بریدههایی از کتاب تا این حد مهربان نباش (شخصیت مهربان از منظر روانشناسی)
۴٫۲
(۱۹)
ارائه نصیحت در دو موقعیت مشمول استثناء و جایز بشمار می آید. موقیت نخست عبارتست از زمانی که در حوزه فعالیت حرفه ای، نیروهای تحت امر شما از عهده انجام کاری بر نمی آیند و فرصت نیز تنگ است.
Fereshteh Radmanesh
) شخصی که نصیحت بذل و بخشش میکند، انگیزه های پیچیده، متنوع و زیرکانه ای دارد. شاید انگیزه او، جلب توجه دوستان باشد. شاید ما بعنوان نصیحت گوی، قصد داریم دیگران را مدیون خود ساخته یا اعتمادشان را جلب کنیم. گاه هدف آن است که رابطه صمیمانه تری برقرار کنیم و یا آنکه از فرمان دادن به دیگران لذت میبریم. به عبارت دیگر ما در واقع به دیگران نصیحت ارزانی میکنیم زیرا این عمل، منافع و مصالح ما را براورده میکند حال انکه در ظاهر چنین به نظر می رسد که قصد ارائه خدمت به دیگران را داریم!
ج) نصیحت گوئی یکی از الگوهای سلطه بر دیگران محسوب می شود. "نصیحت"بذات خود حاوی دستورالعمل های اخلاقی است.
Fereshteh Radmanesh
آنچه که دیگران –واقعا- بدان نیاز دارند آن است که اجازه دهیم خودشان تصمیم بگیرند. زیرا انسان نیازمند تقویت و توسعه توانمندی های ذهنی، در مقام مراقبت از خویش است. هنگامی که ما دیگران را به باد نصیحت میگیریم، انان را از مهارت در تصمیم گیری و احساس خوبی که بعد از اتخاذ تصمیم های صحیح نصیب شان می شود محروم میکنیم.
Fereshteh Radmanesh
چرا نصیحت پراکنی، خطاست؟
الف) این عادت به معنی تحقیر و تحمیق دیگران است. نصیحت پراکنی بدان معناست که مخاطب شما فاقد توان عقلی یا عاطفی برای حل مشکلات خود قلمداد میشود.
Fereshteh Radmanesh
به محض انکه احساس کنیم دیگران دچار مشکل هستند (با نیت خیرخواهانه) شروع به اندرز گوئی میکنیم تا نقش رهبریت را بردوش بگیریم
Fereshteh Radmanesh
"شخصیت دائما مهربان" حتی در گیرودار تنگنا های احمقانه نیز از بیان حقائق اباء دارد زیرا او آموخته است که بیان حقائق باعث رنجش دیگران خواهد شد. طبعا در موقعیت های مهم و حساس، بیان حقیقت عاقلانه ترین راهکار است زیرا در برخی موقعیت ها، نتایج پنهان کردن حقیقت بسیار ناگوارتر از صراحت لهجه خواهد بود.
Fereshteh Radmanesh
شخصی که دچار حمله خشم شده، ابتدا از نکته ای آزرده شده و سپس کنترل خود را از دست داده است. احساس آزردگی او عینا همان اتهاماتی که به شما وارد میکند نیست. بنابر این شما نباید سرگرم پاسخگوئی به اتهامات شوید. واجب تر آنست که به احساس آزردگی و رنجش طرف مقابل پاسخ دهید.
Fereshteh Radmanesh
اگر چه ممکن است طرف مقابل شما، اتهامات بی منطق و بی اساسی را متوجه شما کرده باشد اما این اتهامات از نگاه او دارای معانی خاصی است.
متاسفانه شما عادت به رویاروئی با "اختلالات کارکردی دوگانه"ندارید. از سوئی، حمله خشم را بی منطق قلمداد میکنید اما در عین حال میکوشید تا از طریق گفتگوی منطقی، مشکل را حل کنید!
اگر بتوانید این رویکرد خود را اصلاح کنید، برخوردی صبورانه تر و موثر تر از خود بروز خواهید داد. بنابر این در برخورد با دوستانی که مایل نیستید آنان را از دست بدهید به این دو نکته توجه خاص داشته باشید.
Fereshteh Radmanesh
شخصی که دچار حمله خشم است قصد دارد تا سخن خود را به گوش ما برساند. به ما نشان دهد که آزرده خاطرست و حق دارد خشمگین باشد. اما هنگامی که شما شروع به بیان استدلال هایتان میکنید رفتاری بر خلاف آنچه که که او اتنظار دارد در پیش گرفته اید. او توقعات معینی دارد اما درمییابد که شما به توقعات او پاسخ نمیدهید. به این ترتیب، شما و طرف مقابل از دو زاویه کاملا ناهمگون به ماجرا مینگرید.
Fereshteh Radmanesh
"شخصیت دائما مهربان"همواره می کوشد تا دیگران را راضی و خشنود نگاه دارد. بنابر این هیچگاه خشم خود را ابراز نمیکند. او حتی در برابر حملات خشم دیگران، رفتاری انفعالی از خود بروز می دهد. شخصیت دائما مهربان تلاش میکند تا نشان دهد مستحق رفتار غضبناک طرف مقابل نیست. ما از کسی که دچار حمله خشم است توقع داریم تا منطق ما را بپذیرد حال انکه او اساسا در وضعیتی نیست که به منطق پایبند باشد. ما بعنوان شخصیت دائما مهربان بجای انکه او را متوجه اشتباهش کنیم و منطق خشم او را به چالش بگیریم، میکوشیم تا رفتار او را، اندرزگوئی و نصیحت پراکنی قلمداد کنیم بدان امید که امور به مجرای منطقی بازگردد و بتوانیم روابط خود با طرف مقابل را از نو پی ریزی کنیم.
آنچه که ما آن را "دفاع منطقی" در برابر حملات خشم دیگران می نامیم، خطائی بیش نیست اما با توجه به آرمان های کمال گرایانه و تخیلی مان، قادر به درک این خطاء نیستیم.
Fereshteh Radmanesh
رفتارخطاء در برابر احساس خشم
"شخصیت مهربان" همواره از چالش آفرینی در مقابل اشخاص نامهربان حذر دارد زیرا:
●والدین مان به ما آموخته اند که ابراز خشم، نوعی رفتار کودکانه و نامقبول است.
●خشم نشانه بی فرهنگی و عقب افتادگی است.
●میل نداریم فرزندان مان چنین رفتاری را از ما بیاموزند.
●احتمالا نسبت به علل برانگیخته شدن احساس "خشم آزار دهنده و توهین آمیز" دچار وسواس هستیم.
●از واکنش احتمالی دیگران در برابر رفتار خشم آگین خود بیم داریم. ما دائما مهربان هستیم و بجای ابراز خشم، تمام توان خود را صرف فروخوردن احساس خشم میکنیم.
Fereshteh Radmanesh
گاه "شخصیت مهربان" قادر نیست درخواست های خود از دیگران را بر زبان آورد زیرا بیم دارد که او را "فرصت طلب" قلمداد کنند و به درخواست او پاسخ منفی دهند. از سوی دیگر اگر او خواسته های خود را بیان نکند، دیگران فرض را بر آن قرار می دهند که وی چنین درخواستی ندارد و طبعا در هر دو حالت، شخصیت مهربان به خواسته های خود نخواهد رسید!
Fereshteh Radmanesh
اگر مرتکب اشتباه شدید، عذر خواهی کنید و هر گاه برایتان مقدور بود در صدد جبران اشتباه خود برائید. به این ترتیب، رابطه خود با دیگران را از نابودی نجات خواهید داد. اگر در عذر خواهی تعلل و تاخیر کردید، به هر دو اشتباه خود اعتراف کنید وبخاطر خطاء و تاخیر تان پوزش بخواهید.
Fereshteh Radmanesh
رفتارتان را متناسب با نوع رابطه تان تنظیم کنید. با هرکس مطابق با نوع پیوندی که با او دارید برخورد کنید.
Fereshteh Radmanesh
●خودتان را به چهار میخ نقد نکشید. باور داشته باشید که شما نیز همچون دیگران هر روز مرتکب اشتباه می شوید و اگر بر خلاف میل دیگران رفتار کنید، دنیا به آخر نخواهد رسید
Fereshteh Radmanesh
در دوران کودکی، انگیزشی که ما را به دنیای اطرافمان پیوند میدهد، " اعتماد " است. ما بر همین مبنا به والدین، نزدیکان، مدرسه و جامعه متصل هستیم. در دوران نوجوانی از شدت اعتماد کاسته می شود و شخص میکوشد تا استقلال را جایگزین اعتماد کرده و تقریبا در تمامی زمینه ها به خویشتن متکی گردد. از دوران بلوغ به بعد، خصلت اعتماد کودکانه و استقلال طلبی دوران نوجوانی را کنار گذارده و خصلت "اعتماد متقابل" جایگزین آن می شود. به این ترتیب، توازن کنش و واکنش پدید آمده و باعث رشد و سلامت شخصیت فرد خواهد شد. مهربانی مفرط و کمال گرائی افراطی باعث می شود تا شخص در دوران اعتماد کودکانه باقی مانده و از ارزش حقوق و اراده شخص کاسته شود. در مقابل، تلاش برای جلب رضایت دیگران و پذیرفتن اراده جمع، ارزش فراوانی می یابد. به این ترتیب سعادت روانی و عاطفی شما منوط به اراده دیگران خواهد شد.
Fereshteh Radmanesh
خصلت "آیده آل گرائی" به معنای:
-تلاشی ابلهانه و عقیم برای دستیابی به محالات است.
-باعث اضطراب دائم و تبدیل اضطراب به عذاب می شود.
-باور داشت انکه: اگر خطائی مرتکب شوم، تو گوئی خواهم مرد!
-تلف کردن نیرو و عمر گران بار.
-به تأخیر انداختن پیوند های عمیق عاطفی
-ناخشنودی ما از کسانی که سعی در جلب رضایت آنان را داریم.
-ابتلا به برخی بیماری هائی که ممکن است حیات ما را به مخاطره افکند.
-پناه بردن به افراط کاری های بی منتها.
-احساس حماقت کردن و انتقاد بیرحمانه از خویشتن.
-واگذاردن امور خود به گردن دیگران که ظلمی در حق آنان و ماست.
Fereshteh Radmanesh
در واقع بجای انکه به ما بیاموزند چگونه خویشتن را بپذیریم، به ما یاد داده اند که چگونه مورد پذیرش دیگران قرار گیریم و هنگامی که در این کارزار توفیقی حاصل نمی کنیم، دچار عذاب درونی می شویم.
Fereshteh Radmanesh
با بزک کردن رویداد ها، از کنار حقائق بسلامت بگذریم.
Dexter
در ابتدای امر برای شما دشوارست که خشم را یک "انرژی مفید" تلقی کنید زیرا ما همواره آموخته ایم که خشم جزء صفات نکوهیده انسانی است و در مقام سرکوب آن بر آمده ایم. بخاطر داشته باشید که هرگاه شما قادر شوید تا خویشتن و احساس خشم را توأمان، بپذیرید، ترس از ابراز خشم را کاهش داده و یا بکلی رفع خواهید کرد.
Dexter
حجم
۵۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۴۷ صفحه
حجم
۵۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۴۷ صفحه
قیمت:
۲,۴۰۰
تومان