بریدههایی از کتاب زندگی و سلوک علامه سید محمد حسین طباطبایی
۴٫۳
(۳۰)
ایشان از برخی عالمان دین که حتی به آثار گذشتگان چون حافظ، مولانا، ایراد گرفته و آن را رد میکردند انتقاد میکردند و آن را ناشی از بدفهمی و تحجر فکری میدانستند. همچنین ایشان بدگویی از فلسفه و عرفان اسلامی را که از ارکان دین مبین اسلام هستند را ناشی از جمود فکری و جمود ذهنی این افراد میدانست. ایشان همواره میفرمودند: «از شر این جهال باید به خدا پناه برد اینان بودند که کمر رسول الله را شکستند.»
Dexter
علامه طباطبایی از پایههای اصلی آغاز عصر روشنگری در حوزه بود و اقدامات اساسی ایشان در زمینه تحول در تفسیر قرآن و دگرگونی در الگوهای ارائه فلسفه اسلامی در حوزه بی سابقه بوده است. ایشان به شاگردان تعلیم میداد با انجماد فکری، خشک اندیشی و تحجر که خود را در انجام عبادات تکراری و بدون بصیرت عیان میساخت مبارزه کنند و این گونه اعمال را کنار بگذارند و به عبادت توأم با مراقبه و محاسبه و عمل مبادرت ورزند.
Dexter
از علومی که علامه تبحر خاصی در آن داشت فلسفه بود و ایشان از معدود کسانی بود که بسیاری از وقت خود را صرف آموختن و تدریس فلسفه و احیاء جایگاه ویژه آن در اعتقادات اسلامی نمود و در این راه از مخالفان سخنها شنید و لطمات بسیاری را به جان خرید.
Dexter
علامه با توجه به کمبودهای موجود سعی داشت حتی المقدور با حضور خود به رفع این کمبودها بپردازد خود ایشان میگوید:
«هنگامی که به قم آمدم، مطالعهای در برنامه درسی حوزه کردم و آن را با نیازهای جامعه اسلامی سنجیدم و کمبودهایی در آن یافتم و وظیفه خود را تلاش برای رفع آنها دانستم، مهمترین کمبودهایی که در برنامه حوزه وجود داشت در زمینه تفسیر قرآن و بحثهای عقلی بود و از این رو درس تفسیر و درس فلسفه را شروع کردم و با اینکه در جو آن زمان تفسیر قرآن، علمی که نیازمند به تحقیق و تدقیق باشد تلقی نمیشد و پرداختن به آن شایسته کسانی که قدرت تحقیق در زمینههای فقه و اصول را داشته باشند به حساب نمیآمد، بلکه تدریس تفسیر، نشانه کمی معلومات به حساب میآمد، در عین حال اینها را برای خودم عذر مقبولی در برابر خدای متعال ندانستم و آن را ادامه دادم تا به نوشتن تفسیر المیزان انجامید.»
Dexter
دین داران به دل خواه خود از گناه میگریزند، ولی پیروان قانون تنها از راه «ترس» جرم نمیکنند.
Sajjad Nikmoradi
هر محبی چیزی را دوست نمیدارد مگر در واقع خدا را دوست میدارد گرچه در ظاهر غیر خدا را میطلبد لکن در باطن همه طالب و عاشق خدایند
Sajjad Nikmoradi
خود ایشان میفرمود: اگر من کار کنم و روزی سه تومان مزد بگیرم برای من گواراتر است از اینکه به خانه کسی بروم و اظهار حاجتی کنم و وابستگی با شخصیتی پیدا کنم.»
Sajjad Nikmoradi
دعوت آمریکا از علامه
در این که علامه تنها متخصص فلسفۀ شرق در تمام عالم بودهاند بین دوست و دشمن خلافی نیست و ایشان یگانه فیلسوف در عالم اسلام شمرده میشدند. میگویند: آمریکا نزدیک به پنجاه سال قبل از این تاریخ ایشان را بهتر از آنچه ایرانیان شناختند شناخت؛ و برای آن که علامه را به عنوان لزوم تدریس فلسفۀ شرق در آمریکا بدان جا برد؛ به محمد رضا شاه متوسل شد و شاه ایران از حضرت آیت الله العظمی بروجردی رضوان الله علیه این مهم را خواستار شد؛ و آیت الله بروجردی هم پیغام شاه را به حضرت علامه رسانیدند ولی علامه قبول نکردند.
kamrang
علامه معتقد بود باید در کار دین از تعصب بی جا و اعتقاداتی که اساس دینی درستی ندارند اجتناب نمود. ایشان تعصب را ناشی از نادانی میدانست. یکی از شاگردان ایشان میگوید:
«نسبت به برخی متنسکین که به عنوان مقدس مآبی، شرع را دستاویز خود قرار داده و به عنوان حمایت از دین و ترویج شرع مبین تمام اصناف از اولیاء خدا را که با مراقبه و محاسبه سرو کار داشته و احیاناً سجده طولانی انجام میدادند به باد انتقاد گرفته و اول کارشان مذمت و نقد بر بعضی از بزرگان چون حافظ و مولای رومی صاحب مثنوی بوده به شدت ناراحت بود و این اندیشه را ناشی از جهالت و تعصب بی جا و خشک میپنداشتند که روح شریعت از آن نفرت دارد
kamrang
حجم
۸۰٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۱۱۴ صفحه
حجم
۸۰٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۱۱۴ صفحه
قیمت:
۲۰,۰۰۰
تومان