
قسمت ۵ پادکست کتابگرد؛ جمعخوانی در اینستاگرام با زهرا آرمند
مهمان این قسمت کتابگرد یک معمار است. سال ۸۶ همراه همسرش گروه معماری رویداد را راه انداخت و برندهی جایزههای زیادی در حوزه معماری شده. علاقهاش به ادبیات باعث شد در اینستاگرامش یک گروه باهمخوانی راه بیندازد. اول از خواندن داستانهای کوتاه شروع کرد و بعد رفت سراغ داستانهای بلندتر. تلاش میکند برنامه باهمخوانی را به شکل منظم و هدفمند ادامه بدهد و برای هر برنامه مهمانهای ویژهای را دعوت میکند؛ از نویسنده و مترجم کتاب تا روانشناس و منتقد ادبی.
زهرا آرمند مهمان این قسمت کتابگرد است. با زهرا از تجربهی باهمخوانیاش در اینستاگرام حرف زدم و اینکه چه فرقی با بقیهی برنامههای جمعخوانی کتاب دارد.
فعالیتهای زهرا آرمند را میتوانید در اینستاگرامش دنبال کنید.
صدای این گفتوگو را میتوانید از تمام اپلیکیشنهای پادگیر مانند کستباکس، گوگل پادکست، اپل پادکست، اسپاتیفای، ناملیک، شنوتو و… بشنوید.
کتابهای محبوب زهرا آرمند
موزه معصومیت
رمانی است از اورهان پاموک، نویسندهی ترکیهای برندهی نوبل ادبیات. داستان کتاب در مورد شخصی به اسم کمال است.مردی از قشر مرفه ترکیه که تازه ازدواج کرده و همزمان عاشق دختری از فامیلهای دورش شده که در خانوادهی فقیری زندگی میکند. اهمیت کتاب به خاطر موزهای است که اورهان پاموک بر اساس این کتاب ساخته. در این موزه سعی کرده وسایل و چیزهایی را جمعآوری کند که تداعیکنندهی داستان هستند. کتاب در سال ۲۰۰۸ منتشر شد و موزه سال ۲۰۱۲ افتتاح شد.
yes, is more
کتابی از بیارکه اینگلس، معمار معروف دانمارکی است که یک گروه معماری بینالمللی به اسم بیگ دارد. (Bjarke Ingels Group). در معماری بیگ تغییرات چند ملیتی، جریانهای مربوط به اقتصاد جهانی و تکنولوژی ارتباطات که همگی برای داشتن یک زندگی به روز و شهری مورد نیاز هستند، در نظر گرفته میشوند. بیارکه در این کتاب پرتفولیوی کارهایش را به شکل کمیک منتشر کرده است. این کتاب مستندی است که مانیفست و نگاه بیارکه را نشان میدهد.
Take Care of Yourself
سوفی کل نویسنده و عکاس فرانسوی است. کارهای هنری متفاوت و آوانگاری در حوزهی عکاسی انجام داده. یک روز وقتی دوستپسرش رابطهاش را با اون به هم میزند به او میگوید؛ مراقب خودت باش (Take Care of Yourself) سوفی کل به زنهای زیادی پیام میدهد که تجربهشان از بههمزدن رابطهشان را بنویسند و منتخبی از آنها را همراه با عکس در این کتاب منتشر میکند.
کتابهایی که برای هدیه پیشنهاد دادم
در این قسمت سعی میکنم با شناختی که از مهمان برنامه پیدا میکنم، سه کتاب بهش پیشنهاد بدهم. در صورتی که هر سه کتاب را خوانده بود یا دوست نداشت سه ماه طاقچه بینهایت بهش هدیه میدادم تا هر کتابی که میخواهد خودش انتخاب کند.
یک رمانس دانشگاهی مرگبار
راوی کتاب، پیرمردی است که عمری طولانی دارد و تصمیم گرفته لحظههای آخر عمر، خودش را در خانه حبس کند و روایت زندگیاش را بنویسد. این موضوع را به تنها دوستش که هنوز زنده است و روانکاو است میگوید. دوستش توضیح میدهد که اسم مرضش؛ «روایتگریِ ناشی از شمارش معکوس» است و درمانی هم ندارد و پیشنهاد میدهد که از خاطرات دوران دانشگاهش بنویسد.
این رمان از لحاظ طرح و پیرنگ با رمانها کلاسیک فرق دارد و داستان مشخصی را جلو نمیبرد. بهجایش کلی بازی فرمی دارد و بیشتر واگویههای راوی را میخونیم که از هر دری صحبت میکند.
آن فرانک (خاطرات یک دختر جوان)
آن دختر کوچیک خانواده است. روز تولد ۱۳ سالگیش یک دفتر خاطرات هدیه میگیرد و از آن روز سعی میکند هر اتفاقی را که برایش میافتد یادداشت کند. اولین خاطراتش را ژوئن ۱۹۴۲ ثبت میکند و بیشتر از تنهاییهاش و ماجراهای مدرسه مینویسد، تا اینکه چند هفتهی بعد پدرش به خاطر زیاد شدن فشار نازیها روی خانوادههای یهودی، مجبور میشود کل خانواده را به یک خانهی مخفی منتقل کند. آن همراه پدر، مادر، خواهر و چهار نفر دیگه دو سال در آن خانه به صورت مخفیانه در آمستردام هلند زندگی میکنند. سال ۱۹۴۴ از رادیو برونمرزی لندن اعلام میکنند که میخواهند گزارشهایی از شاهدان عینی جمع کنند که در زمان اشغال هلند مورد آزار نازیهای قرار گرفتهاند. وقتی آن این خبر را از رادیو میشنود، شروع به بازنویسی خاطراتش میکند. اما ۴ اوت ۱۹۴۴ خانهی مخفی لو میرود و آن هرگز نمیتواند نوشتن خاطراتش را تمام کند. بعد از پایان جنگ «اُتو» پدرِ آن و تنها بازماندهی درجهی ۱ خانواده، تصمیم میگیرد آرزوی دخترش را برآورده کند و دفتر خاطراتش را منتشر میکند.
ترانهی برف خاموش
هیوبرت سلبی جونیور سال ۱۹۲۸ در بروکلین نیویورک به دنیا آمد. پانزدهسالش که بود از مدرسه اخراج شد و رفت سراغ دریانوردی. کمی بعدش به سل مبتلا شد و دکترها بهش گفتند یک سال بیشتر زنده نمیماند. در آلمان از کشتی پیادهش کردند و به امریکا برگشت. دکترها مجبور شدند یکی از ریههایش را بردارند و همین باعث نجاتش شد ولی به خاطر بیماریش و کمتجربه بودن در کار، نمیتوانست شغلی پیدا کند و بیشتر وقتش را در خانه بود و دوران درمانش را سپری میکرد. یکی از دوستانش که نویسنده بود، بهش پیشنهاد کرد که بنویسد، او هم گفت: «الفبا که بلدم، پس شاید بتونم نویسنده بشم.»
اولین رمانش با استقبال منتقدها مواجه شد و نوشتن را ادامه داد. ترانهی برف خاموش تنها مجموعه داستانی است که نوشته. هر کدام از داستانها را در سالهای مختلف نویسندگیاش جمع کرده. به همین خاطر داستانهای فضاهای متنوعی دارند. اما میشود در بیشتر داستانها ردپای دنیای غمگین و خشنی را که در دورهی جوانی باهاش دستوپنجه نرم کرده، دید.
کتابهای دیگری که از آنها اسم بردیم
بازنویسی؛ توماس برنهارد، ترجمه: زینب آرمند
ناتوردشت؛ جی.دی. سلنیجر، ترجمه: آراز بارسقیان
جزء از کل؛ استیو تولتز، ترجمه: پیمان خاکسار
اتحادیهی ابلهان؛ جان کندی تول، ترجمه: پیمان خاکسار
ظرافت جوجهتیغی؛ موریل باربری، ترجمه: مرتضی کلانتریان
مرثیهای برای یک رویاء؛ هیوبرت سلبی جونیور، ترجمه: هما قناد
داستانهای واقعی از زندگی امریکایی؛ پل استر، ترجمه: مهسا ملک مرزبان
هیولا؛ پل استر، ترجمه؛ خجسته کیهان
اگر شما یک کتابفروش بودید، چه کتابهایی را به این مهمان برنامه پیشنهاد میدادید؟