بریدههایی از کتاب صدام
۴٫۱
(۱۴)
یکی از ادعاهای محبوب صدام این بود که «من، خیلی ساده، فقط با نگاه کردن به چشمان فرد میتوانم تشخیص دهم خائن است یا وفادار.»
شهریار
صدام هیچ دوست واقعیای نداشت. آدمهایی که اطرافش بودند جملگی از او میترسیدند. هر کسی که قرار بود به صدام نزدیک شود باید تمام مدت وفاداری خودش را به او ثابت میکرد
شهریار
برای برخورد با خائنان نیازی به روشهای استالینیستی نداریم. ما به روشهای بعثیستی نیاز داریم.»
شهریار
شما برای حفاظت از خودتان به خانواده نیاز دارید نه ارتش یا حزب. ارتشها و حزبها در این کشور تغییر مسیر میدهند، اما خانواده نه
شهریار
«به نظرم این نوع تعاملهای اجتماعی، فراتر از مداوای دردها و رنجهای بدنی آدمها، تمام وجود آنها را مداوا میکند.»
imaanbaashtimonfared
چنین خصوصیاتی دارد: خودبزرگبینی افراطی، سوءظن بیمارگون، وجدانِ رها از هر قید و بند، همدلی نداشتن با دیگران، و پشیزی احترام قایل نشدن برای حقیقت و راستی.
imaanbaashtimonfared
تداومِ عدم قطعیتِ سیاسی در عراقِ پساصدام بی هیچ شک و تردیدی به نفع آنهایی تمام میشد که در داخل و نیر خارجِ عراق خواهان شکست تلاشهای متحدین برای بازسازی کشور، هم از حیث سیاسی هم از حیث اقتصادی، بودند
imaanbaashtimonfared
به «عمامهبهسرها» هرگز نباید اجازهٔ حکومت کردن داد.
احسان فتاحی
صدام مثل بسیاری از پیرمردان که یکجورهایی بندهٔ عادتهایشان هستند،
کاربر ۳۷۳۱۷۲۱
او میدانست که عدنان، براساس سنتهای عربی، در هر منازعهای که پای اقوام خونی خودش در میان باشد طرف آنها را خواهد گرفت
imaanbaashtimonfared
از این به بعد، این داستان که صدام خودش هدایت عملیات موفقیتآمیز جنگی را بر عهده دارد به آرامی کنار گذاشته شد.
imaanbaashtimonfared
در این زمان که اندکی از تجاوز نظامی صدام به ایران گذشته و فرانسه نخستین محمولهٔ اورانیوم غنیشدهٔ خود را به عراق تحویل داده بود، هواپیماهای جنگندهٔ ایرانی به طرز غافلگیرکنندهای به مرکز اتمی عراق در التویثه، در جنوب شرقی بغداد، حمله کردند. حمله ناموفق بود، اما اسرائیلیها در هفتم ژوئن ۱۹۸۱ کارِ ناتمام ایرانیها را تمام کردند و با موفقیت کامل مرکز اتمی عراق را بمباران کردند. این در حالی بود که عراقیها فقط یک ماه تا تکمیل پروژهٔ اتمیشان فاصله داشتند.
imaanbaashtimonfared
تهران از ژوئن ۱۹۷۹ به مردم عراق __ به ویژه شیعیان که شصت درصد جمعیت عراق را تشکیل میدادند __ توصیه میکرد قیام کنند و «رژیم صدامی» را پایین بکشند.
کارزار ضدصدامی ایرانیها در پاییز ۱۹۷۹ ادامه یافت
imaanbaashtimonfared
یکی از افسران عراقی بعدها به یک ناظر نظامی بریتانیایی گفت که چگونه «ایرانیها همچون سیل جمعیتی که پس از پایان نماز جمعه به بیرون جاری میشود به سمت ما میآمدند. ما یکدفعه به خودمان آمدیم و دیدیم که داریم به آدمهای مرده شلیک میکنیم. بعضی از آنها از سیمهای خاردار آویزان بودند و برخی دیگر پس از پا گذاشتن روی مینها کشته شده و جنازههایشان روی هم تلنبار شده بود.»
imaanbaashtimonfared
همچنین محدودیتهای استراتژیک عراق عاملی تعیینکننده در جنگ هوایی بود. نیروی هوایی عراق گرچه میتوانست پالایشگاهها، کارخانهها و دیگر تأسیسات ایران را در خوزستان بمباران کند، اما برای ضربه زدن به دیگر اهداف مهم مجبور بود صدها کیلومتر در آسمان ایران نفوذ کند. در مقابل، نیروی هوایی ایران فقط کافی بود صد تا صدوپنجاه کیلومتر در آسمان عراق نفوذ کند تا به همهٔ اهداف مهمِ مورد نظرش حمله کند.
imaanbaashtimonfared
بیتجربگی نظامی صدام باعث نشد که خودش مدیریت مستقیم جنگ را بر عهده نگیرد. او مثل آدولف هیتلر، اهداف جنگی را برای ژنرالهایش تعیین میکرد و سپس به آنها میگفت چه زمانی باید حمله کنند.
imaanbaashtimonfared
کیش پرستش شخصیت صدام به صورت مستمر در حال بسط و گسترش بود و او منطقاً باید اوقات زیادی را صرف حضور در بین ملتش میکرد، اما مسئولیتهای صدام به قدری زیاد بود که وقت کافی برای این کار نداشت. صدام برای حل این مشکل تصمیمی گرفت که نهایتاً باعث شد ریاستجمهوریاش دارای یک خصوصیت نسبتاً عجیبوغریب شود: او تصمیم گرفت برای خودش چند بدل استخدام کند. یک عراقی تبعیدی که خودش را میکائیل رمضان مینامد مدعی شده که قبل از فرارش به غرب، برای ده سال بدل صدام حسین بوده است.
imaanbaashtimonfared
این هیجان و هیستریِ صدامخواهی حتی به ایالات متحد آمریکا نیز راه یافت و این زمانی بود که تبلیغاتچیهای صدام، به مناسبت اولین سالروز ریاستجمهوری صدام، یک آگهی تبریک تمامصفحهای را در شمارهٔ هفدهم ژوئیهٔ ۱۹۸۰ روزنامهٔ نیویورک تایمز چاپ کردند. در این آگهی تبلیغاتی ادعا شده بود که عراق به رهبری صدام حسین در آستانۀ تکرار «شکوه و افتخار دیرینش» است و از این حیث میتوان صدام را با دو خلیفه و جنگسالارِ بزرگ دوران اولیهٔ اسلام، منصور عباسی و هارونالرشید، مقایسه کرد.
imaanbaashtimonfared
وحشتِ نهادینهشدهٔ شکنجهگاهها در انتظار کسی بود که به خود جرئت میداد و با صدام مخالفت میکرد. در مقابل، سهمی از شکوه و موفقیتِ عراقِ صدام در انتظار کسی بود که صدام را میستود.
imaanbaashtimonfared
اگر به عراقِ ۱۹۸۰ نظری بیفکنیم میبینیم که هر نهاد عراقی، هر ادارهٔ دولتی، هر وجهی از تلاش عمومی، خصوصی و فردی مشغول ستایش از دستاوردهای صدام حسین بود. صدام در اواسط دههٔ ۱۹۷۰ عامدانه تلاش کرده بود نوعی کیش پرستش شخصیت برای خودش در سرتاسر کشور ایجاد کند. اما پس از اینکه صدام در کاخ ریاستجمهوری مستقر شد، صدامپرستی جان تازهای یافت. در ذیل حکومت صدام، رهبرپرستی از هر نمونهٔ مشابه دیگری در دنیای عرب یا ماورای آن، شاید به استثنای کرهٔ شمالی، سبقت گرفت
imaanbaashtimonfared
حجم
۲٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۹۴۹ صفحه
حجم
۲٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۹۴۹ صفحه
قیمت:
۲۰۰,۰۰۰
۱۶۰,۰۰۰۲۰%
تومان