بهترین جملات زیبا و معروف از کتاب صدام | صفحه ۵ | طاقچه
تصویر جلد کتاب صدام

بریده‌هایی از کتاب صدام

نویسنده:کان کاگلین
انتشارات:نشر ثالث
امتیاز:
۴.۱از ۱۴ رأی
۴٫۱
(۱۴)
مقدر بود این تاکتیکِ سهیم کردن دیگران در تحمل عوارض شکست در تصمیم‌گیری‌های سیاسی، تبدیل به یک رویهٔ تکراری در دوران حکمرانی صدام شود
imaanbaashtimonfared
اغلبِ زمینه‌چینی‌های لازم برای این کار را عمدتاً مرتضی الحدیثی، وزیر نفت، انجام داده بود تا خود صدام حسین. این واقعیت می‌تواند دلیل حذف الحدیثی در جریان پاکسازی‌های بعدی صدام باشد
imaanbaashtimonfared
آن‌ها همچنین پول عظیمی را صرف بزرگ‌تر و قوی‌تر کردن نیروهای نظامی کشور کردند، به طوری که نفرات ارتش عراق در فاصلهٔ ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۵ دو برابر شد.
imaanbaashtimonfared
رژیم بعثی عراق در یکم ژوئن ۱۹۷۲، دو ماه پس از امضای پیمان همکاری دوجانبه با شوروی، «شرکت نفت عراق» (کنسرسیوم نفتی خارجی‌ها) را ملی اعلام کرد. اهمیت این اقدام را نباید دست‌کم گرفت زیرا هم بر حوادث فعلی و آتی عراق تأثیر گذاشت هم موجب تقویتِ مشروعیتِ حزب بعث شد. عراق بدون نفت کشور فقیری می‌شد، اما با نفت این ظرفیت را پیدا می‌کرد که یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان شود. ملی کردن صنعت نفت عراق خواستهٔ پرشور و دیرپای نسل‌های متمادی ملی‌گرایان عراقی بود و اجرای آن مسلماً انقلابی‌ترین اقدام در طول تاریخ عراق از زمان تأسیسش تلقی می‌شد
imaanbaashtimonfared
در پیمان همچنین صحبت از «هماهنگیِ» سیاست خارجی شوروی و سیاست خارجی عراق شده بود. این شیوهٔ مؤدبانه‌ای بود برای گفتن این حرف که بعثی‌ها در خصوص موضوع‌هایی مثل رأی دادن عراق در سازمان ملل متحد باید از مسکو دستور بگیرند. مقامات شوروی متقابلاً موافقت کردند که به حفظ بعثی‌ها در رأس قدرت کمک کنند و به برنامه‌های ملی‌سازی آن‌ها یاری رسانند
imaanbaashtimonfared
مهم‌ترین اقدام صدام و بعثی‌ها برای تأمین مالیِ برنامه‌های عظیمِ مدرنیزه کردن کشور، ملی کردن صنعت نفت عراق بود. عراق پس از عربستان سعودی بزرگ‌ترین ذخایر نفتی جهان را دارد؛ در دههٔ ۱۹۷۰ چنین ارزیابی می‌شد که عراق حدود صدوسی میلیارد بشکه ذخایر نفتی دارد و می‌تواند روزی یازده‌میلیون بشکه نفت استخراج کند. علاوه بر این، هزینهٔ استخراج نفت عراق بسیار ارزان بود (شش سنت برای هر بشکه در قیاس با هشت سنت برای هر بشکه در عربستان سعودی).
imaanbaashtimonfared
اوایل دههٔ ۱۹۷۰ دوره‌ای بود که صدام درصدد برآمد سیمای عمومی خوشایندی از خودش عرضه کند
imaanbaashtimonfared
حداقل دو تا از همراهان شکار صدام از این‌که به دعوت او پاسخ مثبت داده و این تجربه را از سر گذرانده بودند، حسابی پشیمان شده بودند: طاهر احمد امین به اتهام خیانت در ۱۹۶۹ اعدام شد؛ و سعد السامرایی هم در ۱۹۸۲ کشته شد.
imaanbaashtimonfared
مطبوعات دولتی شروع کردند به چاپ عکس‌هایی از صدام و خانواده‌اش. برخی از این عکس‌ها صدام را در روز تعطیل در ساحل دریا نشان می‌داد که مشغول بازی با بچه‌هایش است. ایجاد کیشِ شخصیت‌پرستی در اطراف صدام یک بخش کلیدی از استراتژی صدام برای غصب قدرت بود. کارزار تبلیغاتی صدام، در این مرحلهٔ آغازینِ دوران حرفه‌ای‌اش، عمدتاً روی زندگی خانوادگی شاد و موفق او متمرکز بود. در عکس‌های چاپ‌شده در مطبوعات دولتی، اعضای خانوادهٔ صدام حقیقتاً شاد و راضی به نظر می‌رسند. ارائهٔ تصویری از صدام به عنوان رئیس یک خانوادهٔ عراقیِ بی‌نقص، همسوی هدف بزرگ بعدی او، نشستن بر صندلی رهبری کشور، بود.
imaanbaashtimonfared
دیری نگذشت که او مطابق با جایگاهش به عنوان قدرتمندترین فرد کشور پس از رئیس‌جمهور، علایق و سلایق گرانقیمتی پیدا کرد. مثل غالب مردان ثروتمندی که ریشه و تبار روستایی دارند، نخستین علاقه صدام پوشیدن لباس‌های گرانقیمت و سوار شدن ماشین‌های لوکس بود.
imaanbaashtimonfared
علاوه بر همهٔ این‌ها، رهبران بعث در جلسهٔ اضطراری‌شان تصمیم گرفتند «کاخ پایان» را تخریب کنند زیرا حزب حالا به اندازۀ کافی احساس اعتمادبه‌نفس می‌کرد و دیگر هیچ نیازی به شکنجه‌گاه‌های کزار نداشت. رژیم تصمیم گرفت برنامهٔ جدیدی اجرا کند. هدف از اجرای این برنامه تحکیم موقعیت رژیم از طریق کاستن از محدودیت‌های مربوط به آزادی‌های مدنی بود. بخش دیگری از برنامهٔ مذکور، توسعهٔ اقتصادی و اجتماعی کشور بود تا مردم احساس رفاه بکنند و اعتمادشان به رژیم بیش‌تر شود.
imaanbaashtimonfared
ناظم کزار از بسیاری وجوه شبیه صدام بود. او از خانواده‌ای روستایی و فقیر برخاسته بود و درست مثل همکار بعثی‌اش (صدام) همان عزم و جاه‌طلبی سبعانه را در وجودش داشت.
imaanbaashtimonfared
از نظر آن‌ها اهرم‌های قدرت از دست قشر نخبهٔ سنتی خارج شده و به دست قشری با ریشه‌های دهقانی __ که صدام نمایندۀ آن محسوب می‌شد __ افتاده بود و ازدواج الشیخلی می‌توانست خاندان الشیخلی را به این مرکز قدرت تازه نزدیک‌تر کند
imaanbaashtimonfared
در عمل ثابت شد که دادگاه‌های نمایشی ابزار مفیدی است برای قانع کردن عراقی‌ها به این‌که کشورشان آکنده از توطئه‌ها و نقشه‌های شریرانه است. صدام گرچه از این ابزار نهایت استفاده را کرد، اما برای حذف رقبای مخوف‌ترش نیاز داشت همهٔ زیرکی و زرنگی خود را به کار گیرد. ژنرال حردان التکریتی، یکی از همین رقبای مخوف بود. حردان با آن هیکل نتراشیده و نخراشیده‌اش قبلاً فرماندهی نیروی هوایی ارتش عراق را بر عهده داشت. او طی کودتای بدون خونریزی ژوئیهٔ ۱۹۶۸ رئیس‌جمهور عبدالرحمان عارف را قانع کرده بود که تسلیم شود
imaanbaashtimonfared
صدام و البکر ظاهراً خیلی تلاش کردند نصرت را به اردوی خود بکشند اما او آدم بسیار سرسختی بود که به صراحت اعلام کرده بود حاضر به همکاری با آدم‌هایی از قماش صدام نیست. قتل سرهنگ نصرت در اوایل ۱۹۶۹ غوغایی در بغداد به پا کرد. نیروهای امنیتی صدام برای این‌که اذهان عمومی را منحرف کنند، یک جوان دله‌دزد را جلوی دوربین تلویزیون آوردند و وادارش کردند به قتل سرهنگ نصرت «اعتراف» کند. رژیم شایعه کرد سرهنگ نصرت با این جوانک که نوکرش بوده روابط جنسی داشته و نهایتاً جوانک به طمع تصاحب ماشین سرهنگ، او را با چاقو به قتل رسانده است.
imaanbaashtimonfared
یکی از مخالفان شیعۀ رژیم بعث که موفق شده بود جان سالم از شکنجه‌گاه‌های «کاخ پایان» به در ببرد، بعدها شرح داد که چگونه صدام با دستان خودش زندانی شیعه‌ای به اسم دوخیل را کشته بود. «صدام وارد اتاق شد، دوخیل را از جایش بلند کرد و داخل وان اسید انداخت. بعد بالای وان ایستاد و حل شدن بدن دوخیل را در اسید تماشا کرد.»
imaanbaashtimonfared
شبه‌نظامیان بعثی در خیابان‌ها گشت می‌زدند و نیمه‌های شب به خانه‌های مردم یورش می‌بردند تا مردم کاملاً شیرفهم شوند که هیچ‌کس خارج از دایرهٔ کنترل آن‌ها نیست. عراق در حال تغییر شکل دادن به یک رژیم توتالیتر بود؛ «به جایی که در آن آدم‌ها ناپدید می‌شدند و چنان وحشتی بر دوستان و آشنایانشان مستولی می‌شد که حتی جرئت نداشتند بپرسند چه اتفاقی برای آن‌ها افتاده است. آدم‌هایی که به اتهامات جزئی دستگیر شده بودند از شدت ترس در زندان خودکشی می‌کردند؛ افسران سابق ارتش به طرز مرموزی کشته و سیاستمداران سابق ناپدید می‌شدند.»(۱۳)
imaanbaashtimonfared
روس‌ها برخورد خوبی داشتند اما تأکید کردند به این شرط از کردها حمایت نخواهند کرد که رژیم عراق قول دهد از کشتار دسته‌جمعیِ کردهای عراق خودداری کند. صدام با کراهت شرایط شوروی را قبول کرد و در بازگشت به بغداد، فاتحانه اعلام کرد که «برنامهٔ جدیدی برای خودمختاری کردستان» تهیه کرده است. این برنامه که به «مانیفست مارس» مشهور شد، به کردها قول داد آن‌ها را صاحب بسیاری از حقوق سیاسی و فرهنگی‌ای کند که سالیان متمادی برای به دست آوردنش تلاش کرده بودند. گره کار برای کردها فقط در این بود که صدام توانسته بود با اصرار زیاد مصطفی بارزانی را قانع کند که توافقنامهٔ خودمختاری پس از چهار سال وارد مرحلهٔ اجرایی شود. صدام قصد نداشت کنترل سه استان نفت‌خیز کردی را به کردها بدهد، اما توافقنامهٔ خودمختاری (مانیفست مارس) به صدام یک فضای تنفسی چهار ساله می‌داد تا بتواند از پس بقیهٔ خطراتی که تهدیدش می‌کرد برآید؛ خطراتی مثل کمونیست‌ها، ارتشی‌های ناراضی، شیعیان، اسرائیلی‌ها و ایرانی‌ها.
imaanbaashtimonfared
کردها به ویژه وقتی پی بردند مناطق اطراف موصل و کرکوک در شمال عراق دارای ذخایر بسیار ارزشمند نفتی است باشدت و حدت بیش‌تری برای کسب خودمختاری و تصاحب این مناطقِ کردنشین مبارزه کردند. اما کشف ثروت نفتی در منطقه فقط باعث محکم‌تر شدن عزم بغداد برای حفظ کنترلش بر منطقه شد. به این ترتیب «مسئلهٔ کردها» تبدیل به موضوعی دایمی شد که نحوهٔ برخورد ماهرانه و معقولانهٔ زمامداران بغداد را می‌طلبید. بعثی‌ها که همواره به پایگاه قدرت محدودشان (در مناطق کردنشین) واقف بودند، تصمیم گرفتند فعلاً دلِ کردها را به دست آورند زیرا در آنِ واحد نمی‌توانستند از عهدهٔ چندین گروه رقیب برآیند.
imaanbaashtimonfared
دیگر گروهِ جمعیتی قدرتمندی که باید حکومت جدید بعثی خنثا می‌کرد کُردها بودند. تقریباً همه بر سر این موضوع اتفاق‌نظر داشتند که کردها پرمسئله‌ترین گروه قومی در عراق هستند. این اقلیت قومی از اعراب متمایز است. آن‌ها به زبان متفاوتی حرف می‌زنند و آداب‌ورسوم دیگری دارند. اقلیت پرشمار کُرد در سال‌های پایانی امپراتوری عثمانی در منطقه‌ای زندگی می‌کردند که امروز به ترکیه تعلق دارد. کشورهای پیروزمند جنگ جهانی اول حاضر نشدند کشوری را به کردها اختصاص دهند. این در حالی بود که کردها اعتقاد داشتند «متفقین» (کشورهای فاتح در جنگ جهانی اول) قبل از جنگ وعدهٔ تشکیل کشور مستقل کُردها را به آن‌ها داده بودند. سرزمین‌هایی که برای نسل‌های متمادی در اختیار کردها بود بین سوریه، عراق، ترکیه و ایران تقسیم شد. رهبران کرد از زمان تشکیل کشور عراق برای کسب خودمختاری از بغداد مبارزه کرده بودند.
imaanbaashtimonfared

حجم

۲٫۱ مگابایت

سال انتشار

۱۴۰۰

تعداد صفحه‌ها

۹۴۹ صفحه

حجم

۲٫۱ مگابایت

سال انتشار

۱۴۰۰

تعداد صفحه‌ها

۹۴۹ صفحه

قیمت:
۲۰۰,۰۰۰
۱۶۰,۰۰۰
۲۰%
تومان