بریدههایی از کتاب موهبت کامل نبودن
۳٫۵
(۲۲۴)
چرا با اینکه دسترسی به اطلاعات، کتاب و دانش بیشتر شده است، بیش از گذشته با مشکلات دست به گریبانیم؟
زیرا هیچگاه درباره عواملی که میتوانند مانع پیشرفت و موفقیت ما، فرزندان، خانواده، سازمان و جامعه ما شوند، سخن نمیگوییم.
من اطلاعات زیادی درباره تغذیه سالم دارم، اما اگر دخترم اِلن درباره پروژه درسیاش مشکلی داشته باشد، پسرم چارلی، در مهدکودک بهانه خانه را بگیرد، من مجبور به نوشتن مطلبی خاص باشم، اجاره بهای خانهها بالا رفته باشد، گل و گیاه خانه از بیآبی در حال خشکیدن باشد، لباسم از رنگ و رو افتاده باشد، اوضاع مالی مسیر نزولی داشته باشد و حجم اینترنت رو به کاهش باشد، تمام این اطلاعات را به دست فراموشی میسپارم! در این موارد تنها چیزی که میتواند جوشش اضطراب من را فرو بنشاند یک کلوچه میوهای، یک بسته چیپس و کلی شکلات است.
احسان رضاپور
لزومی ندارد که نسبت به همه احساس تعلق داشته باشیم، همه به ما عشق بورزند و همه بتوانند به داستان ما گوش دهند، اما حداقل یک نفر را باید داشته باشیم تا در این امور با او سهیم شویم. اگر یک یا چند محرم در زندگی خود داشته باشیم، بهترین راه برای پذیرش و قبول پیوند و ارتباط با آنها، این است که ارزشمند بودن خود را بپذیریم. اگر برآنیم که روابط خود را براساس محبت، احساس تعلق و سهیم شدن در داستان زندگی بنا کنیم، باید از همین جا شروع کنیم: من با ارزش هستم.
مرتضی چرخزرین
نکته شایان توجه اینکه قرار نیست داستان خود را برای هر کسی که از گرد راه میرسد، بازگو کنیم. شنیدن آن یک امتیاز است و قبل از مطرح کردن آن باید از خود بپرسیم: «چه کسی در خور شنیدن داستان من است؟» اگر فرد یا افرادی در زندگی ما باشند که ما را با تمام نقاطقوت و ضعفمان بپذیرند و کنارمان بنشینند و به داستان ما گوش دهند، فوقالعاده خوشبختیم.
مرتضی چرخزرین
در شناخت چگونگی دفاع از خود در مقابل شرم، برای کار دکتر لیندا هارتلینگ احترام فوقالعادهای قائلم. او برای توضیح راهکارهای دفاعی ما در مقابل شرم، از اصطلاحات کارن هورنای استفاده میکند: حرکت به سوی (مردم)، حرکت علیه (مردم) و دورشدن از (مردم) .
به عقیده دکتر هارتلینگ در رویارویی با شرم عدهای با انزوا، دور شدن از دیگران و سکوت، از خود دفاع میکنند. عدهای دیگر درصدد خشنود کردن و راضی نگه داشتن دیگران بر میآیند عدهای هم با خشونت و مقابلهبهمثل علیه دیگران اقدام میکنند تا قدرت و کنترل را به دست آورند
مرتضی چرخزرین
اینکه اطلاعات زیادی درباره شرم داشته باشید مانع از آن نمیشود که شرم به سراغ شما نیاید. تجربه این را به من نشان داده است. با تمام اطلاعاتی که دارید ممکن است با شرم دست به گریبان باشید، بدون آنکه بدانید چه اتفاقی دارد میافتد و چرا. خبر خوب اینکه تابآوری در مقابل شرم نیز میتواند ناآگاهانه صورت بگیرد.
مرتضی چرخزرین
استفاده از شرم برای تربیت کودکان، به آنها میآموزد که اساسا شایسته عشق و محبت نیستند.
مرتضی چرخزرین
شرم بیش از آنکه یک راهحل باشد ما را به سمت رفتارهای مخرب و زیانبار سوق میدهد. وقتی شرم به سراغ ما میآید پیوند خود را با دیگران قطعشده میبینیم و ناامیدانه درصدد احساس ارزشمندی بر میآییم. وقتی سراپای وجودمان را شرم یا ترس از شرم فرا میگیرد بیشتر احتمال دارد که به زیان خود رفتار کنیم، دیگران را مورد حمله قرار دهیم یا شرمنده سازیم. در واقع شرم با خشونت، پرخاشگری، افسردگی، اعتیاد، اختلالهای خوردن و قلدری ارتباط دارد.
مرتضی چرخزرین
وقتی کاری برخلاف معیارهای ایدهآل خود انجام میدهیم یا در انجام کاری تعلل میورزیم احساس گناه میکنیم. این احساس آزاردهنده اما مفید است چرا که باعث میشود برای کار خود عذرخواهی کنیم، برای جبران آن اقدام کنیم یا رفتار خود را تغییر دهیم، از این جهت احساس گناه مانند محرک عمل میکند. احساس گناه به اندازه احساس شرم نیرومند است اما تأثیر آن اغلب مثبت است، حال آنکه شرم نیرویی مخرب دارد.
مرتضی چرخزرین
بین شرم و احساس گناه چه تفاوتی وجود دارد؟ اکثر درمانگران بالینی و پژوهشگران با این عقیده موافقند که بهترین راه برای درک تفاوت این دو، درک تفاوت بین این دو جمله است: «من بد هستم» و «من کار بدی انجام دادهام.»
احساس گناه = من کار بدی انجام دادهام.
احساس شرم = من بد هستم.
شرم هویت و کیستیِ ما را زیر سؤال میبرد اما احساس گناه رفتارمان را.
مرتضی چرخزرین
یافتههای یک دهه پژوهشم نشان میدهد که مردان و زنانِ برخودار از تابآوریِ بالا (در مقابل شرم) در چهار ویژگی مشترک هستند:
۱. آنها شرم را میشناسند و میدانند چه پیامها و انتظاراتی آن را در وجودشان بیدار میکند.
۲. آنها هشیاری خود را نسبت به پیامها و انتظاراتی که میگویند «ناقص بودن، یعنی بیکفایتی»، افزایش میدهند.
۳. آنها به افراد قابلاعتماد روی میآورند و داستان خود را با آنان در میان میگذارند.
۴. آنها درباره موقعیت خجلکننده و شرم خود حرف میزنند، واژه شرم را به زبان میآورند، از احساس خود حرف میزنند و نیاز خود را مطرح میکنند.
مرتضی چرخزرین
اگر کسی درخور آن باشد که داستان خود را برایش بازگو کنیم، باید که چنین کنیم. وقتی درباره شرم حرف میزنیم، قدرتش را از دست میدهد. به این ترتیب لازم است داستان خود را طرح کنیم تا شرم آن از بین برود و البته برای طرح داستان لازم است تابآوری خود را بالا ببریم.
مرتضی چرخزرین
تابآوری در برابر شرم به این معناست که بتوانیم آن را تشخیص دهیم، بهنحوی سازنده با آن روبهرو شویم و با حفظ احساس ارزشمندی و اصالت خود، آن را پشت سر بگذاریم و در نهایت بهواسطه این تجربه شجاعت، شفقت و پیوند با دیگران را در خود پرورش دهیم. اولین نکتهای که لازم است درباره شرم بدانیم این است که هرچه کمتر درباره آن حرف بزنیم، بیشتر بر ما غلبه میکند.
مرتضی چرخزرین
از آنجا که شرم ترس همگانی از احساس بیارزش بودن و دوستداشتنی نبودن است و از طرفی همه انسانها نیازی ذاتی و غیرقابل تغییر به تجربه کردن عشق و احساس تعلق دارند، جا دارد که شرم از «هیجانهای اصلی» به شمار رود. نیازی نیست شرم را تجربه کنیم تا از حرکت بیفتیم، صِرف ترس از بیارزش بودن کافی است تا ما را به سکوت درباره داستانهایمان وادارد.
مرتضی چرخزرین
نگرانی دیگر ما این است که با پذیرش و نقل داستان خود، مجبور شویم فشار زیادی را تحمل کنیم. ترس واقعی ما این است که تعریف دیگران از ما، بر اساس تجربهای از تراشهای ناچیز از ما باشد.
مرتضی چرخزرین
برای همه راحت نیست که داستان گرفتاریهای خود را بپذیرند و اگر سخت تلاش کنیم که از بیرون همه چیز «روبهراه» بهنظر برسد، هنگامی که مجبور شویم راست بگوییم شرایط سختی را تحمل خواهیم کرد. به همین دلیل است که شرم با کمالگرایی همخوانی دارد و خیلی راحت ما را ساکت و خاموش نگه میدارد.
مرتضی چرخزرین
شرم معمولاً در مکانهای آشنا میخزد[ به موضوعات آشنا مربوط میشود ]، از جمله ریخت و قیافه، تصور ما از بدنمان، خانواده، سبک تربیت فرزندانمان، پول، شغل، سلامت، اعتیاد، جنسیت، سالخوردگی و مذهب. احساس شرم احساسی انسانی است و از انسان بودن ما حکایت دارد.
مرتضی چرخزرین
توجه دارم که بعضی از نگرانیها، بخشی جداییناپذیر از زندگی هستند، اما بیشتر اضطرابها ناشی از انتظاراتی است که خودم بر خودم تحمیل میکنم. دلم میخواهد پروژه اِلن تحسین برانگیز باشد، چارلی بهانه خانه را نگیرد و من به نوشتنم برسم. دوست دارم به دنیا نشان بدهم که چطور بین زندگی حرفهای و خانوادگیام تعادل برقرار کردهام.
مرتضی چرخزرین
معمولاً تا بیمار نشویم، بیش از توان انسانیمان دور و بر خود را شلوغ نکنیم، خود را زیر فشار طاقتفرسا له نکنیم و اضطراب و تردید به خود را به نهایت نرسانیم، درباره اینکه چه چیز دائم ما را به سوی خوردن سوق میدهد، حرف نمیزنیم. درگیری برای احساس خودارزشمندی چنان با تاروپود زندگی ما در آمیخته است که اغلب فراموش میکنیم که زندگی باید جریانی موزون داشته باشد.
مرتضی چرخزرین
اگر بخواهیم باتماموجود و با صداقت زندگی کنیم و عشق بورزیم و با احساس خودارزشمندی با دیگران برخورد کنیم، لازم است درباره موانع حرف بزنیم، بهویژه درباره شرم، ترس، ضعف و آسیبپذیری.
مرتضی چرخزرین
یک بار در یک مصاحبه رادیویی از من سؤال شد: «آیا میشود به کسی که دوستش داریم خیانت یا بدرفتاری کنیم؟»
در جواب گفتم: «نمیدانم آیا میشود به کسی که دوستش داریم خیانت کنیم یا نامهربان باشیم، اما میدانم که وقتی به کسی خیانت میکنیم یا نسبت به او رفتاری ظالمانه در پیش میگیریم، عشقورزی را تمرین نمیکنیم. خود من شخصا، کسی را نمیخواهم که به من اظهار عشق کند، بلکه کسی را میخواهم که در ارتباط با من هر روز عشق ورزی را تمرین کند.»
مرتضی چرخزرین
حجم
۱۳۷٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۶۵ صفحه
حجم
۱۳۷٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۶۵ صفحه
قیمت:
۶۴,۰۰۰
۵۷,۶۰۰۱۰%
تومان