بریدههایی از کتاب موهبت کامل نبودن
۳٫۵
(۲۲۴)
اگر بخواهیم روحیه مقاومت را در خود پرورش دهیم و در دام مقایسه زندگی خود با تصویرهای ساختگی نیفتیم، باید آنچه را میبینیم با واقعیت تطبیق دهیم. باید بتوانیم این پرسشها را مطرح کنیم و به آنها پاسخ دهیم:
۱. آیا آنچه را میبینم واقعی است؟ آیا این تصاویر، زندگی واقعی را نمایش میدهند یا زندگی خیالی را؟
۲. آیا این تصاویر، زندگی واقعی و اصیل را نشان میدهند، یا میخواهند زندگی، بدن، خانواده و روابط من را تبدیل به یک شیء و وسیله کنند؟
۳. چه کسی از تماشای عکسها و احساس بد من راجع به خودم، سود میبرد؟
راهنمایی: همهجا میتوان رد پای پول و سلطه را دنبال کرد.
مرتضی چرخزرین
الگوی تفکر امیدوارانه زمانی در ما شکل میگیرد که بدانیم کسب بعضی از خواستهها مستلزم صرف زمان و سختکوشی است، بیآنکه لذتی در کار باشد. درعینحال این نکته هم شایان توجه است که اگر کسب هدفی آسان، سریع و توأم با لذت باشد دلیل بر این نیست که بیارزشتر از هدف دشوار است.
مرتضی چرخزرین
هرگاه کمالگراییام گل میکند و میخواهم همه چیز را تحتکنترل داشته باشم این بیت از شعر لئونارد کوهن را به یاد میآورم: «هر چیزی تَرَک و شکافی دارد و از همینجاست که نور به درون رخنه میکند.» اما کمالگرا پیوسته تلاش میکند ترکها را هم بیاورد و درزها را بپوشاند تا همه چیز بیعیبونقص بهنظر برسد. این شعر به من کمک میکند تا زیباییِ ترکها (خانه نامرتب، دستنوشته غلطدار، لباسی که برایم تنگ شده است) را از یاد نبرم و فراموش نکنم که نقص، بیکفایتی نیست. نقایص به ما یادآور میشوند که در این ماجرا همه با هم سهیم هستیم، ناقص و ناکافی، اما با هم.
مرتضی چرخزرین
کمالگرایی در خلاء رخ نمیدهد، بلکه اطرافیان ما را نیز متأثر میسازد. ما آن را به فرزندان خود انتقال میدهیم، محیط کار را با انتظارات نامعقول آلوده میسازیم و اقوام و دوستانمان را خفه میکنیم. خوشبختانه شفقت نیز از همین خاصیت برخوردار است. وقتی به خود مهر بورزیم، منبعی از شفقت فراهم میکنیم که به دیگران نیز سرایت میکند. فرزندانمان شفقت به خود را از ما میآموزند و اطرافیانمان خود را برای اصیل بودن آزاد میبینند.
مرتضی چرخزرین
ذهنآگاهی، علاوه بر رویارویی با هیجانهای منفی، مستلزم آن است که در برچسب زدن و معنی دادن به آنها اغراق نکنیم. به نظر من توجه به این نکته راهکاری کلیدی برای افرادی است که با کمالگرایی خود دستوپنجه نرم میکنند.
مرتضی چرخزرین
یک لحظه شفقت به خود میتواند تمام روز شما را دگرگون سازد و رشتهای از این لحظهها، تمام زندگیتان را.
ـ کریستوفر جرمر
مرتضی چرخزرین
مصاحبه با افراد مختلفی که اصیل بودن را محور زندگی خود قرار داده بودند، نشان داد که آنها در زمینه کمالگرایی مشترکات زیادی با هم داشتند.
اول اینکه آنها با صداقت و بدون ترس یا خجالت درباره کامل نبودن و کاستیهای خود حرف میزدند. دوم اینکه درباره خود یا دیگران سریع قضاوت نمیکردند. گویی شعار آنها در عمل این بود که «همه ما نهایت تلاش خود را میکنیم» .
مرتضی چرخزرین
وقتی با خود مهربانتر شویم و خود را بیشتر دوست بداریم میتوانیم کامل نبودمان را بپذیریم.
مرتضی چرخزرین
کمالگرایی صرفا به این دلیل میلی خودویرانگر است که اساسا هیچ چیز نمیتواند کامل و بینقص باشد. کمال هدفی دستنیافتنی است. وانگهی آنچه در کمالگرایی بیشتر مطرح است نظر دیگران است، کمالگرا میخواهد در دید دیگران کامل و بینقص جلوه کند. کمالگرایی حتی از این نظر هم هدفی دستنیافتنی است، چراکه دید دیگران، صرفنظر از سعی و تلاش ما، خارج از کنترل ماست.
مرتضی چرخزرین
کمالگرایی تفکری خودویرانگر و اعتیارآور است که این عقیده را در ما زنده نگه میدارد: اگر کامل و بینقص بهنظر برسم، اگر زندگی بینقصی داشته باشم و هر کاری را در حد کمال انجام دهم، میتوانم از احساس آزاردهنده شرم، قضاوت و انتقاد دور بمانم یا آنها را به حداقل برسانم.
مرتضی چرخزرین
کمالگرایی به افسردگی، اضطراب و اعتیاد ختم میشود و زندگی را فلج میکند. فلج شدن زندگی یعنی اینکه بهخاطر ترس از ناقص بهنظر رسیدن، هیچیک از جنبههای وجودی یا زندگی خود را رو نکنیم و به سبب آن فرصتها را از دست بدهیم. فلج شدن یعنی دنبال نکردن رؤیاها بهخاطر ترس عمیق از اینکه مبادا شکست بخوریم، مرتکب اشتباه شویم و دیگران را ناامید کنیم، وقتی کمالگرا هستیم از خطرپذیری میترسیم، چون احساسِ ارزشمندیِ ما را تهدید میکند.
مرتضی چرخزرین
هسته اصلی کمالگرایی تلاش برای کسب تأیید و پذیرش دیگران است. اکثر کمالگرایان افرادی هستند که بیشتر برای عملکرد و پیشرفتهای خود (مانند نمره، مَنِش، قانونمندی، راضی نگاه داشتن دیگران، مشکل ظاهری و امور ورزشی) مورد تمجید قرار گرفتهاند. کمالگرایان در مقطعی از زندگی خود این طرز فکر خطرناک و فرساینده را یاد میگیرند: من یعنی موفقیتهای من، کارهای بزرگ من و اینکه چقدر خوب آنها را انجام میدهم.
مرتضی چرخزرین
هرجا کمالگرایی باشد، شرم در کمین نشسته است. در واقع شرم زادگاه کمال گرایی است
مرتضی چرخزرین
عقاید، ماجراها و آراءِ به زبان نیامده خنثی نمیشوند، بلکه ممکن است در درون بجوشند و احساس ارزشمندی ما را بفرسایند.
مرتضی چرخزرین
وقتی بر خلاف جریان موجود گام برمیداریم و کارمان در معرض دید دیگران قرار میگیرد، عدهای احساس خطر میکنند و سعی میکنند بر موردی انگشت بگذارند که بیشترین رنجش را میتواند ایجاد کند. برای مثال، به ظاهرِ ما، دوست داشتنی بودن ما یا شیوه فرزندپروری ما حمله میکنند.
مشکل اینجاست که وقتی به حرف دیگران اهمیت نمیدهیم و از رنجشی مصون میمانیم، نمیتوانیم پیوند و ارتباط مؤثری برقرار کنیم. شجاعت این است که قصه خود را بازگو کنیم و خود را در معرض انتقاد قرار دهیم.
مرتضی چرخزرین
اصیل بودن، همیشه توأم با امنیت نیست و گاه کاملاً بر عکس است. گاه لازم است از محدوده امنیتی خود پا را فراتر بگذاریم و من بهعنوان فردی که خود بارها از محدوده ایمنی پا بیرون گذاشته است به شما میگویم که احتمال آنکه به شما حمله کنند بسیار زیاد است.
مرتضی چرخزرین
اگر فکر کنم آدم کامل و بیعیبی هستم، اما دیگران اینطور فکر نکنند، چه؟
اگر اجازه بدهم خودِ ناقصم آشکار شود و دیگران آن را دوست نداشته باشند، چه؟
اگر دوستان، خانواده یا همکارانم منِ کامل و بینقص را، یعنی منی که مراقب همه چیز و همه کس است، بیشتر دوست داشته باشند، چه؟
گاه، وقتی سیستمی را به سمت جلو هل میدهیم، سیستم با فشار به سمت عقب بر میگردد. این عقب برگشتن میتواند هر چیزی باشد، از تاب دادن چشمها و پچ پچ کردن گرفته تا درگیریهای ارتباطی و احساس انزوا.
مرتضی چرخزرین
اکثر ما جذب آدمهای صمیمی، معمولی و صادق میشویم و دوست داریم خود نیز در زندگی اینگونه باشیم، اما خسته میشویم چون حتی بدون تأمل زیاد هم میدانیم که حفظ اصالت در فرهنگی که همه چیز (از وزن گرفته تا شکل ظاهری خانهمان) را به ما دیکته میکند، اقدامی بهغایت سنگین و دشوار است.
مرتضی چرخزرین
اصالت نیز مانند سایر شیوههای مطلوب زیستن، به انتخاب ما بستگی دارد. اصالت نیز نیاز به تمرین دارد و صفتی نیست که در ذات و سرشت عدهای باشد و در عدهای دیگر نباشد.
برای بااصالت زیستن هر روز باید در برخورد با موقعیتهای مختلف دست به انتخابهایی بزنیم و بین خودنمایی و واقعی بودن یکی را انتخاب کنیم. تصمیم بگیریم صادق باشیم و اجازه دهیم خود واقعیمان به نمایش در آید.
مرتضی چرخزرین
معمولاً آدمها در زندگی روندی رو به عقب را طی می کنند: آنها سعی میکنند مال یا دارایی خود را بیشتر کنند تا بتوانند کار مورد علاقه خود را بیشتر انجام دهند و از این رهگذر احساس خوشبختی کنند. اما این روش در عمل نتیجهای معکوس دارد. شما باید ابتدا خود واقعیتان باشید و بعد کاری را که واقعا باید انجام دهید، بجا آورید، تا به آنچه میخواهید دست یابید.
ـ مارگارت یانگ
مرتضی چرخزرین
حجم
۱۳۷٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۶۵ صفحه
حجم
۱۳۷٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۶۵ صفحه
قیمت:
۶۴,۰۰۰
۵۷,۶۰۰۱۰%
تومان