جاودان پدیدهای موقتی است.
REZA
چقدر روزی که برای جوانی و خوشاندامی دست از تلاش بکشیم، لذتبخش است. میگوییم خدا را شکر! آن توهمات از بین رفت. هر چیزی که به فرد اضافه میشود، همانقدر که مایهٔ افتخار اوست، باری بر دوش وی هم به حساب میآید.
REZA
«وقتی تلاشی نباشد، شکستی هم نیست. شکستی که نباشد، تحقیری هم نیست. بنابراین عزت نفس ما در این دنیا کاملاً وابسته به این است که خودمان تصمیم بگیریم چطور باشیم و چهکار کنیم. این عزت نفس حس ما را به واقعیتهایمان و پتانسیلهای فرضی ما تعیین میکند»
REZA
جیمز میگوید که توانایی فرد برای احساس رضایت از خود فقط به تجربهٔ موفقیت در تمام زمینههای تلاش وابسته نیست. او میگوید ما همیشه از شکست تحقیر نمیشویم. تنها زمانی تحقیر میشویم که غرور و حس ارزشمان را در آرزو یا دستاورد مشخصی سرمایهگذاری کنیم و بعد از اینکه آن را دنبال کردیم احساس ناامیدی کنیم.
REZA
دموکراسی طبق تعریف، تمام موانع روبهروی انتظار و توقع را برداشت. تمام اعضای جامعهٔ دموکراتیک خودشان را برابر میدیدند، حتی درحالیکه وسایل لازم برای دستیابی به برابری مادی وجود نداشت.
REZA
وقتی نابرابری، قانون عمومی جامعه باشد، بزرگترین نابرابریها هم توجهی جلب نمیکنند. اما وقتی همهچیز کم و بیش برابر باشد، کوچکترین تفاوت مورد توجه قرار میگیرد... این علت آن مالیخولیای عجیبی است که معمولاً ساکنان کشورهای دموکرات در میان وفور نعمت حس میکنند و آن انزجار از زندگیای است که گاهی حتی در شرایط آرام و آسان هم آنها را در برمیگیرد.
REZA
سِر جان فورتسکو، حقوقدان انگلیسی در قرن پانزدهم، گفت: «همانطور که در میان فرشتگان، از بالاترین آنها تا پایینترینشان، هیچ فرشتهای وجود ندارد که هم بالاتر و هم پایینتر از او فرشتهای باشد، بنابراین در بین سایر مخلوقات، از انسان گرفته تا پستترین کرمها، هم مخلوقی وجود ندارد که از مخلوقی برتر باشد و نسبت به دیگری پست.»
REZA
این باور را هم که نابرابری عادلانه است یا حداقل نمیتوان از آن فرار کرد، خود ستمگران رایج کردند. با رواج مسیحیت در اواخر امپراطوری روم، افراد زیادی در مقابل دینی سر فرود آوردند که به آنها میآموخت رفتار نابرابر را به مثابهٔ بخشی از نظم طبیعی و تغییرناپذیر جهان بپذیرند.
REZA
اگر انقلابهای بزرگ سیاسی و مصرفی قرن هجدهم و نوزدهم باعث اضطراب روانی شده و همزمان به طور گسترده بهرهٔ مادی نسل بشر را افزایش دادند، به خاطر این بود که این انقلابها بر روی چندین آرمان خارقالعادهٔ جدید پایهگذاری شد. بر روی باوری عملی به برابری درونی تمام انسانها و بر نیروی نامحدود هرکسی برای دستیابی به هرچیزی.
REZA
تحمل برخی موفقیتها، که اتفاقاً تعدادشان هم زیاد نیست، از تحمل موفقیت افرادی که به ظاهر با ما برابرند راحتتر است.
REZA
حجم
۱٫۸ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۲۳۲ صفحه
حجم
۱٫۸ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۲۳۲ صفحه
قیمت:
۵۵,۰۰۰
۱۶,۵۰۰۷۰%
تومان